• No results found

Kombinerade transporter

In document Regeringens skrivelse 1998/99:60 (Page 117-120)

arbetsmarknadsfrågor och sociala frågor

13.1 Arbete som berör alla transportslag

13.1.4 Kombinerade transporter

Kommissionen har under året lagt fram förslag till vissa ändringar av rådets direktiv 92/106/EEG och 96/53/EG för att främja kombinerade transporter (KOM(1998) 414 slutlig). Förslaget innebär en utvidgning av begreppet ”kombinerad transport”. Det innehåller även regler om att tillåta tyngre totalvikt (44 ton) samt om att införa vissa förmåner för lastbilar i kombitrafik (bl.a. undantag från helgförbud för tung trafik och vissa möjligheter till fordonsskattelättnader). Förslagen har behandlats dels i rådsarbetsgrupper, dels som punkter med avrapportering av arbetsläget vid två ministerråd. Sverige, liksom övriga medlemsstater, är visserligen överens om att kombinerade transporter bör främjas, bl.a. för att avlasta vägnätet viss trafik, men förslagen har mötts av viss tveksamhet bl.a. med hänsyn till att de kan medföra kontrollproblem. EG stöder även intermodala transportlösningar genom det s.k. PACT-programmet (Pilot Action Combined Transport), där praktiska prov av nya transportlösningar

Skr. 1998/99:60 kan få visst ekonomiskt stöd. Sverige medverkar här vid värderingen av

projektansökningarna.

13.2 Landtransporter

13.2.1 Vägtransporter

Beskattning av tung trafik vid utnyttjande av viss infrastruktur

Vid transportministermötet den 30 november–1 december 1998 nådde medlemsstaterna efter drygt två års arbete en gemensam ståndpunkt kring förslaget till nytt direktiv om beskattning av tunga lastfordon för användning av vissa infrastrukturer (KOM(96) 331 slutlig). Det nya direktivet skall ersätta det som nu tillämpas, rådets direktiv 93/89/EEG, som på formella grunder upphävdes av EG-domstolen i juli 1995.

Avsikten är att det nya direktivet skall träda i kraft den 1 juli 2000. I förslaget till nytt direktiv återfinns bland annat bestämmelser om differentiering av vägavgifterna beroende på fordonens miljöpåverkan och nya högre maximinivåer för vägavgifterna.

Reglering av arbetstiden vid vägtransporter för mobila arbetstagare och förare som är egenföretagare

Kommissionen överlämnade i november 1998 till rådet ett förslag till direktiv (KOM(1998) 662 slutlig), som bl.a. innebär viss reglering av arbetstiden och som skall komplettera körtidsbestämmelserna i rådets förordning (EEG) nr 3820/85 om harmonisering av viss social lagstiftning om vägtransporter. Rådsbehandlingen av förslaget har ännu inte påbörjats. Förslaget berör också andra transportslag än vägtrafiken (jfr avsnitt 12.4.1).

Vägtransportavtal med länder utanför EU

Kommissionen har under året fortsatt förhandlingarna med Schweiz om att ingå avtal om luft- och landtransporter i syfte att bl.a. få använda lastbilar med totalvikt upp till 40 ton för transporter på schweiziskt territorium. Vid en separat förhandling i anslutning till transportrådet den 30 november och 1 december 1998 kunde parterna till slut nå en politisk överenskommelse om innehållet i ett vägtransportavtal.

Vidare pågår det förhandlingar om tillfälliga busstransporter samt om vissa transittrafikfrågor med bl.a. länderna i Central- och Östeuropa.

Skr. 1998/99:60

119 Motorfordonsfrågor

Förenta nationernas ekonomiska kommission för Europa (ECE) träffade 1958 en överenskommelse om att utveckla enhetliga reglementen om delar och egenskaper för motorfordon. Flertalet av EG:s motorfordons-direktiv består av ECE-reglementen som införlivats i gemenskapsrätten.

Överenskommelsen från 1958 har reviderats för att möjliggöra att gemenskapen skall kunna bli medlem i organisationen och företräda medlemsländerna. EG blev fullvärdig medlem i överenskommelsen från den 24 mars 1998. Under 1998 har också USA anslutits till överens-kommelsen genom en parallell överenskommelse som ännu inte antagits av EG. Den parallella överenskommelsen kan ses som ett steg på vägen mot globala regler på motorfordonsområdet. För de svenska fordons-tillverkarna – som har en relativt sett blygsam produktion med mycket stor geografisk spridning – har globala regler stor ekonomisk betydelse.

Ett gemensamt typgodkännandesystem för två- och trehjuliga motorfordon antogs under 1997 och infördes i svensk lagstiftning den 1 november 1998. Det omfattar bl.a. den s.k. EU-mopeden med en högsta tillåtna hastighet av 45 km/h.

I lagstiftningsproceduren behandlas ett direktivförslag om gemen-samma regler för bussar i rådets motorfordonsgrupp. Förslaget är av stor vikt för svenska transportföretag och tillverkare. Direktivet kan komma att antas under våren 1999. Ett särskilt direktivförslag om bussar av högst 15 meters längd förväntas under 1999.

Ett förslag till direktiv om gemensamma registreringsdokument för motorfordon är nära ett antagande. Det kommer, tillsammans med ett direktivförslag om gemensamma regler för s.k. flygande inspektioner, att underlätta kontrollen av fordon som kör utanför hemlandet och medverka till likvärdiga konkurrensförhållanden för operatörerna.

Vägtrafiksäkerhet

År 1991 inrättade kommissionen en högnivågrupp för trafiksäkerhet, och 1993 presenterade kommissionen ett första handlingsprogram om väg-trafiksäkerhet. Programmet har genomförts, vilket har lett till klara framsteg enligt den utvärdering som kommissionen låtit göra.

Under året har rådet ställt sig bakom ett förslag att kommissionen regelbundet ser över och rapporterar om utvecklingen av trafiksäkerheten inom Europeiska unionen. I förslaget ingår också att sprida kunskap om andras erfarenheter och de bästa metoderna för att öka trafiksäkerheten.

Under 1998 har två möten ägt rum, och de angelägna frågor som diskuterats är att införa varselljus samt att fortsätta arbetet med att motverka bruket av droger i trafiken.

13.2.2 Järnväg

Kommissionen överlämnade i juli ett s.k. järnvägspaket, med förslag till ändringar av direktiven 91/440/EEG och 95/18/EG samt ett förslag till nytt direktiv att ersätta direktivet 95/19/EG. Förslagen syftar till att

Skr. 1998/99:60 omvandla den europeiska järnvägssektorn, med dess vikande

marknads-andel, till en expanderande, konkurrenskraftig och kundorienterad järnväg. För att uppnå detta krävs bl.a. kompetent förvaltning och sund ekonomi inom järnvägssektorn samt rättvis och icke-diskriminerande behandling av olika inblandade parter. För detta krävs bl.a. klarlägganden av de berördas roller och en tydlig uppdelning av olika aktörers ansvarsområden. Vidare krävs ramar och regelverk för fördelningen av järnvägsinfrastrukturkapacitet, för fastställandet av nivåerna på ban-avgifterna och för utfärdande av licenser för järnvägsföretag. Framför allt det sistnämnda förslaget är omfattande och i vissa delar mycket detaljerat.

Under hösten har förslagen behandlats och diskuterats vid ett flertal tillfällen. Någon form av överenskommelse har dock inte uppnåtts. Vid transportministrarnas möte den 30 november–1 december 1998 diskuterades förslagen till ändringar i direktiven 91/440/EEC och 95/18/EG kort, medan förslaget till det nya direktivet endast har behandlats i våldsarbetsgruppen. Förslagen stämmer väl överens med det svenska synsättet och svenska erfarenheter samt med den transport-politiska propositionen från våren 1998.

In document Regeringens skrivelse 1998/99:60 (Page 117-120)