• No results found

Samtliga dokument som har studerats fanns vid studiens utförande publicerade på bankens hemsida och hade alla klassning av offentligt öppet dokument. De dokument som har studerats är i huvudsak Handelsbankens senast publicerade årsredovisning och hållbarhetsredovisning, men även deras policy om etisk standard och policy mot korruption från 2019. Utöver dessa dokument har data samlats in och analyserats direkt från Handelsbankens hemsida, vilket bland annat inkluderar bankens egna beskrivning av koncernen och dess historia.

4.1.1 Handelsbankens övergripande strategi

Handelsbankens övergripande strategiska mål är enligt dem att uppnå en högre lönsamhet än medelsnittet av dess konkurrenter (Handelsbanken, 2020a). Banken menar på att detta mål uppnås genom sitt kundfokuserade sätt att arbeta, då det leder till lojala och nöjda kunder.

Handelsbankens mål är att ha bättre lönsamhet än genomsnittet för jämförbara konkurrenter på hemmamarknaderna. Målet ska främst nås genom att banken har nöjdare kunder och lägre kostnader än konkurrenterna. (Handelsbanken, 2020a, s. 8)

Att ha lägre kostnader än dess konkurrenter anser Handelsbanken inkluderar att de kontinuerligt arbetar med att hålla nere och eliminera kostnader som långsiktigt inte anses skapa ytterligare värde för vare sig banken eller dess kunder (Handelsbanken, u. å.a; Handelsbanken, 2020a).

4.1.2 Företagskultur

Handelsbanken anser sig ha en stark företagskultur som är avgörande för bankens framgång (Handelsbanken, 2020b). Kulturen bygger på långvariga relationer både med kunder och medarbetare (Handelsbanken, 2020a). Genom ett decentraliserat arbetssätt tycker banken

att de förlitar sig mycket på sina medarbetares förmågor och dess ansvarstagande. För att på bästa sätt fostra en hälsosam kultur inom banken i syfte att uppnå de övergripande målen utför Handelsbanken systematiskt arbete när det gäller nya krav och förväntningar (Handelsbanken, 2020a).

Handelsbanken värnar god affärsetik och arbetar systematiskt med att beakta nya krav och förväntningar, även för att nya regleringar ska integreras i den dagliga verksamheten. (Handelsbanken, 2020a, s. 60)

Banken har tagit fram flertalet policys när det gäller bland annat hållbarhet, etik och hantering av intressekonflikter, i ett försök till att underlätta den dagliga verksamheten och att banken i helhet ska kunna uppnå en kultur som ligger i linje med dessa. Syftet är enligt dem att ta ett långsiktigt ansvarstagande att vara hållbar och för att minimera både bankens egna och dess kunders risk (Handelsbanken, u. å.a). Handelsbanken menar att de har ett långsiktigt perspektiv som genomsyrar organisationen. Banken nämner även att de ämnar till att ha en arbetsplats som karaktäriseras av respekt och inkludering, där särskilt viktiga faktorer för företagskulturen är kostnadsmedvetenhet och försiktighet (Handelsbanken, 2020a).

Handelsbankens värderingar och starka företagskultur har en avgörande betydelse för vår framgång. Vår idé om hur vi ska driva en framgångsrik bank bygger på tilltro och respekt för individen – såväl kund som medarbetare. Bankens decentraliserade arbetssätt skapar delaktighet och ger varje medarbetare möjlighet att påverka.

(Handelsbanken, 2020b, s. 65)

Banken menar även på att dess grundläggande tankar och idéer sammanfattas av den verkställande direktören i en intern skrift som kallas Mål och Medel (Handelsbanken, 2019a). Denna skrift anser dem utgöra den grund som organisationens företagskultur vilar på.

Verkställande direktören sammanfattar Handelsbankens grundläggande tankar och idéer i en särskild intern skrift, Mål och Medel, som alla anställda erhåller och som utgör grunden för företagskulturen, innefattande decentraliserat kundansvar,

45

decentraliserade beslut och självständigt tänkande och handlande hos de anställda. (Handelsbanken, 2019a, s. 1)

4.1.3 Medarbetare

Handelsbanken tycker sig se sina medarbetare, med sin kunskap och erfarenhet, som en viktig källa för att uppnå en hög kundnöjdhet. Banken identifierar även nödvändigheten att på ett flexibelt sätt bemöta alla sina medarbetares behov, i syfte för att skapa de förutsättningar som krävs för att de ska kunna utvecklas på ett bra sätt (Handelsbanken, 2020a). Ambitionen är att skapa långsiktiga anställningar genom att kontinuerligt utveckla medarbetarnas kompetens (Handelsbanken, 2020b).

Handelsbanken främjar långsiktiga anställningar genom att erbjuda kompetensutveckling för varje medarbetare och möjlighet att utvecklas i olika roller. (Handelsbanken, 2020b, s. 65)

Vid anställning ska samtliga medarbetare enligt banken även genomföra utbildning mot korruption och åtgärder mot mutor och otillbörlig påverkan (Handelsbanken, 2019b). Utbildningen ska följas upp med en årlig kunskapsuppdatering, där utförd utbildning och kunskapsuppdatering också ska dokumenteras (ibid).

Handelsbanken menar också att dess medarbetare på en årlig basis kan medverka på en verksamhetsplanering där de kan bidra med både nya idéer och sina åsikter (Handelsbanken, 2020a). Banken beskriver att de även tillhandahåller en årlig kompetenskartläggning för varje medarbetare, och utifrån dessa kan beslut tas angående vilka utbildningar som kan ges för kompetensutveckling. Exempel på utbildning som är obligatorisk för medarbetare inom Handelsbanken är bland annat utbildning inom etik och hållbarhet, antikorruption och åtgärder mot penningtvätt (Handelsbanken, 2020a).

Handelsbanken menar på att de förväntar att dess medarbetare även uppträder på så sätt att bankens förtroende upprätthålls för att möjliggöra en hög etisk standard inom organisationen (Handelsbanken, 2020a). Denna standard inkluderar bland annat att ingen form av diskriminering är tillåten inom verksamheten (Handelsbanken, 2019a; Handelsbanken, 2020b), samt om en medarbetare är tveksam till vad som i ett specifikt fall kan anses vara etiskt godtagbart uppmuntras diskussion med närmsta chef (Handelsbanken, 2020a).

4.1.4 Det lokala kontoret

I och med det decentraliserade arbetssätt som Handelsbanken tycker sig utgå från spelar de lokala kontoren enligt banken en stor roll i kundansvaret (Handelsbanken, 2020a). Kontoren möjliggör långsiktiga och hälsosamma kundrelationer eftersom de är självständiga och kan ansvara för beslutsfattande som bäst passar dess lokala förankring. Banken menar vidare att detta leder till en bättre anpassningsförmåga till förändring eftersom beslutsvägarna också blir kortare.

Kontorens självständighet ger en mycket stark lokal förankring med långsiktiga kundrelationer. Korta beslutsvägar ger också en snabbare anpassningsförmåga till olika förändringar på lokala marknader och möjlighet att snabbt ta tillvara nya affärsmöjligheter. (Handelsbanken, 2020a, s. 10)

Utöver att kontoret och kontorschefen är ytterst självständiga och ansvariga för deras del av verksamheten finns det enligt banken även regionala huvudkontor och centrala avdelningar om behov för stöd finns (Handelsbanken, 2020a). När det gäller bankens centrala ramverk och företagskultur baseras besluten utifrån lokal information inom varje enskilt kontor (ibid).

4.1.5 Chefens roll

Handelsbanken menar att en chefsposition inom organisationen innefattar ansvar för att det ska finnas rutiner för regelefterlevnad och även att dessa kontinuerligt följs upp (Handelsbanken, 2020a). Vidare anser de att intressekonflikter kan inträffa inom samtliga verksamhetsområden, där den som innehar chefsposition är ansvarig för att identifiera dessa. I bankens policy mot korruption uttrycker banken även att ansvaret för genomförande av både utbildning och kunskapsuppdatering för medarbetare åligger respektive chef (Handelsbanken, 2019b).

Handelsbankens policy för etik är vidare något som cheferna ansvarar för att den beaktas och implementeras i både interna instruktioner för verksamhetsområdet och den dagliga verksamheten som respektive chef ansvarar över (Handelsbanken, 2019a). Syftet är att uppmuntra en löpande diskussion angående etiska frågor som medarbetare har, samt att intern utbildning ska innehålla en naturlig aspekt av etiskt tänkande.

47

Det åligger alla chefer att se till att denna policy beaktas i den dagliga verksamheten och i interna instruktioner inom respektive verksamhetsområde. De anställda ska beredas tillfälle att diskutera etiska frågor löpande. I samband med intern utbildning ska etiska frågor finnas med som ett naturligt inslag. (Handelsbanken, 2019a, s. 1)