• No results found

Utvärdering av Milton-projektet: Integrerad psykiatri Dubbeldiagnoser

Riksdagen beslutade 2005 om en nationell satsning för personer med psykisk sjukdom och/eller psykiskt funktionshinder, den s.k. psykiatrisatsningen i syfte att förbättra livsvillkoren och omhändertagandet av en i samhället eftersatt grupp. Psykiatrisatsningen avsåg individer med psykiska funktionshinder ur ett generellt perspektiv, 6 men den uppmärksammade också speciella målgrupper som t ex individer med psykiska funktionshinder och samtidigt missbruk, s.k. Dubbeldiagnoser.7

Psykiatrisatsningen bestod av två delar. I den första delen avsattes 400 miljoner kronor år 2005 och 100 miljoner kronor avsattes för år 2006. Medlen skulle användas för satsningar på vård, sysselsättning och boende. I den andra delen avsattes 100 miljoner kronor per år för åren 2005 och 2006. Dessa medel var öronmärkta för en satsning på verksamhetsutveckling inom t ex områdena samverkan, arbetssätt och kvalitet. Samtliga medel fördelades länsvis.

Projektet Integrerad Psykiatri Dubbeldiagnoser, i fortsättningen benämnt DD-projektet, ingick som en del i den nationella satsningen på utveckling inom landstingens psykiatri och kommunernas socialtjänst för utveckling av vård, omsorg och service för berörd målgrupp. Projektettiden var åren 2006 och 2007. Projektet var ett samverkansprojekt och följande parter deltog: Borås stad,

6 Nationell psykiatrisamordning definierar psykiskt funktionshinder på följande sätt: En

person har psykiskt funktionshinder om hon eller han har väsentliga svårigheter att utföra aktiviteter på viktiga livsområden, och att dessa begränsningar har funnits, eller kan antas komma att bestå under en längre tid. Svårigheterna skall vara en konsekvens av psykisk störning. SOU 2003:09 och SOU 2006:100.

7 Med begreppet Dubbeldiagnos avses allvarliga psykiska sjukdomar och störningar i kombination med ett omfattande missbruk/beroende. www.socialstyrelsen.se/nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård.

Alingsås kommun, Bollebygds kommun, Herrljunga kommun, Lerums kommun, Marks kommun, Svenljunga kommun, Tranemo kommun, Ulricehamns kommun, Vårgårda kommun, Vuxenpsykiatriska kliniken, Södra Älvsborgs sjukhus och Primärvården/Folktandvården Södra Älvsborg.

DD-projektet var en fortsättning på det arbete med att förbättra villkoren och omhändertagandet för gruppen med dubbeldiagnos som har pågått, och alltjämt pågår, under en längre tid i regionen. Som exempel kan nämnas att under åren 2002-2004 arbetade Sjuhäradskommunerna och Psykiatriska verksamheten i Södra Älvsborg fram ett gemensamt handlingsprogram för gruppen psykiskt störda missbrukare.

Den bärande tanken i DD-projektet är att man inte kan stycka upp ansvaret mellan huvudmännen när det gäller behandling och omhändertagande av personer med allvarliga psykiska sjukdomar och störningar i kombination med missbruk/beroende. Det är ett gemensamt ansvar för parterna att se till att både missbruket och den psykiska sjukdomen behandlas samtidigt. DD-projektet har bestått av två delar. I den första delen, den del som i utvärderingen beskrivs som arbetsområde 1, inriktar sig på verksamheter och organisationsövergripande frågor som riktar sig direkt till gruppen med DD-diagnostik medan arbetsområde två riktar sig till personer som professionellt eller av andra skäl kommer i kontakt med DD-gruppen.

Utvärderingen av projektet, som utfördes genom dåvarande Äldre Västs försorg, pekar bl a på att implementering av nya arbetssätt för denna grupp är ett långvarigt arbete som kräver engagemang, kompetens och mandat för involverad personal.

Dubbeldiagnosprojektet var ett ambitiöst upplagt projekt. Det började med god fart, men gick sedan i stå när arbetet med att förankra den övergripande handlingsplanen för målgruppen vars tillblivelse var ett överordnat mål för projektet, drog ut på tiden i de medverkande organisationerna. Men ett sådant arbete måste få ta tid och som den Nationella psykiatrisamordningen skriver i sitt slutbetänkande apropå samverkan så kan sådan ibland bli både invecklad och komplicerad och inte minst tidskrävande när organisationer som är olika utformade och har olika språk och kulturer skall börja arbeta tillsammans.8 Det måste få ta tid att bryta ner dessa svårigheter och skapa nya gemensamma former för samverkan vilket var ett av syftena med den övergripande handlingsplanen. Det andra syftet med projektet var att införa ett nytt arbetssätt när det gäller att stötta och ta hand om personer med DD-diagnostik. Båda dessa syften förutsätter

varandra i en ömsesidighet. Det är också ett arbete som måste pågå parallellt och på olika nivåer samtidigt.

Kanske var det optimistiskt att förvänta att man skulle kunna få relativt stora organisatoriska förändringar till stånd under den begränsade projekttiden, men projektet satte igång processen för att skapa de organisatoriska förändringarna som krävdes för att skapa förutsättningarna för att framgent arbeta enligt intentionerna i projektet.

Det arbete som påbörjades under projekttiden och som fortsatte efter projekttidens slut med implementeringen av det nya arbetssättet tog formen av ett processorienterat arbetssätt, där man undan för undan la till nya delar till dem som redan var färdiga tills man har nått helheten utifrån projektplanens mål och intentioner.

Utvärderingsrapporten Miltonprojektet: Integrerad Psykiatri Dubbeldiagnoser – en utvärdering finns att hämta på www.fous.se.

Avslutningsvis

FoU Sjuhärad Välfärd är en relativt ny resurs som kompetenscentrum inom missbruks-/beroendeområdet med uppgift att stödja ägarna, deras personal liksom brukare och brukarorganisationer med kunskapsunderlag och kompetensutveckling för et kvalitativt gott arbete i samverkanslandet mellan hälso-, sjukvård och socialtjänst. I ”verktygslådan” för detta arbete finns att genomföra kunskapssökande FoU-projekt, utvärderingsuppdrag, ta initivativ till utbildningar inom aktuella problemområden, genomföra konferenser och seminarier, bidra till kunskapspridning t ex genom FoU-caféer och temadagar, ge stöd för kunskapsutveckling t ex genom utvärderingsverkstäder, FoU-cirklar, handledning och konsultationer.

Utförligare information om FoUS och verksamheten finns att hämta på hemsidan www.fou.se

Kontakt

Per-Åke Karlsson, verksamhetsledare, samordnare, vetenskaplig ledare för socialt arbete/omsorg

Tfn: 033-435 47 71, mobil:0702-770 760 per-ake.karlsson@hb.se