• No results found

Intervju, Daniel Pehrsson, 2020-03-

Daniel arbetar i dagsläget som utvecklingsingenjör på JM region stad. I rollen arbetar han med

företagets must win battles, granskar tidplaner och stöttar där det behövs. Han har tidigare arbetat som arbetsledare för både stomme, stomkomplettering och inredning samt platschef på ett flertal projekt.

Transkribering:

Först och främst tänkte vi fråga, du som har koll på stomskedet, är det något som spontant dyker upp där du tänker att här finns det utvecklingsmöjligheter?

Spontant, stomme har ju sina bestämda moment. Alla väggar, skalväggar levereras just-in-time.

Uppbockningsmaterial kommer då det ska användas. Känns inte som att det finns så mycket. Kanske det som tas in i stomkomp, fönsterbänkar osv, kan lyftas in i tidigare skede. Kanske lapp och lagning, egentligen bruket till tätning av väggar, som man kan hjälpa till med. Kollar ni flödet till UE för rör och sådant?

Det är främst JMs egna HV.

För armering till valv kommer då det ska lyftas in. Det är inte som inredning att man kan ta in det i förväg eller senare, här är det tajt med tid och man ska ha material då montage ska ske. Installationer för

rörmokare kanske, ifall vi ska hjälpa UE.

Ett av JM:s mål är att korta ledtider. Tror du de går och hitta någon logistisk lösning för att lyckas med det?

För att kunna korta tid på stomme som det är, behöver man jobba längre dagar. Gjutning sker oftast på mornar, då kan väggarna eventuellt komma på eftermiddag alternativ gjutning på samma dag som armering sker. Gjutningen är nu är vid 7 men om man kör skift kan man gjuta vid 12 dagen innan. Att jobba längre tid på dagen kan korta ned ledtiden. Jag har dock svårt att se en logistiklösning för att korta ner tiden just under stomme då plattbärlag, väggar, trappa kommer när det ska användas. Det lilla som är infästningsmaterial, bult och sånt, återanvänds på varje vägg. Det skulle vara lappbruket i sådana fall, när man tätar väggar. Men det skulle inte kunna korta ned dagar under stomme tyvärr. Det är inte så mycket logistiken kan lösa. Men om allt är planerat rätt så kommer allt just-in-time, när man ska ha det. Jag tror inte att själva rivningen kan ske tidigare där logistiken hjälper till med och plocka bort material. Svårt att se hur man ska kunna korta ned tiderna genom att hjälpa till med inbärning.

Tror du stämprivningen kan göras av någon annan än HV?

Rivning kan inte ske tidigare än vad vi gör. Klart nån annan kan riva, fast inte tidigare än vad som redan är planerat. Det kan underlätta att använda sig av mätare på stämpen, för när betong uppnår 70% kan det rivas. Troligtvis mycket tidigare på sommaren men under vinterhalvåret, då är det andra tidsaspekter Låt säga att man jobbar på plan 14 och det är inte förrän då man kan riva plan 11.

Om vi ser på JMs kärnvärde som arbetsmiljö och kvalité, finns det något där som logistik kan vara med och förbättra? Vi tänker på material som lagras på arbetsplatsen och kan leda till svinn?

Nu när man inte har armeringsstation så kommer armeringen dagen innan på eftermiddag. Så det ligger bara en dag. Men vissa projekt tar hem material till hela trapphus för att spara på leveranskostnader. En lösning där kan vara att köra det till logistikcenter och dela upp material där. Likadan med balkonger, man kan köpa in en full leverans med balkonger, köra till logistikcenter och portionera ut det inför montering. Men det kan medföra att det uppstår andra problem som skador som skrapmärken. Men just stomme tror jag, sen kanske man är blind själv, att det är svårt och korta tiderna med hjälp av logistik.

På ett av mina tidigare projekt, har vi köpt in trappor från Litauen och mellanlagrat. Så fick vi ut de en och en, men då hjälper det inte med att korta ned tiderna direkt.

Som sagt, då handlar det om längre dagar. Sen går det inte och kasta in hur många personer som helst, då står man på varandra och arbetar.

Finns det något i planeringsarbetet som kan förbättras, ex mängdning, inköp och avrop?

Nja. Men till exempel väggstöd, där tar man in så mycket som det går åt till väggarna. Det är klart att man kan få hjälp med mängdningen men då måste man vänta på handlingar och det är egentligen inget

tidskrävande jobb.

Uppbockningsmaterial som stämp är redan beräknade från leverantören, där de gör en

uppbockningsritning och skickar ut materialen som går åt. Den mängdningen gör de automatisk, så det blir svårt att JM ska hjälpa till.

Armering görs utifrån ritning. Visst skulle man kunna ha någon som kollar att vi får den mängden vi ska ha. Men AL kör den kontrollen efter första valv, att det stämmer med ritningar

Betong kan man hjälpa till och mängda från början. Men stomledare planerar det vid stomplanering och tidplan. De får ut alla mängder då och mäter ut storlek på valv och beställer efter det. Det som gäller plan 10 är ju samma till 11, 12, 13 osv.

Jag har som sagt svårt och se hur logistik ska kunna hjälpa till. På inredning är det enklare, då kan man ha intransport av parkett, våtrumsinredning osv. Men kanske just spackling våtrum. Kan hjälpas till men under förutsättningen om vi gör det själva. Tror dock inte vi gör de själva i Stockholm.

Visst kan logistik hjälpa till med att bära ut stämp men då gäller det att se över avtal, det kan ingå i gubbarnas ackordslön.

Just stämp har vi diskuterat. Men då gäller det att logistik inte kan komma in och ta HVs arbete och de blir stillastående, då blir det inget värdeskapande av det. Det kortar inte ned ledtiden… Hur går det till där?

För rivning av stämp, bemannar man upp så att man har HV och det sker liksom så att plan 11 kan rivas när 14 gjuts. Innan dess får vi inte rivas. Och om vi ser till att någon annan river då kan det vara så att vi inkräktar på deras arbete och avtal de har via Byggnads. Vad säger avtalet då, bryter vi mot det och tar jobb från det som ingår från HVs ackord?

Förr eller senare försvinner stomlaget, är det fortfarande stämp kvar då?

Stomlaget lämnar inte förrän det är klart. Allt ska vara färdiglappat. Man kan kalla in någon som hjälper till mot slutet men just stämp ska vara rivet och ihoppackad. AL och laget är planerade så att de hinner köra hem all material när det är klart. Om stomme är klar maj, är de planerade till juni/juli så de hinner köra hem allt.

Det är svårt. Vi visste att de skulle vara svårt från början och om vi kommer fram till att det kanske inte finns så mycket som logistik kan avlasta så är det ett resultat i sig. Men…

Det är just Lapp och lag. Blandningen ska ske i en stor kuvös. Efter plattbärlag är lagd, då ska gubbarna ta med sig ett par säckar bruk för att tätas. Säckar med lapp och lag ska bäras upp till rätt våning och rätt plats beroende vart det ska blandas, tror inte de är värdeskapande att ha logistik som kommer och bär upp några säckar var 3e, 4e eller 5e dag. Där beställer AL in bruk efter hur mycket som går åt. Men det är svårt att räkna ut, då det beror på hur duktig man ställt väggar och hur mycket material som ska gå åt per lägenhet. Det kanske är om man kan räkna ut och få nåt snitt på mängden.

Sen är frågan vart ska man stå och blanda bruket. Är det på varje valv eller just en specifik plats nere i källaren?

Allt beställs av AL och visst, det kan underlätta för AL om det finns en till person från ex logistik som tar hand om beställning. Då ska personen vara där som HV beställer ifrån, för det är onödigt att köra dialog med AL om beställning, sen ska inbärningen och beställningen ske mha logistik. Behöver även en till resurs som tar emot leveranser. Men då handlar det bara om förbruksmaterial, för AL eller utsättare ropar av betong. Vilket kan vara smart då de har koll på mängder vid utsättning.

Som sagt förbrukningsmaterial. Svårt om logistik ska ta hand leveransplanen från stomarbetsledare. Om AL flyttar en aktivitet, då påverkas hela ledet. Det är tillräckligt med jobb att behöva göra en omflytt, sen ska någon annan lägga sig i arbetet och förvirra ännu mer. Därför behövs en ALL som är där hela tiden och kan kommunicera med AL när som helst.

I framtiden kanske någon annan lägger beställning och GM, med AL som sköter det dagliga tiden. Svårt och se att korta tider. Det kommer lätta bördan för AL men inte korta ned ledtiden.

Jag kan kolla lite med Håkan Fredlund, kan bolla lite med honom och se om han tycker likadant som mig. Jag tror att lösningen kan vara att jobba tvåskift och längre dagar. Då kan man korta ned ledtiden ganska

mycket. Där folk jobbar 6.30-13.00 och 12.00-18.00. Då kan man korta ledtiden ganska mycket och möjlighet till att ställa tungvägg och skalvägg samma dag till exempel.

Jag tror att om det är något, då är kan det vara bruket för tätning och sånt. Men då krävs det att denna resurs är där hela tiden och har en aktiv dialog med AL.

En sista fråga: Fönster, beställer man fasadelement med fönster?

Det är målet, vilket kan missas en del. Men fönster sitter i alla fall i Stockholm och i Skåne kanske de gör på ett annat sätt i Skåne. Sen är fönsterdörrar mer stomkomp om det inte sitter i, de bärs in nu under stomme men monteras under senare skede.