• No results found

HUVUDSAKLIGA ARBETSMOMENT, DELSYFTEN OCH DISPOSITION. Tre arbetsmoment på väg till huvudsyftet

ARBETETS BAKGRUND OCH GENOMFÖRANDE

B. HUVUDSAKLIGA ARBETSMOMENT, DELSYFTEN OCH DISPOSITION. Tre arbetsmoment på väg till huvudsyftet

Uppnåendet av studiens huvudsyfte, att nå kunskap om den inre marknadens stra­ tegiska konsekvenser för mindre tillverkande företag, kan delas in i tre större delar­ beten (a - c). Dessa har till övervägande del genomförts i den kronologi som de kommer att presenteras och utgör en slags ryggrad utefter vilka övriga inslag i arbe­ tet har utförts. Det första nödvändiga delarbetet innebar att:

a) kartlägga den inre marknadens innehåll och effekter.

Denna uppgift innehåller en genomgång av teori som förklarar ekonomisk integra­ tion, en genomgång av inre marknadsprojektets innehåll samt (delar av) de två en­

7 Europeiska kommissionen 1997(a). I inledningen av kapitel 6 behandlas processen relativt utförligt.

kätundersökningar som riktades till företag. Den första, teoretiska, delen av detta presenteras i kapitel 5 och 7, den andra delen redogörs för i kapitel 6 medan före-tagsempirin behandlas i kapitel 8. Redovisningen sker således i arbetets del II. Av två perspektiv som arbetet förenar gäller moment a ett yttre, företagets omgiv­ ning. Det andra perspektivet motsvaras av ett andra huvudsakligt arbetsmoment, vilket ska ge en grund för en företagsbaserad analys av integrationens möjligheter och hot. Momentet innebär att:

b) hitta företagsstrategiska kategorier som är kompatibla med beskriv­ ningen av integrationsåtgärder och dito effekter.

Frånsett en redogörelse för internationaliseringsteori med företagsperspektiv i kapitel 5 samt enkätuppgifter i kapitel 8 är det främst i arbetets del III som företagsperspek­ tivet kommer in och behandlas. Teoretiskt sker det i första hand genom en betraktel­ se över strategiteoretiska begrepp och perspektiv i kapitel 9 och 10 där positionsbe­ greppet och konkurrensfördelar är centrala. Till detta kommer en redovisning av strategirelaterade variabler från enkäterna i kapitel 11.

Det avslutande steget är en utvidgning av arbetsmoment b och innebär att sam­ manföra beskrivningen av integrationseffekter med den företagsstrategiska beskriv­ ningen. Avsikten är att möjliggöra en analys där olika strategiska positioner kan re­ lateras till integrationsåtgärder och integrationseffekter. Detta arbete görs i de av­ slutande kapitlen, i del IV. Arbetsmoment tre, som även beskriver det huvudsakliga teoretiska bidraget, innebär följaktligen att:

c) förväntade integrationseffekter och företags strategiska positioner kate­ goriseras i en gemensam modell för analys av företagsstrategiska ef­ fekter

Redogörelsen för denna modell och dess dimensioner sker i kapitel 12. Kopplingen mellan faktiska eller potentiella integrationseffekter och företags strategiska positio­ ner leder bl.a. till en identifiering av principiellt hög- respektive lågpåverkade strate­ giska positioner. I kapitel 13 ges exempel på modellens operationalisering gentemot enkätföretagen (i en form med karaktären av en begränsad empirisk test). Avslut­ ningsvis presenteras principiella strategiska inriktningar som står till buds för företag som berörs av de diskuterade integrationseffekterna. Här ligger således ett normativt inslag, vilket är en naturlig följd av de tidigare stegen. Det innebär att peka på möjliga vägar att bemöta de konsekvenser som modellen indikerar.

Tre delsyften.

Det första arbetsmomentet, kartläggningen av den inre marknadens innehåll och konsekvenser, ska, utöver att leda vidare till huvudsyftet, resultera i att delsyfte 1 uppnås. Detta innebär att:

- nå vetskap om hur och i vilken utsträckning svenska mindre tillverkande företag har upplevt och påverkats av den inre marknaden under perio­ den kring Sveriges anslutning (ds1)

Detta delsyfte är således empiriskt och deskriptivt. Det gäller både hur företagen för­ väntade och upplevde integrationseffekter samt vilka uttryck detta har tagit i föränd­ rat agerande på strategisk nivå. Kapitel 4 innehåller en behandling av urvalsprinciper och en redovisning av vissa grundläggande uppgifter om de företag som ingick i un­

dersökningarna. I kapitlen 8 och 11 redovisas huvuddelen av resultaten som gäller denna del av arbetet. En kort sammanställning ges i kapitel 14.

Det andra delsyftet är såväl teoretiskt som empiriskt och inbegriper en överbryggning av å ena sidan omgivningsrelaterad teori (särskilt handels- och integrationsteori) och empiri (politiskt initierade integrationsåtgärder) och å andra sidan den mer företags-relaterade teorin (internationalisering och strategi) och empirin (förhållanden i den undersökta gruppen företag). Delsyfte två är att:

- nå en beskrivning och kategorisering av integrationseffekter i företags-strategisk terminologi (ds2)

En presentation av den inre marknadens förväntade effekter i företagsstrategisk ter­ minologi ska således uppnås. Det kan därför kallas kategoriserande och samman­ faller till stor del med fullgörandet av arbetsmoment c. Den resulterande analysmo­ dellens tillämpning kan uttryckas som det tredje och sista delsyftet, i vilket arbetets normativa anspråk ligger, och detta är att:

- prestera teoretiska hjälpmedel för företagsstrategisk analys av ekono­ misk integration (ds3)

Modellen är allmän, vilket innebär att förklaringsnivån ligger över nivån för enskilda företagsstrategiska analyser. Arbetet ska dock ge underlag för enskilda analyser gällande förutsättningarna att bemöta den nya utbuds- och efterfrågesituation som kan följa direkt eller indirekt av de regulativa förändringarna. Av företagens svarsåt­ gärder är strategiska förändringar vad gäller avsättning (produkt och marknad) i fo­ kus.

Struktur och disposition.

De huvudsakliga arbetsmoment och delsyften som har redovisats relateras till var­ andra och till huvudsyftet i den figur som följer. Arbetsmomenten a-c leder till huvud­ syftet men ger även delresultat som visas i den undre delen av figuren. Där visas även att delsyfte 1 i första hand kan relateras till moment a medan delsyfte 2 och 3 kan relateras till den färdiga analysmodellen, d.v.s. till moment c. I mitten ges en övergripande disposition där arbetets fyra delar anges i förhållande till arbetsmoment och delsyften.

Figur 2-2: Arbetsmoment, syften och disposition.

a) kartlägga den inre marknadens innehåll och effekter, m ed avsikten att ge...

del I

MOMENT

b) hitta företagsstrate­ giska kategorier i ter­

mer som är kompatibla t^^c) förväntade integration -med a, för att... seffekter och företags

strategiska positioner ! kategoriseras ...(i) del IV ... en översikt över företagsstrategiskt betydande konse k-venser.

A... möjliggöra en syntes av marknadsintegrativa företagsstrategiska förklaringar

I Delsyfte 1

KUNSKAP OM DEN INRE MARKNADENS STRATEGISKA j KONSEKVENSER FÖR MINDRE \ TILL VERKANDE FÖRETAG ...en gemensam modell

för analys av företag s-strategiska effekter (och strategiska svarsåtgä r-der)

Delsyfte 2 & 3

Till arbetets inledande del hör även de följande två kapitlen. I det första av dessa behandlas ramarna för arbetets genomförande i termer av vetenskapsteoretiska frå­ geställningar. I kapitel 4 behandlas specifikt de två enkätundersökningarna som har riktats till mindre tillverkande företag.