• No results found

Charakteristika prostředí zkoumaných organizací

Autorka této diplomové práce se při svém průzkumu obrátila na tři příspěvkové organizace, které poskytují sociální služby osobám s mentálním a kombinovaným postižením na území Šluknovského výběžku, jenž tvoří severovýchodní část Ústeckého kraje České republiky. Tyto organizace byly voleny podle druhu a prostředí poskytovaných sociálních služeb tak, aby společně poskytly možnost širšího spektra různých podmínek pro vznik a následné zkoumání daných jevů. Jednotlivé organizace se autorka rozhodla uvést anonymně, a to z důvodu zjištěných obav respondentů z úniku informací, které sdělili při rozhovorech, směrem k vedení těchto organizací. V případě nutnosti je autorka ochotna individuálně sdělit názvy daných organizací s ohledem na potřebnost využití této informace.

Organizace „A“

Organizace „A“ je organizace, která prošla v předešlých 5 letech velmi zásadními změnami, byla zapojena do projektu "Podpora transformace sociálních služeb" v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost. Tento projekt trval od dubna 2009 do května 2013 a dále pokračoval v navazujícím projektu. Jeho hlavním záměrem byla realizace deinstitucionalizace pobytových zařízení sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením. Projekt byl realizován ve 13 krajích České republiky, mimo hlavního města Prahy, a do procesu transformace bylo zapojeno 32 vybraných nejvíce rizikových zařízení pro osoby se zdravotním postižením. Realizátorem projektu bylo Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky. Organizace „A“ tedy prošla změnami v poskytování sociálních služeb, které původně zajišťovala ve velkokapacitním zařízení, nacházejícím se na odlehlém místě na okraji společnosti. A nyní nabízí své služby v několika lokalitách, ve zrenovovaných nebo nových budovách s menšími domácnostmi, kde každý z klientů má zajištěno své soukromí a individuálně nastavenou podporu sociální služby.

V této organizaci se změnilo nejen prostředí a způsob poskytování sociálních služeb, ale také myšlení pracovníků, kteří poskytují podporu klientům. Byli to pracovníci přímé péče, klíčoví pracovníci jednotlivých klientů, kteří svým klientům poskytovali individuálně nastavenou podporu v průběhu celého procesu změn a stali se zdrojem odvahy a vůle

k učinění mnoha kroků směrem k zásadním změnám v jejich životě. Pracovníci byli vystaveni nárokům organizace, nutnosti přijmout změny, změnit způsob své práce, svého myšlení a také prostředí. Vzdělávali se, snažili se o pochopení významu těchto změn a usilovali o to, aby tyto změny co nejlépe přijali právě klienti, kteří v prostředí sociální služby do té doby prožili často většinu svého života. V současné době jsou nejzásadnější změny uskutečněny a pracovníci mají možnost sledovat osobní rozvoj každého z klientů, kterým hranici jejich možností nastavuje často už jen mentální hendikep, nikoliv však jejich prostředí. Prostředí těchto služeb naopak klientům poskytuje další možnosti k přiblížení se běžnému životu ve společnosti.

Organizace „A“ poskytuje sociální služby osobám s mentálním a kombinovaným postižením od 19 let věku. Jedná se o sociální služby domova pro osoby se zdravotním postižením pro 16 klientů, sociální službu chráněného bydlení pro 38 klientů a sociálně terapeutické dílny pro 25 klientům. Pobytové sociální služby tedy poskytuje 54 klientům.

Pro průzkum v této práci byli osloveni klíčoví pracovníci a vedoucí sociální služby chráněného bydlení, ve kterém žije 38 klientů převážně s lehkým až středně těžkým mentálním postižením, včetně 6 klientů s těžkým a hlubokým mentálním postižením. Podporu všem těmto klientům poskytuje 18 klíčových pracovníků a 1 vedoucí pracovník, který koordinuje také proces individuálního plánování v této sociální službě.

Organizace „B“

Organizace „B“ je zařízení, které poskytuje čtyři sociální služby, domov pro osoby se zdravotním postižením, chráněné bydlení, podporu samostatného bydlení a sociálně terapeutické dílny. Tato organizace už od devadesátých let minulého století začala pod vedením člověka, který svým novátorským přístupem předběhl svou dobu, vyvíjet úsilí o změnu v přístupu k lidem s mentálním a kombinovaným postižením. Inspiraci čerpal z intenzivní spolupráce se zahraničím. Tato organizace pod jeho vedením už v té době zaváděla změny v podobě individuálního přístupu a prosazování individuálních zájmů klientů.

Prostředí sociálních služeb v organizaci má proto už dlouhé roky charakter domácností, kde každý klient nachází své soukromí a je mu umožněno žít způsobem života blízkému životu v běžné společnosti. Sociální služby jsou poskytovány v několika lokalitách Šluknovského výběžku lidem s mentálním a kombinovaným postižením od 3 do 65 let věku.

Sociální služby jsou zde poskytovány celkem 150 klientům, pobytové sociální služby jsou zde poskytovány 110 klientům, terénní sociální služby 15 klientům a ambulantní služby 25 klientům, a to na základě dlouholeté zkušenosti a snahy o rozvoj a zvyšování kvality těchto služeb. V jedné z budov je k dispozici také bazén s teplou vodou a rehabilitace pro klienty ze zařízení. Jsou zde využívány metody měkkých technik, posilování, nácvik jemné motoriky, bazální stimulace, aromaterapie apod.

Pro potřeby svého výzkumu oslovila autorka této práce 3 klíčové pracovníky a 1 vedoucí domácnosti domova pro osoby se zdravotním postižením. Vedoucí domácnosti také koordinuje proces individuálního plánování v rámci jedné z několika domácností. Domov pro osoby se zdravotním postižením v tomto zařízení poskytuje podporu a péči klientům převážně s těžkým a hlubokým mentálním postižením často v kombinaci s dalším postižením, tělesným, smyslovým, nebo v kombinaci dalšími onemocněními, například autistického spektra, Downovým syndromem apod.

Organizace „C“

Organizace „C“ je zařízením poskytující v současné době pobytovou sociální službu domova se zvláštním režimem. Tato organizace prošla v posledních letech také mohutným vývojem a změnami sociálních služeb, prostředí a také cílové skupiny. Od roku 2007 se původní poskytovaná sociální služba domova pro osoby se zdravotním postižením začala postupně měnit ve službu domova se zvláštním režimem. Původní cílová skupina osob s mentálním a kombinovaným postižením byla postupně potlačována a nahrazována osobami s chronickým duševním onemocněním a to od 27 let věku. Od roku 2012 organizace poskytuje pouze službu domova se zvláštním režimem.

Velkou změnou prošlo také prostředí poskytovaných sociálních služeb. Původně byla služba poskytována ve 4 menších budovách, genderově vymezených, kde žili lidé s mentálním postižením v rámci prostorově omezených interiérech starších budov. Potřeba zlepšení podmínek bydlení a prostorově výhodnějšího prostředí pro klienty iniciovala výstavbu nového objektu s dostatečným zázemím pro klienty a pracovníky domova. Nově vystavěný objekt nabízí klientům moderní bezbariérové prostředí a účelné nové vybavení, možnost navštěvovat keramickou a výtvarnou dílnu, rehabilitaci s tělocvičnou a herny, relaxační místnost. Objekt je konstruován už se záměrem vytvořit prostředí pro osoby

s duševním onemocněním v domově se zvláštním režimem, které umožňuje i řešení problémového chování klientů.

V současné době je cílová skupina osob s mentálním a kombinovaným postižením téměř potlačena, žije zde přibližně 20 osob s mentálním a kombinovaným postižením z celkového počtu 99 klientů. Pracovníci domova mají profesní zkušenosti s novou i s původní cílovou skupinou organizace. Pro potřeby této práce byli osloveni 3 klíčoví pracovníci individuálně spolupracující s klienty s mentálním a kombinovaným postižením a zároveň s klienty s chronickým duševním onemocněním, a dále 1 vedoucí pracovnice koordinující proces individuálního plánování všech klíčových pracovníků v celém zařízení.