• No results found

14.2 – Grundläggande bollinjespel

14.2.a – Prioriteringar (i nedstigande ordning)

1. Känn till försöksnumret och avståndet och visa tecknet för försöksnumret till dina kollegor. Notera det försöksnummer som kollegorna visar. Kontrollera att försöks-visaren visar det rätta försöksnumret. Låt inte spelet börja om det finns oenighet om försöksnumret.

2. Räkna Lag B-spelarna och visa tecknet för spelarantalet (ett av Tilläggstecknen TT3, TT4 eller TT24) till dina kollegor. Notera det tecken för antalet som dina kollegor visar. Omräkna om ditt antal skiljer sig från kollegornas.

3. [ENBART SIDODOMAREN] Om synliga arenaklockor används, iaktta deras igång-sättning vid Huvuddomarens klartecken och iaktta om de räknar ned till noll innan bollen startas.

4. Identifiera dina nyckelspelare (se §16). Om uppställningen är ny eller ovanlig, be-kräfta detta muntligt eller synligt med de andra domarna.

5. Notera tillåtna mottagare och de spelare som vanligtvis skulle vara tillåtna enligt posi-tionen men som är otillåtna på grund av tröjnumret. Notera dessutom de spelare (vanligtvis tight ends) som vanligtvis skulle vara tillåtna enligt tröjnumret men som är otillåtna på grund av att en spelare är uppradad utanför dem på bollinjen.

6. Var uppmärksam på var linjen att nå är i förhållande till bollinjen, så att du inte behöver titta på kedjan för att veta om dödbollspunkten är nära linjen att nå eller inte.

7. Iaktta avbytesöverträdelser av Lag B, t.ex.:

(a) avbytta spelare lämnar inte huddle inom tre sekunder efter att en inkommande avbytare träder in i den

(b) avbytare som kommer in på spelfältet, meddelar sig och sedan lämnar spelfältet 8. Se till att tränare och avbytare är bakom tränarrutans linje och att din sidlinje är

hinderfri.

14.2.b – Utgångsläget

1. [ENBART SIDODOMAREN] Var på samma spelfältssida som Huvudlinjedomaren.

2. [ENBART FÄLTDOMAREN] Var på samma spelfältssida som Linjedomaren.

3. Inta ställning på eller precis utanför sidlinjen. Båda domare bör ställa sig vid samma yardlinje. Normalt kommer det här att vara 20 yards ifrån bollinjen. PÅ SJUMANNA-LAG] Var inte lika djup som Bakdomaren. [ENBART FÄLTDOMAREN] Avpassa hur djup du är efter den djup som Sidodomaren intar.

14.2.c – Avancerade tekniker

Orsaker för att variera (eller att inte variera) din inledande position:

1. Din inledande position kan varieras beroende på matchens omständigheter. Det är lämpligt att vara djupare om man väntar en lång passning och närmare i situationer med få yards till linjen att nå.

§14.3/Fältdomare och Sidodomare (sex- och sjumannalag) 167

Ändringstecken:‡ CCA/IFAF; † bättre bevakning; § utfyllnad; ◊ förtydligande; @ bättre kommunikation; × borttaget; ® regeländring 8 redaktionellt

2. I spel då quarterbacken omedelbart går ned på ett knä, kläm dig längre in mot spel-arna och använd din närvaro för att avhålla dem från osportsliga uppföranden.

Att visa tecknet för spelarantalet:

3. Tecknet för spelarantalet visas senast när det offensiva laget bryter dess huddle (men det kan och bör visas tidigare om möjligt).

14.3 – Springspel

14.3.a – Prioriteringar (i nedstigande ordning)

1. Iaktta ageranden framför springaren.

2. Döm om det blir en touchdown eller inte.

3. Markera framåtrörelsen eller punkten utanför spelfältet om bollen blir död på din sida av spelfältet mellan Lag B:s tvåyardlinje och mållinjen.

4. Iaktta varje fummel där du är den närmaste domaren eller har den bästa utsikten och markera punkten med en markeringspåse.

5. Iaktta regelbrott av alla spelare i ditt generella område men i synnerhet:

(a) illegalt bruk av händer och fasthållningsregelbrott vid angreppspunkten, särskilt de som är gjorda av din nyckelspelare eller en wide receiver, tight end, ledande back eller en dragande linjeman

(b) regelbrottet illegal blockering nedanför midjan som begås av din nyckelspelare och andra spelare i ditt område

(c) regelbrott som har att göra med spelarsäkerheten såsom hjälmtag, krokben eller saxblockeringar

(d) sena tacklingar efter att bollen är död

6. Nå fram till mållinjen före springaren för att kunna döma om en touchdown.

14.3.b – Svar på det som sker (rörelse och tecken)

1. Backa längs sidlinjen, håll alltid springaren framför dig. Försök att hålla honom inramad mellan dig och flankdomaren. Överta ansvaret för springaren endast om han kommer förbi dig (om inte flankdomaren också tvingas att göra det).

2. Håll dig så långt till sidan att du kan slå till reträtt utanför sidlinjen framför spelarna.

Vänd aldrig ryggen mot bollen.

3. Om spelet fortsätter så långt att Lag B:s mållinje hotas, var där före springaren.

4. Om språnget går mot spelfältets motsatta sida, iaktta ageranden bakom springaren och Umpire. [PÅ SEXMANNALAG] Det är tillåtet att flytta dig inåt till en punkt nära tvärlinjerna för att bättre iaktta spelarna. Var däremot uppmärksam på riktningsbyten [reverses] eller en springare som skär in mot din sida. Om det händer, se till att du är tillbaka på eller utanför din sidlinje innan springaren når den.

Om bollen blir död på din sida av spelfältet:

5. Blås i din visselpipa om du klart ser att spelaren är utanför spelfältet. Om han är utan-för spelfältet eller han har nått fram till linjen att nå, visa också tecknet utan-för timeout (T3).

6. Om du är mycket närmare än flankdomaren eller om bollen blir död inom två yards från Lag B:s mållinje, flytta dig till dödbollspunkten när spelarna har lämnat det omedelbara området.

(a) Om spelet slutar innanför spelfältet, bilda räta vinklar, d.v.s. flytta dig parallellt med sidlinjen och sedan inåt, i stället för diagonalt.

(b) Om spelet slutar utanför spelfältet, stanna vid sidlinjen och iaktta fortsatta ageranden i området utanför spelfältet (flankdomaren bör gå utanför spelfältet för att övervaka aktivitet i det här området).

(c) Var uppmärksam på att bevaka framåtrörelsens främsta punkt när springaren kastas bakåt.

(d) Hoppa inte över spelare för att nå framåtrörelsens främsta punkt; håll dem framför dig.

(e) När alla ageranden har stannat, få tag på en boll vid behov och placera den vid dödbollspunkten och hjälp sedan till att hämta/skicka en annan boll till Placeraren (Mekanik 5.8).

7. Om bollen går utanför spelfältet i flankdomarens område, gå lika långt in i lag-området som springaren och iaktta alla ageranden mot honom.

14.3.c – Avancerade tekniker

1. Blås inte i din visselpipa när springarens rygg är mot dig eller du är skymd av andra spelare (eller domare) – han kan ha fumlat bollen utan att du såg det. Se läder! Var säker på att bollen är död.

2. Om en spelarhög uppstår, visa tecknet för timeout (T3), gå mot högen och avgör vem som har besittning (Mekanik 5.11).

3. Om du inte är den närmaste domaren till dödbollspunkten, se upp för sena tacklingar och andra illegala ageranden. Det är ditt särskilda ansvar att iaktta ageranden nära flankdomarna eftersom de koncentrerar sig på framåtrörelsens främsta punkt.

14.4 – Passningsspel

14.4.a – Prioriteringar (i nedstigande ordning)

1. Döm om passningen är lyckad eller misslyckad. Medan det här gäller först och främst för passningar mot din sida av spelfältet, kan du i praktiken behöva döma vilken som helst passning där mottagaren är vänd eller vinkelrät mot dig, oavsett hans position.

På liknande vis kan du behöva foga dig efter en annan domare med en bättre sikt än dig, om mottagaren har ryggen mot dig.

2. Döm om touchdowns vid passningar till målområdet.

3. Iaktta den inledande kontakten av och mot din eller dina nyckelspelare.

4. Iaktta regelbrott av alla spelare i ditt generella område men i synnerhet:

§14.4/Fältdomare och Sidodomare (sex- och sjumannalag) 169

Ändringstecken:‡ CCA/IFAF; † bättre bevakning; § utfyllnad; ◊ förtydligande; @ bättre kommunikation; × borttaget; ® regeländring 8 redaktionellt

(a) defensiv och offensiv passningsinterference

(b) defensiv fasthållning och illegalt bruk av händer mot tillåtna mottagare

(c) regelbrottet illegal blockering nedanför midjan begånget av spelare på din sida av spelfältet

(d) illegal beröring av en framåtpassning begången av en spelare som frivilligt klev utanför spelfältet

(e) regelbrotten att göra en motspelare till måltavla, att inleda kontakt med hjälmens topp och kontakt mot huvud/nacke området på en försvarslös spelare

(f) regelbrott som har att göra med spelarsäkerheten såsom hjälmtag, krokben eller saxblockeringar

(g) sena tacklingar efter att bollen är död

5. Se upp för spelare som kliver utanför spelfältet över sidlinjen eller slutlinjen.

När passningen väl är lyckad, tillämpa samma prioriteringar som vid springspel (se ovan).

14.4.b – Svar på det som sker (rörelse och tecken)

1. Kliv bakåt eller i sidled längs sidlinjen nedåt plan och var alltid djupare än varje möj-lig mottagare på din sida av spelfältet. Se till att du kan se blockeringar och kontakt av och mot alla tillåtna mottagare i ditt område på spelfältet.

2. Skifta från man-till-man bevakning (att hålla reda på din nyckelspelare) till zonbevak-ning (att hålla reda på ditt ansvarsområde) omedelbart efter det inledande agerandet.

Det här brukar vara 2-3 sekunder efter bollstarten när de zoner som mottagarna springer mot klargörs.

3. Du har ensamt ansvar för sidlinjen från din position till Lag B:s slutlinje och delat an-svar för sidlinjen mellan dig och flankdomaren. Ni båda får förklara springaren eller bollen som utanför spelfältet, men om du inte är mycket närmare, bör det vara flank-domaren som markerar framåtrörelsens främsta punkt.

4. Var ansvarig för mållinjen och slutlinjen på din sida av spelfältet men strunta inte i spelfältets mitt. [PÅ SJUMANNALAG] Bakdomaren kommer att bistå dig med det här.

5. Om en Lag A-mottagare frivilligt kliver utanför spelfältet i ditt område, släpp din markeringspåse eller keps för att ange detta och iaktta honom för att se om han är den första att röra vid en framåtpassning.

6. När du blir uppmärksam på att passningen har kastats, flytta dig till en position ifrån vilken du bäst kan döma om passningen är mottagen eller misslyckad och om det finns interference. Medan bollen är i flykten titta på motståndare som kämpar för bollen, inte på själva bollen.

7. Om du inte är den närmaste domaren, titta särskilt efter försvarare längre bort ifrån bollen som kommer in och gör mottagaren till en måltavla för hjälmens topp eller ovanför axlarna.®

8. Blås i din visselpipa om du ser att bollen blir död i ditt område.

9. Om passningen kastas till den motsatta sidan av spelfältet i förhållande till dig, titta över fältet och var beredd på att hjälpa till med att döma mottagen/misslyckad, passningsinterference, illegal hjälmkontakt och framåtrörelsen, fast enbart om du är 100% säker på vad du såg. Håll också uppsikt på onödiga ageranden på din sida av spelfältet.

10. När du dömer passningsmottagningar där sidlinjen är inblandad, visa bara ett tecken.

Visa tecknet för misslyckad passning (T10) om passningen döms som misslyckad.

Visa tecknet för timeout (T3) om passningen döms som mottagen och springaren går därefter utanför spelfältet (Mekanik 5.9). Visa tecknet för att sätta igång klockan (T2) om passningen mottas och springaren förklaras som tacklad innanför spelfältet.

Vilket tecken som än visas, bör det upprepas två eller tre gånger. Kom ihåg att titta mot den andra domaren på din sidlinje innan du visar något tecken för en mottagen passning. Nicka ”ja” mot honom för att ange en mottagen passning; skaka på huvudet ”nej” om du tycker att den är misslyckad.

11. När kontakt som skulle ha varit passningsinterference äger rum vid en passning som inte är mottagningsbar, visa tecknet för ej mottagningsbar passning (T17).

12. Efter en misslyckad passning, få tag på en boll från bollkallen och skicka den vidare till den nästa domaren för att återge bollen till Placeraren (Mekanik 5.8). Se till att den kastade bollen avlägsnas från spelfältet.

13. Om det finns ett språng efter mottagningen, svara som du skulle vid ett springspel (se ovan).

14. Behåll en position ifrån vilken du kan iaktta spelaraktiviteten i kantområdena, särskilt vid vidöppna spel.

14.4.c – Avancerade tekniker

1. När en spelare i luften försöker att ta emot en passning nära sidlinjen eller slutlinjen, titta först på hans fötter för att se om han landar innanför spelfältet. Om han gör det, titta sedan på hans händer för att se om han har kontroll över bollen. Om du tittar först på hans händer, kan du gå miste om det ögonblick då hans fot rör vid marken.

Upprätta ögonkontakt med din kollega på sidlinjen eller slutlinjen vid spelets slut innan du visar något tecken (Mekanik 5.17.8).

14.5 – Mållinjespel

14.5.a – Prioriteringar (i nedstigande ordning)

Samma prioriteringar som vid andra bollinjespel, samt:

1. Döm om det blir en touchdown eller inte. Det här inkluderar alla passningar in i målområdet samt springspel om bollen startas utanför Lag B:s sjuyardlinje.

2. Iaktta spelarnas firande efter poäng.

14.5.b – Utgångsläget

Om bollen startas ifrån en punkt utanför sjuyardlinjen men innanför 20-yardlinjen:

1. Var på sidlinjen vid mållinjen.

§14.5/Fältdomare och Sidodomare (sex- och sjumannalag) 171

Ändringstecken:‡ CCA/IFAF; † bättre bevakning; § utfyllnad; ◊ förtydligande; @ bättre kommunikation; × borttaget; ® regeländring 8 redaktionellt

2. Du ska kunna se minst halva mållinjen och din sidlinje i målområdet. När spelet slutar på eller nära mållinjen, måste du vara på mållinjen för att döma om planens genomträngning.

3. Var beredd på att döma om framåtrörelsens främsta punkt inom två yards från mållinjen.

4. [PÅ SEXMANNALAG] Var också beredd på att se minst halva mållinjen.

Om bollen startas ifrån en punkt på eller innanför sjuyardlinjen:

5. [PÅ SJUMANNALAG] Var på sidlinjen i förlängningen, ca. två yards bortom slut-linjen. Om det inte finns utrymme på din sida, är det tillåtet att flytta till en position där du är vid en 45 graders vinkel mot sid- och slutlinjerna i förlängningen.

6. [PÅ SEXAMMANALAG] Var ca. två yards utanför spelfältet och 45 grader mot sid- och slutlinjerna i förlängningen.

7. Du ska kunna iaktta alla ageranden i ditt område i målområdet, och var särskilt upp-märksam på ageranden nära sid- eller slutlinjerna (Mekanik 5.17.8). Flankdomarna ansvarar för mållinjen.

14.5.c – Svar på det som sker (rörelse och tecken)

1. Om du har mållinjeansvar, stanna på linjen med mindre att du behöver flytta till en position för att döma en passningsmottagning i målområdet.

2. Om du har sid- eller slutlinjeansvar, iaktta ledande blockeringar under springspel och alla mottagare i ditt område under passningsspel. Om en mottagare i ditt område er i fara för att kliva utanför spelfältet, iaktta honom – lita inte på att Bakdomaren ensamt bevakar slutlinjen.

3. Ange poäng genom att blåsa i din visselpipa och visa tecknet för touchdown (T5) endast när du klart ser bollen bryta mållinjens plan i spelarbesittning eller om du ser en passningsmottagning i målområdet.

4. Om en spelarhög bildas vid mållinjen, kom in på spelfältet tills du kan se bollen. Om du är den närmaste domaren kan det hända att du måste gräva efter bollen. Kolla med andra domare att de inte såg springaren tacklas (eller fumla bollen) innan han nådde fram till mållinjen.

5. Om du har mållinjeansvar och du behöver flytta dig ut ur spelarnas väg när de kom-mer mot dig, flytta dig längre ut utan att lämna mållinjen.

6. Visa inte tecknet för poäng om du har kastat en flagga för ett regelbrott som begåtts av det lag som gjorde poäng. Blås inte i din visselpipa eller visa något tecken om du inte är säker på spelets utgång.

7. Om du har mållinjeansvar, stå grensle över mållinjen – spring inte efter spelaren in i målområdet så länge det inte finns någon risk för besvärligheter av eller mot honom.

8. Fortsätt att visa tecknet för touchdown eller självmål tills du vet att Huvuddomaren har sett det, men håll ögonen på spelarna (vänd dig vid behov) – titta inte mot Huvuddomaren tills alla ageranden har stannat. Spring inte och visa tecken

sam-tidigt. Du bör inte upprepa andra domares tecken med mindre att Huvuddomaren inte kan se deras tecken.

9. Det är särskilt viktigt vid mållinjespel att alla övervakande domare anger samma punkt för framåtrörelsen. Meddela er med varandra om tvivel råder. Visa tecken bara om du är säker.

14.5.d – Avancerade tekniker

1. Meddela muntligt vem som har ansvaret för mållinjen och slutlinjen före varje försök.

I högljudda situationer peka mot den linje som du ansvarar för.

2. Om du har sid- eller slutlinjeansvar, bistå flankdomaren under springspel mot mål-linjens pylon genom att iaktta springaren för att se om han kliver utanför spelfältet.

Det här ger flankdomaren möjlighet att ge högre prioritet till mållinjen.

14.6 – Returer

14.6.a – Prioriteringar (i nedstigande ordning)

1. Iaktta springaren och ageranden runt omkring honom medan du är den närmaste domaren.

2. Markera framåtrörelsens främsta punkt eller punkten utanför spelfältet om bollen blir död på din sida av spelfältet. Det här ansvaret sträcker sig ända fram till Lag A:s tvåyardlinje. Om bollen går mot den andra sidan av spelfältet, understöd din kollega på den andra sidan av spelfältet antingen genom att uppskatta dödbollspunkten eller genom att spegla hans punkt.

3. Iaktta varje fummel där du är den närmaste domaren eller har den bästa sikten, och markera punkten med en markeringspåse.

4. Iaktta varje illegal framåtpassning, särskilt om du har en sikt som är jämns med eller nästan jämns med bollbäraren.

5. Iaktta blockeringar av spelarna i ditt ansvarsområde framför och runtom bollbäraren, i synnerhet:

(a) illegal blockering i ryggen och fasthållningsregelbrott vid angreppspunkten (b) illegal blockering nedanför midjan var som helst

(c) regelbrott som har att göra med spelarsäkerheten såsom hjälmtag, krokben eller saxblockeringar

(d) illegal överräckning framåt

(e) kontakt med en motståndare med hjälmens topp eller att göra en försvarslös spelare till måltavla ovanför axlarna®

(f) sena tacklingar efter att bollen är död

6. Iaktta varje överräckning eller bakåtpassning där du är den närmaste domaren eller har den bästa sikten, och markera punkten med en markeringspåse.

14.6.b – Svar på det som sker (rörelse och tecken)

1. Håll dig undan spelarna.

§14.7/Fältdomare och Sidodomare (sex- och sjumannalag) 173

Ändringstecken:‡ CCA/IFAF; † bättre bevakning; § utfyllnad; ◊ förtydligande; @ bättre kommunikation; × borttaget; ® regeländring 8 redaktionellt

2. Flytta dig mot Lag A:s mållinje i spelets följe.

3. Iaktta springaren medan han är på din sida av spelfältet eller i mitten. Försök att hålla honom inramad mellan dig och flankdomaren. Var beredd på att komma närmare när bollen blir död och att markera framåtrörelsens främsta punkt. Flankdomaren kan vara i en bättre position att övervaka springaren än dig, i vilket fall kommer han vanligtvis att vara den som förklarar bollen död och markerar framåtrörelsens främsta punkt.

4. Om springaren är på den andra sidan av spelfältet, iaktta spelarna mitt på spelfältet så väl som på din sida.

5. Om bollen blir död i ditt ansvarsområde, blås i din visselpipa, visa tecknet för timeout (T3) och sedan tecknet för första försök (T8) för att visa vilket lag som har besittning. Fortsätt att visa tecknet tills du vet att Huvuddomaren har sett det.

14.7 – Puntar

14.7.a – Prioriteringar (i nedstigande ordning)

Före och under sparken, tillämpa samma prioriteringar som vid grundläggande bollinje-spel (se ovan) och dessutom:

1. Markera sparkens slut med en markeringspåse om du är den närmaste domaren.

2. Döm om spelare rörde vid bollen eller inte.

3. Iaktta varje tecken för skyddad mottagning av spelarna i ditt område.

4. Iaktta sparkmottagningsinterference mot en spelare i ställning för att ta emot sparken, om sparken kommer ned i ditt område.

5. Om sparken inte kommer ned i ditt område, iaktta de spelare som inte har begått sparkmottagningsinterference på grund av att de blockerades av en motståndare in i mottagaren.

6. Markera alla illegala beröringspunkter med en markeringspåse.

7. Döm om undantaget för ursprunglig rörelse nära mållinjen gäller eller inte.

8. Iaktta regelbrott av alla spelare i ditt generella område men i synnerhet:

(a) blockering nedanför midjan, särskilt av spelare på din sida av spelfältet

(b) under sparken, illegalt bruk av händer och fasthållningsregelbrott mot de Lag A-spelare som försöker att komma nedåt plan

(c) en Lag A-spelare som återvänder innanför spelfältet efter att ha frivilligt klivit utanför spelfältet under försöket (släpp din markeringspåse för att markera hans sorti och din flagga om han återvänder)

(d) illegala blockeringar begångna av den spelare som visade tecknet för en skyddad mottagning

(e) regelbrott som har att göra med spelarsäkerheten såsom hjälmtag, krokben eller saxblockeringar

(f) sena tacklingar efter att bollen är död

9. Notera spelarnumren på de spelare som är tillåtna mottagare på din sida på uppställningen och iaktta om någon annan är den första att röra vid bollen eller är otillåtet nedåt plan om spelet utvecklar sig till ett passningsspel.

10. Svara på dåliga bollstartar eller blockerade sparkar genom att tillämpa spring-, passnings- resp. returprioriteringarna.

11. Låt dig ledas av Huvuddomaren till kryssningspunkten på din sidlinje om bollen sparkades direkt utanför spelfältet.

Under en puntretur, tillämpa samma prioriteringar som vid returer (se ovan).

14.7.b – Utgångsläget

1. Var på eller utanför sidlinjen något djupare än den djupaste mottagaren. Var jämns med den andra djupa domaren eller de andra djupa domarna.

2. Se till att du kan se alla mottagare som inte är djupa på din spelfältshalvdel eller, om det inte finns någon, de djupaste möjliga blockerarna.

3. Om bollen startas på eller innanför Lag B:s 40-yardlinje, var i utgångsläget vid

3. Om bollen startas på eller innanför Lag B:s 40-yardlinje, var i utgångsläget vid