• No results found

uppdrag enligt 2007 års regleringsbre

In document Årsredovisning 2007 (Page 157-162)

. Problem att etablera sig på den reguljära bostadsmarknaden Mot bakgrund av regeringens allmänna politiska inriktning att främja hushål- lens valfrihet när det gäller bostadsfrågorna ska Boverket i ett första steg redovisa vilka grupper som, trots att de har de ekonomiska förutsättningarna, har svårt att etablera sig på den reguljära bostadsmarknaden. Det kan t.ex. handla om svårigheter att få ett eget förstahandskontrakt eller få lån för att förvärva en bostad. Boverket ska också redovisa omfattningen av detta pro- blem samt analysera orsakerna till detta. Uppdraget ska redovisas till regering- en (Finansdepartementet) senast den 15 december 2007.

Avrapportering

Uppdraget redovisades till regeringen den 6 december 2007 i rapporten

Någonstans att Bo (dnr 212-5403/2007). En av slutsatserna är att det inte är

lämpligt att generalisera etableringssvårigheter till hela grupper, utan att det snarare handlar om individer i särskilda situationer. Betalningsförmågan är ofta avgörande för om man får ett hyreskontrakt eller bostadslån. Skulder, framför allt hyresskulder, försvårar en etablering liksom betalningsanmärk- ningar och en allmänt tveksam kredithistorik. Det kan även vara svårt att få en bostad om man saknar boendereferenser och kötid samt om man har bristan- de kunskap om Internet och om hur bostadsmarknaden fungerar. Flera tidigare undersökningar visar att det förekommer diskriminering på bostads- marknaden, men den är mycket svår att bevisa.

. Sekundär bostadsmarknad

Boverket ska tillsammans med Socialstyrelsen ta fram en plan för kartläggning av den sekundära bostadsmarknaden i Sverige. Med sekundär bostadsmark- nad avses de bostäder som med olika typer av avtal eller på annat sätt upplåts genom socialtjänstens försorg. Det kan t.ex. vara när socialtjänsten är ägare el- ler har hyresavtal för att sedan hyra ut till andrahandshyresgäster eller olika former av försöksboenden. Planen ska innehålla ett förslag till hur myndighe- terna fortlöpande kan studera den sekundära bostadsmarknadens utbredning och utveckling i Sverige. Uppdraget ska redovisas till regeringen (Socialdepar- tementet och Finansdepartementet) senast den 1 september 2007.

Avrapportering

Uppdraget redovisades till regeringen den 31 augusti 2007 i rapporten Hur

utvecklas den sekundära bostadsmarknaden? Förslag till uppföljning av

kommunernas boendelösningar för hemlösa personer. Boverkets och Social- styrelsens förslag innebär att förekomst och omfattning av en sekundär Årsredovisning 2007  Regeringsuppdrag

7

bostadsmarknad kartläggs genom en enkät till samtliga kommuner, företrä- desvis genom en utveckling av Boverkets årliga Bostadsmarknadsenkät. Det är angeläget att en sådan enkätundersökning följs upp med intervjuer med ett urval av kommuner för att kunna få djupare kunskap om vad dessa boende- lösningar faktiskt innebär för hemlösa personer på olika lokala bostadsmark- nader, förekomst av inlåsningseffekter och vilka eventuella problem och svårigheter som kommunerna själva upplever med den här verksamheten. Resultaten av enkäten bör presenteras på seminarier, där berörda instanser ges tillfälle att diskutera innebörden av dem.

. Ungdomars levnadsvillkor avseende bostadspolitiken

Boverket ska följa upp utvecklingen av ungdomars levnadsvillkor avseende bostadspolitiken genom en kvantitativ redovisning av indikatorer framtagna av Boverket. Uppföljningen ska även innehålla en kommentar om utveckling- en av ungdomars levnadsvillkor avseende bostadspolitiken och, om möjligt, kunna belysa skillnader i utvecklingen av ungdomars levnadsvillkor beroende på kön, inrikes/utrikes födda, socioekonomisk bakgrund, ålder, geografisk hemvist samt eventuella funktionshinder. Uppdraget ska redovisas till reger- ingen (Integrations- och jämställdhetsdepartementet) samt även till Ung- domsstyrelsen senast den 1 maj 2007.

Avrapportering

Uppdraget redovisades till regeringen och Ungdomsstyrelsen den 1 april 2007 i rapporten, Ungdomars boende – Lägesrapport 2006 (dnr 212-1576/2007). I rapporten konstaterar Boverket att det inte skett några stora förändringar sedan föregående år. En tendens är att andelen ungdomar med eget rum har ökat i storstadsområdena. Det är idag inte några stora regionala skillnader i ungdomars tillgång till eget rum. Ungdomar som bor i hyreslägenheter i Stockholm och Göteborg saknar eget förstahandskontrakt i högre utsträck- ning än unga i övriga delar av landet. I synnerhet i Göteborg har andelen ungdomar som saknar eget förstahandskontrakt ökat det senaste året. . Uppsikt och tillsyn

Som tillägg till uppdrag 1 i regleringsbrevet för Boverket 2006 ska Boverket, i samverkan med länsstyrelserna, redovisa förslag till hur statens uppsikt och tillsyn bör regleras i plan- och bygglagen och plan- och byggförordningen (1987:383) m.m. med beaktande av bl.a. Tillsynsutredningens förslag och Riksrevisionens rekommendationer. I redovisningen ska ingå att lämna förslag till hur 1 kap. 8 § plan- och bygglagen kan revideras för att tydliggöra

Boverkets respektive länsstyrelsens roll och ansvar för uppsikt och tillsyn över plan- och byggnadsväsendet. Förslagen ska åtföljas av en konsekvensbedöm- ning av vilka personella resurser och vilken kompetens som bedöms erforder- lig inom länsstyrelserna respektive Boverket. Förslagen ska redovisas på sådant sätt att det kan utgöra en komplettering till PBL-kommitténs betän- kande och remitteras utan bearbetning. Uppdraget ska redovisas till regering- en (Miljödepartementet) senast den 30 juni 2007.

8

Avrapportering

Uppdraget redovisades till regeringen den 29 juni 2007 i rapporten Tydligare statligt ansvar i plan- och bygglagen (dnr 119-4901/2006, 229-1706/2006).

Det förslag Boverket lämnat innebär att statens ansvar för uppsikt och tillsyn inom planläggning och byggande kan utformas och regleras tydligare och bättre än i dag.

Boverket har samordnat uppdrag 1, 2006 och uppdrag 4 ovan genom att rapportering sker samtidigt senast 30 juni 2007.

Den del av uppdraget som handlar om att i samverkan med länsstyrelserna ta fram ett policydokument som rör länsstyrelsens olika roller inom plan- och bygglagen, ingår som en del i uppdrag 5 (metoder och arbetssätt).

. Metoder och arbetssätt hos länsstyrelsen

Vad som framkommit i Boverkets arbete, enligt uppdrag i regleringsbreven för 2006 ( nr 1) resp. 2007 (nr 5), med att i samverkan med länsstyrelserna kartläg- ga och utvärdera statens samlade roll och ansvar för tillämpningen av plan- och bygglagen, ska användas som underlag för att utveckla metoder och arbetssätt hos länsstyrelserna. Uppdraget ska redovisas till regeringen (Miljö- departementet) senast den 31 december 2007.

Avrapportering

Uppdraget redovisades den 20 december till regeringen i en skrivelse (dnr 229 1159/2007).

Boverkets redovisning är en sammanställning av de aktiviteter som lämpli- gen bör genomföras för att få en bättre tillämpning av dagens plan- och bygglag. De föreslagna aktiviteterna har tagits fram i samverkan med länssty- relserna under hösten 2007. Förslaget har även varit föremål för en kort remiss till samtliga länsstyrelser.

Remissvaren visar att länsstyrelserna ställer sig bakom Boverkets syn på vilka frågor som bör bli föremål för vidare utveckling. De aktiviteter som föreslagits i redovisningen kommer, helt eller delvis, att kunna genomföras inom de insatser för kompetensutveckling som planeras för 2008, 2009 och 2010. Några länsstyrelser har haft synpunkter på Boverkets förslag till huvud- ansvar och den frågan kan därför behöva tydliggöras i det fortsatta arbetet. Några länsstyrelser har också haft synpunkter på i vilken ordning som aktivite- terna bör prioriteras. Länsstyrelsernas remissvar har i sin helhet bifogats till Boverkets redovisning

7. Regelförenkling

Boverket ska inom sitt ansvarsområde bistå Regeringskansliet (Miljödeparte- mentet) i arbetet med att ta fram underlag för regeringens

handlingsplan för regelförenkling i enlighet med regeringsbeslut den 30 november 2006 (dnr N2006/10426/NL). Handlingsplanen syftar till att uppnå regeringens mål att företagens administrativa kostnader till följd av samtliga statliga regelverk ska minska med minst 25 procent till 2010.

Boverket ska i ett första steg redovisa underlag till Miljödepartementet Årsredovisning 2007  Regeringsuppdrag

9

senast den 19 februari 2007. Underlaget ska närmare beskriva inriktningen och arten av det regelförenklingsarbete som myndigheten bedriver och avser att bedriva. Redovisningen kan också innehålla förslag till regeringen om föränd- ringar i lagar och förordningar som skulle kunna minska företagens administra- tiva kostnader.

Boverket ska i ett andra steg senast den 19 oktober 2007 ta fram ett kom- pletterande underlag och redovisa genomförda förenklingsåtgärder och pågående förenklingsprojekt, inklusive vidareutveckling och konkretiseringar av tidigare planerade åtgärder.

Boverket ska vid utformningen av föreskrifter och allmänna råd beakta att myndigheten ska bidra till regeringens mål att minska de administrativa kostnaderna för företagen.

Avrapportering

Uppdraget redovisades till miljödepartementet i ett första steg den 19 februari 2007 och i ett andra steg den 19 oktober 2007 (dnr 423-780/2007).

8. Utvecklingen inom bygg- och fastighetssektorn

Boverket ska föreslå innehåll och former för hur utvecklingen inom bygg- och fastighetssektorn kan följas över tiden och hur kunskap kan byggas upp och kommuniceras exempelvis avseende marknadsutveckling och konkurrenssi- tuation, byggkostnader, teknisk utveckling, resursutnyttjande och energifrå- gor.

Boverket ska identifiera, analysera och föreslå nyckeltal i syfte att följa upp målet för verksamhetsområde Byggande och Förvaltning samt bedöma resultatet. Uppdraget ska redovisas till regeringen (Miljödepartementet) senast den 31 augusti 2007.

Avrapportering

Uppdraget redovisades till regeringen den 6 september 2007 i rapporten Hur

utvecklingen inom samhällsbyggnadssektorn kan följas och kommuniceras

(dnr 10829/2007).

Boverket föreslår en uppföljning i två delar, en webbplats och en årlig rapport. På webbplatsen kan nyheter och information om sektorn finnas. Årsapporten kan på ett lättillgängligt sätt redovisa nyckeltal och utvecklings- trender i samhällsbyggnadssektorn. Genom att kontinuerligt följa utveckling- en i sektorn minskar behovet av att tillkalla särskilda utredare eller att åter- kommande ge olika myndigheter särskilda uppdrag att titta på olika delar av sektorns arbete.

9. Uppföljning av föreskrifterna om enkelt avhjälpta hinder

Boverket ska genomföra en uppföljning av föreskrifterna om enkelt avhjälpta hinder och göra en jämförelse med resultaten från 2005 års uppföljning samt lämna förslag på åtgärder. Uppdraget ska redovisas till regeringen (Miljöde- partementet) senast den 15 september 2007.

60

Avrapportering

Uppdraget redovisades till regeringen den 15 september 2007 i rapporten

Uppföljning av Boverkets föreskrifter om enkelt avhjälpta hinder, BFS 2003:19

HIN 1 (dnr 1122-3805/2007).

Den viktigaste slutsatsen är att det i första hand är de stora privata fastig- hets- och förvaltningsföretagen, tillsammans med en stor grupp allmännyt- tiga fastighetsföretag och en grupp kommuner och övriga offentliga fastig- hetsägare, som ännu inte kommit igång med sina åtgärder i någon större omfattning. Ytterligare informationsinsatser samt tillsyn bör därför i första hand inriktas på dessa grupper av fastighetsägare.

0. Bygga-bo-dialogen

Boverket ska under 2007-2009 fortsätta driva ett sekretariat för Bygga-bo- dialogen för samordning, uppföljning, utvärdering och information samt genomföra ett kompetensutvecklingsprogram för sektorn. I uppdraget ingår också att utvärdera aktörernas projekt och sprida kunskap och information. Inom ramen för Bygga-bo-dialogen ska Boverket delta i och följa projektet ”Det goda samtalet”. Boverket ska redovisa resultat ocherfarenheter av projek- tet liksom av genomförda kompetensutvecklingsinsatser för bygg- och fastig- hetssektorn. Boverket ska undersöka och redovisa i vilken utsträckning IT används i Bygga-bo-dialogens projekt. Ovan uppdrag ska redovisas i samband med Bygga-bo-dialogens årsredovisning till regeringen (Miljödepartementet) senast den 30 november 2007.

Avrapportering

Boverkets insatser framgår av Boverkets rapport om Bygga-bo-dialogens verksamhet för 2007, som redovisades till regeringen den 30 november (dnr 4080-1916/2004) och i en separat rapport (dnr 20824-1378/2004).

. Plan för uppföljning av stöden för energieffektiva fönster och solvärme

Boverket ska, i samråd med Statens energimyndighet, ta fram en plan för uppföljning och utvärdering av stöden för installation av energieffektiva fönster m.m. i småhus samt stödet för solvärme i kommersiella lokaler. Planen ska redovisas till regeringen (Näringsdepartementet) senast den 15 juni 2007. Avrapportering

Planen redovisades till regeringen den 14 juni 2007 (dnr 1399-2458/2007).

6

uppdrag enligt 2007 års regleringsbrev som ännu inte

In document Årsredovisning 2007 (Page 157-162)