• No results found

Boverket ska redovisa verkets aktiviteter med att sprida och höja

In document Årsredovisning 2007 (Page 83-86)

Hållbart byggande och förvaltning

Krav 2 Boverket ska redovisa verkets aktiviteter med att sprida och höja

kunskapen om byggreglerna.

Flera informationsinsatser kring ändrade och föreslagna regler

Under året har Boverket informerat om förändringar i byggreglerna vid ett flertal tillfällen. Det gäller i första hand de ändrade reglerna om hygien, hälsa och miljö, energihushållning samt reglerna och systemet för energideklaratio- Bostadspolitik  Byggande och förvaltning

 Hållbart byggande och förvaltning

Bostadspolitik  Byggande och förvaltning

 Hållbart byggande och förvaltning

11 Byggnader i förändrat klimat – Bebyggelsens sårbarhet för klimatförändringars och extrema väders påverkan.

8

ner och det pågående utvecklingsarbetet med reglerna för bostadsut- formning, tillgänglighet och säkerhet vid användning. Byggutbildarnas KA-dagar, Energimyndighetens Energiting, byggnadsinspektörernas (FSB) årliga informations- och utbildningsdagar, VVS-inspektörernas årliga möte, Swesiaqs12, VVS-tekniska föreningens årliga konferens och

fuktdag är några exempel där Boverket har deltagit som föreläsare och kommunikatörer. Ett stort antal förfrågningar har också hanterats via brev, e-post och telefon.

Möjligheter och risker vid energieffektiviseringsåtgärder

Innemiljöfrågorna har belysts i samband med information om energide- klarationerna. För att understryka att åtgärder vid energieffektivisering inte ska försämra innemiljön eller andra väsentliga egenskapskrav har Boverket tagit fram enkla faktablad om möjligheter och risker vid energi- effektiviseringsåtgärder. Dessa publiceras på Boverkets webbplats.

Stort informationsbehov kring energi och fukt

Trots att Boverkets ändrade regler började gälla från 1 juli 2006 är det först efter övergångsperiodens slut, i juli 2007, som konsulter och entre- prenör insett de stora förändringarna i avsnitten om energihushållning och fukt. Informationsbehovet har varit stort och förutom olika informa- tionsinsatser har Boverket också fått fram klargöranden i radio, dagspress och facktidningar. Den stora ändringen för avsnittet om energihushåll- ning är verifieringskravet att den verkliga energianvändningen ska redovisas inom 2 år. För fukt innebär ändringarna främst fuktsäkerhets- projektering, kriterier för fukttillstånd samt krav på ånggenomgångsmot- stånd för skikt i våtutrymmen.

Fråga-svarstexter och beskrivning av ansvarsförhållandet och vilka lagar som är tillämpliga vid fuktskador på hus har publicerats på Boverkets webbplats.

Breda informationsinsatser kring tillgänglighet

Inom tillgänglighetsområdet har Boverket under året deltagit vid ett stort antal informations- och diskussionstillfällen med sektorn, för att hålla dialog om frågorna, sprida kunskap och få kunskap om tillämpningen, bl.a. vid Sveriges Kommuner och Landstings ”Rådslag om tillgänglighet”, Handisams konferens ”Riv hindren”, Vägverkets temadag om tillgänglig- het, HIN-dag med större fastighetsförvaltare och konferens om kommu- nal planering av utemiljö för äldre. Vi har också föreläst om föreskrifterna HIN och ALM och arbetat med handledning vid övningsuppgifter och examensarbete på Blekinge Tekniska Högskola och Växjö Universitet.

Boverket har också deltagit i flera uppdrag och råd om fysisk tillgäng- lighet, bl.a. i Handisams regi och i samarbete med Banverket och Vägver- ket. Boverkets expertkunskap om tillgänglighet och utformning i dessa sammanhang är efterfrågad.

12 Swesiaq: Swedish Chapter of International Society of Indoor Air Quality and Climate

Bostadspolitik  Byggande och förvaltning

 Hållbart byggande och förvaltning

Bostadspolitik  Byggande och förvaltning

8

13 Energianvändning och innemiljö i skolor och förskolor – Förbättrad statistik i lokaler, STIL2, Krav 3 Boverket ska redovisa resultat och erfarenheter av verkets arbete

med att utveckla åtgärder för förvaltningsskedet. Underhållsbehovet hos landets skolor är mycket stort

Boverket arbetade tillsammans med Energimyndigheten i ett projekt för att kartlägga landets skolor. 130 skolor i hela landet besiktigades. Resultatet13

visade att det finns ett underhållsbehov på cirka 5 miljarder kr i landets skolor, främst gällande tak, fasader, fönster och innemiljö. Fuktskador, bullerproblem och dålig luftkvalitet var några av de problem som uppmärk- sammades. Den obligatoriska funktionskontrollen av ventilationen, OVK, har inte utförts i den omfattning som reglerna kräver. Uppmätta radonvärden var däremot i de allra flesta fall under gränsvärdet

Två kritiska faktorer som har gett OVK dåligt rykte har uppmärksammats, dels att OVK utförs mot kraven i Byggnadsverkslagen, och att de ibland högre krav som finns i arbetsmiljölagstiftningen och miljöbalken inte alltid upp- märksammas, dels att kommunen är både tillsynsmyndighet och ansvarig för ett flertal byggnader, t.ex. för undervisning och vård. I vissa kommuner har OVK i dessa byggnader inte utförts enligt regelverket, med hänvisning till ekonomiska orsaker.

Åtgärder för att förbättra OVK

Diskussioner med Arbetsmiljöverket, kommuner och föreningen funktions- kontrollanter, FUNKIS pågår om de olika aktörernas ansvarsområden och gränsdragningar mellan myndigheterna.

Under året har Boverket tagit fram allmänna råd AR 2007:1 till förordnings- ändringen angående energieffektivisering i samband med återkommande funktionskontroll av ventilationssystem. Boverket har också tagit fram ett förslag på nya allmänna råd om funktionskontroll. Reglerna remissbehandla- des under året, och planeras träda ikraft i början av 2008. De allmänna råden kommer att publiceras i en regelsamling(dnr 1261-4870/2007). I den fördju- pade utvärderingen av God bebyggd miljö har ytterligare förslag lagts.

Informationskampanj om radon

Stadig ökning av antalet ansökningar om radonbidrag

Under 2005 genomförde Boverket och länsstyrelserna, med stöd av de flesta kommunerna, en omfattande informationskampanj för att få fler att mäta radonhalten i sin bostad. Kampanjen fortsatte under 2006 och 2007, dock i mindre skala. Det har resulterat i en stor ökning av antalet byggnader med uppmätt radonhalt. Antalet ansökningar om bidrag till åtgärder mot radon i egnahem har också ökat stadigt. Antal inkomna ansökningar har ökat från 1 558 till 3 520 under åren 2005 till 2007 vilket motsvarar mer än 225 procent. Sammanfattningsvis ser det ut som om efterfrågan ökat kraftigt och att ökningen inte är tillfällig. Men fortfarande är antalet lågt om miljömålet 2020 ska nås. I slutet av året blev trycket dock så stort att tillgängliga medel inte Bostadspolitik  Byggande och förvaltning

 Hållbart byggande och förvaltning

Bostadspolitik  Byggande och förvaltning

8

räckte till och länsstyrelserna kunde inte bevilja några beslut. År 2007 beviljades bidrag för åtgärder motsvarande 33,9 miljoner kr och 34,9 miljoner kr betalades ut, bl.a. med stöd av anslagssparande. Det är dock centralt att Boverket få behålla anslagssparandet för varje år i den mån detta svarar mot ingångna åtaganden. Boverket bedömer också att det årliga anslag som nu finns kan behöva utökas.

Krav 4 Boverket ska redovisa övriga insatser och resultat som gjorts

In document Årsredovisning 2007 (Page 83-86)