• No results found

9.9 – Efter varje försök

9.9.a – Prioriteringar (i nedstigande ordning)

1. Iaktta ageranden vid död boll av spelare från båda lagen.

2. Uppmuntra spelarna att komma upp från högen på ett säkert sätt, och att antingen återlämna bollen till en domare eller lämna den nära dödbollspunkten, som lämpligt.

3. Kontrollera om linjen att nå har passerats eller är nära och visa de lämpliga tecknen.8 4. Kolla om några flaggor har kastats för regelbrott och i så fall:

(a) Visa tecknet för timeout (T3)

(b) Ta reda på vilka regelbrott som har flaggats och hantera dem i enlighet med de procedurer som finns beskrivna i kapitel 19.

(c) Håll Umpire underrättad.

(d) Se till att alla straff utmäts på ett riktigt sätt.

5. Avgör om en ny serie ska tilldelas på grundval antingen av en kollegas tecken som visar att det definitivt har gjort det, din egen avsyning av bollen i förhållande till linjen att nå, eller efter en mätning som du har beställt.

6. Kolla för skadade spelare eller andra händelser som kan försena speletet.

7. Vidkänn en begäran om timeout.

8. Upprepa alla tecken för timeout (T3) från dina kollegor.

9. Hjälp till med att vidareskicka den befintliga bollen eller en ny boll till den nästa punkten.

10. Utplacera bollen vid den nästa punkten om du står närmare till den än Umpire.

11. Se till att alla är i ställning för det nästa försöket innan du förklarar bollen spelklar.

9.9.b – Utgångsläget

1. Inom kort efter det föregående försökets slut bör du vara i närheten av den nästa punkten. Den precisa positionen kommer att bero på det som hände under det före-gående spelet.

9.9.c – Svar på det som sker (rörelse och tecken)

1. [NÄR EN 40-SEKUNDERSKLOCKA ANVÄNDS] Om du är Bevakaren, visa tecknet för att bollen är död. Det kommer att vara dödbollstecknet (T7) om inte tecknet för timeout (T3), touchdown/sparkmål (T5), självmål (T6) eller misslyckad passning/inga poäng (T10) är lämpligt i stället (visa endast ett tecken).®

2. Om en flagga har kastats för ett regelbrott, genomför proceduren i kapitel 19. Om det blir en lag- eller skadetimeout, genomför proceduren i kapitel 17. Om en period är slut, genomför proceduren i kapitel 20.8

Att utplacera bollen inför det nästa försöket:

3. Hjälp till med att skicka bollen till Umpire eller utplacera den boll som han har skickat till dig (Mekanik 5.8).

4. Om du utplacerar bollen:

(a) hämta framåtrörelsens främsta punkt från en flankdomare och placera bollen vid den nästa punkten

(b) efter en misslyckad passning, bekräfta med Umpire att bollens placering i sidled är riktig.

Att förbereda sig på det nästa försöket:

5. Om du är säker på att man har passerat linjen att nå, visa tecknet för första försök (T8) och försäkra dig om att Huvudlinjedomaren har sett det och att kedjelaget har svarat på det.

6. Om du är osäker på att man har passerat linjen att nå, flytta dig till dödbollspunkten och antingen träffa en beslutning baserat på din granskning av bollen i förhållande till linjen att nå, eller beordra att en mätning utförs genom att upprepa tecknet för timeout (T3) och slå lätt på ditt bröst. Försäkra dig om att dina kollegor känner till din beslutning.

§9.9/Huvuddomare 85

Ändringstecken:‡ CCA/IFAF; † bättre bevakning; § utfyllnad; ◊ förtydligande; @ bättre kommunikation; × borttaget; ® regeländring 8 redaktionellt

7. Se till att du är i en position ifrån vilken du kan se bollen, Umpire och båda flank-domarna.

8. Kolla det nästa försökets nummer med Huvudlinjedomaren. Ange och avisera det nya försöket och (om det är ovanligt eller oväntat) det ungefärliga avståndet till linjen att nå. Det är tillräckligt att använda en av de följande termerna (i stigande ordning):

”inches”, ”kort”, ”lång”, ”tio”, ”två pinnar”.

9. Kontrollera att alla andra domare (särskilt Umpire) är i eller i närheten av deras posi-tioner inför det nästa försöket och är klara att döma.

10. Flytta dig till din position inför det nästa försöket. Kliv baklänges vid behov för att hålla ögonen på bollen. Flytta inte ögonen från bollen för att undgå att spelet börjar utan att du ser det.

11. Vid behov kolla klockans status med tidtagaren på spelfältet.

12. [NÄR EN 25-SEKUNDERSKLOCKA ANVÄNDS] Gör en paus vid behov tills ungefär 12-15 sekunder har gått efter att bollen blev död. Detta för att simulera tempot på en match som har en 40-sekundersklocka när en sådan spelklocka inte är tillgänglig. 13. [NÄR EN 40-SEKUNDERSKLOCKA ANVÄNDS] Om bollen inte är spelklar 20

sek-under in i tidtagningen (Regel 3-2-4-b-2):

(a) Förklara en timeout (T3).

(b) Visa tecknet för att klockan återställs till 25 sekunder (TT29).

(c) När bollen är klar, fortsätt enligt det nedanstående.

14. Förklara bollen spelklar genom att blåsa i visselpipan och visa tecknet för spelklar (T1). Om klockan bör sättas igång på ”Spelklar”, blås i visselpipan och visa tecknet för att sätta igång klockan (T2). I situationer då det finns ojuste klocktaktik, se till att tidtagaren (eller arenaklockskötaren) förstår att klockan inte sätts igång som vanligt.

15. Om det finns arenamatch- och/eller arenaspelklockor, kolla att de sätts igång på ett riktigt sätt.

16. Såvida det inte finns en arenaspelklocka, sätt igång din 25-sekundersklocka när du förklarar bollen spelklar. Om Lag A inte är i position för att starta bollen, varna dem med att ropa ”10 sekunder” eller ”Skynda er” när det finns ungefär 10 sekunder kvar.@

9.9.d – Avancerade tekniker

1. Den högsta prioriteringen vid spelets slut är att komma i position, beredd på det nästa spelet. Endast om en allvarlig händelse inträffar (såsom ett regelbrott eller osportsligt uppförande, en skada eller om kedjan knäcks) bör din rutin avbrytas.

2. Om Lag A gör avbyten i sista sekunden (rusar mot bollinjen medan avbytesprocessen pågår):

(a) Visa tecknet (TT36) mot Umpire att han ska ställa sig över bollen och förhindra bollstarten.

(b) Upphör med tecknet (TT36) när det är klart att Lag B har avslutat sina avbyten (eller inte genomför några).

3. Om Lag A försöker att snabbt komma igång med spelet, informera båda lagen att bollen inte får startas tills visselpipan låter. Flytta dig snabbt till din position, ge tecken åt Umpire att han får flytta sig till sin position, kolla att alla andra domare är klara och blås sedan i din visselpipa.

4. Om du vill tala med en spelare på spelfältet (t.ex. för att varna honom att han nästan begick ett regelbrott), sparar det ofta tid om du vidareskickar meddelandet via Umpire eller Bakdomaren (åt en Lag B-spelare). Fördröj inte spelet onödigt genom att gå in i något av lagens huddle, om inte en timeout är på gång.

5. Behåll din koncentration och tänk på det nästa spelet.

Ändringstecken:‡ CCA/IFAF; † bättre bevakning; § utfyllnad; ◊ förtydligande; @ bättre kommunikation; × borttaget; ® regeländring 8 redaktionellt

87

10.1 – Frisparkar

10.1.a – Prioriteringar (i nedstigande ordning)

Före sparken:

1. Var uppmärksam på om Huvuddomaren har instruerat domarlaget att ändra till

”onside”-sparkpositioner och ändra position (om det är lämpligt) ifall han har gjort det.

2. Om frisparken äger rum efter poäng, håll reda på tiden för enminutspausen från den tidpunkt då Huvuddomaren visar tecknet för poäng mot pressbox. (Regel 3-3-7-h) 3. Räkna Lag A-spelarna och visa tecknet för spelarantalet (ett av Tilläggstecknen TT3,

TT4 eller TT24) till kollegorna. Notera kollegornas tecken för spelarantalet. Omräkna om ditt spelarantal skiljer sig från en kollegas.

4. Överräck bollen till sparkaren (eller lämna det mitt på spelfältet vid Lag A:s skiljelinje om sparkaren dröjer med att göra sig i ordning för sparken).

5. Instruera sparkaren:

(a) xFörmana sparkaren att inte sparka bollen om den ramlar av sparkställningen.

(b) Var säker på att han förstår att han inte får sparka bollen innan Huvuddomaren har blåst i sin visselpipa.

(c) Påminn honom att han är ansvarig för att ta sparkställningen bort ifrån spelfältet vid spelets slut.

(Du kan hoppa över instruktionen om du är säker på att sparkaren kommer ihåg det hela från de föregående instruktionerna, eller om sparkaren inte finns i närheten för att ta emot instruktioner.)

6. [PÅ FYRMANNALAG] Kontrollera sidoområdena för att säkerställa att alla icke-spelare är utanför de områden där de inte får vistas, att icke-deltagarna är borta från spelfältet och att all lagpersonal är innanför lagområdet.

7. Se till att kedjelaget (och, när de finns, den alternativa försöksvisarens och linjen att nå-markörens skötare) har flyttat sig och sin utrustning tillräckligt långt avsides och att utrustningen ligger på marken utanför lagområdena och bakom gränslinjerna.

8. När du är säker på att allt är klart, visa att du har uppfattat klartecknet från domarna vid skiljelinjerna och håll sedan upp din arm tills Huvuddomaren visar klartecknet.

9. Var alltid uppmärksam på korta sparkar.

Under sparkspelet:

10. [PÅ FYRMANNALAG] Iaktta om frisparken går utanför spelfältet utan att vara be-rörd av det mottagande laget.

11. Håll utkik efter spelare som visar ett tecken för skyddad mottagning och var beredd på att döma sparkmottagningsinterference.

12. Om du är vid en skiljelinje och sparken är kort:

10. Umpire

(a) Känn till var den sparkade bollen rörde vid marken.

(b) Känn till var bollen först blev berörd och av vem.

(c) Iaktta illegala blockeringar av Lag A.

(d) Markera varje illegal beröringspunkt med en markeringspåse.

(e) [PÅ FYRMANNALAG] Markera dödbollspunkten om du är den närmaste domaren och det inte finns eller nästan inte finns någon retur.

13. Visa tecknet för att sätta igång klockan (T2) endast om bollen först är legalt berörd på spelfältet i ditt ansvarsområde.

14. [PÅ FYRMANNALAG OM SPARKEN RETURNERAS] Markera dödbollspunkten endast om springaren tacklas eller går utanför spelfältet inom de sista två yards före Lag A:s mållinje, eller om springaren kommer framför dig.

15. Döm om touchdown vid Lag A:s mållinje.

16. Iaktta regelbrott av alla spelarna i ditt generella område men i synnerhet:

(a) alla ageranden mot sparkaren tills regelbrottet ruff mot sparkaren inte längre är möjligt enligt reglerna

(b) illegal beröring av en kort spark

(c) [PÅ FYRMANNALAG] överträdelser av din skiljelinje

(d) [PÅ FYRMANNALAG] blockeringar gjorda av de tre Lag B-spelare som var när-mast dig vid sparken

(e) [ANNARS] blockeringar gjorda av den mittersta spelaren på Lag B:s frontlinje vid sparken

(f) illegalt bruk av händer och fasthållningsregelbrott vid angreppspunkten (g) blockeringar nedanför midjan

(h) regelbrott som har att göra med spelarsäkerheten såsom hjälmtag, krokben eller saxblockeringar

(i) sena tacklingar efter att bollen är död

(j) varje spelare från det sparkande laget som kommer in på spelfältet efter sparken eller som frivilligt kliver utanför spelfältet under sparken

17. [PÅ FEM-/SEX-/SJUMANNALAG] Dirigera den närmaste domaren till punkten utanför spelfältet om den sparkade bollen går utanför spelfältet i luften.§

10.1.b – Utgångsläget

Normala sparkar:

1. [PÅ FYRMANNALAG] Efter att ha instruerat sparkaren och överräckt bollen till honom, flytta till position F (se §24.1) utanför sidlinjen på pressboxens sida vid Lag A:s skiljelinje.

2. [ANNARS] Ända tills Huvuddomaren förklarar bollen spelklar, stå mellan sparkaren och bollen för att förhindra honom från att sparka den. När bollen är spelklar, flytta

§10.1/Umpire 89

Ändringstecken:‡ CCA/IFAF; † bättre bevakning; § utfyllnad; ◊ förtydligande; @ bättre kommunikation; × borttaget; ® regeländring 8 redaktionellt

till position H (se §24.1) något vid sidan av sparkaren (om möjligt på samma sida som hans sparkande fot) och se till att du inte hindrar hans ageranden.

”Onside”-sparkar:

3. Ända tills Huvuddomaren förklarar bollen spelklar, stå mellan sparkaren och bollen för att förhindra honom från att sparka den. När bollen är spelklar, flytta till position H (se §24.1) något vid sidan av sparkaren (om möjligt på samma sida som hans spark-ande fot) och se till att du inte hindrar hans agerspark-anden.

Frisparkar efter ett självmål:

4. När en frispark genomförs efter ett straff eller ett självmål bör man inta samma rela-tiva ställningar och flytta upp- eller nedför spelfältet som lämpligt.

10.1.c – Svar på det som sker (rörelse och tecken)

Före sparken:

1. Titta på bollen före sparken och blås i din visselpipa om den ramlar från sparkställ-ningen. Efter att bollen två gånger har blåsts av eller ramlat från sparkställningen, insistera på att det sparkande laget använder sig av en bollhållare.

Under alla sparkspel:

2. Om du ser en spelare från det sparkande laget som frivilligt kliver utanför spelfältet under sparken, släpp din markeringspåse eller keps för att markera hans sorti och din flagga om han återvänder.

3. Om klockan borde sättas igång när bollen först är legalt berörd på spelfältet, visa teck-net för att sätta igång klockan (T2) om du är den närmaste domaren eller den med den bästa utsikten.

Under ett sparkspel som går djupt:

4. [PÅ FEM-/SEX-/SJUMANNALAG] Om bollen går utanför spelfältet i flykten, gå till sparkstället efter att bollen har sparkats och hjälp andra domare med att hitta punkten utanför spelfältet genom att visa tecken (Tilläggstecknen TT17, TT18 och TT19).

5. [PÅ FYRMANNALAG] Flytta dig nedåt plan längs sidlinjen medan bollen är i luften.

Under returen, håll dig framför springaren och håll honom inramad mellan dig och den djupa domaren. Under ett långt språng var vid Lag A:s mållinje före springaren.

Markera dödbollspunkten om den är mellan Lag A:s tvåyardlinje och mållinjen eller om springaren passerar dig.

6. [ANNARS] Flytta dig långsamt nedåt plan efter spelarna. Håll alla spelare framför dig (med undantag för en ohotad sparkare).

7. [PÅ FYRMANNALAG] Om bollen går utanför spelfältet i ditt område, gå till och stanna vid punkten och släpp din flagga om det är lämpligt. Placera en boll vid punkten och se till att en annan domare skickar en boll vidare till Placeraren.

Under sparkspel då sparken är kort:

8. Behåll en position ifrån vilken du kan se bollen och blockeringarna av Lag A-spelare.

9. Titta särskilt på de blockeringar som görs av Lag A-spelarna innan de är tillåtna att röra vid bollen (Regel 6-1-2-g).

10. Känn till var bollen först blev berörd och av vem. Markera varje illegal berörings-punkt med din markeringspåse (Regel 6-1-3).

11. [PÅ FYRMANNALAG] Om du är den närmaste domaren när bollen blir död, visa tecknet för timeout (T3) och markera dödbollspunkten.

10.1.d – Avancerade tekniker

1. [PÅ SJUMANNALAG] Om sparken går djupt, vinkla tvärs över för att favorisera Sido-domarens/Huvudlinjedomarens sida av spelfältet medan du flyttar dig nedåt plan.

Du och Bakdomaren har varsitt ansvar för halva fältet. [PÅ FEMMANNALAG NÄR MAN ANVÄNDER”ONSIDE-”SPARKPOSITIONER] På liknande vis, om en för-väntad ”onside-”spark sparkas djupt, vinkla tvärs över till Huvudlinjedomarens sida.

Du och Linjedomaren har varsitt ansvar för halva fältet. [PÅ SEX-/SJUMANNALAG NÄR MAN ANVÄNDER”ONSIDE-”SPARKPOSITIONER] Stanna mitt på spelfältet.

Du, Sidodomaren och [PÅ SEXMANNALAG] Fältdomaren eller [PÅ SJUMANNALAG] Bakdomaren har varsitt ansvar för en tredjedel av fältet. I samtliga fall, iaktta ageranden framför springaren på din del av fältet.

2. Lämna sparkställningen i fred men, efter att bollen är död och alla ageranden har upphört, se till att den har avlägsnats från spelfältet.