• No results found

5.1 Redskap för genreinlärning och genreutveckling

5.1.1 Instruktioner

Explicitgjorda krav för utarbetande av laborationsrapporter fanns 2003, när jag påbörjade studien, i en instruktion på institutionens hemsida under länken

labbverksamhet. Studenterna förväntades följa dessa krav i de flesta fallen.

Instruktionen Anvisning för utarbetande av teknisk/vetenskapliga artiklar

och laborationsrapporter utarbetades under 80-talet, eftersom de dittills

in-lämnade rapporterna ofta uppfattades som röriga, vilket krävde mycket tid och arbete för inblandade lärare och laborationsassistenter. Sommaren 2004 utformades en ny instruktion: Instruktion för utarbetande av

laborations-rapporter med anvisningar som endast är avsedda för laborationslaborations-rapporter.18

Instruktionen är avsedd att ge studenterna baskunskaper för laborations-rapportens form och innehåll inklusive formalia för exempelvis tabeller och figurer. För att förvärva kunskaper om, och så småningom behärska, labora-tionsrapportskrivande, måste studenterna kunna hantera instruktionen, dvs. använda den som bas och samtidigt kunna modifiera vid behov efter ämnes-specifika anvisningar. Den senare instruktionen skiljer sig från den förra genom att den endast behandlar genren laborationsrapporten samt genom ett inledande avsnitt, där studenterna informeras om varför man skriver en labo-rationsrapport och varför den måste se ut som den gör. Det ges även större plats åt underrubriker i den senare instruktionen.

I de flesta kurser på utbildningen förväntas studenterna följa instruktionen i sin helhet om det framgår att de måste redovisa undersökningen och dess resultat i en fullständig laborationsrapport. I vissa fall räcker det att student-erna skriver mindre omfattande laborationsrapporter, genom att t.ex. endast redovisa resultat från laborationen. Min tolkning är att den kursansvariga läraren i regel också ger information om detta på föreläsningen och/eller vid respektive laboration och/eller i laborationshandledning.19 Följande informa-tion för redovisning är hämtad ur en laborainforma-tionshandledning i en av delkurs-erna VT03:

Laborationsrapporten behöver EJ skrivas enligt /…/-mallen. Det räcker med försättsblad, halvcellsreaktionerna samt den totala cellreaktionen och själva analysresultat. Svar på nedanstående frågor ska också finnas med.

I vissa ämnen (kurser) nämns inte instruktionen som grundläggande instruk-tion. Exempelvis använder biologistudenter sig av en egen mall med anvis-ningar. I samtliga delkurser för min studie gäller dock genrekraven i instruk-tionen.

Vid sidan om allmängiltiga och/eller uppgiftsspecifika skriftliga doku-ment har det, under min materialinsamlingsperiod, även förekommit munt-liga genomgångar för hur studenter förväntas utforma rapporterna. Kurs-ansvarig lärare för Mikas rapport 1 och Annelis rapport 1–3 behandlade under en föreläsning i en av sina delkurser vårterminen 2003 och 2004 instruktionens alla delar, där hon gav uttryck för explicita önskemål för laborationsrapportens utformning.20 Anledningen till det var att hon hade haft

18 Riktlinjerna i både den tidigare och den senare instruktionen är relevanta att dokumentera eftersom materialet för min undersökning samlades in under perioden april 2003 till och med juni 2005.

19 Jag använder mig av kursansvarig lärare, när det är av relevans att skilja mellan den person som bär ansvar för en viss delkurs, och andra lärare i samma delkurs. Dessa andra lärare är i regel laborationslärare/laborationsassistenter, som formellt har beteckningen laboratorie-ingenjörer.

20 Instruktionen som avses här är Anvisning för utarbetande av teknisk/vetenskapliga artiklar

samma studenter i en tidigare delkurs och då tyckte hon att studenterna inte hade uppfattat hennes anvisningar korrekt. Hon är dock den enda av lärarna som har gått ut till studenterna med explicita krav för utformning av rapporterna på en föreläsning i den omfattningen under min insamlingstid. Till saken hör att hon har varit delansvarig för båda instruktionernas ut-formning och på så sätt varit extra engagerad i frågan.

Flera av lärarna har visat missnöje med hur studenterna förhåller sig till de skriftliga anvisningarna i instruktionen. Kursansvarig lärare för Mikas rapport 3 och Annelis rapport 4 säger sig ha lagt märke till att studenterna (här avser han inte specifikt Mika och Anneli) har svårt för att tolka instruk-tioner för hur man skriver laborationsrapporter. Han menar att många stud-enter ”har svårt att förstå instruktioner över huvud taget”, varvid han avser instruktioner både för att genomföra laborationsuppgiften och för att skriva laborationsrapporter. Det som han här åsyftar, skulle kunna tolkas som kopp-lingen mellan studenternas förståelse för verksamheten och skrivpraktiken (se 4.1 och Johns’ om kulturella värden). Laborationsläraren för Annelis och Mikas rapport 1 tror att studenterna ställer in sig på vad läraren förväntar sig av innehåll och form, snarare än att de utvecklar innehåll och form efter instruktionerna:21

Jag tror faktiskt de tycker det är svårt att veta vad assistenten vill att de ska sätta i labbrapporten. Det känns lite grann så att de känner efter vad assi-stenten kräver och sedan skriver de in det, i stället för att läsa in på det här papperet som finns. (Utdrag ur intervju med laborationsläraren för Annelis och Mikas rapport 1.)

Laborationsläraren för Annelis rapport 3 (samma delkurs som ovan) nämner det ”tajta” schemat som möjlig orsak till ”att de inte hinner tänka efter alla gånger” eftersom ”de är så stressade och allting går så fort”. När det gäller den delkursen, bör det nämnas att studenterna fick göra fyra laborations-undersökningar och skriva tre fullständiga laborationsrapporter inom en fyraveckorsperiod.

Åsikterna från de lärare som jag har intervjuat och/eller samtalat med kring studenternas förhållningssätt till instruktionen kan sammanfattas med att lärarna anser att (en del) studenter inte utvecklar innehåll och form i rapporterna efter instruktionerna. De faktorer som framhävs mest är att studenterna skriver för mycket efter vad de tror att läraren förväntar sig istället för att hålla sig till genrekrav (förmodligen tror studenterna att det som lärarna förväntar sig är genrekrav), att studenterna fokuserar för mycket på det faktiska innehållet, vilket minskar fokus på genrekrav samt stress på grund av för många rapporter som ska lämnas in inom en viss tid.

21 Det förekommer att laborationsassistenter/laborationslärare läser och kommenterar student-ernas rapporter. Den kursansvariga läraren instruerar dessa lärare om hur rapporterna ska skrivas och har därmed det övergripande ansvaret.