• No results found

5.5 – Samarbete och kommunikation

1. Det är väsentligt att domare arbetar samman som ett lag och att ni effektivt meddelar er med varandra för att uppnå effektiv matchadministration. Sådan kommunikation kommer ofta att vara muntlig men där muntlig kommunikation är omöjlig eller olämplig bör godkända synliga tecken användas.

2. När det är lämpligt måste du också meddela dig med spelare, tränare, åskådare och speakers. Om en dom är förbryllande eller kontroversiell är det bättre att ta ett ögonblick för att förklara den för alla än att fortsätta i okunnighet. Ditt mål är att ge information innan någon behöver fråga efter det.

3. Vid sidlinjen, utse någon att vara den tränare som håller de andra tillbaka. Denna person är ansvarig för att hålla sina kollegor och spelare i tränarrutan och lagområdet.

Han kan ägna mer tid åt att hålla folk ut ur din väg än du kan.

4. Alla domare borde visa tecknet för försöksnumret före varje försök. Om det finns oenighet, blås i din visselpipa före bollstarten, teckna för timeout (T3) och rådslå med dina kollegor för att fastställa det rätta numret. Alla domare är ansvariga för att säkerställa att försöksvisaren visar det rätta numret.

5. Om du är Bevakaren på slutet på ett försök och du är säker på att bollen är död, blås i din visselpipa. Den bör blåsas med pondus, inte bara ett pip. Andra domare bör upp-repa visselpipan endast om det är nödvändigt för att få slut på det fortsatta agerandet i deras bevakningsområden. Var aldrig den första domaren att blåsa i en visselpipa om bollen inte är i ditt ansvarsområde. Tuta inte i din visselpipa om du inte har kastat en regelbrottsflagga eller på annat sätt behöver dra Huvuddomarens uppmärksamhet.

6. Om du blåser en oavsiktlig avblåsning, tro aldrig att ingen märker det. Fortsätt att blåsa och se till att spelet dör. Erkänn ditt misstag och följ den procedur som reglerna föreskriver.

7. Ditt kroppsspråk berättar mer än du tror – var uppmärksam på det. Om du rör dig obeslutsamt (t.ex. mot den punkt där man gjorde ett försök på en mottagning), är det tecken på att du inte är säker på domen och behöver hjälp. Var uppmärksam på sådant kroppsspråk hos kollegor och var beredd på att hjälpa dem där du kan. Peka aldrig mot spelare eller tränare på ett ogillande eller hotfullt sätt.

8. Gapa inte på folk – det visar att du har tappat kontrollen. Förbanna inte en spelare, tränare eller kollega.

9. De följande punkterna belyser bra och dålig praxis när två eller flera domare är oeniga om en dom. Om det visar sig nödvändigt, måste Huvuddomaren vara den sista skiljedomaren inför beslutet.

(a) Domare som är oeniga om en dom måste kallas samman för att diskutera saken med varandra. Det bästa stället för den här konferensen är vid dödbollspunkten eller den punkt där stridsfrågan ägde rum. Konferensen bör föras roligt, utan höj-da röster eller öppna gester (inkl. att peka). De domare som inte deltar i konfer-ensen bör hålla spelarna borta medan de håller bevakningen över dödbolls-punkten och alla andra relevanta punkter.

(b) Be domarna att beskriva vad de såg, inte bara vad deras dom är. En domare kan tänkas acceptera att en annan hade en bättre utsikt över spelet. Se till att alla till-hörande fakta (t.ex. om bollen var spelbar eller död, om agerandet ägde rum före eller efter en ändring i lagbesittning) nämns.

(c) Skilj mellan frågor som gäller själva fakta (t.ex. vad hände?), frågor som gäller be-dömningar (t.ex. var det avsiktligt?) och regelfrågor (t.ex. vad säger regelboken om hur vi ska hantera den här situationen?).

(d) Avsluta konferensen när alla inblandade domare har presenterat sina synpunkter och åsikter. Det finns inte tid för att upprepa yttranden (om det inte behövs för-tydliganden) och uppmuntra alla att hålla sig till ämnet.

(e) Det är önskvärt att de inblandade domarna själva enas om saken och meddelar Huvuddomaren.

(f) Om domarna inte kan enas om en dom, är det vanligtvis det bästa att acceptera den dom som gjordes av den domare som hade huvudansvaret för det. Att acceptera en rutinerad domares beslutning i stället för en orutinerad domares kan skapa långsiktiga problem.

(g) Kom ihåg ”om tvivel råder”-principerna i Reglerna och i avsnitt 6.1.

(h) När ett slutgiltigt beslut har träffats bör Huvuddomaren visa tecknet och/eller för-kunna utgången med beslutsamhet. Jo längre konferensen pågår, desto större blir behovet för att klart meddela beslutningen till alla. Det hjälper också att sälja domen om alla domare nickar instämmande under eller vid slutet på disk-ussionen.

(i) Om en domare inte är enig med det slutgiltiga beslutet, får han inte uttala sig eller göra en gest som ger det intrycket.

10. All muntlig kommunikation mellan domare och med personer som lyder under reg-lerna ska, när än möjligt, ske på engelska. Om en översättning till ett annat språk är nödvändigt för någons skull, bör det vanligtvis ske efter det engelska uttalandet. Om en person tilltalar en domare på annat språk än engelska, bör det översättas till engel-ska innan det besvaras.

11. Här följer exempel på situationer där en domare är inblandad även om han inte har kastat en flagga. Att meddela sina kunskaper till andra i domarlaget (särskilt till Huvuddomaren) kan vara avgörande för en riktig bedömning av spelet.@

§5.6/Allmänna principer 41

Ändringstecken:‡ CCA/IFAF; † bättre bevakning; § utfyllnad; ◊ förtydligande; @ bättre kommunikation; × borttaget; ® regeländring 8 redaktionellt

(a) illegal beröring av en passning eller en spark (b) oriktig klockskötsel

(c) ändring i besittning

(d) om en passning eller spark passerade den neutrala zonen (e) där det finns flera flaggor

(f) om en passning blev mottagen eller fångad

(g) om en passning var mottagningsbar när en flagga är kastad för passningsinterfer-ence

5.6 – Tecken

1. Dina tecken bör hela tiden vara klara, tydliga och behärskade.

2. Om du är Bevakaren, visa tecknet för timeout när reglerna påkallar att klockan stannar eller när en timeout tilldelas till ett lag eller till Huvuddomaren.

3. Upprepa alla timeouttecken som visas av alla andra domare.

4. Det vanliga timeouttecknet är T3. Under de följande omständigheterna bör dock Bevakaren visa det angivna tecknet i stället för timeouttecknet:

(a) när man har lyckats med en touchdown, ett sparkmål eller ett extrapoängsförsök – T5;

(b) när man får ett självmål – T6;

(c) när en touchback tilldelas – T7;

(d) när en framåtpassning misslyckas, eller ett sparkmålsförsök är utanför målstolp-arna eller är för kort, eller när man inte lyckas få poäng under ett extrapoängsför-sök – T10.

De här tecknen är tillräckliga för att ge tidtagaren eller klockskötaren besked om att stanna klockan och T3 bör inte visas därtill om inte en flagga har kastats eller en lag- eller skadetimeout tilldelas.

5. Tidtagaren på spelfältet bör stanna klockan innan han visar eller upprepar något timeouttecken.

6. Tecken för t.ex. timeout eller misslyckad passning bör upprepas två eller tre gånger för att säkerställa att alla ser dem. Flera upprepningar är överdrivna. Böj dig inte vid midjan när du visar tecknet för misslyckade passningar.

7. Under bollinjespel använd tecknet för att sätta klockan igång (T2) enbart när bollen är död innanför spelfältet mindre än 10 fot (ca. tre meter) ifrån sidlinjen. Som Bevakare, visa tecknet två till tre gånger och inte mer. Om spelet slutar bortom eller nära linjen att nå, kommer klockan att sedan stanna. Om tiden är kort, slösa inte tid med att visa tecknet för att sätta klockan igång och sedan tecknet för att stanna den – visa timeout-tecknet omedelbart.

8. Tidtagaren på fältet behöver inte upprepa tecknet för att sätta klockan igång. Om synlig bekräftelse krävs, kan han visa Tilläggstecken 12.

9. När du visar tecken vid slutet på ett spel, fortsätt att vara vänd mot spelarna i ditt om-råde tills varje fara på grund av fortsatta ageranden har passerat.

10. Enbart Huvuddomarens tecken vid straff och ovanliga händelser behöver visas mot press box. Visa inte tecken mot Huvuddomaren medan du fortfarande har spelare i ditt område som du behöver bevaka.

11. Om du inte är absolut säker på at Huvuddomaren vet att linjen att nå har passerats, att spelet slutade utanför spelfältet, att det fanns en ändring i lagbesittning eller att det blev poäng, upprepa det visade tecknet eller de visade tecknen när du har upprättat ögonkontakt med Huvuddomaren, men enbart när det inte längre finns någon fara för fortsatta ageranden i ditt område.

12. Bli inte upphetsad när du visar tecken (särskilt touchdowns). Var stilla och rolig. Bli inte känslomässig. Behåll ditt jämnmod.

13. Använd tecknet för död boll (T7) för att visa spelets slut om en 40-sekundersklocka som sköts av någon utanför fältet borde sättas igång vid spelets slut.