• No results found

Ledarskapets betydelse för organisationen

Vissa grundstenar går dock att urskilja i ledarskap. De egenskaper och uppfattningar som våra tillfrågade ledare framhävde i ledarskap var bland annat att inspirera, motivera, planera, balansera, öppenhet, ta ansvar, sätta gränser, samt att ha en vision, mognad, självinsikt och medvetenhet . Enligt teorin och praktiken beskrivs ledarskap ur ett positivt perspektiv. Varför glorifierar vi då inte våra ledare? Lever de inte upp till den positiva bilden? De kanske är så enkelt att avund stoppar oss från att glorifiera dem vi beundrar mest.

Ledarskapets betydelse för organisationen

Vi har tidigare konstaterat att de flesta verksamheter är komplexa och behöver olika former av styrning. Vissa organisationer styrs centraliserat medan andra styrs decentraliserat. På samma sätt behöver olika verksamheter olika mycket respektive lite och starkt respektive svagt ledarskap. Ledarskapet kan stå för flera olika former som är mest lämplig för varje organisation.

Bild 21.61 Vissa behöver piskas mer än andra för att få saker gjorda.

59

Bolman, L.G. & Deal, T.E. (1997), Nya perspektiv på organisation och ledarskap, sid. 338 60

Iseskog, T. (2003), Att kunna vara CHEF, sid. 127 61

35

Av de ledare vi samtalat med var det Karin Jordås, Cathrine Sahlsten och Håkan Steenberg som hade en speciell uppfattning om betydelsen av ledarskap i sina organisationer. De övriga intervjupersonerna ansåg att deras bild av ledarskap var generell och inte specifik för just sin verksamhet.

Karin Jordås anser att ledarskapet har betydelse för organisationen, men att det blir skillnad på betydelsen när man som med organisationen Mentor arbetar med ett icke vinstdrivande syfte. Detta för att man arbetar preventivt. Om man däremot arbetar som ledare i form av en rektor har titeln i sig ett starkt symbolvärde. Den är en stark maktsymbol, enligt Karin. Hon menar att det som kan hända i dessa fall är att själva symbolvärdet kan bli större än ledaren. När man läser om ledare med stor maktsymbol skapar det, ofta tillsammans med bilder, en tro på styrka, kunnighet samt oslagbarhet för ledaren.

Organisationen Mentor, där Karin är generalsekreterare, finns till för att hjälpa andra människor. Som ledare handlar det då om att kunna samla människor, skapa engagemang och förändra mänskliga processer, anser Karin. De mänskliga processerna handlar om vikten av att stödja och stärka människor. För en icke vinstdrivande organisation, som Mentor, är det viktigt att ledarskapet är uttalat, etiskt samt att ledaren har stor psykologisk kunskap.

Ledarskapet i Cathrine Sahlstens organisation handlar om att man som konsult kommer ut och utför en form av ledarskap på skolor. Det handlar till stor del om att ha ett professionellt förhållningssätt som hanteras såväl skriftligt som muntligt. Vidare beskriver hon att organisationen är väldigt hierarkiskt uppbyggd, vilket har sina fördelar, men Cathrine tycker att det är lite väl mycket av en hierarki. Hennes egen roll i ledarskapet har numera tagit ett steg tillbaka som innebär att hon studerar ledarskap både inom organisationen men även externt. Hon lär sig mycket genom att förstå olika typer av ledarskap.

Både Karin och Cathrine har tidigare i sina karriärer varit rektorer på olika skolor. Speciellt Karin kunde tydligt förklara skillnaden mellan att sina ledarroller, som tidigare rektor och i sin nuvarande position på Mentor. Den stora skillnaden, enligt Karin, är rollernas skilda maktstatus. Gunilla Arhén (2005) förklarar att makt berusar. Det är dokumenterat under flera århundraden att viljan till inflytande och makt funnits med oss länge. Både Stalin och Hitler var män som sökte denna makt och inflytande. Likheter med historien kan vi se i dagens organisationer, företag och i vardagen.62

Bild 22.63 Makt och beslut.

”Chefer som inser den makt som ligger i symboler är bättre utrustade för att kunna förstå och påverka sin organisation.”64

62

Arhén, G. (2005), Karriär, sid. 40 63

http://farm1.static.flickr.com/50/111247713_ac4d24593f.jpg?v=0 64

36

Ett vinstdrivande företag, en organisation med målet att förändra mänskliga processer eller en ideell verksamhet, vi tror att alla former av verksamheter, organisationer eller företag har ett behov av ledarskap. Ledarskapet kan däremot vara informellt eller formellt, men någon medveten eller undermedveten styrning existerar alltid. Vi tror, likt Arhén, att makt berusar. Däremot kan olika människor ha olika stort behov av makt. Vissa kanske tycker att det låter bättre med inflytande. Beslut tas dagligen i alla former av verksamheter. Skillnaden är vem som tar besluten och vart i organisationen besluten tas.

För organisationen, anser Håkan Steenberg, att ledarskapet har stor betydelse. Lawson, företaget som han är verksam i, är en komplex organisation och behöver därför mycket information och klarhet. Den globala chefen behöver vara tydlig och synlig för alla verksamma i företaget. Det är speciellt viktigt under turbulens. Håkan tycker att man bör vara tydlig med vilka roller var och en har, och därmed också ens arbetsuppgifter. HR ska, enligt Håkan, inte arbeta med administration eller som personalchef. Är det diskussioner angående till exempel löner är det payroll och finance som ska sköta det. HR har till uppgift att vara affärsdrivande och arbetar därför nära den verkställande direktören i företaget.

Håkan beskrev ett exempel i Lawson där ledarskapet verkligen behövdes och var tydligt: VD:n avgick och det ledde till turbulens. Företaget hade en stor konsultverksamhet där även den VD:n avgick. Ledningen befann sig då i kaos och det drabbade hela verksamheten. Den amerikanske globala VD:n, Harry, reste då runt till alla länder företaget var aktivt i för att informera, mingla, boka in sig i styrelserum för att vara tillgänglig för alla som ville ställa frågor. Håkan anser att det är unikt för en amerikansk VD att ta sig tid till att göra något sådant. Trots den tydliga hierarkin arbetar den verkställande direktören nära verksamheten, men Håkan menar att ”man vet var besluten fattas”. Tidigare, när företaget endast var Sverigeägt, kunde man som medarbetare gå upp till ledningen och direkt kunna påverka beslut. Idag, efter fusionen, fattas alla övergripande beslut i USA. Det leder till att alla beslut tar väldigt lång tid.

I olika länder, olika företag, olika regioner behöver chef/anställd förstå och se den aktuella företagskulturen för att komma till sin rätt. Det är av stor betydelse att kunna förstå och vara lyhörd för kulturen i de olika länder man lever i och verkar. Det är tongivande personer, grundarna och cheferna som grundlägger företagskulturen när verksamheten är ung. Utmaningar och svårigheter är något som präglas av kulturen. Inom en kultur är människor i stort sätt lika, på grund av att vi anpassar oss till varandra och till den rådande kulturen – de förväntningar som finns. 65

65

37

Slutligen vill vi konstatera att olika organisationer behöver olika former av styrning. Återigen kan vi konstatera vikten av ett situationsanpassat ledarskap. Inflytande och makt är något som existerar vid alla former av ledarskap, men olika mycket. Vid existerande maktsymboler kan statusen bli extra stark, till och med större än ledaren själv. Vi tror att det kan vara negativt för organisationer, på grund av att ”fel” ledare kan få för mycket makt. Missbruk kan uppstå. Vi tycker att makt och inflytande är positivt i ett sammanhang då ledaren utnyttjar sin position på ett sätt som är etiskt korrekt för verksamheten. Etiskt korrekt blir det om ledaren följer företagskulturen och därmed föregår med gott exempel. Speciellt i turbulenta tider, då ledaren möter svårigheter och motgångar, behöver man vara tydlig och leda verksamheten på rätt spår igen – med hjälp av kulturen.

Bild 23.66 Akta dig för att spåra ur.

66

38