• No results found

I detta avsnitt redovisas resultatet från en narrativanalys av de berättelser som 15 elever har delat genom att besvara formuläret. 211 Några elever har skickat in flera berättelser i sitt svar. Bland de 15 svaren så fanns det totalt 21 olika berättelser. Avsnittet anknyter till uppsatsens första forskningsfråga: Vilka berättelser om övernaturliga händelser väljer eleverna att återberätta? Först går vi igenom vilka fenomen eller typ av händelser som

eleverna valt att berätta om. Efter kategoriseringen presenteras vilka sorter av berättelsers om återberättats utifrån vilka sinnen som berättelserna hänvisar till.

5.1.1 Olika teman av upplevelser

Berättelserna har kategoriserats i sex grupper: Oförklarliga händelser med tavlor och elektronik; Syner av övernaturliga varelser; Ljusfenomen; Nära-döden och intill-döden-situationer; Ljud av- eller känsla av närvaro; och sista gruppen är Déjá vu, uppenbarelser och tecken.

Oförklarliga händelser med tavlor och elektronik

Fyra berättelser, skrivna av tre olika elever, handlar om fysiska föremål som kopplats till övernaturliga upplevelser. Händelserna utspelar sig på olika tidpunkter under dygnet. Dag, eftermiddag och natt nämns i de olika berättelserna. En berättelse är upplevd av en nära anhörig i eleven. De övriga är berättelser som eleverna i klassen själva har upplevt, i två av tre fall delar de upplevelsen tillsammans med fler människor.

Samtliga tre elever nämner föremål som drivs av elektricitet i oförklarliga sammanhang. En elev beskriver att lampor tänts av sig själv på en arbetsplats efter att personalen släckt samtliga lampor och lämnat byggnaden. En annan elev beskriver ett uppvaknande under några nätter till följd av att datorn startat av sig själv. En tredje elev skriver att: ”olika elektriska ting” startar utan vare sig medhjälp från en människa eller strömkälla.

I en berättelse ramlade tavlor ner samma dag som en oförklarlig ljudupplevelse utspelat sig i samband med att eleven skulle, möjligtvis redan var, på väg till skogen med några vänner: ”[…] då började det spela musik som om det kom från en musiklåda

210 En elev avstod från att besvara formuläret som bland annat innehöll frågan om kön och en person har svarat annat kön än manligt eller kvinnligt. Utöver momentet att besvara formuläret medverkade de 16 deltagare i studien.

46

och samma kväll så ramlade tavlorna i mitt rum ner samt en låda med spikar som inte ens var nära kanten.”

Syner av övernaturliga varelser

Eleverna har valt skriva om berättelser som rör en gengångare, änglar, en förvriden gräsmatta och ”tusen tjurhövdade varelser”. Synen av änglar är något som en elev återberättar från berättelser som verkar komma från populärkulturen.212 Förutom den berättelsen utspelar de andra sig utomhus och de två eleverna berättar antingen sin egen eller en nära anhörigs upplevelse på natten.

En elev beskriver en nära anhörig som såg en gengångare. Upplevelsen ägde rum när den anhöriga cyklade genom en kyrkogård. Vid mötet tror sig personen känna igen en mötande, men förstår inte förrän i efterhand vem det var. Eleven skriver: ”Personen vänder sig hastigt om men ser nu ingen. I efterhand inser han vem han mött, den bekanta har varit död sedan länge.”

En tredje elev har berättat om de andra två synerna. Eleven skriver hur denne: ”ser tusen tjurhövande varelser stirrandes tillbaka mot mig”. Den förvridna gräsplanen skriver eleven om på detta sätt: ”[eleven] såg hur det [gräsplanen] höll på att vrida sig och gunga, som om en stor orm kröp runt under det.”

Ljusfenomen

Fyra berättelser berör ljusfenomen. Tre av dessa narrativ handlar om reaktioner, funderingar och känslor kring övernaturliga upplevelser. I dessa nämns naturvetenskapliga förklaringar samtidigt som det inte nödvändigtvis ställs som en motpol till religiositet.213 Två av berättelserna beskriver upplevda situationer i samband med ett ljusfenomen när en bolid214 slog ner i närheten och den tredje behandlar syner av änglar i samband med reflektioner av ljussken (berättelsen anknyter till flera kategorier).

En annan elev står för den fjärde berättelsen som nämner ett ljusfenomen och den kommer att förklaras i nästa kategori.

Nära-döden- och intill-döden-situationer

Tre elever har valt att berätta om nära-döden-upplevelser eller nära döden-situationer och en fjärde elev har skrivit om en upplevelse som jag kallar intill-döden-situation. Den

sistnämnda berättelsen handlar om ett oförklarligt ljussken som eleven såg i samband med en vistelse i ett bårhus. Eleven skriver att hen såg hur: "ett svagt vitt ljus spred sig från [den avlidnas] ansikte."

En annan elev berättar om ett annorlunda tillstånd som ägde rum medan eleven var medvetslös. Tillståndet upplevdes pågå under en betydande längre tid än den faktiska

212 Deltagaren har svarat att berättelsen återberättas från en bok, film eller serie.

213 Jag har valt att inte citera någon av dessa tre berättelser eftersom de tillsammans innehåller känslig information i form av religiösa och filosofiska övertygelser. Med det sagt vill jag behålla det oklart hur många av dessa tre berättelser, samt i vilken utsträckning, som de innehåller religiösa övertygelser. Detta för att skydda personernas avidentifiering.

47

realtiden som tillståndet varade. Eleven beskriver hur sinnen, minnen, ord och tankar saknas under tillståndet, eleven skriver att hen: ”förlorade kontakt med min kropp […] var blind, döv, stum osv. Jag förlorade därefter kontakt med alla mina minnen och ordförråd, så jag kunde fysiskt inte tänka”. Innan uppvaknandet beskrivs en omvälvande händelse där synen och hörseln möjligen beskrivs interagera med varandra, eleven skriver exempelvis: ”Jag såg bara en ring av ljud.”

En annan elev skriver mer om en nära-döden-situation. Eleven blev kniv-attackerad av en okänd människa men räddades av en mystisk främling som försvann lika snabbt som denne anlände. Främlingen beskrivs som ”en äldre muskulös person” och eleven såg aldrig personen igen, vilket är en del av den mystik som verkar finnas mellan raderna i elevens berättelse. Eleven skriver: ”Det sjuka är att området jag bodde i var litet och alla kände alla.”

Ytterligare en elev skriver om nära-döden-situationer. Eleven återberättar om räddande änglar, eleven skriver: ”Jag har hört att vissa har sett någon from utav ängel som räddar en vid livsfarliga situationer”. Denna berättelse har även nämnts i kategorin av syner kring övernaturliga varelser.

Ljud av- eller känsla av närvaro

Några elever skriver om oförklarliga ljud. En elev beskriver hur denne tillsammans med sin familj hörde ljud från sin hamster efter att den avlidit. Eleven skriver: ” […] ibland lät som att hamstern gick över golvet: Det knarrade och krafsade. Även i trappen kunde man höra hur något litet gick ner, men när man kollade fanns det inget där.” En annan elev berättar att kollegor till en nära anhörig både har hört och känt oförklarliga saker på dennes arbetsplats: ” […kollegorna] har hört bankande ljud och känner somvindar som passerar dem när det inte går någon person förbi alls.” Den nära anhöriga har också berättat om dennes egna upplevelser på arbetsplatsen. Eleven skriver att: ” [Den nära anhöriga] kände förut inomhus att det kom en kall bris på henne”. Berättelsen beskrivs ha upplevts som skrämmande men det finns även exempel på innehåll i elevernas berättelser som visar på det motsatta.

Känslan av att vara övervakad av en nära avliden anhörig är ett innehåll i en av berättelserna som visar på den motsatta känslan, vid känsla av någon osynlig närvaro. Eleven beskriver hur hen tänker (och kanske visualiserar?) en närvaro: ” […] tänker jag mig ofta den här personen som närvarande när något särskilt har hänt, eller ibland bara till vardags. Då står personen nära och helt enkelt stilla ser över mig.” Eleven beskriver att det endast är en känsla av närvaro, och inga interaktioner äger rum i form av ljud eller andra oförklarliga händelser.

Ett annat exempel på känsla av obehag nämns vid en elevs beskrivning av ett ödehus:

Att ensam vara i ett ödehus mitt ute i ingenstans skapar en känsla av olust, trots att det är mitt på dagen. Man vill vara tyst, gå långsamt och försiktigt, inte röra för mycket, man blir vettskrämd av minsta ljud eller rörelse […] dessa känslor tänker jag ändå kan vara kopplade till övernaturliga ting

48

Som nämnt i exemplen så utspelar sig dessa berättelser vid olika platser. I hemmet, på en arbetsplats och i skogen och utspelar sig under olika tider på dygnet.

Déjá vu, uppenbarelser och tecken

De fyra eleverna som skildrat dessa narrativ beskriver att de upplevt övernaturliga upplevelser vid flera tillfällen, och en elev har hört av andra männisor: ”Jag har hört väldigt många berättelser om övernaturliga fenomen”. Två berättelser beskriver Déjá vu- upplevelser som plötsligt uppstått i vardagen. En elev skriver: ” Att man känner att man upplevt något tidigare, Déjá vu. […] En känsla som varar i några sekunder”. I ena berättelsen är det tydligt att det uppstått skolmiljö bland andra människor: ” […] jag sitter på stolen och tittar på några i min klass, och en av kamraterna säger en viss fras, som jag inte kommer ihåg vad det var, så kom jag på mig att detta har jag drömt förut.” Eleven beskriver det som: ”tidigare drömt Déjá vu -drömmar som senare visat sig inträffa.”

En annan elev nämner också drömmar och beskriver tydligt innehållet i drömmen: vilka föremål som syns, vilka som medverkar, vilket religiöst sammanhang det utspelar sig i och vilken betydelse drömmen hade vid uppvaknandet och senare i ett religiöst sällskap och vid en ritual. Det handlar om en uppenbarelse. Innan det omvälvandet mötet förändras situationen i drömmen:

men på vägen dit [till ett religiöst föremål och plats] så hände något väldigt oförväntat. Plötsligt, börjar mina fötter att lyftas upp från golvet och det kändes som att jag svävade i luften och lyftes av ett litet moln, medan alla andra i [byggnaden] såg på mig.

Upplevelsen skildras som en uppenbarelse. En annan elev skriver också om en upplevelse som har en större mening, denna elev skriver om ett tecken. Eleven berättar hur denna bar på föraktande fördomar, men detta kom att förändras i och med ett möte med en annan person. Personen kom att bli en förebild och med tiden fick eleven reda på att personen var det som eleven föraktade. Detta fick eleven att ändra sin syn: ”Många gånger sker saker som känns som om jag har varit med om, men inte kan ändra på hur som. […] detta såg jag som ett tecken”.

Samtliga av dessa berättelser innehåller mötet med flera människor, även de berättelser som till en början utspelar sig under elevens sömn och dröm utspelar eller samtalas senare med andra människor. Det framkommer inte i alla berättelser var upplevelsen utspelar sig men miljöerna innefattar så väl hemmiljö, skola som religiösa byggnader.

5.1.2. Berättelser upplevda med olika sinnen

I avsnittet ovan presterades vilken sorts berättelser som eleverna valde att återberätta, utifrån en kategorisering av olika sorters teman av övernaturliga upplevelser. Det finns däremot ytterligare en aspekt av berättelserna, och det är den sensoriska. Även om syner, ljud och känslor presenteras ovan, så förtydligar detta avsnitt vilken sorts berättelse som eleverna berättat utifrån vilka sinnesintryck som berättelserna nämner

49

att det övernaturliga upplevts med. Anledningen till att detta är relevant är att det sinnliga knyter an till erfarenhet, snarare än tro. Detta bidrar med ett perspektiv som

kompletterar den tidigare forskningen som oftast verkar riktas mot den senare aspekten.

Som tidigare nämnt inkom totalt 21 berättelser, och en av dessa berättelser innehöll ingen information kring vilka sinnen som använts vid upplevelsen. Utifrån den kännedomen går det att läsa i tabell 1, att lite mer än hälften av berättelserna innehåller upplevelser där eleven beskriver en syn av något övernaturligt. Nästan lika många berättelser innehåller en känsla av det övernaturliga, och strax efter kommer antal av hörda mystiska ljud. Notera att ingen elev har berättat om en berättelse som inkluderar sinnet lukt.

Tabell 1. Antal sinnen som eleverna beskrivit att upplevelserna upplevts med

Sinnen: Antal berättelser:

Syn 12

Lukt 0

Hörsel 7

Känsel 9

Även om syn var det vanligaste sinnet bland berättelserna, så kan vi se i Figur 2, att det var fem berättelser som enbart hänvisade till en mystisk syn. Det är syner av olika väsen, såsom tidigare nämnda tjurhövdade varelser, änglar och synen av släckta lampor som oförklarligt tänts.

Figur 2. Berättelser från följande sinnesintryck

I den lilla cirkeln längst till höger i figuren, kan vi läsa att den vanligaste kombinationen var att berättelsen innehöll både en syn och en hörsel av någonting oförklarligt. En elev skriver om en mystisk musik och hur hen senare ser tavlor ramla ner från väggarna, två