• No results found

15.9 – Efter varje försök

15.9.a – Prioriteringar (i nedstigande ordning)

1. Iaktta ageranden vid död boll av spelare från båda lagen.

2. Uppmuntra spelarna att komma upp från högen på ett säkert sätt, och att antingen återlämna bollen till en domare eller lämna den nära dödbollspunkten, som lämpligt.

3. Kontrollera om linjen att nå har passerats eller är nära och visa de lämpliga tecknen.8 4. Kolla om några flaggor har kastats för regelbrott och i så fall:

(a) Visa tecknet för timeout (T3)

(b) Inrapportera alla regelbrott som du har flaggat för till Huvuddomaren och Ump-ire.

(c) Övervaka flaggor (och markeringspåsar, om lämpligt) som har kastats av kollegor.

(d) Se till att alla straff utmäts på ett riktigt sätt.

5. Kolla för skadade spelare eller andra händelser som kan försena spelet.

6. Stanna klockan vid behov. 7. Vidkänn en begäran om timeout.

8. Upprepa alla tecken för timeout (T3) från dina kollegor.

9. Hjälp till med att vidareskicka den befintliga bollen eller en ny boll till den nästa punkten.

10. Om du inte övervakar spelet, hjälp till med att upprätthålla ordningen på spelfältet genom att flytta dig mot den punkt där spelet slutade.

15.9.b – Svar på det som sker (rörelse och tecken)

1. I det sällsynta fallet att du är Bevakaren, kontrollera om man har passerat linjen att nå.

(a) Om man har gjort det, visa tecknet för timeout (T3). Sedan alla ageranden har av-slutats, upprätt ögonkontakt med Huvuddomaren och visa tecknet för ett första försök (TT35).x Håll kvar tecknet tills han bekräftar det.

§15.9/Bakdomare (sjumannalag) 195

Ändringstecken:‡ CCA/IFAF; † bättre bevakning; § utfyllnad; ◊ förtydligande; @ bättre kommunikation; × borttaget; ® regeländring 8 redaktionellt

(b) Om du inte är säker på om linjen att nå har passerats eller inte, visa tecknet för timeout (T3) och ropa ”Nära” (”Close”). Uppmuntra Huvuddomaren att komma och själv titta.

(c) Placera bollen på marken endast vid den verkliga dödbollspunkten – aldrig vid en punkt jämns med den.

(d) Om spelet slutade innanför spelfältet, underrätta Huvuddomaren att klockan bör sättas igång vid spelklar genom att visa tecknet för att klockan går (TT12).x 2. [NÄR EN 40-SEKUNDERSKLOCKA ANVÄNDS] Om du är Bevakaren, visa tecknet

för att bollen är död. Det kommer att vara dödbollstecknet (T7) om inte tecknet för timeout (T3), touchdown/sparkmål (T5), självmål (T6) eller misslyckad passning/inga poäng (T10) är lämpligt i stället (visa endast ett tecken).®

3. Om en flagga har kastats för ett regelbrott, genomför proceduren i kapitel 19. Om det blir en lag- eller skadetimeout, genomför proceduren i kapitel 17. Om en period är slut, genomför proceduren i kapitel 20.

Att skicka bollen vidare:

4. Om du har bollen men en annan domare har dödbollspunkten och den är nära linjen att nå, överräck bollen till den domaren och låt honom utplacera den vid den exakta plats (yardlinje och positionen i sidled) där bollen blev död.

5. Såvida du inte är Bevakaren, hjälp till med att skicka en boll vidare till den domare som kommer att placera den på den nästa punkten (Mekanik 5.8).

6. Om bollen blir död utanför spelfältet eller närmare sidlinjen än tvärlinjen, flytta inte bollen vid dödbollspunkten tills en ersättningsboll har utplacerats vid den riktiga platsen på tvärlinjen.

Att förbereda sig på det nästa försöket:

7. Påminn Huvuddomaren om klockans status och, om den har stannat, påminn honom om att den bör sättas igång vid bollstarten eller vid spelklar. Var beredd på en dom från Huvuddomaren angående när klockan bör sättas igång när det gäller situationer med ojuste klocktaktik. Upprepa inte Huvuddomarens tecken för att sätta klockan igång (T2).

8. Om det finns arenamatchklockor, kontrollera att de har stannat och satts igång på ett riktigt sätt.

9. Bevilja sidlinjepersonalens begäran om en timeout eller huvudtränarkonferens endast om det uppfyller reglernas krav (Regel 3-3-4).

10. Flytta dig till din position inför det nästa försöket. Om spelklartecknet har visats (eller är nära förestående), kliv baklänges för att hålla dina ögon på bollen. Flytta inte ögonen från bollen för att undgå att spelet börjar utan att du ser det.

15.9.c – Avancerade tekniker

1. Den högsta prioriteringen vid spelets slut är att komma i position, beredd på det nästa spelet. Endast om en allvarlig händelse inträffar (såsom ett regelbrott eller osportsligt uppförande, en skada eller om kedjan knäcks) bör din rutin avbrytas.

2. Om Lag A gör avbyten i sista sekunden (rusar mot bollinjen medan avbytesprocessen pågår), iaktta Lag B:s svar. Om de börjar med avbyten, varsla Huvuddomaren (TT36 och ”avbyten igång” (”subs on”)) för att förhindra Lag A från att starta bollen. När av-bytena är avslutade, upphör med tecknet.

3. Om du vill tala med en spelare på spelfältet (t.ex. för att varna honom att han nästan begick ett regelbrott), sparar det ofta tid att vidareskicka meddelandet via Huvud-domaren (åt en Lag A-spelare) eller via Umpire eller BakHuvud-domaren (åt en Lag B-spelare). Fördröj inte spelet i onödan genom att gå in i något av lagens huddle, om inte en timeout är på gång.

4. Behåll din koncentration och tänk på det nästa spelet.

Ändringstecken:‡ CCA/IFAF; † bättre bevakning; § utfyllnad; ◊ förtydligande; @ bättre kommunikation; × borttaget; ® regeländring 8 redaktionellt

197

16.1 – Allmänt

1. När man fastställer nycklar, behöver man de följande definitionerna:

(a) Uppställningens styrka – avgörs av antalet mottagare på en bestämd sida på den offensiva uppställningen. Den starka sidan är den sida med de flesta mottagarna.

Det har inget att göra med antalet linjemän på varsin sida av bollstartern men handlar i stället om det antal mottagare som är positionerade utanför tackles.

(b) På ett fem- eller sjumannalag anses Linjedomarens sida att vara den starka sidan om det inte finns en stark sida (balanserad uppställning).

(c) Tight end / split end – den spelare som är på ändan av bollinjen. En tight end är vanligtvis uppställd inte mer än fyra yards från den närmaste offensiva linjeman.

Om han är uppställd längre ut, är han i så fall en split end.

(d) Slot back / flanker back – en back uppställd utanför den närmaste inre linjeman eller tight end. En slot back är vanligtvis uppställd inte mer än fyra yards från den närmaste offensiva linjeman. Om han är uppställd längre ut, är han en flanker back.

(e) Back i bakfältet – en spelare i bakfältet mellan tackles vid bollstarten.

(f) Tredubbla (trips) – tre eller flera mottagare på den ena sidan av den offensiva uppställningen utanför tackles.

2. När man fastställer nycklar, spelar det ingen roll om spelaren är:

(a) på eller av bollinjen

(b) bär ett tillåtet nummer eller inte

3. Den prioritering av nycklar som används för att fastställa varje domargrupps inled-ande uppgifter är enligt följinled-ande:

(a) Djupa domare – d.v.s. Sidodomaren och Fältdomaren;

(b) Bakdomaren (fem- eller sjumannalag);

(c) Flankdomarna – d.v.s. Linjedomaren och Huvudlinjedomaren.

4. Den allmänna regeln är att inte ta som nyckel samma spelare som en domare framför dig i prioriteringsordningen. Till exempel på ett sjumannalag bör inte Linjedomaren eller Huvudlinjedomaren ta samma spelare som nyckel som Sidodomaren eller Fältdomaren.

5. Om spelare är uppradade bakom varandra, anses den som är närmast bollinjen att vara den som är längst ut mot sidan.

6. Om uppställningen är illegal (t.ex. för många spelare i bakfältet, flera än en spelare i rörelse), bör domarlaget som utväg välja nycklar på grundval av spelarnas positioner vid bollstarten.

7. Om uppställningen är ny eller ovanlig, bekräfta dina nycklar muntligt eller synligt med andra domare.

16. Nyckelsystem

16.2 – Fyrmannalag

1. Flankdomarna har alla tillåtna mottagare på deras sida av spelfältet som nyckel.

2. När det finns flera än en tillåten mottagare på en bestämd sida, är huvudnyckeln den tillåtna mottagaren på bollinjens ände (tight end eller split end). Varje flanker back, slot back eller man i rörelse är en andrahandsnyckel.

16.3 – Femmannalag

1. Bakdomaren har alltid den inre tillåtna mottagaren (eller mottagarna) utanför tackles på uppställningens starka sida som nyckel. Det här kommer vanligtvis att vara tight end eller slot back.

2. Flankdomarna har alltid den spelare som är längst ut på den offensiva uppställningen på deras sida av spelfältet som nyckel. Det här kommer vanligtvis att vara antingen en split end eller en flanker back om inte Bakdomaren har honom som sin nyckel.

3. Om uppställningen är balanserad och det finns bara en tillåten mottagare på varsin sida, tar Bakdomaren den första back på en passningsrutt som kommer ut ur bakfältet. Om det finns två mottagare på varsin sida, tar Bakdomaren den inre spelaren på Linjedomarens sida, och Huvudlinjedomaren tar de två på sin sida.

4. Om det finns tre tillåtna mottagare på den starka sidan, tar flankdomaren den tredje mottagaren om han radar upp sig nära den spelare som är längst ut, annars är den tredje mottagaren Bakdomarens ansvar.

5. En spelare som kommer i rörelse kommer att vara Bakdomarens ansvar om han inte är den spelare som är längst ut vid bollstarten.

16.4 – Sexmannalag

1. De djupa domarna tar alltid den spelare som är längst ut på den offensiva uppställ-ningen på sin sida av spelfältet som nyckel.

2. Flankdomarna tar alltid den innersta mottagaren utanför tackles (ofta tight end) på sin sida av spelfältet som sin nyckel. En running back som springer en passningsrutt mot den ena sidan av spelfältet kan vara den andra spelaren.

3. Om det finns tre mottagare på den starka sidan, tar den djupa domaren den tredje mottagaren om han radar upp sig nära den spelare som är längst ut, annars är den tredje mottagaren flankdomarens ansvar.

4. Om det finns en man i rörelse, fastställs nycklar genom den mannens position vid bollstarten (inte genom hans riktning). Om han är längst ut kommer han att vara den djupa domarens ansvar, annars tar flankdomaren honom som sin nyckel.

16.5 – Sjumannalag

1. Sidodomaren och Fältdomaren kommer alltid att ta den spelare som är längst ut på den offensiva uppställningen på sin sida av spelfältet som sin nyckel. Det här inklu-derar mannen i rörelse om hans rörelse gör att han är den spelare som är längst ut till sidan.

§16.6/Nyckelsystem 199

Ändringstecken:‡ CCA/IFAF; † bättre bevakning; § utfyllnad; ◊ förtydligande; @ bättre kommunikation; × borttaget; ® regeländring 8 redaktionellt

2. Bakdomaren tar vanligtvis den innersta mottagare som är uppställd utanför tackle på uppställningens starka sida. Vanligtvis är det här tight end eller slot back. Om upp-ställningen är balanserad, tar Bakdomaren den innersta mottagaren utanför tackle på Linjedomarens sida (om denna spelare finns), annars den första back som kommer ut ur bakfältet.

3. Flankdomarna tar den andra mottagaren på deras sida av uppställningen som nyckel.

Eftersom den andra mottagaren aldrig är den mottagare som är längst ut mot sidan, är det enda bekymret att inte fördubbla övervakningen av Bakdomarens nyckel-spelare. Den vanligaste övervakningen är därför den närmaste backen i bakfältet. En flankdomare skulle ta som nyckel en tight end bara om det fanns två tight ends i uppställningen, och i så fall kommer Bakdomaren att ta den på Linjedomarens sida och Huvudlinjedomaren tar den på hans sida.