• No results found

Den dolda sidan av ledarskap

Ledaren ska motivera, inspirera, kommunicera, delegera, fatta beslut, vara individ- och situationsanpassad samt insiktsfull. Ledarens roll är viktig och uppmärksammad. Med dessa arbetsuppgifter kan man fråga sig: Varför vill inte alla vara ledare? Finns det dolda sidor av ledarskapet som inte är lika uppmärksammade? Vi har frågat ledarna om deras beskrivning av de mörka sidorna av ledarskapet.

När Karin Jordås skall diskutera situationer där ledarskapets baksida/dolda sida blir extra tydlig tar hon först och främst upp att alla är emot en som ledare och tar avstånd.

”Man får ingen tacksamhet, speciellt inte från dem man har hjälpt

mest, så det är ingenting man som ledare bör förvänta sig.”

Karin Jordås, Mentor.

137

http://www.svenskbridge.se/e107_plugins/coppermine_menu/albums/illustrationer/thumb_Brevduva.png

138

68

Enligt Karin berömmer de anställda varandra, men inte ledaren. Det blir speciellt ensamt för ledaren i motgångar, när det finns lite finansiella medel, samt vid krissituationer. Emma Grönlund tror att det är tufft att vara ledare i alla riktigt jobbiga situationer företaget kan hamna i. Hon håller med Karin om att det interna ledarskapet ofta är påfrestande och att det kan bli ensamt som ledare. Det externa ledarskapet kan också vara jobbigt, anser Emma, speciellt när man har höga positioner i stora organisationer. Det på grund av att man, speciellt på VD-nivå, ständigt granskas i media och blir en offentlig person. Hon tror att ledarna då kan känna oro för sina familjers säkerhet.

Bild 51.139 Ledarskapet – en kraft som förväntas lysa, även när det stormar.

Det som Jesper Kärrbrink tar upp om när ledarskapets baksida blir extra tydlig är att ”man

har ett jävla tryck på sig som ledare, ett jävla tryck! Man förväntas vara en fyr som ständigt lyser.” Man skapar genvägar och bygger upp en position i samhället, som måste försvaras till

varje pris. Det skapar motgångar, speciellt i pressade situationer och Jesper menar att det gäller att ha distans i dessa situationer. Det är viktigt att man har ett fungerande privatliv utanför jobbet. Han tips för att hålla en distans till ledarrollen är att läsa och skriva böcker, umgås med familjen, träna och gå på bio! Jesper tycker att det är viktigt att ta av sig kostymen när man kommer hem och bara vara sig själv. Det är, enligt honom, viktigt att skilja på jobb och privatliv.

Författarna Mossboda, Rönnholm och Peterson (2004) beskriver flera års arbete med olika former av chefs- och ledarutveckling. De har haft möten med många olika ledare, både nyblivna chefer och med mer erfarna. Deras gemensamma nämnare har varit ambition och ständiga önskan efter kunskap att vidareutveckla sitt chefskap.140 Våra tankar kring ämnet är att ledare själva bygger upp de förväntningar som de sedan behöver leva upp till. För att bli chef, tror vi, att man behöver visa sin starka drivkraft och höga ambition. Ledare sätter själva ribban de behöver ta sig över. Jesper beskriver hur man skapar sin position, som man sedan behöver försvara. Mossboda et al. sammanfattar chefers gemensamma nämnare med önskan efter mer.

Vi anser att för att få mer behöver man förtjäna det, och därmed arbeta hårt. Sedan gäller det att arbeta hårt för att nå målet på jobbet, men att ikläda sig en annan roll privat. Vi tror att om man ständigt strävar efter mer kommer man aldrig att bli nöjd.

139

http://www.nyan.ax/.composer/upload/540290.jpg 140

69

Cathrine Sahlsten säger att det absolut jobbigaste och den största baksidan med att vara chef är att det är så ensamt på toppen. Vidare påpekar hon hur svårt det kan vara med stora förändringstryck utifrån och veta hur man tar rätt beslut. ”Är Ja rätt beslut eller valde jag Ja för att det var enkelt?”

Baksidan med ledarskap är, enligt Håkan Steenberg, är när kommunikationen inte når fram, eller när den når fram för fort. Han menar att det är lika illa. Kommunikationen kan till exempel nå fram för fort när medarbetare får reda på uppsägningar som vare sig är grundad på slutgiltiga beslut eller offentligt. Det misstaget måste man som ledare ensam ta på sig. Det är ingen annan som kan, eller behöver, göra det.

När det kommer till ledarskapets svåra sidor tror Marianne Dicander att det är olika beroende på vilken chefsroll man har. Om man till exempel är VD är baksidan ensamhet, som även Karin, Emma och Cathrine har nämnt. Är man istället chef på en lägre nivå kan man ibland få i uppgift att genomföra saker som ledningsgruppen bestämt, men som man själv inte håller med om, menar Marianne. Man måste trots det ha förmågan att trovärdigt kunna presentera och genomföra det tagna beslutet.

Bild 52.141 Ensamheten på toppen.

Vår tolkning av det dolda ledarskapet kan sammanfattas med ordet ensamhet. En enkel förklaring, som kan beskrivas med en organisationsstruktur, är att en chef oftast leder flera medarbetare – en grupp. Chefen är inte en i gruppen, utan har sin position över de andra – ensam. Vi anser att om man vill nå en ledarposition behöver man vara medveten om konsekvenserna, till exempel ensamheten, utanförskapet och ansvaret. Viktiga egenskaper hos en ledare är mognad, självförtroende och självinsikt. Har man dessa egenskaper, tror vi, att man klarar av livet på toppen. Trots allt – ensam är stark.

141

70