• No results found

Detta kan ses motsvarar förberedande frågor kring en intervju men eftersom deltagarna inte intervjuades utan deltog i en fallstudie, så är det istället en form av manus som jag relativt fritt utgick från i utförandet av fallstudien.

E = Emilia D = Deltagarna

Introduktion 5 minuter

E Hälsar eleverna (deltagarna) välkomna och påminner om att det är en frivillig undersökning.

Intro till temat genom en bild där övernaturliga väsen och upplevelser anknyts till världsreligioner, privatreligiositet och populärkultur.

E Idag ska vi träna på att bygga upp frågor som senare kan hjälpa oss att se likheter och skillnader i olika religiösa traditioner. Utifrån texter som antyder om svar på existentiella kontexter (såsom föreställningar om världen, människans och andra varelsers existens) kan vi formulera temafrågor.

Här är exempelvis en text som är insamlad i ett material av forskare Sara Duppils. Texten kommer från en internetplattform där hälsningar skrivits till döda anhöriga: “Vi saknar dig pappa. Tur att du är här och spökar för oss då och då. Hoppas du har det bättre nu än då.” (Hämtat från Duppils 2013: s. 84)

Den här texten antyder om svar till att det finns spöken. Då kan vi formlera frågan: Existerar det spöken? Andra exempel som anknyter till texten: Finns det ett tillstånd efter döden och hurdant är det tillståndet? Var är de döda anhöriga när de inte spökar?

Det är sedan inte meningen att vi ska försöka ge några svar på frågorna eller att ifrågasätta vad som är sant eller falskt. Det är något som vi lämnar till teologerna att studera och vi försöker att använda frågorna som ett verktyg för att närma oss det texten säger om existentiella förhållanden och senare kan vi jämföra likheter och skillnader i frågor som vi hittar från olika berättelser. Det går också att ta med sig de här frågorna och jämföra hur olika grupper och individer inom och utanför olika religiösa traditioner svarar på frågorna, men vi kommer inte hinna analysera olika svar idag.

Övning 1: Vilka frågor om liv, död och världens existens kan vi ställa till dessa berättelser? 15 minuter

E Vi kommer nu träna på att lyfta frågor till tre texter som jag läser. Här är första texten:

Citerar från Per-Anders Östling 2012, sida 78. Östling återger otryckt källa från Institutet för språk och folkminnen, Dialekt och folkminnesarkivet i Uppsala (ULMA 39271):

En dag körde jag bil med mina två 6-åriga tvillingdöttrar. Vi bestämde oss för att köra en lite annorlunda väg för att utforska området. När vi körde, såg vi en kvinna som arbetade i sin trädgård. Mina döttrar skrek då: 'mamma, mamma'. Jag tänkte inte så mycket på det hela. När vi skulle tillbaka bestämde vi oss för att ta samma väg tillbaka. Till vår förvåning såg vi att kvinnan fortfarande arbetade i sin trädgård. Då skrek mina döttrar på nytt: 'mamma, mamma'. Då förstod jag att det var mer än bara dumheter från mina döttrar. Jag stannade bilen och gick fram till kvinnan i trädgården. Väl framme hos kvinnan frågade jag henne om hon någonsin mött mina döttrar tidigare. Hon svarade: - Nej, men jag hade två tvillingdöttrar som dog för sex år sedan ...

E Det var första texten, här kommer andra som är från Nilo:

Citerar från Sara Duppils artikel 2013, sida 88, som återger Nilos text från webbsajten Spökwebben:

Det spökar i min pappas hus med och det har alltid gjort. Både jag och mamma har hört fotsteg i hallen, sett gestalter, hört röster med mera, men pappa har aldrig märkt något. En grej som var så läskig var när jag satt och kollade på tv och mamma var i badrummet medan min lillebror Theo sov i hallen i sin barnvagn. I ögonvrån ser jag en liten gestalt som skakar vagnen och Theo börjar storgrina. Gestalten slutade när jag kom nära. Jag hade också en mobil förut som levde sitt eget liv, den ringde upp mamma hela tiden och hon hörde bara en massa flåsande och någon som gick bort från telefonen och tillbaka. En gång när jag hade åkt på klassresa och lämnat mobilen hemma, ringde den mamma

igen, då hörde hon flåsandet igen och min buss som åker iväg, FAST MIN MOBIL VAR HEMMA?!

E Sista texten nu:

Citerar från Per-Anders Östling 2012, sida 75. Östling återger otryckt källa från Institutet för språk och folkminnen, Dialekt och folkminnesarkivet i Uppsala (ULMA 39269):

En gång så gick min brorsa in på macken för att köpa tuggummin, då började jag av någon konstig anledning tänka på Dumle klubbor och hur länge sedan det var jag åt sådana. Efter en stund kom så min brorsa in i bilen, och gissa vad han hade köpt? Dumle klubbor ...

E Vad i texterna kan vi ställa frågor till som rör världens, människans och andra varelsers existens och förhållanden? Ni får sitta två och två, eller i mindre grupper, och ställa frågor till texten. Skriv upp era frågor i chatten allt eftersom.

Deltagarna får sitta två och två och formulera frågor.

E Om deltagarna har haft svårt att hitta frågor så uppmuntras de nu till fler frågor. Exempel på

frågor som kan ställas: Vad är det för underförstådd förklaring till att flickorna känner igen kvinnan? Och hur kan vi formulera det till en temafråga? (Ex. Har vi levt ett liv innan detta? Återföds människan efter döden?) Kan vi ställa några fler temafrågor till frågorna vi nu ställt, frågor kring hur flickorna kunde veta att det var just kvinnan i trädgården som de skulle ropa till? (Ex. Går det att känna igen människor från ett tidigare liv? Och i så fall hur och var lagras minnen från tidigare liv? Hur och varför blir minnena tillgänglig i detta liv?) Går det att ställa några frågor kring vilka liv eller varelser som existerar enligt berättelsen? 343

Övning 2: Vilka fenomen kategoriseras till temat övernaturliga upplevelser? 10 min

E Vi kommer nu tillsammans att titta på vad som kan tänkas räknas till fältet av övernaturliga upplevelser. Det är en övning för att ni ska börja reflektera kring vilka fenomen som ni tycker ingår, men vi söker inte några säkra svar. Vi börjar med att spåna fritt, är det någon som har en idé på upplevelse eller aktivitet som kan ingå i övernaturliga upplevelser? 344

D Berättar muntligt med mikrofon eller skriver i chatten

E Noterar svaren och frågar efter fler. Om/när det inte kommer in fler förslag betar vi av en lista: E Okej, nu ska vi titta på fler fenomen. Jag kommer berätta/skriva ett och ett. Ni

som tycker att fenomenet kan kategoriseras som övernaturlig upplevelse skriver ett “x” i chatten. Har ni skrivit ett x säger det ingenting om vad ni själva tror. Vi undersöker inte några svar på vad som existerar/vad som är sant, rätt, falskt eller fel. Sådana svar lämnar vi till teologer att diskutera. Just nu tittar vi på teman av fenomen som kan kategoriseras. Förstår ni hur jag tänker?

343 Under fallstudien kom det in många frågor, men jag var osäker på om några grupper var mer aktiva än andra. Därför skickade jag vid tre tillfällen ut exempel. Inledningsvis skrev jag i chatten: ” (Tips till dig som tycker det är svårt)”, sedan frågorna: ”Kan ni formulera temafrågor kring Nilos telefon?”, ”Hur tänker ni att personen som fick dumlefrågor resonerar kring att det hände? Och kan ni ställa någon temafråga kring detta om existentiell kontext?”, ”Kan ni ställa frågor kring att Nilo och mamman har hört och sett saker men inte pappan?”

344 Den här sista meningen behandlades inte på grund av tidsbrist. Vi fick direkt på listan av fenomen.

Utrymme för frågor

E Fenomenen klistras in ett och ett i chatten samtidigt som det uttalas muntligt

D Skriver ett “x” i chatten om de håller med om att fenomenet räknas som övernaturlig upplevelse

Lista över fenomen som skrivs i chatten av E 345

o Kontakt med, syn av eller ljud från döda andar/ avlidna personer. o Förutsäga vad som ska hända i framtiden (tex. Olyckor).

o Hypnos för att minnas tidigare liv. o Utomjordiska liv.

o Utomjordiska varelser som besöker jorden, ex. flygande tefat. o Människor som kan ”gå igen” efter döden (gengångare, spöken). o Sanndrömmar.

o Känsla av något närvarande som inte syns o Kontant med, syner av eller ljud från olika väsen o Stjärnbilder som påverkar hur ens personlighet blir. o Återfödas efter döden i en annan kropp.

o Olyckor som uppstår av att gå under en stege, lägga nycklarna på bordet, eller genom talet 13.

o Mystiska ljussken.

o Flytta föremål endast med tankens kraft.

o Läsa, manipulera eller kommunicera med andras tankar.

Övning 3: Beskriv en övernaturlig upplevelse 20 min

E En engelsk studie visar att en tredjedel av de över 33 000 ungdomarna som deltog tror på döda andar som går igen (Francis och Williams 2009: s. 20) En äldre svensk undersökning från tidigt 90-tal där ca 1500 deltagare i gymnasiet deltog visar på liknande siffror (syftar här på Ulf Sjödins undersökning, se Sjödin 1995: s. 162). Utifrån dom siffrorna kan vi förmoda att det finns många berättelser om döda andra runt om dessa ungdomar som handlar om övernaturliga upplevelser. Vi kommer inte undersöka vad ni tror eller inte tror, utan undersökningen vill se vilka berättelser som ni har hört eller upplevt och sedan ska vi se om ni kommer på någon temafråga utifrån det. Ni kommer frågas i formuläret vart ni har hört berättelsen och avslutningsvis är det två bakgrundsfrågor. Ni svarar för er själva skriftligt och anonymt, ni får strax en länk. Jag kommer säga till när vi ska samlas så ni kan fortfarande ha era hörlurar med ljud på. När vi samlas igenom kommer det vara frivilligt om man vill delge något men absolut inga krav, vi kommer därefter att avrunda. Frågor?

D Möjlighet att ställa frågor

E Besvarar eventuella frågor. Kommer ni på några fler frågor under tiden ni sitter med

formuläret så kan ni skriva det här i chatten, eftersom alla är inloggade med samma namn så blir era frågor anonyma.

345 Listan är i stort hämtad från Ulf Sjödins tidigare forskning: Sjödin 1995: s. 162–163. Eftersom Sjödins studie undersöker ungdomars tro och denna innehållet i narrativ har kategorierna

formulerats om något. Listan har även tagit bort några fenomen som ansågs återkommande och kompletterats av andra som nämnts i nyare forskning., Såsom känslan av närvaro: Duppils 2013: s. 81., Eller väsen och varelser: Duppils 2013: s. 92, 82., Mystiska ljussken: Östling 2012: s. 60., Syner och ljud: Östling 2012: s. 52.

Eleverna blir tilldelad länken D Svarar på frågorna i enkäten.

Övning 5: Likheter och skillnader 8 minuter

E Då är det dags att samlas i zoomrummet igen.

Vi kommer inte att prata om era berättelser, men jag undrar om ni är nyfikna på era klasskamraters berättelser? Skriver “Intressekoll” i chatten. Vi gör en snabb koll, alla om är intresserade av sina klasskamraters berättelser skrivet ett “x” i chatten.

D Skriver x i chatten om de är nyfikna på deras klasskamraters berättelser.

E Vi ska alldeles strax avrunda. Sista riktiga övningen nu. Var det några av era frågor som påminde eller liknande frågorna vi ställde i början? Eller har era frågor varit annorlunda från frågorna vi ställde tidigare? Alla deltagare skriver i chatten, annars syns det vilka som skriver i det fysiska klassrummet, och när jag säger till så skickar ni era svar. Alla inloggad som “Deltagare” så syns inte i chatten vem som har skrivit vad. De som inte vill berätta får skriva fullständig mening såsom “jag hittar inga likheter” eller exempelvis “jag vill inte berätta”.

D Skriver i chatten.

Avslutning 2 minuter

E Nästa steg skulle kunna vara att jämföra hur olika grupper och individer inom och utanför olika religiösa traditioner kan tänkas besvara de här frågorna som ni har lyft. Sedan kan man vända in och ut på dessa svar för att försöka förstå andra människors tankegångar. Vi hinner inte arbeta med det idag men jag vill väcka den tanken hos er, så kan ni kanske ha nytta av frågorna i era kommande religionsstudier.

E Skriver “Intressant?” i chatten. Avslutningsvis får ni som funnit de här 60 minuterna

intressant skriva ett x i chatten.

D Skriver x om det funnit fallstudien intressant.

E Tusen tack för att ni varit med i denna fallstudie. Jag skriver min mailadress i chatten om det är någon som har några frågor, funderingar eller andra tankar om studien eller om något som anknyter till innehållet som vi pratat om idag. Skriver kontaktuppgifter i chatten.