• No results found

Finansinspektionens ägar- och ledningsprövning Finansinspektionens föreskrifter för de olika delarna i Finansinspektionens föreskrifter för de olika delarna i

skolväsendet, vård och omsorg

8 Andra verksamheter med ägar- och ledningsprövning och ledningsprövning

8.1 Finansinspektionens ägar- och ledningsprövning Det finansiella systemet har en central ställning i Det finansiella systemet har en central ställning i

8.1.3 Finansinspektionens ägar- och ledningsprövning Finansinspektionens föreskrifter för de olika delarna i Finansinspektionens föreskrifter för de olika delarna i

finanssek-torn är i allt väsentlig utformade på samma sätt vad gäller ägar- och ledningsprövning. I föreskrifterna anges vilka uppgifter sökande ska lämna vid ansökan om tillstånd, förvärv eller förändring i led-ningen för ett bolag m.m.

Föreskrifterna innehåller fyra bilagor som täcker de olika fall som det kan röra sig om; ägarprövning av fysiska personer,

3 Noteras bör att fondområdet inte omfattades av förvärvsdirektivet och de andra lagänd-ringar som infördes vid tillfället. Reglerna för investeringsfonder anpassades dock i samband med att de s.k. UCITS-direktiven genomfördes i Sverige 2011.

SOU 2015:7 Andra verksamheter med ägar- och ledningsprövning

prövning av juridiska personer, ägarledningsprövning (dvs. led-ningen i ett ägarbolag) och ledningsprövning i tillståndspliktiga företag.

Källa: Utredningens figur

Andra verksamheter med ägar- och ledningsprövning SOU 2015:7

Ägarprövning4

Reglerna om ägarprövning återfinns i 14 kap. LBF. Förvärv av aktier eller andelar i ett kreditinstitut, som medför att förvärvarens sammanlagda innehav utgör ett kvalificerat innehav, får endast ske efter tillstånd av FI. Ett kvalificerat innehav föreligger när ägandet direkt eller indirekt representerar tio procent eller mer av kapitalet eller av samtliga röster eller annars möjliggör ett väsentligt inflytande över ledningen av bolaget. Ansökan om tillstånd ska dessutom ske när förvärvet leder till att innehavet uppgår till 20, 30 eller 50 procent av aktiekapitalet eller röstantalet för samtliga aktier eller kreditinstitutet blir ett dotterbolag. I en ägarprövning ingår alltid en prövning av de personer som sitter i ägarbolagets styrelse.

Tillstånd ska ges om förvärvaren bedöms lämplig att utöva ett väsentligt inflytande över ledningen av ett kreditinstitut och det kan antas att det tilltänkta förvärvet är ekonomiskt sunt. Hänsyn ska även tas till förvärvarens sannolika påverkan på verksamheten, dvs. hur stort innehav som förvärvaren kommer att inneha.

Bedömningen ska ske på kriterier om förvärvarens anseende och kapitalstyrka samt i förhållande till risker för penningtvätt och fin-ansiering av terrorism.

FI begär in information om förvärvaren, om själva förvärvet och dess finansiering samt en affärsplan för förvärvet.

Den information som ska lämnas om förvärvaren är relativt omfattande och inkluderar, förutom identitet och andra grunddata

 uppgifter om ledningspersoners lämplighet, innefattande kun-skap och kompetens (vid fysisk förvärvare, meritförteckning)

 ekonomiska förhållanden i syfte att bedöma kapitalstyrkan (Fysisk person ska uppge inkomster, tillgångar och skulder, borg-ensåtaganden samt andra faktorer som kan påverka de ekono-miska förhållandena. Juridiska personer ska lämna senaste årsr-edovisning, affärsplan och andra relevanta uppgifter.)

 redovisning av hela ägarkedjan, före och efter förvärvet, samt eventuell ytterligare information för att Finansinspektionen ska kunna beräkna solvens- och kapitaltäckning

4 Avsnitt: 11.3 (prop. 2002/03:139), 5.1.5 (prop. 2008/09:155), 5.4.1 (prop. 1995/96:173).

Författningskommentar: s. 132–133 (prop. 2008/09:155), s. 520 f (prop. 2002/03:139 s. 520).

SOU 2015:7 Andra verksamheter med ägar- och ledningsprövning

 uppdrag och ägande i andra företag

 förvärvarens nära anhörigas ägande, direkt eller indirekt, i det ansökande bolaget liksom andra uppgifter om gemensamma intressen (t.ex. aktieägaravtal) med vissa särskilt angivna per-soner

 intressekonflikter som kan uppstå och hur de ska hanteras

 förvärvarens anseende

 eventuella rättsprocesser om skatt eller näringsverksamhet

 om förvärvaren tilldelats någon sanktion, dömts för brott, fått avslag på ansökan eller lämplighetsprövats av svensk eller utländsk myndighet under de senaste tio åren.

Information om förvärvet avser hur stort innehav den tilltänkta för-värvaren planerar att få och hur stort ägande (direkt och indirekt) denne har. Även syftet med förvärvet ska anges.

Information om finansiering av förvärvet omfattar bl.a. finansie-ringsposternas ursprung, vem de tillhör och eventuella samarbeten runt finansieringen.

Omfattningen av informationen om affärsplan beror på hur stort ägande den tilltänkte förvärvaren får. Om ägandet innebär kontroll (>50 procent av aktierna/rösterna) ska affärsplanen innehålla en strategisk utvecklingsplan, solvens- och kapitaltäckningsberäk-ningar, prognoser för de kommande tre åren avseende det bolag som söker tillstånd och hur styrning/organisation i bolaget kom-mer att påverkas. Vid lägre ägandegrader (10 och upp till 50 pro-cent) begränsas informationsinhämtningen till förvärvarens avsik-ter i framtiden.

I samband med ägarprövningen tar FI även in uppgifter via så kallade registerslagningar. Det innebär att uppgifter inhämtas från Rikspolisstyrelsen, Bolagsverket, Skatteverket, Kronofogdemyn-digheten och Upplysningscentralen om varje person som ska ägar-prövas. Även en prövning av ledningspersonerna i ägarbolaget genomförs.

FI kommunicerar även med utländska tillsynsmyndigheter i samband med ägarprövningen om det är motiverat.

Andra verksamheter med ägar- och ledningsprövning SOU 2015:7

Bedömning

Bedömningen i enskilda ärenden baseras på den ansökan som läm-nats in, utdrag ur register från myndigheterna angivna ovan samt eventuell kompletterande information från FI:s egen tillsynsverk-samhet för berört bolag.

Bedömningen av lämplighet och ekonomisk långsiktighet vilar i stort på en samlad bedömning. Det finns inte någon information som är absolut diskvalificerande i bedömningen av en ansökan. Det finns däremot omständigheter som kan bli försvårande för en per-son eller ett företag som ansöker om tillstånd. Tidigare ekonomisk brottslighet kan t.ex. vara en försvårande omständighet som inne-bär att en person bedöms vara olämplig. Brottets art samt när det begicks är dock avgörande för bedömningen.

Bedömningen anpassas även till den specifika situationen och FI tar hänsyn till vilken typ av verksamhet som bedrivs och dess kom-plexitet. Det innebär att myndigheten ställer olika krav i olika bes-lutssituationer, t.ex. beroende på vilket objekt som ska förvärvas eller ägarandelens storlek.

Vissa delar av underlaget är emellertid särskilt betydelsefullt i den samlade bedömningen av ett ärende. I bedömningen av den ekonomiska långsiktigheten är affärsplanen viktig, eftersom den bl.a. innehåller en strategisk utvecklingsplan och en treårig prognos med balans- och resultaträkning samt solvens- och kapitaltäck-ningsberäkningar. Här är det viktigt att tillgänglig information från FI:s tillsynsverksamhet tillförs ärendet, något som myndigheten säkerställer genom att dessa funktioner ingår i ett ärendes hantering.

FI utvecklar även den ekonomiska analysen genom att begära en fördjupad ekonomisk analys av berörda bolag. När det ska ske bestäms utifrån vissa kriterier, t.ex. att förvärvspriset över- eller understiger substansvärdet på företag i väsentlig omfattning eller att en ny ägare erhåller kontroll över ett företag. Myndigheten kan då begära kompletterande stressade ekonomiska analyser av före-taget, något som görs av företaget på FI:s begäran.

Frågor om hur förvärvet finansieras ställs främst för att se om förvärvet har koppling till penningtvätt eller finansiering av terror-ism.

SOU 2015:7 Andra verksamheter med ägar- och ledningsprövning

Avgifter och handläggningstider

En ansökan om förvärv av aktier kostar 50 000 kronor och betalas i samband med att ansökan lämnas in. FI ska enligt lag besluta i ett ärende inom 60 arbetsdagar från det att en komplett ansökan läm-nats in och avgiften betalats. Handläggningen kan dock förlängas med maximalt ytterligare 20 arbetsdagar om ärendet i viktiga avseenden behöver kompletteras. Denna legala tidsfrist styrs i grunden av EU-direktiv.

Om FI inte har beslutat i ärendet inom den utsatta tiden så anses ansökan ha bifallits. Myndigheten kan dock avslå ansökan om informationen i ansökan, efter begäran om komplettering, inte är tillräcklig för att kunna bedöma lämpligheten.

Ledningsprövning

FI genomför även ledningsprövning i företag som står under myn-dighetens tillsyn. Personkretsen som prövas är:

 styrelseordförande

 styrelseledamot inklusive arbetstagarrepresentant

 styrelsesuppleant

 verkställande direktör och dennes ställföreträdande

 ansvarig för betaltjänstverksamhet i betalningsinstitut.

Personkretsen ska lämna uppgifter till FI dels när ett finansiellt företag ansöker om tillstånd, eftersom ledningsprövning ingår som en del i tillståndsansökan, dels i samband med att personerna utses i ett företag som står under myndighetens tillsyn. Finansinspek-tionen ska även underrättas när antalet styrelseledamöter minskas.

Bolag som har ett kvalificerat innehav i företag som står under Finansinspektionens tillsyn ska likaså informera myndigheten i samband med att motsvarande personer utses eller ändras i före-taget. FI genomför då en s.k. ägarledningsprövning, som i stort överensstämmer med en ledningsprövning.

Enligt förarbetena ska ledningsprövningen säkerställa att perso-nerna i ledningen har tillräcklig insikt och erfarenhet för att delta i ledningen av banken eller kreditmarknadsbolaget. Personerna ska

Andra verksamheter med ägar- och ledningsprövning SOU 2015:7

även i allmänhet anses lämpliga för uppgiften. Detta betyder att personerna ska anses ha tillräcklig sakkunskap på området, eller förmåga att skaffa sig sådan kunskap. Viss erfarenhet från närings-verksamhet eller något annat område av betydelse för uppgiften förutsätts också. Vidare bör den som ska ingå i ledningen ha de personliga egenskaper och den omdömesgillhet som uppgiften krä-ver.

Vid ledningsprövningen prövar FI personlig vandel, kompetens och eventuella intressekonflikter. Ansökan ska, förutom uppgifter om ägarföretaget och personuppgifter, innehålla information om ledningspersonens kunskap och kompetens (meritförteckning).

Personens anseende bedöms genom att frågor om eventuella rätts-processer vad gäller skatt eller näringsverksamhet ska besvaras. Det ska även uppges om den sökande varit föremål för sanktioner, fått avslag på ansökan eller lämplighetsprövats av svensk eller utländsk myndighet under de senaste tio åren.

Liksom vid ägarprövning tar FI även in uppgifter från Bolags-verket, Kronofogdemyndigheten, Rikspolisstyrelsen, Upplysnings-centralen och Skatteverket. Om anmälan avser en utländsk med-borgare eller en person som varit långvarigt verksam i utlandet ska även utländska tillsynsmyndigheter höras. Kontroll görs av om den anmälde har ingått i ledningen för ett företag som varit föremål för någon sanktion tidigare.

Om det förekommer omständigheter som gör en person olämp-lig att tillträda det tilltänkta uppdraget, kan en kontakt tas med företaget för att informera om myndighetens syn på ledamoten.

Företaget kan då välja att byta ut personen i fråga.

Ledningsprövning och ägarledningsprövning liknar varandra till stora delar. Det ställs frågor om eventuell brottslighet, inblandning i rättsliga processer och förekomst av sanktionsbeslut. En merit-förteckning begärs in och eventuell tillsynsinformation tillförs för att bedöma kunskap och kompetens hos den sökande. Vid led-ningsprövning tar dock FI in mer omfattande information om eventuella intressekonflikter, eftersom det kan vara ett större prob-lem för ledningspersoner i ett tillståndspliktigt företag än för ledningspersoner i ett ägarföretag. Information tas in om de företag som ledningspersonen är anställd i, har stadigvarande uppdrag i eller är utsedd till styrelsemedlem i.

SOU 2015:7 Andra verksamheter med ägar- och ledningsprövning

Bedömning

Ledningsprövning och ägarledningsprövning baseras, liksom ägar-prövning, ytterst på en samlad bedömning. Liksom vid ägarpröv-ning finns det omständigheter som kan bli särskilt försvårande för en person som ansöker om prövning men den samlade bedöm-ningen anpassas till den specifika situationen.

Personer som ledningsprövas ska ha tillräcklig insikt och erfar-enhet för att delta i ledningen av ett kreditinstitut och även i övrigt vara lämpliga för uppgiften. Vidare bör den person som ingår i led-ningen ha personliga egenskaper och den omdömesgillhet som uppgiften kräver.

Om det efter den skriftliga handläggningen kvarstår tveksam-heter runt en ledningspersons lämplighet, har FI möjlighet att kalla till sig personen för en intervju. Frågor som kan undersökas i en intervju är om personen har relevant erfarenhet för det specifika uppdraget, om personen har teoretiska kunskaper i finansfrågor och om personen är kapabel att ikläda sig det ansvar som en ledningspost innebär. Dessutom kan intressekonflikter, som är en del av integritetsbedömningen, på ett bättre sätt värderas i en intervjusituation.

Avgifter och handläggningstider

FI tar i samband med ansökan om ledningsprövning och ägar-ledningsprövning ut en avgift på 16 000 kronor och fattar normalt sett beslut inom 60 dagar under förutsättning att ansökan är fullständig och avgiften betald. Det finns dock inte en lagstadgad tidsfrist och handläggningstiden kan vid komplicerade ärenden vara längre.