• No results found

Europeiska rådet 1998

In document Regeringens skrivelse 1998/99:60 (Page 30-33)

Samarbete i rättsliga och inrikes frågor

DEL 1 DEN ÖVERGRIPANDE UTVECKLINGEN I EUROPEISKA UNIONEN

2 Europeiska rådet 1998

Europeiska rådets möten hölls i Cardiff den 15–16 juni och i Wien den 11–12 december. Ordförandeskapets slutsatser från dessa möten återfinns i bilagorna 11 och 12.

Särskilt möte i Europeiska rådet hölls i Pörtschach, Österrike, den 24–

25 oktober. I övrigt kan nämnas att stats- och regeringscheferna möttes i London den 12 mars i samband med Europeiska konferensen och i Bryssel 1–3 maj för att besluta om vilka medlemsstater som skulle delta i den tredje fasen av EMU.

Skr. 1998/99:60

31 Vid Europeiska rådets möte i Cardiff inleddes en bred debatt om

Europeiska unionens framtida utveckling. Vid Europeiska rådets särskilda möte i Pörtschach i oktober betonades ånyo behovet av en stark och effektiv union. Ytterligare ett steg togs i Wien då stats- och regeringscheferna fastställde att fyra frågor är av största betydelse för Europas medborgare: främjande av sysselsättning, ekonomisk tillväxt och stabilitet, förbättrad säkerhet och livskvalitet, reform av unionens politik och institutioner, samt främjande av stabilitet och välstånd i hela Europa och världen.

2.1 Europeiska rådets möte i Cardiff

Mötet innebar framsteg för sysselsättning jämställdhet och miljö. Mötet bekräftade att sysselsättningen är högprioriterad och att det är viktigt att medlemsländerna samordnar sina åtgärder i kampen mot arbetslösheten.

Europeiska rådet diskuterade också de nationella handlingsplaner för sysselsättningen som presenterades tidigare under året. I enlighet med Amsterdamfördraget enades stats- och regeringscheferna också om att EU:s arbete för miljö och hållbar utveckling skall intensifieras. Tre ministerråd (energi, transporter och jordbruk) uppmanades att inleda detta arbete genom att ta fram strategier för att integrera miljö och hållbar utveckling inom sina respektive politikområden. Vidare etablerades ett nytt samarbete om ekonomiska reformer på produkt- och kapitalmarknaderna i syfte att främja tillväxt och sysselsättning och därmed konsumenternas välfärd.

En lägesrapport förbereddes för Cardiff där riktlinjer och en tidsplan för vidare förhandlingar om Agenda 2000 fastställdes. Vad beträffar förberedelserna för utvidgningen bekräftades slutsatserna från Luxemburg. Stats- och regeringscheferna välkomnade de framsteg som gjorts efter Europeiska rådets möte i Luxemburg i december 1997. Man konstaterade vidare att alla kandidatländer kommer att bedömas utifrån samma kriterier och kommer att gå vidare i processen i sin egen takt beroende på hur väl förberedda de är. Kandidatländernas egna ansträngningar för att uppfylla kriterierna kommer att vara avgörande.

Samtliga kommer att dra nytta av de förstärkta förbindelserna med EU genom en politisk dialog och skräddarsydda strategier för att bistå dem i förberedelserna inför anslutningen. Kommissionen uppmanades också att framlägga konkreta förslag till utvecklingen av EU:s förbindelser med Turkiet, inklusive de finansiella aspekterna.

2.2 Europeiska rådets informella möte i Pörtschach

Mötet ägde rum den 24-25 oktober i den österrikiska orten Pörtschach, som en uppföljning av lunchdiskussionen om EU:s framtid vid toppmötet i Cardiff. Den övervägande delen av diskussionen kom dock att handla om den globala ekonomiska situationen och EU:s roll för att bidra till att motverka att den aktuella situationen försämras. Bl.a. förelåg enighet om

Skr. 1998/99:60 att avge signal om vikten av en räntesänkning för att behålla en

inflationsfri tillväxt.

Diskussionen om EU:s framtid handlade framför allt om hur en effektivisering och demokratisering av det framtida EU-samarbetet skall kunna åstadkommas. Ett antal konkreta förslag framfördes, som kommer att behandlas vidare i olika fora under det kommande året.

Även samarbetet rörande rättsliga och inrikes frågor behandlades.

Överenskommelse förelåg om att ett särskilt toppmöte för att diskutera dessa frågor skall inkallas under hösten 1999.

Mötets informella karaktär underströks av att inga skriftliga slutsatser förekom.

2.3 Europeiska rådets möte i Wien

I Wien, liksom vid de senaste Europeiska råden, bekräftades att kampen mot arbetslösheten fortsatt står högst på Europeiska unionens dag-ordning. Europeiska rådet konstaterade att systemet med nationella handlingsplaner för sysselsättning som utvärderas på europeisk nivå fungerade väl. Detta visar att bestämmelser i den nya avdelningen om sysselsättning fått genomslag i praktiken.

I Wien diskuterades vidare skattepolitik; bl.a. handlade det om skatte-harmonisering och då främst bekämpning av skadlig skattekonkurrens.

Även den skattefria försäljningen blev föremål för diskussion. Europeiska rådet enades om att be kommissionen och Ekofin-rådet att undersöka vilka effekter på sysselsättningen som ett avskaffande av den skattefria försäljningen skulle få och hur dessa problem skulle kunna lösas, in-begripet möjligheten till en begränsad utvidgning av övergångsarrange-mangen.

Diskussionen om Agenda 2000 ledde inte till några framsteg i sak. De olika länderna redovisade sina ståndpunkter. Man bekräftade tidtabellen för det fortsatta arbetet samt att inga av de förslag som dittills lagts fram borde uteslutas från förhandlingarna. Som ett led i utvidgningsprocessen erkändes de särskilda framsteg som gjorts i Lettland och Litauen. Stats-och regeringscheferna noterade också kommissionens avsikt att under 1999 föreslå förhandlingar med Lettland om reformtakten där består, dess uppfattning att förhandlingar kan bli aktuella även med Litauen och Slovakien inom en rimlig framtid samt dess avsikt att lägga fram en rapport om Maltas ansökan.

De mål för jämställdheten som Sverige satte upp inför mötet i Wien uppnåddes. I riktlinjerna för sysselsättningen skall medlemsstaterna ägna särskild uppmärksamhet åt att åstadkomma tydliga framsteg på jämställdhetsområdet. Det första steget togs på vägen till utvecklandet av nationella handlingsplaner på jämställdhetsområdet. På miljöområdet slog mötet på nytt fast att principen om hållbar utveckling skall genomsyra alla EU:s politikområden. Ministerrådet fick nu i uppdrag att konkret redovisa hur detta skall gå till på ytterligare ett antal politikområden. I enlighet med ett svenskt förslag kommer frågan om starkare konsumentskydd att ingå som ett prioriterat område i diskussionerna om det fortsatta

Skr. 1998/99:60

33 genomförandet av den inre marknaden. Frågan om EU:s samarbete med

Ryssland blev föremål för en lång diskussion där Sverige presenterade ett antal konkreta förslag om utvecklingen av samarbetet.

Omedelbart före mötet högtidlighölls 50-årsdagen av FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Med anledning av detta föreslog Sverige att EU under det kommande året ägnar särskild uppmärksamhet åt kampen mot rasism, främlingsfientlighet och antisemitism. I anslutning till detta välkomnade mötet den svenska regeringens avsikt att hålla en internationell konferens i Stockholm för att sprida kunskap om Förintelsen.

Europeiska rådet beslutade även att ytterligare förstärka arbetet med miljö och hållbar utveckling inom EU. Tre nya policyområden – inre marknaden, industri och bistånd – pekades ut. Det slogs också fast att en övergripande utvärdering av ansträngningarna för att integrera miljö och hållbar utveckling skall göras vid Europeiska rådets möte i Helsingfors i slutet av 1999.

In document Regeringens skrivelse 1998/99:60 (Page 30-33)