• No results found

Information om fallstudien: Religionsdidaktiska lärdomar kring

informellt lärande genom gymnasieungdomars möte med berättelser om

övernaturliga upplevelser

.

Du tillfrågas härmed om deltagande i denna undersökning.

Undersökningen genomförs för att få ökad information kring hur informellt lärande (det som ni lär er utanför skolan) kan användas i religionskunskapsundervisningen samtidigt som undersökningen brottas lite med vilket innehåll som kan vara användbart att lyfta in i undervisningen.

Syftet är att undersöka betydelsen av informell inlärning i religionskunskapsundervisningen genom att tillämpa gymnasieelevers berättelser om övernaturliga händelser för att skapa diskussionsfrågor om existentiell kontext (frågor om människan, världen och andra varelsers existens och förhållanden). Undersökningen kommer att genomföras genom fallstudier och är viktig för att få ökade kunskap om hur religionsundervisning kan bedrivas samt vilket innehåll som kan lyftas in. Förhoppningsvis ger undersökningen även nytta för deltagarna, genom att bjuda in till reflektioner till vad religion är. Studien anknyter till er läroplan i religionsämnet och innehåller exempelvis perspektiv kring människosyn och gudsuppfattning.

Vilka tillfrågas att delta?

Ni som tillfrågas att delta är gymnasieungdomar som läser kursen Religion 1 eller Religion 2 och undersökningen vill nå deltagare som läser olika gymnasieprogram. Flera klasser kommer tillfrågas att delta med stävan att minst två och högst tio antal klasser väljer att medverka. Vad ska deltagarna i studien göra?

Elever som är intresserade av att delta i studien förväntas att medverka på en informationsträff via zoom som tar ca 10–20 minuter där denna information presenteras muntligt och det finns tillfälle att ställa frågor. Deltagare i studien förväntas att sedan medverka i en studie som tar cirka 60 minuter och kommer genomföras under skoltid.

Studien genomförs i ett möte på zoom. Deltagarna använder skolans datorer med kamera på och loggar in med namnet ”Deltagare”. Ni kommer inte att spelas in. Inledningsvis introduceras temat och ni får lyssna på tre berättelser om övernaturliga upplevelser för att sedan i grupper ställa frågor till berättelserna. Frågorna sammanställs och därefter nämns några exempel som kan ingå i temat övernaturliga upplevelser. Sedan får deltagarna skriftligt och avidentifierat beskriva en berättelse om övernaturliga upplevelser som de hört eller upplevt. Deltagarna svarar vart eller från vem berättelsen kommer ifrån genom att kryssa för olika alternativ, även detta är avidentifierat tillsammans med några bakgrundsfrågor. Jämförelse med frågorna som uppkommer i kontakt med sin egen berättelse och de inledande berättelserna kommer genomföras. Mötet avslutas med frågan om träffen skapade nyfikenhet kring varandras berättelse samt om mötet var intressant. Det kommer vara möjligt att kommunicera via zooms chattfunktion för den deltagare som inte har mikrofon eller föredrar att skriva, ingen deltagare kommer behöva svara muntligt. Det kan vara möjligt att någon deltagare känner ett obehag över att reflektera kring övernaturliga upplevelser eller att tala inför klassen i ett zoom rum. Vilka möjligheter finns för att ta del av resultatet?

Resultatet kommer presenteras i en uppsats som alla kan ta del av genom att söka på författarens, Emilia Tsumakova, namn i Digitala Vetenskapliga Arkivet (www.diva-portal.org) eller genom att maila direkt till författaren. Ibland kan det vara lämpligt att deltagarna tar del av resultatet innan uppsatsen är klar, men eftersom alla berättelser som deltagarna själva skriver ska behandlas avidentifierat är detta inte möjligt. Det är fritt att kopiera innehållet i chattfunktionen om någon vill spara de diskussionsfrågor som kommer upp där.

Hur sparas och hanteras informationen som studien samlar?

Alla lärare, rektorer och skolor kommer avidentifieras (eleverna identifieras aldrig i informationen). Det insamlade materialet kommer behandlas konfidentiellt (svar och resultat kommer att hanteras inom denna studie och uppsatsskrivning så att inga obehöriga kan ta del av dom). Endast de två ansvariga för studien, Emilia Tsumakova och hennes handledare Ingela Visuri kommer ta del av materialet som analyseras. Det är möjligt att ett undantag från detta sker är när uppsatsen ventileras (granskas av medstudenter och examinator), då kan analysmaterial delas ut vid begäran.

Hur kommer mina uppgifter att lagras?

Endast samtyckesformulären kommer att behandla deltagarnas personuppgifter. Formulären kommer att skickas till läraren tillsammans med ett kuvert som är klart med porto och spårbart för posten och skickas till ombud där endast ansvarig för studien kan hämta ut den. Samtyckesformulären sparas till uppsatsen är godkänd.

Deltagarnas personuppgift syns i fallstudien genom att kameran är på (för att underlätta kommunikation) men fallstudien kommer inte att spelas in och därmed ej lagras. För att obehöriga inte ska kunna logga in under träffen så kommer zoom-rummet att låsas när alla deltagare loggat in. Materialet som samlas från chatten i zoom kommer endast att samlas och presenteras i relation till en helklass som avidentifieras och inte till några enskilda individer. Berättelserna som deltagarna beskriver kommer lagras på Microsoft Forms under skrivandets stund och under den pågående fallstudien. Efter fallstudien kommer materialet omedelbart att flyttas från Microsoft Forms till skribentens dator som är skyddad med lösenord och lagras där på hårddisken.

Ingen känslig personinformation kommer att sparas. Materialet från fallstudierna sparas för analysering och när uppsatsen är klar och godkänd kommer allt material som är utöver uppsatsen att raderas. Studien frågar om innehållet i vad som kan beskrivas som övernaturliga upplevelser, vilka miljöer berättelserna kommer från och vilka frågor berättelserna väcker och inte vad eleverna tror på.

Högskolan Dalarna är ansvarig för behandlingen av personuppgifter i samband med examensarbetet. Som deltagare i undersökningen har du enligt Dataskyddsförordningen (GDPR) rätt att få information om hur dina personuppgifter kommer behandlas. Du har också rätt att ansöka om ett så kallat registerutdrag, samt att få eventuella fel rättade. Vid frågor om behandlingen av personuppgifter kan du vända dig till Högskolans dataskyddsombud. Det gör du genom att maila dataskydd@du.se.

Frivilligt deltagande

Ditt deltagande i undersökningen är helt frivilligt. Du kan när som helst avbryta ditt deltagande genom att logga ut från zoom utan närmare motivering.

Ansvariga för undersökningen

Undersökningen är forskningsetiskt granskad av Forskningsetiska nämnden vid Högskolan Dalarna.

Ansvariga för studien är Emilia Tsumakova, ämneslärarstudent på Högskolan Dalarna, som genomför studien som examensarbete och handledare för studien är Ingela Visuri, lektor i religionsdidaktik på Högskolan Dalarna. Ytterligare upplysningar lämnas av nedanstående ansvariga.

Örnsköldsvik den 9 november 2020 Falun den 9 november 2020

[Signatur] [Signatur]

Emilia Tsumakova Ingela Visuri

[Telefonnummer] [Telefonnummer]

Bilaga 6. Samtyckesformulär