• No results found

Boverket ska redovisa resultat och erfarenheter från arbetet med att utveckla verifierbara funktionskrav i byggreglerna Boverket ska lämna

In document Årsredovisning 2007 (Page 80-83)

Hållbart byggande och förvaltning

Krav 1 Boverket ska redovisa resultat och erfarenheter från arbetet med att utveckla verifierbara funktionskrav i byggreglerna Boverket ska lämna

en redogörelse över framtagna föreskrifter med verifierbara funktions- krav samt redovisa en tidplan för det fortsatta arbetet.

Framtagna föreskrifter under året

Under året har Boverket tagit fram allmänna råd om dispens vid flyttning av byggnadsverk som en följd av lagändring (21 § BVL) och en ny förordningsbestäm- melse (19 b § BVF). Det gäller allmänna råd i de allmänna avsnitten i Boverkets bygg- och konstruktionsregler.

Efter remissbehandling under hösten 2007 beslutades de ändrade reglerna och gavs därefter ut som BBR 14 respektive BKR 11. BKR-ändringarna om flyttning har samordnats med andra ändringar i BKR med koppling till Boverkets handbok om stålkonstruktioner som trädde ikraft den 15 december 2007.

En uppdatering av handboken BSK 99 till BSK07 har utförts till följd av ett stort antal standarder som ändrats och tillkommit samt en uppdatering av utförande- och kontrollkapitlen. Vi arbetar också med en översättning av Boverkets handbok om betongkonstruktioner, BBK 04, till engelska.

80

Nationella anpassningsdokument till de europeiska beräkningsstandarderna Inom EG pågår arbetet med att införa standardiserade konstruktionsregler, så kallade eurokoder. Varje land har rätt att utge nationella anpassningsdoku- ment med koefficienter som ska användas vid beräkningar. Detta föreskrifts- arbete utförs i Sverige på Boverket och Vägverket. Boverkets föreskrifter har tidigare benämnts EBS. Under 2007 beslutades att föreskrifterna fortsättnings- vis ska notifieras inom EG och de kommer i framtiden att benämnas Europe- iska konstruktionsstandarder, EKS. Under året sändes 18 EKS till notifiering10.

Eurokodarbetet genomförs genom ett samarbete i SIS regi där Boverket, Vägverket och Banverket dels finansierar arbetet till stor del, dels deltar i tekniska kommittéer och en helpdesk-funktion.

Boverkets konstruktionsregler, BKR, utgör avsnitt 6 i BBR

För betong respektive stål ger Boverket ut särskilda handböcker, BBK resp BSK. Dessa kan liknas vid allmänna råd, dvs. de är ett sätt att uppfylla kon- struktionsreglerna.

Arbetet med att utveckla verifierbara funktionskrav

Byggreglerna om utformning och säkerhet vid användning

Förslagen till ändrade byggregler (BBR) om utformning (avsnitt 3) och säker- het vid användning (avsnitt 8), rönte under remisstiden i början av året stort intresse i byggsektorn, inom handikapporganisationer och länsstyrelser. Vi fick ett mycket stort gensvar. Remissvaren bearbetades och kommenterades och en sammanställning av remissynpunkterna för avsnittet om utformning finns tillgänglig på Boverkets webbplats. Konstruktiva synpunkter ledde till en del förändringar av regelförslagen samt ytterligare förtydliganden och för- djupningar av konsekvensutredningarna.

Ändringar i förslagen efter remisstiden

Avsnittet om utformning har bearbetats så att reglerna ska bli tydligare och lättare att tillämpa, tillgängligheten i bostäder har t.ex. delats upp på bostäder i ett våningsplan respektive bostäder i flera våningsplan. Förslaget om att införa lättnader för särskilda boendeformer för äldre har dragits tillbaka pga. många kritiska remissvar och för att Boverket valt att invänta Äldreboende- delegationens arbete.

De ändringar som gjorts i avsnittet om säkerhet vid användning efter remissen har lett till ytterligare förankringsarbete gentemot byggsektorn. Särskilt har reglerna om klämskydd, räckeshöjder, gränsvärden för stegsäkra golv och glasavsnittet kommunicerats.

Under arbetet med revideringen har avgränsningar mot arbetsmiljölag- stiftningen diskuterats med Arbetsmiljöverket, AV.

10 Tabell över läget för framtagande av EKS, se sammanställning sidan 87

Bostadspolitik  Byggande och förvaltning

8 Bostadspolitik  Byggande och förvaltning

 Hållbart byggande och förvaltning

Reglerna planeras träda ikraft den 1 juli 2008

I november lämnades regelförslagen med konsekvensutredning och småföre- tagaranalys till Kommerskollegium för EU-anmälan. De nya reglerna förvän- tas kunna träda i kraft den 1 juli 2008. Under året påbörjades arbetet med läsanvisningar för regelsamlingen, liksom arbetet med hur de ändrade reglerna ska kommuniceras till användarna. En stor informationskampanj planeras till hösten 2008.

Byggreglerna om brandskydd

En omfattande revidering av reglerna om brandskydd (avsnitt 5) har inletts, bl.a. för att åstadkomma mer verifierbara krav. Juridiska utredningarhar gjorts för att ta reda på vilket lagstöd som finns för att Boverket ska kunna reglera miljö- och egendomsskydd samt organisation i brandavsnittet. En utredning av system för byggnadsklassificering med avseende på brandsäkerhet har tagits fram och en studie av byggnadstekniska alternativ till stegutrymning har genomförts. Arbete pågår med att lyfta ut detaljkrav till handböcker och allmänna råd för analytisk dimensionering respektive förenklad dimensione- ring. Arbete har påbörjats med analytisk dimensionering och ”frångänglighet”, dvs. utrymning av rörelsehindrade. Nya brandregler förväntas träda i kraft 2011.

Byggreglerna om energihushållning, ljud samt hygien, hälsa och miljö

I reglerna om energihushållning (avsnitt 9) har Boverket förberett en komplet- tering av krav för eluppvärmda nya byggnader samt vissa redaktionella ändringar för att förtydliga föreskrifterna. Tidplan beror på väntad förord- ningsändring.

Arbete pågår med att ta fram vägledningar för validering av energiberäk- ningar samt mätmetoder enligt reglerna om energihushållning (avsnitt 9). Motsvarande förberedande arbete har gjorts för handbok om ljuddimensione- ring kopplad till BBR 7 och för fuktskyddsprojektering kopplad till BBR 6.5. En rapport om indata för energiberäkningar i kontor och småhus har tagits fram. Tidigare reviderade avsnitt 1, 2, 6, 7, och 9 i BBR har översatts till engelska och översättningen kommer att publiceras på Boverkets webbplats.

Konstruktionsreglerna

Bearbetning av förslag till ändring av reglerna om träkonstruktioner i

Boverkets konstruktionsregler med motsvarigheten i Eurokodssystemet pågår och blir klart under 2008. Boverket arbetar också med en konsiliderad (sam- manslagen) version av konstruktionsreglerna, som kommer att ges ut som en regelsamling under 2008. Vi har också initierat ett arbete med målet att kartlägga kopplingen mellan BBR, BKR och Eurokodsystemet avseende bärförmåga vid brand.

Boverket har följt skadefall med skorstenar, tegelmurar, golvras, m.m. för att utröna om våra regler behöver ändras. Till följd av detta har en varning för vissa vindavlastningar på skorstenar utfärdats, men i övrigt har inga åtgärder behövt göras.

8

en underlagsrapport om påverkan på konstruktioner11. Vind- och snölaster för

senare perioder än 1960-1990 har beställts av SMHI. Boverket arbetar också med en rapport om snöfickor som bygger på material från Byggforskningsin- stitutet.

Under året har vi också tagit fram en plan för hur handböcker om last kopplade till Eurokoder ska tas fram. Beräknas utkomma senast 2010.

Erfarenheter och synpunkter från regelanvändarna

Under året har Boverket fått bra respons när vi har kommunicerat och fört dialog med sektorn under utvecklingsarbetet med de nya reglerna.

Boverket har genomfört en pilotstudie1 för uppföljning av de reviderade

avsnitten 1,2,6,7 och 9 i BBR som trädde i kraft den 1 juli 2006 med övergångs- bestämmelser till den 1 juli 2007. Studien innebar intervjuer med ett antal byggnadsnämnder och projektörer. Syftet var att få en första respons på hur kända de nya reglerna är och undersöka om de styr mot ökad verifierbarhet och tydlighet. Följande slutsatser drogs:

• Samtliga känner till att byggreglerna har reviderats och när de nya reglerna träder ikraft.

• Flera projektörer menar att de gärna använder lathundar, handböcker eller program baserade på reglerna i stället för BBR direkt. Då man använder BBR föredras den tryckta versionen.

• Ändringarna upplevs inte som särskilt stora, och främst framförs syn- punkter på enskilda avsnitt, t.ex. energi och fukt.

• De intervjuade uppger sig sakna kunskaper att bedöma anpassning till EU och till miljökvalitetsmålen.

Erfarenheterna från pilotstudien kommer att ligga till grund för det fortsatta arbetet med en mer systematisk uppföljning av BBR.

Förbättringar i det interna arbetet

Ett internt verktyg för regelarbetet har utvecklats under året1, en digital BBR-

pärm. Denna innehåller mallar, tips och instruktioner för framtagande, förankring, beslut, kommunikation och uppföljning av Boverkets föreskrifter, allmänna råd och eventuella handböcker. Syftet är att säkerställa en önskad kvalitetsnivå samt samordna och underlätta regelarbetet.

In document Årsredovisning 2007 (Page 80-83)