• No results found

Göran Eriksson, Kristina Olsson, Staffan Schött, Malin Sparrström Olers & Katarina Thunander

Efter snart två års projektarbete med Nationella riktlinjer för missbruks – och beroendevård i Västra Götaland kan vi i projektgruppen för RIS känna en viss tillförsikt inför framtidens missbrukarvård. Vi har tillsammans med andra varit med om att delvis starta, och också förstärka en process mot en missbrukarvård som är kunskapsinriktad och baseras mer på samverkan än tidigare. Det finns i Västra Götaland en vilja och en kunskap som vi är övertygade om kommer att bära frukt. Vi är alla medvetna om att det som hittills åstadkommits bara är inledningen av ett större förändringsarbete.

Socialstyrelsen gav 2007 ut Nationella Riktlinjer för missbruks- och beroendevård. Riktlinjerna var de första som vände sig till både kommun och landsting. De var utarbetade av landets främsta experter på området och byggde på den då senaste forskningen.

För att implementera riktlinjerna ansökte Västra Götalandsregionen, Västkom (kommunerna i Västra Götaland) och Kriminalvården, om medel från Länsstyrelsen. Dessa beviljades i slutet av 2007 och en styrgrupp med en representant från respektive myndighet bildades. Styrgruppen utsåg sedan fem projektledare, som på halvtid, skulle arbeta handfast med implementeringen i hela Västra Götaland. Projektledarna kom från psykiatri, primärvård, socialtjänst och kriminalvård.

Projektets huvudsakliga syfte var att samverkan mellan de tre huvudmännen på lokal nivå når en förhöjd kvalitet som slutligen kommer den enskilde till del. Projektet uppmuntrade därför till gemensamma mötesplatser för studier av riktlinjerna. Vid projekttidens slut skulle Västra Götaland ha nått fram till goda strukturer för samverkan lokalt och länsövergripande inom missbruks- och beroendevården. Strukturerna bör resultera i förbättrade samverkansrutiner i hela länet.

Huvudmålsättningen för RIS var att göra riktlinjerna kända och använda bland huvudmännens målgrupp i hela Västra Götaland. Syfte och mål skulle uppnås genom att verka på tre nivåer. På chefsnivå skulle fem delregionala arbetsgrupper med representanter från de tre myndigheterna bildas. Kunskapskonferenser för alla delar i riktlinjerna skulle genomföras runt om i Västra Götaland för att nå en så stor kontaktyta som möjligt. För att arbeta mer

förstärkt med implementeringen på lokal nivå skulle kompetensstödjare utbildas på så många arbetsplatser som möjligt. RIS startade också en hemsida för att kommunicera löpande information om projektet.

Den enskilt största satsningen var tvådagarsutbildningen av kompetensstödjare i juni 2009. Utbildningen skedde i nära samverkan med Forskningsrådet i missbruk- och berondefrågor vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, FMB. Tanken var att kompetensstödjarna, på sin egen arbetsplats, skall verka för att de nationella riktlinjerna blir kända och att de används som kunskapsbas på arbetsplatsen samt ligger till grund för samverkan. Kompetensstödjarna har till uppgift att bilda nätverk för att utveckla samverkan mellan myndigheterna. Både chefer, arbetsledare och handläggare utsågs till kompetensstödjare.

Målsättning efter avslutad utbildning var att deltagarna skulle ha kännedom om vad uppdraget som kompetensstödjare innebär ur det lokala och regionala perspektivet, vilka personer som i den egna delregionen också är kompetensstödjare. I kompetensstödjarnätverken ges möjlighet att diskutera hur man kan förhålla sig till de nationella riktlinjerna och evidensbaserad praktik. Forum ges också för att diskutera samverkan – svårigheter och möjligheter samt hur de nationella riktlinjerna kan komma att se ut imorgon.

Under resans gång har Sveriges kommuner och landsting, SKL, kommit in på banan. SKL har erhållit pengar från regeringen för en satsning i hela landet på implementering av riktlinjerna. Det har inneburit att Västra Götaland har utsett 10 utvecklingskommuner, som får en till speciell satsning för sitt implementeringsarbete. SKL har också gett RIS möjlighet att till vår hjälp anställa processledare, som har i uppdrag att stödja utvecklingskommunerna samt att vara behjälpliga i arbetet med att skapa nätverk och knyta kontakter med FMB och lokala FoU-enheter.

Under hösten 2009 har processledarna träffat kompetensstödjarnätverk utifrån geografiska områden. Antalet kompetensstödjare har ökat och målet med att ha en kompetensstödjare på varje arbetsplats är på väg att uppfyllas. Flertalet nätverk har träffats och haft olika former av diskussioner och samverkan kring nationella riktlinjer. Observera att kompetensstödjarna, nu ca 140 personer i Västra Götaland, arbetar med ovanstående arbetsuppgifter inom sin ordinarie tjänst. Kompetensstödjarna har också ett visst mandat från chefen att driva frågor om Nationella riktlinjer på arbetsplatsen.

Kompetensstödjarna kommer också att vara viktiga personer i samband med de nationella baskurser som under hela 2010 kommer att genomföras i Västra Götaland. Baskursen är fyra heldagar och utgår från varje delregion, och vänder sig till dem som i sitt yrke kommer i kontakt med personer med riskbruk,

missbruk och beroende. SKL har utformat kursen tillsammans med en expertgrupp. Genomförandet i Västra Götaland administreras med experthjälp från FOU-enheter och Forskningsrådet för missbruks pch beroendefrågor (FMB). Cirka 1000 personer i Västra Götaland beräknas gå kurserna. Efter genomgången baskurs erhåller deltagarna intyg, som möjliggör deltagande i kommande fördjupningsutbildningar.

När RIS i november 2009 avslutade sin serie på 6 omgångar med totalt 15 kunskapskonferenser i Västra Götaland har konferenserna haft ca 3700 deltagare vilket innebär drygt 1700 olika personer från socialtjänst, hälso- och sjukvården samt kriminalvården. Deltagarna har framförallt kommit från socialtjänst, beroendevården och kriminalvården. En mindre andel har kommit från primärvård och allmänpsykiatri. Det finns idag också fem delregionala arbetsgrupper, som uppmuntras att fortsätta driva implementeringsarbetet efter att RIS-projektet avslutats. Hemsidan, www.riktlinjerivast.se, startade sommaren 2008 och innehåller bland annat reportage och power-point från kunskapskonferenserna.

Kontakt

Staffan Schött, projektledare på Preventions-och utvecklingsenheten vid Sociala resursförvaltningen i Göteborgs Stad samt för RIS-projektet

Tfn: 031-367 9106; mobil: 0768-268 704 staffan.schott@socialresurs.goteborg.se