• No results found

12.9 – Efter varje försök

12.9.a – Prioriteringar (i nedstigande ordning)

1. Iaktta ageranden vid död boll av spelare från båda lagen.

2. Uppmuntra spelarna att komma upp från högen på ett säkert sätt, och att antingen återlämna bollen till en domare eller lämna den nära dödbollspunkten, som lämpligt.

3. Kontrollera om linjen att nå har passerats eller är nära och visa de lämpliga tecknen.8 4. Kolla om några flaggor har kastats för regelbrott och i så fall:

(a) Visa tecknet för timeout (T3)

(b) Inrapportera alla regelbrott som du har flaggat för till Huvuddomaren och Ump-ire.

(c) Övervaka flaggor (och markeringspåsar, om lämpligt) som har kastats av kollegor.

(d) Se till att alla straff utmäts på ett riktigt sätt.

5. Kolla för skadade spelare eller andra händelser som kan försena spelet.

6. Stanna klockan vid behov. 7. Vidkänn en begäran om timeout.

8. Upprepa alla tecken för timeout (T3) från dina kollegor.

9. Hjälp till med att vidareskicka den befintliga bollen eller en ny boll till den nästa punkten.

10. Om du inte övervakar spelet, hjälp till med att upprätthålla ordningen på spelfältet genom att flytta dig mot den punkt där spelet slutade.

12.9.b – Svar på det som sker (rörelse och tecken)

1. Om du är den enda Bevakaren, kontrollera om man har passerat linjen att nå.

(a) Om man har gjort det, visa tecknet för timeout (T3). Sedan alla ageranden har av-slutats, upprätt ögonkontakt med Huvuddomaren och visa tecknet för ett första försök (TT35).x Håll kvar tecknet tills han bekräftar det.

(b) Om du inte är säker på om linjen att nå har passerats eller inte, visa tecknet för timeout (T3) och ropa ”Nära” (”Close”). Uppmuntra Huvuddomaren att komma och själv titta.

(c) Placera bollen på marken endast vid den verkliga dödbollspunkten – aldrig vid en punkt jämns med den.

(d) Om spelet slutade innanför spelfältet, underrätta Huvuddomaren att klockan bör sättas igång vid spelklar genom att visa tecknet för att klockan går (TT12).

2. [NÄR EN 40-SEKUNDERSKLOCKA ANVÄNDS] Om du är Bevakaren, visa tecknet för att bollen är död. Det kommer att vara dödbollstecknet (T7) om inte tecknet för timeout (T3), touchdown/sparkmål (T5), självmål (T6) eller misslyckad passning/inga poäng (T10) är lämpligt i stället (visa endast ett tecken).®

§12.9/Bakdomare (femmannalag) 141

Ändringstecken:‡ CCA/IFAF; † bättre bevakning; § utfyllnad; ◊ förtydligande; @ bättre kommunikation; × borttaget; ® regeländring 8 redaktionellt

3. Om en flagga har kastats för ett regelbrott, genomför proceduren i kapitel 19. Om det blir en lag- eller skadetimeout, genomför proceduren i kapitel 17. Om en period är slut, genomför proceduren i kapitel 20.

Att skicka bollen vidare:

4. Om du har bollen men en annan domare har dödbollspunkten och den är nära linjen att nå, överräck bollen till den domaren och låt honom utplacera den vid den exakta plats (yardlinje och positionen i sidled) där bollen blev död.

5. Såvida du inte är Bevakaren, hjälp till med att skicka en boll vidare till den domare som kommer att placera den på den nästa punkten (Mekanik 5.8).

6. Om bollen blir död utanför spelfältet eller närmare sidlinjen än tvärlinjen, flytta inte bollen vid dödbollspunkten tills en ersättningsboll har utplacerats vid den riktiga platsen på tvärlinjen.

Att förbereda sig på det nästa försöket:

7. Påminn Huvuddomaren om klockans status och, om den har stannat, påminn honom om den bör sättas igång vid bollstarten eller vid spelklar. Var beredd på en dom från Huvuddomaren angående när klockan bör sättas igång när det gäller situationer med ojuste klocktaktik. Upprepa inte Huvuddomarens tecken för att sätta klockan igång (T2).

8. Om det finns arenamatchklockor, kontrollera att de har stannat och satts igång på ett riktigt sätt.

9. Bevilja sidlinjepersonalens begäran om en timeout eller huvudtränarkonferens endast om det uppfyller reglernas krav (Regel 3-3-4).

10. Flytta dig till din position inför det nästa försöket. Om spelklartecknet har visats (eller är nära förestående), kliv baklänges för att hålla dina ögon på bollen. Flytta inte ögonen från bollen för att undgå att spelet börjar utan att du ser det.

12.9.c – Avancerade tekniker

1. Den högsta prioriteringen vid spelets slut är att komma i position, beredd på det nästa spelet. Endast om en allvarlig händelse inträffar (såsom ett regelbrott eller osportsligt uppförande, en skada eller om kedjan knäcks) bör din rutin avbrytas.

2. Om Lag A gör avbyten i sista sekunden (rusar mot bollinjen medan avbytesprocessen pågår), iaktta Lag B:s svar. Om de börjar med avbyten, varsla Huvuddomaren (TT36 och ”avbyten igång” (”subs on”)) för att förhindra Lag A från att starta bollen. När av-bytena är avslutade, upphör med tecknet.

3. Om du vill tala med en spelare på spelfältet (t.ex. för att varna honom att han nästan begick ett regelbrott), sparar det ofta tid att vidareskicka meddelandet över Huvud-domaren (åt en Lag A-spelare). Fördröj inte spelet i onödan genom att gå in i något av lagens huddle, om inte en timeout är på gång.

4. Behåll din koncentration och tänk på det nästa spelet.

Ändringstecken:‡ CCA/IFAF; † bättre bevakning; § utfyllnad; ◊ förtydligande; @ bättre kommunikation; × borttaget; ® regeländring 8 redaktionellt

13.1 – Frisparkar

13.1.a – Prioriteringar (i nedstigande ordning)

Före sparken:

1. Var uppmärksam på om Huvuddomaren har instruerat domarlaget att ändra till

”onside”-sparkpositioner och flytta positionen (om det är lämpligt) ifall han har gjort det.

2. Räkna Lag B-spelarna och visa tecknet för spelarantalet (ett av Tilläggstecknen TT3, TT4 eller TT24) till kollegorna. Notera kollegornas tecken för spelarantalet. Omräkna om ditt spelarantal skiljer sig från en kollegas.

3. Kontrollera sidoområdena för att säkerställa att alla icke-spelare är utanför de områden där de inte får vistas, att icke-deltagarna är borta från spelfältet och att all lagpersonal är innanför lagområdet.

4. Se till att kedjelaget (och, när de finns, den alternativa försöksvisarens och linjen att nå-markörens skötare) har flyttat sig och sin utrustning tillräckligt långt avsides och att utrustningen har lagts på marken utanför lagområdena och bakom gränslinjerna.

5. Endast när du är säker på att allt är klart och att dina kollegor (särskilt Umpire) är i position, håll upp din arm tills din beredvillighet får ett erkännande gensvar från Huvuddomaren (eller Umpire om du är vid en skiljelinje).

6. Var alltid uppmärksam på korta sparkar.

Under sparkspelet:

7. Iaktta om frisparken går utanför spelfältet utan att vara berörd av det mottagande laget.

8. Håll utkik efter spelare som visar ett tecken för skyddad mottagning och var beredd på att döma varje sparkmottagningsinterference.

9. Om du är vid en skiljelinje och sparken är kort:

(a) Känn till var bollen först blev berörd och av vem.

(b) Iaktta illegala blockeringar av Lag A.

(c) Markera varje illegal beröringspunkt med en markeringspåse.

(d) Markera dödbollspunkten om du är den närmaste domaren och det finns ingen eller nästan ingen retur.

13. Huvudlinjedomare och Linjedomare (sex- och

sjumannalag)

§13.1/Huvudlinjedomare och Linjedomare (sex- och sjumannalag) 143

Ändringstecken:‡ CCA/IFAF; † bättre bevakning; § utfyllnad; ◊ förtydligande; @ bättre kommunikation; × borttaget; ® regeländring 8 redaktionellt

10. Visa tecknet för att sätta igång klockan (T2) endast om bollen först är legalt berörd på spelfältet i ditt ansvarsområde.

11. Döm om bollen blir död i målområdet eller inte.

12. Markera framåtrörelsen eller punkten utanför spelfältet om bollen blir död på din sida av spelfältet. Det här ansvaret sträcker sig ända till Lag A:s tvåyardlinje.

13. Markera varje bakåtpassning eller fummel i ditt område med en markeringspåse.

14. Iaktta regelbrott av alla spelare i ditt generella område men i synnerhet:

(a) illegal beröring av en kort spark

(b) illegalt bruk av händer och fasthållningsregelbrott vid angreppspunkten (c) blockeringar nedanför midjan

(d) illegala kilupställningar®

(e) regelbrott som har att göra med spelarsäkerheten såsom hjälmtag, krokben eller saxblockeringar

(f) sena tacklingar efter att bollen är död

(g) varje spelare från det sparkande laget som kommer in på spelfältet efter sparken eller som frivilligt kliver utanför spelfältet under sparken

13.1.b – Utgångsläget

Normala sparkar:

1. [ENBART HUVUDLINJEDOMAREN] Var i position C (se §24.1) vid Lag B:s mållinje utanför sidlinjen mittemot spelfältets pressboxsida.

2. [ENBART LINJEDOMAREN] Var i position B (se §24.1) vid Lag B:s mållinje utanför sidlinjen på spelfältets pressboxsida

”Onside”-sparkar:

3. [ENBART LINJEDOMAREN]

(a) [PÅ SEXMANNALAG] Flytta till position D (se §24.1) utanför pressboxens sidlinje vid Lag B:s skiljelinje.

(b) [PÅ SJUMANNALAG] Förbli i den sedvanliga positionen.

4. [ENBART HUVUDLINJEDOMAREN] Flytta till position E (se §24.1) utanför sidlinjen mittemot pressboxen vid Lag B:s skiljelinje.

Frisparkar efter ett självmål:

5. När en frispark genomförs efter ett straff eller ett självmål bör man inta samma rela-tiva ställningar och flytta upp- eller nedför spelfältet som lämpligt.

13.1.c – Svar på det som sker (rörelse och tecken)

Före sparken:

1. Om något inträffar som bör hindra sparken från att äga rum (t.ex. om en icke-del-tagare träder in på eller närmar sig spelfältet), tuta i din visselpipa, visa timeout-tecknet (T3) och ta hand om problemet.

Under alla sparkspel:

2. Om du ser en spelare från det sparkande laget som frivilligt kliver utanför spelfältet under sparken, släpp din markeringspåse eller keps för att markera hans sorti och din flagga om han återvänder.

3. Om klockan borde sättas igång när bollen först är legalt berörd på spelfältet, visa teck-net för att sätta klockan igång (T2) om du är den närmaste domaren eller den med den bästa utsikten.

Under ett sparkspel som går djupt:

4. Efter att bollen är sparkad, iaktta spelarna i ditt ansvarsområde (se diagrammen i

§24.1). Efter att du har tagit reda på inledningen på dess bana, glo inte på bollens flykt.

5. Om sparken artar sig till att hamna i målområdet, stanna kvar vid mållinjen (avsides belägen från alla spelare) för att döma om touchback. Om bollen kan vara på väg mot en pylon, var där för att kunna döma om bollen går utanför ifrån spelfältet eller ifrån målområdet. Om bollen och minst en spelare går djupt in i målområdet, flytta dig för att kunna övervaka slutlinjen.

6. Om bollen klart är på väg mot den motsatta sidan av spelfältet i förhållande till dig, flytta dig uppåt plan ca. 10 yards för att få en bättre/annorlunda vinkel på ledande blockeringar och alla illegala kilar.

7. Om en touchback äger rum, flytta dig inåt plan framför den mottagare som har bollen, visa tecknet för touchback (T7) och blås i din visselpipa för att hindra vidare ageranden.

8. Under en djup avspark, följ springaren och håll honom inramad mellan dig och dom-arna uppåt plan.

9. Om bollen går utanför spelfältet i ditt område, gå till och stanna vid punkten och släpp din flagga om det är lämpligt. Placera en boll vid punkten och se till att en annan domare skickar en boll vidare till Placeraren.

Under sparkspel då sparken är kort:

10. Behåll en position ifrån vilken du kan se bollen och blockeringarna av Lag A-spelare.

11. Känn till var bollen först blev berörd och av vem. Markera varje illegal berörings-punkt med din markeringspåse (Regel 6-1-3).

12. Om du är den närmaste domaren när bollen blir död, visa tecknet för timeout (T3) och markera dödbollspunkten.

13.1.d – Avancerade tekniker

1. Om det blir en touchback, fortsätt att iaktta mottagaren ifall han blir utsatt för ett regelbrott.

2. De djupa domarna får justera sin position utifrån faktorer såsom vinden och den kända fotstyrkan hos sparkaren. Att vara vid mållinjen (och särskilt vid pylonen) innan bollen når dit är dock ett centralt krav.

§13.2/Huvudlinjedomare och Linjedomare (sex- och sjumannalag) 145

Ändringstecken:‡ CCA/IFAF; † bättre bevakning; § utfyllnad; ◊ förtydligande; @ bättre kommunikation; × borttaget; ® regeländring 8 redaktionellt