• No results found

Intervju, Peter Fischer, 2020-04-

I dagsläget arbetar Peter som hantverkare utöver det är han även skyddsombud samt samordnare vilket innebär att han har ett övergripande ansvar över vad som händer och hur det ska utföras. Han har jobbat i branschen i 30 år varav 15 år på JM.

Transkribering:

Vad tänker du spontant när du får höra om syftet med examensarbetet?

Handlar mycket om vart vi ska lägga av material. Nu blir det trängre och trängre, då handlar det om vad vi gör av med grejerna. Nu fick jag lyfta fram en pelare så att den andra kranen kunde nå den, där vill man egentligen bara använda en kran så att materialet kan direkt lyftas på plats. För att minimera extra arbete och tiden som går åt. Ju mer man flyttar runt desto mer skador uppstår.

Hur upplever du med planeringsarbetet i dagsläget? Är det APD-planeringen?

Ja, exakt. APD styr alltihop men även planering kring arbetet. Vi blir påverkade av JME och då måste vi flytta på vårt material för att de ska dit och arbeta. Det är alltid något som behöver flyttas och i den bästa världen ska inget behöva omflyttas.

Vi pratade med Alexander (lagbas) tidigare och behöver fördjupa oss inom de olika momenten. För att kunna hitta de olika störningsmoment runt omkring huvudmomenten. Fasadelement? Hur fungerar leveransen?

Jag gillar när de kommer på de där lastväxlarflak, för då har man inte en bil ståendes. För det blir ett stressmoment för mig när lastbilen står och väntar. Det är lättare när man kan plocka bara och montera.

Vi har kikat på ert avtal och det är avtalat om x h, vilket vi har sett att det inte har varit tillräckligt. Det handlar ju inte om att ni inte sköter ert jobb utan att det finns massa arbete kring montering.

Förut kom filigran alltid på två bilar. Då har man x h på vardera bil, nu när man levererar det tillsammans så är det fortfarande x h på lossning.

Ja och det är samma tid för plattbärlag som filligran. Montaget av plattbärlaget tar ju betydligt kortare tid än montage av skalväggar vilka kräver mer förberedelser och efterarbete. Vad tänker du om det?

Jag har varit med om att skalväggar kommer på lastväxlarflak. Då ställer de ned flaket i backen men det har uppstått olyckor där väggarna har trillat. För vid nedställning då lutar väggarna väldigt mycket och då hade några väggar lossnat från lastväxlarflaket.

Så ställtiden försvinner om skalväggarna levereras på lastväxlarflak men då uppstår andra risker istället. Har jag tolkat dig rätt?

Ja, och det är inget man kan göra åt det. Sen är problemet när det kommer små väggar. De där små väggarna är en irritationsmoment då det tar lika lång tid om inte mer. Så man måste se till att de som projekterar minimerar de små väggarna, de gillar vi inte!

Men om vi ser över montaget, för någon dag sen fick ni bland annat ett fasadelement som saknade ursparning. Händer det ofta?

Det händer absolut, vi hade en skalvägg med samma problem där vi fick såga. Det är ju svårt för de som granskar ritningar och se till att allt blir rätt. Det är tills monteringen som det problemen uppstår på riktigt.

Har du koll på om det brukar vara problem orsakad av projektering eller om det är leverantör som har gjort fel?

Nej, det har jag inte koll på alls. Det är arbetsledningen som eskalerar det vidare.

Själva montaget av väggar, hur ser du på det?

Jag gillar dessa (prefab) mer än utfackningspartier. Här behöver vi inte borra något, det är bara att ställa ned elementen sen är det klart. Betongarna kanske får lägga lite bruk men inte så mycket mer.

Finns det någon anledning till att man skulle välja utfackningsväggar istället för prefab?

Jag vet vad JM har för svar iallafall och det är att prefab är mycket dyrare. Men ställer vi ned prefab så har vi kanske 50 m2 direkt och kanske timmar till allt annat. Men hantverkarnas tid syns inte i pengar och där

blir det ett problem. För man fokuserar på kostnaden på fakturan från leverantören. Men utfackningsvägg så ska det gjutas, gipsas och isoleras. Medan med prefab är allt detta klart.

Hur levereras material för monteringen? Syftar på stag, pallbrickor etc.

Vi har ställt väggarna i källaren så de har vi kunnat flytta med oss. Men de brukar komma i rätt tid och så. Vi får det vi vill ha och inga konstigheter uppstår.

Vi har pratat om trappor, det finns olika typer. Vad tycker du om trapporna som Porten använder, som består av tre delar?

Jag gillar de andra (spiraltrappan) bättre om man säger så. Då är det ett lyft och sen är det klart, nu behövs det tre lyft och då har man två extra lyft som tar tid. Jag trodde man bara körde spiraltrappa då de tar mindre plats i trapphuset, det handlar ju om kvadratmeterpriset där man vill sälja lägenhet och inte trapphus.

Uppbockningsmaterial?

Det kommer med leverans dagen innan. Vi sätter väggar så kommer uppbockning på eftermiddag och så lyfts det in. Igår var det extremt för de var så mycket vändväggar (de är för höga, då kommer man inte in under broar, så de läggs ned på lastbilen) som kräver ett lyft till för varje vägg.

Plattbärlag då? Leveransmässigt, kommer de i tid till exempel?

Leveranser har blivit sämre under årens gång. Inte just plattbärlag men generellt. Vi har ju väggar som också kommer sent. Då är det våra tid som påverkade och vi hinner inte med de vi ska.

Kvalitetsmässigt, stämmer det bra?

Just plattbärlag vet jag inte, men väggarna har bra kvalitet tycker jag! Väggar och plattbärlag kommer från samma leverantör.

Så lite förseningar med leveranser emellanåt, men generellt så är det bra?

Ja, absolut.

Nästa moment är plattbärlag, balkong och armering. Det kommer dagen innan?

Ja, balkonger kan man ju styra lite själv. Men jag känner att balkonger kan gärna komma dagen innan, om man har plats. Det kräver ju plats för de. Men om de kommer dagen innan då kan man förbereda. På förra projekt då hade vi att två balkonger som skulle hakas i varandra med hjälp av gängstång. Och armeringen i bärlagret var i vägen, då behövde vi såga och stega upp.

Vi har kikat på material som tillkommer runt huvudmoment. Då har vi sett bruk och man kanske får virke då och då.

Ja, då är det kanske skruvar. Men de återanvänder vi. Så skruvar och mutter är ju det som det är åtgång på. Säger man till i tid så brukar det inte vara problem.

Installationer etc. Samordningen och kommunikation, fungerar det?

Ja, vi ska ju säga till om det är något konstigt. Det är ju mest elektriker för min del, men det brukar inte vara något konstigt.

Gjutningen har vi sett. Där är det inte så mycket kring själva momenten förutom att betongbilen ska komma i tid. Eller har vi missat något kritiskt moment?

Nej, eller jo! Betongkvaliteten kan vi diskutera, med det vet de om.

Stämprivning, hur ser du på den momenten?

Ett tungt moment. Sen kan jag tycka att byggställningen kommer upp alldeles för tidigt och då ska man bära på stämpen till en balkong som är fri från ställning. Stämpen väger ju en del och då bär vi de för hand. Man är kanske två som river och sen så ska balken ned. Så absolut, det är ett tungt moment. Man pratar om självbärande plattbärlag med installationer i, men då blir det tjockare bjälklag. Vilket kanske blir dyrare.

Arbetsmässigt kanske man ska diskutera vidare på?

Det finns en lösning som vi inte fått godkänd. Det är en utlossningsbrygga som man lägger ut på en balkong. Den sticker ut kanske 2m och då ställer man en korg utanför balkongen som kranen kan lyfta bort. Då kan man kanske köra med en pallyft inne i valvet för att sedan köra dit och ställa av korgen ute på bryggan. Då river man ned stämp, kör runt och sen ut. Men den är inte godkänd då belastas balkongen ovanför åt fel håll. Man behöver fästa bryggan i balkongen ovanför och de är konstruerade till att verka åt andra riktningen. Men det finns nog ett sätt att lösa det på.

Vad skulle du tycka om en annan yrkesgrupp kommer in och utför arbetet?

Men då belastar man de. Det är ju samma jobb för de så nej! Det blir samma jobb bara man lägger över det på någon annan. Där borde man se över lösning än att lägga arbetet på någon annan.

Lapp och lag, spackling våtrum?

Jag har inte utfört det så mycket men det handlar om att ha rätt bruk osv.

Hisstoppar?

De brukar komma i god tid och de levereras samtidigt om det finns plats. Det är ju pengar som styr, bättre att fylla en hel lastbil.

Leveranser av förbrukningsmaterial. Hur sker beställningar och avrop på det?

Vi har en tavla i stomkojan och skriver upp det vi saknar där. Sedan för Alex (lagbas) det vidare till stomledarna.

Övrigt?

Ja det är just det här med leveranserna som det blir problem med. Ni kanske har hört om dessa Qlocx- container. För nu kanske Ahlsell och olika leverantör kommer och då vet de inte vart de ska ställa allt. Så blir det massa spring, de ringer och ingen som svarar. Då släpper de bara av småleveranserna och vi som HV vet inte vart allt är. Då blir det spring bland oss där vi behöver leta efter materialen. För då vet leverantörerna vart de ska exakt och vi vet vart materialen finns. Men då är det något som man behöver ta i hänsyn till under projekteringen för att hitta en plats för den.

Nu när vi har skyddsombud här: Är det nån moment som är en överbelastning, som rivning av uppbockningsmaterial? Eller nåt moment där du ser att ni behöver fler hjälpmedel eller det finns förbättring?

Uppbockningen är ju också ett problem. Det handlar om all arbete ovanför huvudet. Man ska uppbocka, ha upp balk och sen ska det spikas. Det skulle kunna lösas med en pall men då kanske det blir en risk för många olyckor sker på låg höjd. Men arbetet ovanför är ett kritisk moment.