• No results found

”I mitt liv har man ju blivit skickad hit och dit.” ”Nu slipper jag springa till höger och till vänster.”

”Annars blir det ju bara missuppfattningar, det blir bara en sörja liksom.”

Detta är citat från personer som besökt öppenvårdsmottagningarna Brofästet i Mölndal och Järntorgsmottagningen i Göteborg. Mottagningarna vänder sig till personer med missbruk och psykisk ohälsa och de drivs gemensamt av olika huvudmän. I en intervjustudie vid FoU i Väst/GR undersöktes besökares uppfattningar om samarbete mellan anställda med olika yrken. De intervjuade gav en rad exempel på erfarenheter bakåt i tiden när det inte fungerat så väl och genomgående var man oerhört positiv till att det nu fanns en vård där olika kompetenser samspelade. Det uppfattades som i högsta grad önskvärt och närmast självklart att det fanns ett fungerande samarbete i den vård som gavs. För att samarbete ska fungera i vardagen krävs samverkan på alla nivåer. När FoU i Väst/GR startades för tio år sedan fanns en uttalad ambition att skapa en kommunernas och regionens mötesplats för forskning och utveckling. Att lära av varandra och att gemensamt utveckla kunskaper är lika angeläget idag. Inte minst kräver frågor som rör riskbruk, missbruk och beroende kunskapsutveckling oavsett organisation, profession och geografi. Under år 2008 har över 5 000 personer från kommunerna, 120 arbetsplatser inom Västra Götalandsregionen, universitet och frivilligorganisationer deltagit i seminarier och konferenser som anordnats av FoU i Väst/GR, ofta i samarbete med universitet, Socialstyrelsen och länsstyrelsen. Ytterligare personer från olika huvudmän har medverkat i referensgrupper eller läsgrupper som kopplas till alla större studier och utvärderingar .

FoU i Väst/GR är en forsknings- och utvecklingsenhet vid Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) i samarbete med Västra Götalandsregionen. Verksamheten arbetar brett inom välfärdsområdet och vill stärka och uppmuntra praktik- och kliniknära kunskapsutveckling genom att synliggöra befintlig kunskap, utveckla ny kunskap och bidra till lärande. FoU i Väst/GR verkar genom nätverk och nära samarbetspartners är bland andra Göteborgs universitet och länsstyrelsen. Missbruks- och beroendefrågor har kontinuerligt varit aktuella för olika former av FoU-stöd utifrån regionala utvecklingsbehov. Några sådana exempel är beskrivna i den här boken (se avsnittet ”Forskning i Västra Götaland”). Exemplen ger bilder av hur forskning och praktik kan mötas i gemensamma kunskapsprojekt i frågor som är av betydelse för många samhällsaktörer:

GHB i Västsverige – användning och spridning är exempel på en studie som är alldeles särskilt angelägen i Västsverige. Mattias Gullberg, som är socionom och behandlare vid Mini Maria har tillsammans med filosofie doktor Jari Kuosmanen, Göteborgs universitet, genomfört en FoU-studie inom ett fält där det inte funnits forskning i så hög utsträckning och där frågorna bland praktiskt verksamma och beslutsfattare är många. Inom ramen för studien har yrkesverksamma från hälso- och sjukvårdens sluten- och öppenvård, socialtjänsten, tullen och polisen deltagit. Personer med egen erfarenhet av GHB har medverkat med sina kunskaper.

Förebyggande arbete vid drogfria mötesplatser för unga visar på bredden i frågan om att arbeta förebyggande och främjande i förhållande till utsatthet, exempelvis vid missbruk. Det är Torbjörn Forkby som är filosofie doktor och anställd vid FoU i Väst/GR som i ett flertal projekt studerat och rapporterat om insatser riktade till ungdomar. Att lyckas med ett förebyggande arbete handlar mycket om att nå människor i situationer där de är motiverade och har en egen drivkraft till att medverka. Att utveckla ett förebyggande och främjande arbete som når utsatta ungdomar på ett positivt sätt, bör därför ta i beaktande de möjligheter som fritidsgårdar och liknande arrangemang kan ge. I texten ges också exempel på hur en FoU-verksamhet kan bidra till strukturer för långsiktig kunskaps- och verksamhetsutveckling inom ett område där kunskapsutvecklingen är underförsörjd och där det inte finns traditioner av att ta del av och översätta forskningsresultat till den egna verksamheten.

Cannabis bland unga – fokus i en FoU-cirkel beskriver en cirkel där man under ett års tid mötts för ömsesidigt erfarenhetsutbyte och för att fördjupa sina kunskaper om cannabis utifrån de frågor man ställs inför i vardagen. Cirkeln kom till på initiativ från länsstyrelsen och kopplade an till en länskonferens på temat cannabis. Erbjudandet om att delta i en cirkel möttes med stort intresse bland praktiskt verksamma, vilket inte är så konstigt med tanke på att cannabis är den narkotika som har flest användare. De flesta som använder annan narkotika har också använt cannabis. Att uppmärksamma missbruk av cannabis är därför av stor vikt. Karin Patriksson som är socionom och samordnare i alkohol- och narkotikafrågor vid Kunskapskällar´n/PrevU, Social Resursförvaltning i Göteborg har tillsammans med filosofie doktor Anette Skårner vid Göteborgs universitet lett cirkeln och här är det Karin som har skrivit.

Genom de särskilda nationella ambitionerna inom missbruks- och beroendeområdet som följt på betänkandet om tungt missbruk, nationella riktlinjer och ”Kunskap till praktik” vid SKL har en mängd utvecklingsprojekt och kunskapsprojekt kommit till stånd. Om de särskilda satsningarna upphör är det en utmaning för oss alla i regionen att hålla lågan levande, att fortsätta

engagemanget för att lära av varandra, att utveckla kompetensen och att skapa gemensam kunskap som kan leda vidare till förbättringar för berörda människor, en evidensbaserad praktik. FoU i Väst/GR vill vara en självklar resurs i det här sammanhanget. Några exempel på angelägna områden där FoU i Väst/GR kommer att vara engagerade för gemensamt kunskapsskapande mellan olika aktörer i ett nära tidsperspektiv är hur riskabelt bruk av alkohol kan uppmärksammas i ett tidigt skede, hur kunskapen om GHB kan fördjupas och hur människors delaktighet i vård och stöd vid missbruk eller beroende kan stärkas. Samverkan är nödvändigt för, som en av de intervjuade brukarna uttryckte det; ”annars blir det ju bara missuppfattningar, det blir bara en sörja liksom”.

Kontakt

Elisabeth Beijer, samordnare FoU i Väst/GR Tfn: 031-335 51 94; mobil: 0706-510 309 elisabeth.beijer@grkom.se