• No results found

Boverket ska redovisa hur myndigheten stödjer kommuner och länsstyrelser i deras arbete med att integrera ett jämställdhets-

In document Årsredovisning 2007 (Page 65-70)

Fysisk samhällsplanering och plangenomförande

Krav 3 Boverket ska redovisa hur myndigheten stödjer kommuner och länsstyrelser i deras arbete med att integrera ett jämställdhets-

perspektiv i den fysiska planeringen. Vidare ska Boverket bedöma vilket resultat ovanstående stöd har haft samt utarbeta förslag till hur myndighetens kunskapsförmedlande roll på området kan utvecklas.

Boverket har arrangerat och medverkat i konferensen Envisions 2007 med seminariet ”Hur når vi en jämställd samhällsplanering?”. Envisions är en av Sveriges största mötesplatser för alla som arbetar med hållbar utveckling i ett ekologiskt, socialt eller ekonomiskt perspektiv.

Boverket har också medverkat i en inspirationsdag kring jämställdhet anordnad av Länsstyrelserna i Blekinge och Kalmar län.

Broschyren ”Jämna steg” från år 2006 har varit efterfrågad och rönt en stor uppskattning som vägledning att integrera ett jämställdhetsperspektiv i den fysiska planeringen. Broschyren kan också laddas ner via Boverkets webbplats.

Av ett särskilt förfrågningsunderlag till länsstyrelserna framgår bl.a. att det fortfarande finns ett stort behov av kunskap om hur man kan koppla det jämställdhetspolitiska målet med dess delmål till den fysiska planeringen. Vidare efterfrågas fler seminarier eller mötesplatser där särskilt jämställd- hetsfrågan behandlas, men det som främst efterfrågas är ”goda exempel” i frågan.

Boverket bedömer att de insatser som Boverket har genomfört under 2007 har inspirerat till arbete i län och kommuner och är ett steg i rätt riktning, men att det fortfarande finns behov av kunskaps- och erfarenhets- spridning inom området.

övriga insatser

Digitalt planeringsunderlag m.m.

Sedan flera år arbetar Boverket på olika sätt med att anpassa planeringsun- derlag, planeringsprocessen och planinnehållet till digital teknik och till en ökad användning av Internet och webbtjänster. Det gäller framför allt projektet Planeringsportalen som sedan år 2006 bedrivs i samverkan med berörda myndigheter och aktörer. Under året har en prototyp för version 1.0 tagits fram som består av en webbplats och en geoportal där det är möjligt att både titta på och hämta framför allt geografisk planeringsinformation men även rapporter. Hittills tillgängliggörs information från åtta av 14 Bostadspolitik  Samhällsplanering och bebyggelseutveckling

 Fysisk samhällsplanering och plangenomförande

Bostadspolitik  Samhällsplanering och bebyggelseutveckling

6

berörda myndigheter. Ett mer djupgående samarbete har utvecklats med systerprojektet WebbGIS Värmland kring metodutveckling av övergripan- de kommunal och regional planering. I projektet ingår även att utveckla en särskild e-tjänst för planering, lokalisering och tillståndsprövning för vindkraft, som emellertid är något försenad.

Vidare medverkar Boverket i det standardiseringsarbete inom SIS (TK 501) som gäller planinformation på olika planeringsnivåer samt i förvalt- ningen av PilotGIS de facto-standard. I det senare behandlades frågan om ett svenskt införande av det antagna EG-direktivet om en gemensam infrastruktur för geografisk information i Europa, INSPIRE.

Riksintressen

Boverket har under året på olika sätt fört diskussioner om tillämpningen av bestämmelserna om riksintresse enligt 3 kap. miljöbalken med de sektorsmyndigheter som har ett särskilt ansvar att tillhandahålla under- lag om anspråk på områden av riksintresse. Det gäller framför allt Energimyndigheten i deras arbete med underlag om riksintressen för vindkraft, men särskilda diskussioner har också förts med NUTEK, länsstyrelserna i Skåne och Kronoberg och Luftfartsverket. Hanteringen av riksintressena var också ett huvudtema för Boverkets årliga möte i oktober med berörda centrala verk. Boverket medverkade också i ett möte om nationalstadsparksområdet Ulriksdal-Haga-Brunnsviken- Djurgården, som är av riksintresse enligt 4 kap. 7 § miljöbalken. Syftet var att diskutera om skyddet är ändamålsenligt och effektivt.

Boverket påtalade i en skrivelse till regeringen i december år 2006 på brister i lagstiftningen när det gäller bestämmelserna om riksintressen i 3 kap. miljöbalken. Miljöprocessutredningen fick genom tilläggsdirektiv i december 2007 i uppgift att se över dessa bestämmelser. Boverket medverkar med experter i utredningen.

Bostadspolitik  Samhällsplanering och bebyggelseutveckling

 Fysisk samhällsplanering och plangenomförande

Bostadspolitik  Samhällsplanering och bebyggelseutveckling

66

uppsikt

Mål Boverkets uppsikt över planväsendet enligt plan- och bygglagen ska bidra till en effektiv, ändamålsenlig och enhetlig tillämpning av lagen i syfte att medverka till en hög kvalitet i planeringspro- cessen och planläggningen.

Viktiga händelser 2007

• Formerna för samverkan med länsstyrelserna i uppsikts- och tillsynsar- betet har utvecklats.

• Genom besök och dialog med berörda länsstyrelser och ett antal kommu- ner i två län har kunskaperna om tillämpningen förbättrats.

• Metoderna för insamlingen av information om planeringsläget i landets kommuner har förenklats, bl.a. genom användandet av en webbaserad enkät till länsstyrelsen.

Har Boverket nått målet?

En ökad uppsiktsverksamhet under det gångna året, framför allt genom en utvecklad samverkan med länsstyrelserna, har gett underlag för en bättre och mer tillförlitlig bild av såväl planeringsläget i landet som av tillämpningspro- blemen. Därmed har Boverkets förutsättningar att ge adekvat stöd till länssty- relser och kommuner förbättrats. Det krävs dock ytterligare satsningar på ett systematiskt och kontinuerligt uppsiktsarbete. Resultaten av den samlade uppsikten visar på ett antal problem vid tillämpningen som behöver åtgärdas genom både bättre stöd i form av vägledning till kommuner och länsstyrelser samt i vissa fall även genom lagändringar. Inte minst behöver länsstyrelsens ansvar för tillsyn ges en större tyngd och ett tydligare mandat i lagstiftningen. Boverket har bidragit till att målet för verksamhetsgrenen kan uppfyllas.

Återrapportering

Krav1 Boverket ska redovisa hur uppsikten över planväsendet bedrivits, hur samverkan med länsstyrelserna har skett samt verkets bedömning av länsstyrelsernas tillsyn över planväsendet. Boverkets insatser för uppsikt över planväsendet

Boverket följer tillämpningen av plan- och bygglagstiftningen genom nät- verkssamarbete och olika former av löpande kontakter med länsstyrelser och kommuner. Former för en mer systematisk uppsikt har sedan några år utveck- lats i samverkan med länsstyrelserna. Den löpande uppsikten under verksam- hetsåret har innehållit följande aktiviteter.

Bostadspolitik  Samhällsplanering och bebyggelseutveckling

67 67

• Ett särskilt forum för samverkan med länsstyrelserna om uppsikt och tillsyn

Boverket har sedan några år tillbaka tillsammans med länsstyrelserna skapat ett forum särskilt för uppsikts- och tillsynsfrågor – BULT (Boverkets Uppsikt och Länsstyrelsernas Tillsyn). Arbetet inom BULT-gruppen har funnit en bra form och utvecklats till en viktig plattform för att myndigheterna gemen- samt ska kunna utveckla sitt arbete med uppsikt och tillsyn över plan-, bygg- och bostadsfrågor.

• Utveckling av former för återrapportering mellan Boverket och länsstyrelserna

Sedan ett par år har Boverket samordnat, ställt samman och analyserat de särskilda återrapporteringar om planeringsfrågor som länsstyrelserna enligt sina regleringsbrev ska lämna till Boverket. Under året har ett arbete inletts för att skapa ett tydligare och bättre återrapporteringssystem och att förenk- la insamlingen av basinformation via de befintliga tekniska system som redan finns på Boverket och länsstyrelserna.

• Boverkets planenkät

Boverket har via en särskild planenkät under två år samlat in information från länsstyrelserna om planeringsläget och tillämpningen av plan- och bygglagen. Enkäten är under utveckling och kommer fr.o.m år 2008 omfatta även byggfrågor. Av olika skäl har det hittills inte varit möjligt att till årsredo- visningen få fram ett färskt underlag, men ambitionen är att framöver tidigarelägga enkäten så att resultaten kan användas under hösten och ingå i årsredovisningen.

• Uppsiktsresor

Boverket genomför sedan tre år tillbaka årligen särskilda länsbesök inom ramen för sitt uppsiktsansvar. Syftet med besöken är att få en bild av förhål- landena i länet med exempel från både länsstyrelsen och några kommuner. Boverket träffar vid besöken både verksamhetsansvariga och handläggare inom olika delar av verksamhetsfältet och vid kommunbesöken deltar också ansvariga politiker. Vid mötena behandlas ett brett spektrum av frågor från det allmänna planeringsläget och tillämpningsproblem till resurs- och kompetensfrågor. Under året genomfördes uppsiktsresor till Jönköpings och Värmlands län. Länsstyrelsen och åtta kommuner besöktes vid varje tillfälle. • Arbete med en webbportal för uppsiktsfrågorna

Under året inledde Boverket ett projekt med att särskilt presentera uppsikts- verksamheten och resultatet av uppsikten på Internet. Avsikten är att sprida kunskap och information på ett så effektivt och enkelt sätt som möjligt.

Länsstyrelsens tillsyn över planväsendet

Länsstyrelserna beskriver sin tillsynsverksamhet som till stor del främjande och förebyggande och man betonar betydelsen av tillsyn i tidigt skede. Bostadspolitik  Samhällsplanering och bebyggelseutveckling

68

Tillsynen sker huvudsakligen genom rådgivning till kommunerna, som en del av den löpande samrådsverksamheten. Länsstyrelserna gör också kommun- besök och anordnar seminarier. Frekvensen avgörs av de resurser länsstyrel- sen har och varierar ganska mycket. Kommunbesök görs i något län tre till fyra gånger per år i varje kommun medan andra län inte anser sig ha möjlighet till detta mer än ett besök vartannat år. Redovisningen från Länsstyrelsen i Skåne illustrerar bredden i de frågor som tas upp vid kommunbesöken. Utöver en genomgång av aktuella planer och frågeställningar i kommunen och diskus- sioner om arbetsläget i kommunen och på länsstyrelserna behandlades t.ex. tillsyn – enkelt avhjälpta hinder, bygglov och detaljplaner – handläggning av överklagade beslut samt bostadsförsörjningsfrågor.

13 län uppger att man har en aktuell särskild plan för tillsyn över planvä- sendet. Två län har en tillsynsplan från 2004 som är under revidering och ett län uppger att man arbetar med en tillsynsplan för 2007. Ett län anger resurs- brist som skäl till att det inte finns någon tillsynsplan. Resterande län har ingen särskild plan för tillsyn över planväsendet.

Få län sammanställer tillsynsrapporter

Sex länsstyrelser uppger att man sammanställer sina iakttagelser från tillsynen över planväsendet i en tillsynsrapport medan 15 länsstyrelser inte gör detta. De anledningar som uppges för att inte göra någon sammanställning är resursbrist. Några länsstyrelser uppger dock att man avser att framöver sammanställa en särskild tillsynsrapportering.

Boverket bedömer att det finns tydliga tendenser till ökade insatser för tillsyn över planväsendet, men att resursbrist fortfarande utgör det avgörande hindret för en effektiv tillsyn. Boverket har i rapporten ”Tydligare statligt ansvar i plan- och bygglagen” (dnr 119-4901/2006, 229-1706/2006) lämnat förslag till lagändringar, resursförstärkningar och kompetensutvecklingsinsat- ser för att förbättra länsstyrelsernas tillsyn, uppsikt och kunskapsförmedling. Krav 2 Boverket ska redovisa och bedöma om och hur länsstyrelsernas

uppgift att samordna och tillhandahålla underlag om nationella mål, riksintressen och övriga statliga intressen har påverkat tillsynsarbetet.

Länsstyrelsernas återrapporteringskrav enligt 2007 års regleringsbrev samt svaren på den särskilda planenkäten till länsstyrelserna ligger till grund för Boverkets återrapportering i denna del.

Såväl länsstyrelser som kommuner och regioner uttrycker att begreppen nationella mål och statliga intressen är oklara. Även innebörden av länsstyrel- sernas ansvar att samordna statens intressen är oklar. Boverket för i rapporten ”Tydligare statligt ansvar i plan- och bygglagen” ett resonemang om vad dagens ansvar innebär, hur ansvaret ska utövas i planprocessens olika skeden och om innebörden och omfattningen av begreppet statliga intressen och skillnaderna mellan olika sådana.

En viktig insats som nämns är att länsstyrelserna, inför kommunernas aktualitetsprövning av översiktsplanerna, enligt bestämmelserna i PBL ska ta Bostadspolitik  Samhällsplanering och bebyggelseutveckling

 Uppsikt

Bostadspolitik  Samhällsplanering och bebyggelseutveckling

69

fram en redogörelse som redovisar statliga intressen av betydelse för kommu- nens beslut. Ett av Boverkets förslag i rapporten ”Tydligare statligt ansvar ...” syftar till att förtydliga länsstyrelsernas kontinuerliga ansvar att på eget initiativ lämna en sådan redogörelse minst en gång under mandattiden. Idag tar flertalet länsstyrelser fram en samlad redogörelse först efter förfrågan från en enskild kommun. En annan åtgärd är att nytt planeringsunderlag och kunskapsunderlag som rör statliga och regionala intressen m.m. regelbundet tas upp vid kommunsamråd och i yttranden.

Krav 3 Boverket ska redovisa och bedöma de eventuella problem och

In document Årsredovisning 2007 (Page 65-70)