• No results found

Intervju, Alexander Fager, 2020-04-

I dagsläget arbetar Alexander som lagbas på ett av JM:s projekt. Rollen handlar mycket om förankring mellan hantverkarna och platsledningen. I rollen förhandlar han även om löner. Det blir inte lika mycket hantverkarjobb, istället rycker han in där det behövs som mest. På projektet Alexander arbetar på i dagsläget finns det något som kallas samordnare, dessa ingår i ett pilotprojekt där tanken är att hantverkarlaget ska arbeta i mindre specialiserade grupper där en i varje grupp är just samordnare. Dessa avlastar Alexander till viss del då en del av lagbasens ordinarie uppgifter hamnar på dessa.

Transkribering:

Är det något som dyker upp spontant när du får höra om syftet med vårt exjobb? Något moment där du känner att det finns potential till utveckling?

Det som är så svårt tycker jag är att det är så svårt att planera. Typ som nu man kan inte ha någon framförhållning för att man måste vänta. Låt säga att man delar upp bygget i två bitar så har ena sidan massa grejer men jag kan inte liksom förflytta det till andra sidan av bygget för jag vet inte riktigt var man ska ställa det men när det väl händer, när man ska flytta det, så är det hur mycket som helst. Den

upplevelsen har jag iallafall. För om jag bara ska flytta grejer lite som jag tror då kommer det bara krocka någonstans.

Är det material du tänker på?

Ja men precis material.

Blir det mycket störningar under huvudmomenten till följd av förflyttningar av andra material?

Ja det kan bli. För det är ju mestadels kranen som styr. Och det blir ju dessutom risker med två kranar samtidigt.

Vi kommer prata med dig och en till lagbas där vi vill fördjupa oss lite mer i varje enskilt moment för att fånga upp dom små sakerna som man inte annars tänker på just för att ni har väldigt bra koll på vad som händer varje dag. Så då tänker vi att vi kort går igenom varje enskilt moment i stomvarvet då det kan göra det lättare att komma på störningar och tillkommande arbete runt omkring om man fokuserar på ett moment i taget. Så vi börjar med fasadelementen. Upplever du några störningsmoment under de dagar när momentet genomförs, kopplade till just det momentet eller något runt omkring?

Något som hände nu var att vi hade nivåskillnad till exempel och bara där ska vi börja kapa i väggen liksom. För någonstans har det blivit fel. Och då stannar allting upp. Det tog säkert fyra timmar.

Är det ett problem som du upplever som vanligt?

Ja. Det kan uppstå väldigt ofta.

Men själva montaget brukar gå bra?

Ja, det brukar gå ganska smidigt. Sen beror det helt på personerna som jobbar där.

Ett av exjobbets mål är att öka eran värdeskapande tid genom att avlasta er i vissa uppgifter. Om man ser till materialet som kommer är det något utöver fasadelementen, exempelvis bruk och stag, hur levereras det i dagsläget?

Det kommer bara en häck inte mer än så. Så det är inget större arbete. Vi plockar bara med oss häcken och sen i framtiden släpper vi på stagen och tar upp dom en våning till nästa våning. Och bruk kommer med jämna mellanrum. Där handlar det ju också om att någon flaggar om att bruket börjar ta slut kanske en pall innan och då är det bara att komma ihåg att det ska beställas.

Är det du som beställer det eller vidareförmedlar du det till AL?

Jag lägger det vidare till AL. Men det är ju också ett kritiskt moment om man skulle missa det. Missar man det blir det tvärstopp.

Känner du att det funkar bra att sköta det på det sättet?

inte att de blir fuktiga och förstörda kan man ta hit tre pallar. Fast samtidigt kan man bli avslappnad också. Att det finns och helt plötslig så pang tar det slut.

Innan vi går vidare från fasadelementen, känner du att det är något annat att ta upp?

Det absoluta störningsmomentet just nu det är ju pumpen. Rengöring av pumpen. Slår den ihop då är det också såhär att då ska man stå och blanda och få ut allt för hand och kärngjutningarna kan man ju inte göra bara utan pump. Det gäller att smårengöra den hela tiden. Om man inte tänker på det redan första

montaget då kan den ju förstöras och då måste man byta ut delar som har brunnit ihop. Det är alltid nya på alla moment så alla kan ju inte allt från början.

Någonting jag kom på innan vi går vidare är lastväxlarflaken. Vi har sett att dom inte riktigt följer avtalen gällande returer inom 24 h. Vad tycker du om dom annars?

Nu stod dom här nästan en vecka. Ibland kan dom kanske komma inom 24 timmar. Majoriteten av gångerna kommer dom inom 24 timmar men det är ju tråkigt när det tar fem arbetsdagar så står det kvar där. Dom är både bra och dåliga kan man säga. Att dom bara kan lämna och chauffören kan åka vidare så slipper man ha honom som står här och vi kan ta det lite i våran takt och dom är inte så stora heller utan man får plats med två stycken bredvid varandra.

Om vi går vidare till nästa moment, skalväggar, är det något speciellt där?

Skalväggarna där kan det vara mycket att dom är förstörda från fabrik. Som nu så gjuter vi dom ju och är dom trasiga från fabrik och man inte är uppmärksam kan det bli läckage och sådär. Så det är mest skador och att dom kan vara lite sneda. Smågrejer som kan skapa mycket problem för oss när vi ligger filigran eftersom filigranplattorna ska vila uppe på där. Då kan det bli att det måste bilas ner så det blir mycket jobb för en jätteliten grej. Men för övrigt tycker jag att skalväggar fungerar bra.

Uppbockning och trappa, den dagen då? Uppbockningsmaterialet kommer dagen innan här, funkar det bra?

Ja det gör det. Innan har det ju vart det här med gipsen, för det anpassas ju efter det. Så fort gipsen är inne kan vi avsluta uppbockningen. Så det är det bara, så då kan man avsluta mycket tidigare. Nu är det första gången vi kör med Supply.

Trapporna då? Vi har fått höra lite jämförelser på bygget mellan spiraltrappor och de ni har nu. Åsikter kring det?

Dom flesta tycker nog att spiraltrapporna är bäst. Med dom vi har nu är det tre känsliga kvalitetsmoment också. Med bara en trappa tar man nästan bort tre ställen där det kan brista.

Är det svårare att montera dom?

Jag tror montaget är lika lätt men man måste planera in den helt annorlunda. Det är ju en tillträdesled också som bör vara där när vi ska börja arbeta på filigranet. Det tar lite längre tid med den trappen bara.

Och trapporna levererades för ett par veckor sen om vi fattade det rätt?

Ja, dom tar ju inte så mycket plats. Det är skillnaden. Spiraltrapporna tar ju mycket plats och behöver mycket yta runt om sig eftersom dom är lite läskiga att lyfta jämfört med en liten platta liksom.

I övrigt då kring uppbockning och trappa? Något mer du kommer på?

Nej. Det är bara det här med yta på bygget. Vart ska vi ställa av uppbockningen här och nu, når båda kranarna osv. Igår tillexempel var det på spets på båda kranarna där vi ska bocka upp och arbeta. Det räcker med att det hamnar några meter åt sidan så når inte den kran som ska så blir det dubbellyft och vi vill undvika det så mycket som möjligt.

Plattbärlag och armering, tankar och idéer? Leveransen, materialet i sig. Brukar det vara några problem där?

Det kan vara förseningar ofta. Skador och sprickor i filigranet. Annars inga konstigheter. Sen på samtliga dom här momenten så tar det ju en kopplare som ska koppla allting. Jag till exempel kopplar ju i den mån jag kan. Där jag känner att jag kan koppla. Eller någon annan.

Vad skulle du säga om att skapa en roll med fokus på mottagning av transporter, koppling och så vidare?

Där är ju frågan vad den personen ska göra när det inte finns någon koppling och vad den resursen ligger på. Om den är på oss eller inte. Det är sånt vi bryr oss väldigt mycket om. Vissa dagar är det ju typ inga superleveranser, vad skulle resursen göra då? Den bör i alla fall ha erfarenhet av ett bygge tycker jag. Det

blir automatiskt att den här personen ska ha yrkesbeviset i sådana fall. Då får man mer nytta av den resursen isåfall.

Koppling är just en grej som många har tagit upp i våra intervjuer tidigare. Vi vill ju öka er värdeskapande tid och då har vi fått frågan hur värdeskapande det egentligen är att ha en lagbas som står och kopplar en hel dag..

Jag gör ju mer än att koppla oftast kan det vara extra lyft helt plötsligt någonstans och då kan jag ta det. Då kan jag rusa iväg på andra sidan bygget och ta den kopplingen och hjälpa till där. Den resursen kanske inte skulle göra det fast det är en sak att, då kanske man vill att den ska göra det. Då kan det slå lite fel om den resursen kommer in och inte är van vid att den resursen gör det. Sen då kan man komma in på att den inte bör göra det för att den inte har så mycket erfarenhet av att springa runt på bygget och göra lite småuppgifter liksom.

Det är ju mycket med kommunikation mellan dom som kopplar, ställa rätt frågor och så. Det räcker med att den som kopplar kanske inte riktigt har koll och då hör man det och det gör den som ska ta emot det osäker. Det tar ett tag att komma in i det och följa montageordningar osv. Det kan ju vara så att saker inte ligger i rätt montageordning och då kanske man måste lägga av materialet med underslag. Och då kan det direkt bli så att han inte vet hur han ska göra då, hur man ska lägga underslagen och sådär.

Så du känner att det är viktigt med någon som redan från början har koll, var det det du syftade på när du kom in på yrkesbevis?

Ja men precis, det handlar ju om säkerhet också. Och dom andra kommer ju ifrågasätta om dom ser någon som inte vet vad den håller på med.

Tror du efterfrågan på en sådan roll finns bland hantverkarna? Trots att de är utbildade för montage. En kopplingsroll det vill säga. Under förutsättning att man kan fylla upp rollen med mer än bara koppling.

Ja men då måste det vara en hantverkare. Men då blir det ju lite logistik och APD. Då ska den här

personen koppla när det kopplas, se över vad som händer i morgon. ”Kan pumpen stå här?” ”Behöver jag flytta på någonting?” och sånt där.

Men tror du att det finns hantverkare som vill gå över på en sådan roll?

Nästa punkt är inte eran punkt men det ska samordnas – installationer. Känner du att det finns några problem där?

Det är bara kommunikation rakt av. Kommunicerar man bra så funkar det. Är det så att en filigranbil är försenad kan man ju inte göra något åt saken. Är det tillräckligt försenat kanske man till och med måste flytta på gjutningen. Så det är typ bara det. Men allt handlar om kommunikation tycker jag. Just det här att man pratar med varandra. Man kan inte bara studsa upp och börja armera. Jag har vart med om sådana byggen där man studsar upp och så blir det ett jäkla liv. Då hamnar det ju på mig. UE kommer och säger att mina killar inte sköter sig bra och så vidare. Och så får jag förmedla det vidare till dom och

arbetsledningen. Men här har det fungerat bra. Det gäller att fråga om det är okej att man kommer och arbetar. Om man börjar utan att fråga kan det bli lite sura miner. Och då är det inte så kul att vara där upp och jobba.

Gjutning – brukar det vara något problem där? Leveransmässigt, betongen osv.

Det brukar gå ganska bra med bilar och så. Ibland kan det bli lite mycket väntetid men det beror helt på hur bra det går för oss. Vi kan ju pumpa ut en bil fortare än vad dom hinner leverera. Så det är inga konstigheter. Det är väl mest betongkvaliteten i sig.

Brukar den brista? Betongkvaliteten alltså.

Det är väl oftast i grunden det blir problem. I normalplan ska vi ju ha samma betong hela tiden. Så det ska inte vara några konstigheter. Det beror väl mest på vädret.

Tillkommer det några arbeten runtomkring? Valvslipning ser vi som en punkt. Brukar det vara några konstigheter där?

Den brukar bli lite.. Just där brukar det bli ett stressmoment. Nu kanske vi har ganska många dagar på oss eftersom vi har en speciell snurr på fem trapphus. Men i vissa delar kan det bli att det ska slipas exakt dagen efter. Så då kanske det inte blir jättebra resultat om man ska rusa genom med slipen. Om vi ska följa vårat så ska ju vi leta efter svackor och spraya och så och det brukar inte hinnas med. Men nu när vi har det ganska luftigt i tidplanen så kan man lägga lite mer tid på det. Men samtidigt är det dom som efterarbetar som armerar så dom kan inte vara där för länge för dom ska armera på nästa valv också. Annars är det bara yta med pumpen och se till att den blir snabbt uppställd och ordentligt. Ofta är ett problem som att pumpen kan vara för kort i vissa lägen så man ska hålla på att släpa på slangen över axlarna men då blir det en arbetsmiljögrej. Men kanske att man vågar ta i och liksom ta en lite längre

Att använda bask då. Hur ser ni som jobbar ute på det?

Det tar lite längre tid. Det gör det ju. Men samtidigt dom som gjuter ser det mer som att kan man ha pump och vi använder bask för att det är dåligt planerat då blir det ju bara ett irritationsmoment. Men går det inte att pumpa och alla ser det. Att det är logiskt att nu måste vi köra med bask och det är planerat så, då brukar det inte vara något problem. Och att det är planerat med kranarna också att det inte mitt i gjutningen kommer trappor som ska lossas mitt i allt. Är det planerat är det fine. Men när man ser att om man hade planerat lite extra så hade pumpen kunnat stå här.. Det är då folk blir lite irriterade. När man ser klart att ”vilken miss”.

Men bara här att vi gjorde en liten ficka här så att betongbilen kunde vända det var ju en ganska bra lösning och att den kommer hålla. Men det var ju inte genomtänkt från start.

Sen är det några aktiviteter som vi inte kommer hinna se; lapp och lag, spackling våtrum,

stämprivning. Om vi ser på den sistnämnda, stämprivning, hur går det till för någon som inte har sett det?

Det handlar mest om arbetsmiljö skulle jag säga. Det är tungt och det ska ut på balkonger och sen kommer ställning som man nästintill tävlar mot. Ställningen låser ju in balkongerna. Sen att det ska ut med kran. Det kan vara väldigt.. Det har hänt mycket olyckor att stämpkorgar blir utslagna. På förra bygget till exempel då var det en stämpkorg som blev utslagen av den andra kranen då. Så det finns ju ett riskmoment med att köra ut det.

Fungerar planeringen där då?

Det är bara ställningen där rent utav. Att vi har en balkong att gå ut på och att vi ska gå från ena änden av hela trapphuset till andra sidan med ett stämp. Det blir väldigt mycket arbetsmiljömässigt. Man vill gå till den närmsta balkongen helst. Nu har vi installerat så man kan mäta hur bra betongen härdat så vi kanske kan riva vid ett tidigare skede också.

Om man åter ser på att förflytta moment till annan yrkesgrupp, stämprivning, vad säger du spontant där? Kan ”vem som helst” göra det eller krävs det en kunskap som endast ni hantverkare besitter?

Rivningen är väl något som vem som helst kan göra. Det finns risk för klämolyckor. Man måste riva men man kan inte bara riva utan man måste riva på ett, vad jag tycker, speciellt sätt för att det ska vara säkert.

Men då blir det bara själva rivningen och inte något mer i sådana fall. Det blir svårt när det kommer till kran och det ska förflyttas. Där tar det nog stopp.

Okej, men möjligtvis att annan yrkesgrupp river det och ställer det på plats inför kommande dag så att hantverkarna ”enkelt” kan lyfta ner det?

Mm, det hade varit en fördel för oss ja alltså när man bara kollar på tidsplaneringen och så, absolut. Att man bara kommer dagen efter och så står dom där redo. För av erfarenhet när det kommer till rivning det är att vi kör ju normalplan hela tiden och helt plötsligt kommer ett extramoment där vi ska riva och då behöver man ju två som ska gå på det momentet.

Ser man på tidplanen så ser det ut som att lapp och lag påbörjas så fort rivningen är klar, stämmer det?

Ja, nästan. Det kommer vara så. Men stämprivningen går alltid fortare än själva lapp och lagen. Det beror på hur bra man fått med den tidigare.

Hur går lapp och lag till då, ni behöver bruk och lite sånt, men i övrigt?

Den är lite känslig eftersom jobbet man utför.. Det spelar ingen roll hur duktig man är. Det är alltid en målare som kommer och tycker att man ska gå tillbaka oavsett. Så backjobben kommer alltid så fort UE kommer. Vi kanske följer våra monteringsanvisningar till pricka. Men så fort en målare kommer dit och säger att han inte tänker måla för han tycker att en vägg ser förjävlig ut då måste ju vi tillbaka och ta hand om det.

I vilket brukar målaren komma in?

Jag vet inte riktigt men han vill ju ha kanske tre våningar i alla fall till och börja med. I övrigt är det mycket blanda bruk och springa upp och ner.

Vi har fått höra att man gör på olika sätt när man blandar bruk, en del blandar det på plats, men om vi har förstått det rätt får man inte stå och blanda det på plats arbetsmiljömässigt. Vart ska man ha brukstationen?

Precis, folk gör så ändå. Oftast kanske man har en inhägnad för det i garaget eller källaren. Där det ska finnas luftrenare och dammfällor och sådär. Och där man förvarar allt bruk också.

Okej, så tanken är en brukstation och när bruket kommer så står det intill den? Det lär ju medföra ganska mycket spring, jag gissar på att man inte får med sig hur mycket som helst i en vända?

Nej det blir väl en halv hink/rulle. För man går ju i trappor eftersom hissar inte alltid är i bruk. Om det finns hiss förutsätter ju det att den finns i närheten också.

Hur mycket bruk rör det sig om?

När jag gick på lapp och lag så gick det kanske åt en rulle. Lite mer än en halv full rulle per pass.

Vad är en rulle?

En hink på femton liter kanske. Så kanske lite mer än en halv per pass. Beroende på vad man hittar för lappning då. Det kan ju vara extrema fall där man måste lappa jättemycket eller så är det ingenting. Nu har ju vi skalväggar och tungyttervägg så jag hoppas att det inte kommer vara så himla mycket.

Okej. Men då rör det inte sig om några jättestora mängder som bunkras på arbetsplatsen utan dom kommer med jämna mellanrum eller?

Ja, precis. Så det gäller att ta en inventering då och då och se till så att man har bruk. Sen brukar vatten