• No results found

Social resursförvaltning (SR) i Göteborg startade sin verksamhet 1 januari 2007 och tillhandahåller idag en kedja av insatser i arbetet mot alkohol- och narkotikamissbruk. Förvaltningen skall vara en resurs för samtliga stadsdelars insatser, bland annat för arbetet inom missbruks- och beroendeområdet.

Förvaltningens verksamheter tillhandahåller ett stort antal insatser rörande vård och behandling, boende för hemlösa och missbrukare, preventivt arbete samt kontrollverksamhet. I redogörelsen nedan läggs dock fokus på insatser på vård- och behandlingsområdet inom SR.

För unga vuxna (upp till 21 år) med alkohol- och/eller narkotikaproblem finns idag fyra, distriktsförlagda, Mini Maria-mottagningar. Sedan 2007 har alla fyra mottagningarna dubbelt huvudmannaskap; kommunen (SR) och sjukvården (Beroendekliniken). Mini Maria Göteborg har i uppdrag att erbjuda rådgivning och behandling i öppna former utifrån den unges behov, vidare att utveckla arbetsformer för tidiga insatser. Man skall också fortsätta arbetet med att utveckla arbetsformer för att möta ungdomarnas familjer och sociala nätverk. Mini-Maria Göteborg skall komplettera befintliga resurser hos huvudmännen och arbeta i nära samverkan med dessa. Under 2008 har sammanlagt 374 ungdomar erhållit behandling. Därutöver har ca 240 anhöriga deltagit i denna behandling alternativt erhållit stöd som anhörig.

Att stärka vårdkedjan Mini Maria, Beroendekliniken avd 306 och Götateamet är ett prioriterat mål för kommande år liksom arbetet med att utveckla insatserna för att främja sexuell och reproduktiv hälsa (genom RUG-projektet). Under 2008 inleddes ett projekt för att skapa en vårdkedja mellan de kommunala gymnasieskolorna, IFO och Mini Mariorna. Syftet med projektet är att de ungdomar med drogbekymmer som upptäcks inom gymnasieskolan skall erbjudas adekvat och snabb hjälp. Detta är ett arbete som fortgår.

För vuxna med narkotika- eller blandmissbruk finns sedan lång tid tillbaka fyra öppenvårdsmottagningar vilka alla idag hör till Behandlingsenheten. En av dessa mottagningar, Järntorgsmottagningen, drivs i samverkan med beroendekliniken och kriminalvården.

Mottagningarna skall erbjuda rådgivning, psykosocialt stöd och psykosocial behandling i form av individ-, par- och familjesamtal. Mottagningarna skall också ge råd och stöd till anhöriga. Till Behandlingsenheten Hisingen är också Kajskjulets behandlingsgrupp kopplad. Detta är en heldagsverksamhet baserad

på miljöterapi och arbetsträning. Under 2008 har sammanlagt har 790 personer erhållit behandling på tre av mottagningarna. En av mottagningarna har inte fört denna typ av statistik under 2008. Under det närmaste året samlokaliseras öppenvårdsmottagningarna i centrum och väster. Även mottagningen för spelberoende integreras i denna mottagning. Vidare kommer samarbetet med Beroendekliniken för de mest utsatta kvinnorna i substitutionsbehandling att prioriteras.

Respons alkoholrådgivning erbjuder råd, stöd och behandling till vuxna med alkoholproblem. Verksamheten arbetar med samtalet som verktyg, främst individuellt eller i par, men har även anhöriggrupper, pargrupper och grupprogram för återfallsprevention. Under 2008 hade man 5 664 besök fördelat på 370 klienter. 25 % av klienterna var i åldersgruppen 20 – 30 år och 43 % av klienterna kom från de centrala stadsdelarna, Majorna, Centrum och Linnéstaden. Under 2010 påbörjas två intressanta projekt:

• För att tidigare upptäcka riskbruk kommer alla patienter på Medicinska akutvårdsmottagningen på Östra sjukhuset att screenas med hjälp av AUDIT. Faller försöket väl ut bör metoden kunna spridas vidare

• Implementering av stöd till barn med missbrukande föräldrar på bland annat behandlingsenheterna. Rekrytering av projektledare pågår.

För att så tidigt som möjligt nå ungdomar i riskzonen för missbruk och kriminalitet finns det sju socialsekreterare vid polisen placerade inom varje närpolisdistrikt. Uppdraget är att tidigt upptäcka unga personer som behöver stöd och hjälp av socialtjänsten på grund av kriminalitet och missbruk därefter snabbt slussa dem vidare till socialkontor och behandlingsenheter för att genom tidiga insatser minska risken för fortsatt destruktivt beteende. Dessa insatser antas också minska risken för nyrekrytering till kriminella gäng.

Det finns även en socialsekreterare som bedriver uppsökande arbete med anhållna och häktade ungdomar på dagtid. Det kommande arbetet kommer också att inriktas på att tillsammans med polisen hitta former för riktat arbete mot brottsoffer och vittnen då även dessa kan befinna sig i riskzonen för missbruk och kriminalitet.

Kunskapskällar’n, PrevU (Preventions- och utvecklingsenheten), har i uppdrag att vara ett lokalt kunskaps- och informationscenter i Göteborg för alkohol- och narkotikafrågor samt utgöra en del av kommunens samlade förebyggande insatser inom området. Enheten har i uppdrag att bevaka aktuell forskning och genomföra studier och kartläggningar som till exempel drogvaneundersökningen vilken genomför vart tredje år. Kunskapskällar’n skall också vara välinformerad om aktuellt läge inom missbruksområdet på såväl lokal, nationell som

internationell nivå. Enhetens uppdrag är att ge stöd och service till stadsdelsbaserade verksamheter samt att bidra till kompetenshöjning hos berörda personalgrupper t ex socialsekreterare, fritidsledare, lärare, föreningar samt studenter inom nämnda områden.

Under 2008 har Kunskapskällar’n genomfört 109 föreläsningar/informationer för grupper om ca 10-700 personer samt 16 utbildningar om 2 till 5 dagar för grupper på 25-140 personer. I uppdraget ingår också att ge vårdhänvisning till hjälpsökande personer med missbruksproblem eller deras anhöriga.

Kunskapskällar´n har sedan flera år tillbaka en hemsida vilken använts flitigt, framför allt av yrkesverksamma inom de prioriterade målgrupperna. För närvarande pågår ett stort arbete med att producera en helt ny och förbättrad hemsida. Denna beräknas vara klar under första kvartalet 2010.

Utöver de här beskrivna verksamheterna finns ju som tidigare nämnts, ett stort antal verksamheter inom Social resursförvaltning vilka tangerar behandlingsområdet som till exempel Stödcentrum för unga brottsoffer, medlingsverksamheten, familjevården, kontaktmannaverksamheten, fältarbetarna i city etc.

Kontakt

Ove Lundgren, Preventions-och utvecklingsenheten vid Sociala resursförvaltningen, Göteborgs Stad

Tfn: 031-367 93 27