• No results found

15 Bilagor

15.3 Brukare

15.3.5 Intervju med Ann4, Västeråsvägen

Alex: I det här examensarbetet ska vi intervjua 16 stycken personer och vi har gjort en tredjedel ungefär. Förutom brevet vi skickade till dig så kan jag berätta lite mer. Vi gör det här examensarbetet åt projektavdelningen på Eskilstuna kommun. De vill veta lite mer om de idéer de har som utgår från bland annat om politikerna har någon förankring med de boende. Finns det över huvudtaget någon förankring till de boende eller är det politikerna som sitter och drömmer. Vi har intervjuat de styrande politikerna och nu kollar vi bland de boende och då försöker vi se om politikerna har någon som helst verklighetsuppfattning eller sitter dom i sin egen lilla bubbla.

Alex: Hur länge har du bott här? Ann4: Hm, ungefär 7 år.

Alex: Fanns det någon anledning till att du flyttade hit till Västeråsvägen? Ann4: Nej ingen anledning alls, det fanns en lägenhet helt enkelt.

Alex: Bor du här själv? Ann4: Japp

Alex: Västeråsvägen här utanför, hur ofta färdas du på den? Ann4: Varje dag

Alex: Är det in mot stan eller är det utåt Ann4: Jag åker utåt mot Hällby.

Alex: Är det bil, cykel eller gång? Ann4: Bil

Alex: Nu har man börjat bygga om här borta, det är ju inte klart än men det håller på. Men innan dom började bygga om vägen, hur upplevde du den då? Tycker du den var smal, trång bred, ser du någon anledning alls till att bygga om den som de gör idag?

Ann4: Nej ja tyckte den var helt okej, jag ser faktiskt ingen anledning till att man ska bygga om den. Det var väl ur säkerhetssynpunkt man gjorde det antar jag. Det här med skolan och busshållsplatserna, annars tycker jag att busshållsplatserna var helt okej. Den blev väl mer trafikerad när dom byggde Tuna Park, då kanske dom var tvungna att göra något mera åt det. Alex: Ja du bodde ju här innan Tuna Park. Har etableringen ökat trafiken?

Ann4: Ja, det är hur mycket bilar som helst nu för tiden mot vad det var förut

Alex: Ja, i såg det när vi gick hit, det var kö hela vägen ner mot staden. Det du har sett av det dom håller på att göra nu, har du några reaktioner på det, tycker du det här blir bra eller om dom nu ändå gör om varför gör dom då inte såhär?

Ann4: Ja i och för sig så blir det ju finare med en cykelbana och lite stenar runt omkring men förra året gjorde dom den här delen härifrån till första rondellen. Den har stått klar sen förra året utan att man då har gjort någonting. Det som är mest jobbigt är att dom inte har lagt dit asfalten, dom har ju tagit bort asfalten sen har den stått 1 år. Det är nu dom har börjat asfaltera då började man där nere och fram till rondellen. Det är irriterande att man börjar något men inte gör klart det. Sen har jag en sportigare bil, alla åker ju inte runt i en stor traktor så fälgar och sånt tar stryk så man får köra sakta som fan, det har legat stenar på vägen som man fått

under bilen och saker har gått sönder, om bilen är sänkt så är det i princip omöjligt att åka här. Det är lite jobbigt att det kanske dröjer ett år innan dom gör klart. Det är det som jag är mest irriterad över att dom inte har asfalterat skiten någon gång.

Alex: Ja jag håller med dig

Ann4: Jag förstår om man måste bygga om men man behöver ju inte vänta ett år med att göra klart, dom är ju inte klara än

Alex: Om du ser till, förutom att det blir finare, tycker du det är några saker man tappar med ombyggnationen?

Ann4: Nej, bra fråga, nej man tappar väl inget. Eller hur menar du?

Alex: Tycker du man tar bort vissa saker som var bra eller överlag blir det bättre?

Ann4: Jag tyckte att det var bra förut, det kunde lika gärna ha varit så förutom några saker med säkerheten, visst det har blivit snyggt va det nu ska vara bra för. Men det finns säkert någon baktanke varför dom gör som dom gör. Sen vet man ju oftast inte vad baktanken är. Alex: I det här fallet så är det så här, dom vill att det ska bli krångligare att åka här så att folk inte väljer den här vägen som till- och frånväg från Tuna Park

Ann4: Så meningen är att man ska åka vart då? Över Fröslunda?

Alex: Nej det är nog E18, när man ska åka in till Eskilstuna ska man inte åka här utan avfarten från E18. Alltså när man har varit på Tuna Park vill dom att man ska komma på Västerleden istället för Västeråsvägen.

Alex: Under den här ombyggnationen, tycker du att ni har fått någon information ni som bor här?

Ann4: Nej eller förra veckan fick man att dom skulle asfaltera och leda om trafiken, det är väl den enda lappen vi har fått

Alex: Om du hade fått hade du velat vara mer delaktig i ombyggnationen

Ann4: Nej det vet ja inte men det skulle vara roligt att veta varför man gör som man gör, en lapp där det står att nu ska vi bygga om här i ett år för att öka säkerheten och bygga bort trafiken eller något. Det skadar ju aldrig att vara informerad om vad det handlar om Alex: Nej det håller jag helt med dig om

Ann4: Sen är ju frågan om man skulle ha så mycket att säga till om när man blev tillfrågad Alex: Men om du hade möjlighet att få information tidigt, skulle du även vilja ha möjlighet att lämna synpunkter. Till exempel att ombyggnadstiden var för lång och borde kortas ned. Skulle du vilja att de som bor här hade möjlighet att påverka förändringen med egna förslag? Ann4: Javisst det skulle vara smart, jag förstår fortfarande inte varför man gör

ombyggnationen under sommaren hela tiden. Javisst, man kanske måste asfaltera när det är varmt men det har man ju i alla fall inte gjort så man kunde lika gärna ha gjort det under

Ann4: Det är också sak som jag undrar över, varför har dom valt att göra det under sommaren då det känns som om man åker här mer än under vintern. Speciellt med Parken Zoo. Det är ju skyltat härigenom också om du kommer från östra delarna.

Alex: Hur tycker du att områdena i anslutning till vägen är? Är det något du har reagerat på, tycker du det är för lite grönområden eller tycker du det är för mycket eller spelar ingen roll Ann4: Nej eller vad menar du med grönområden?

Alex: Det som finns bredvid vägen som träd, buskar, gräsmattor. Som det är nu så är det ju stenbeläggning åt bägge hållen och stenrefuger i mitten.

Ann4: Det är klart det piffar upp med lite grönska, men har dom inte en gräsmatta där borta. Det är klart, plantera lite träd och buskar är ju aldrig fel, det blir tråkigt med bara sten. Sen läste jag att dom här stenarna som dom satt och som går längs vägen fungerar som lekplats åt ungarna, dom går på dessa och så kan de ramla ner. Har ni läst det?

Alex: Det var det första vi reagerade på när vi gick här längs vägen, Första tanken var att där måste ju alla gå och cykla på för det är ju verkligen byggt så inbjudande.

Ann4: Ja det är ju verkligen gjort så att alla barn vill gå och balansera på dem. Det kanske inte är så smart om man tänker efter.

Alex: Så sitter de precis vid en skola och invid rondellen också

Alex: När du åker bil om vi bortser från asfalten, hur tycker du framkomligheten är för biltrafiken i övrigt?

Ann4: Den är helt okej.

Alex: Cyklar du något efter vägen också? Ann4: Ja ibland

Alex: Hur tycker du att cykelvägarna har varit? Ann4: Dom är ganska bra tycker jag.

Alex: Var de bra även innan ombyggnationen?

Ann4: Ja det tycker jag; man kunde ju cykla bakvägen när man skulle ut mot Tuna Park, man cyklade nästan aldrig den här vägen för den andra kändes lättare och det kändes närmare. Men den här cykelvägen vart helt okej den med

Alex: När du cyklar, tycker du att idag när man gör om cykelvägen så gör man den bredare, tycker du att det var något som behövdes eller

Ann4: Nej för cyklar man ut till Tuna Park så cyklar man fortfarande bakvägen, det har man alltid gjort. Och kommer man från Hällby och ska in till stan då kommer du ju cykelvägen som går mitt emellan Coop och Tuna park, då måste du svänga vänster om du ska ut på den här cykelvägen annars är det ju bara att fortsätta längs den gamla bakvägen så kommer man fram här vid kvarnen. Så egentligen så förstår jag inte syftet med att leda cykelvägen rakt fram istället för bakvägen. Den är väl till för dom som ska cykla och handla eller dom från Hällby som ska cykla till jobbet. Då cyklar man ju redan den vägen, då slipper man svänga av.

Alex: Det här har vi aldrig tänkt på. Eftersom vi inte bor i staden så tänker vi inte på såna här saker, jättebra synpunkt måste jag säga. Om du går bort till Tuna Park hur hade du gått då? Hade du gått bakvägen eller nya vägen

Ann4: Då hade jag nog gått den nya vägen, den har ju blivit fräschare nu och det gör det ju lite roligare att gå

Alex: Det här är sådant som vi inte har hört tidigare, varken på andra intervjuer eller uppe på kontoret

Ann4: Jag tror inte man cyklar den här vägen, ska du cykla ut till Hällby så har du först den här rondellen vi parken sen har du nästa och sen kommer du till den lilla. Sen måste du svänga in vänster där för du cyklar ju inte rakt fram så du kommer ut på den stora vägen. Då måste du svänga vänster in mot Max och då kommer du ju på den gamla cykelvägen mot Hällby.

Alex: Då har jag faktiskt fått svar på våra frågor, det var mycket bra saker som vi ska kolla upp

15.3.6 Intervju med Ann5, Västergatan