• No results found

15 Bilagor

15.3 Brukare

15.3.4 Intervju med Ann3, Västeråsvägen

Alex: Jag kan börja med att berätta att vi är två killar som skriver ett examensarbete åt Eskilstuna kommun. Det handlar om hur de boende längs Västeråsvägen och Västergatan uppfattar de förändringar som gjorts. Båda vägarna har genomgått stora förändringar, Västeråsvägen är inte riktigt klar än och då ska vi då försöka se om ni som bor efter de här vägarna tycker att det var samma problem som tjänstemännen tyckte.

Ann3: Jag vet inte vad tjänstemännen tyckte behövde göras och varför.

Alex: Nej det är sant men det vet förhoppningsvis vi då vi intervjuat tjänstemännen och frågat dom hur de ser på förändringarna. Sen frågar vi er som bor här längs vägarna hur ni ser på förändringarna och då ska vi försöka se om det finns någon förankring bland de boende hos politikerna och tjänstemännen

Ann3: Hur menar du med förankring? Menar du att vi inte har blivit tillfrågade, att dom inte har förankrat det hos oss eller?

Alex: Precis, det är det vi vill se och ta reda på hur man ska jobba för att förankra sina idéer hos de boende som blir berörda av förändringarna.

Ann3: Det blir ett komplicerat projekt.

Alex: Ja jo det blir väldigt svårt har vi märkt. Här utanför huset genomgår Västeråsvägen en relativt liten förändring förutom att det kommer att komma en tystare asfalt. Hur upplevde du vägen innan förändring? Var det mycket bilar, körde dom fort eller upplevde du att det gick att promenera utan problem efter vägen?

Ann3: Ja nu har jag inte bott här mer än ett år, men jag tycker att det har blivit lite mer dämpat sen har det blivit en ganska markant förändring då dom här husen kom upp och vi har rätt mycket släkt på den där sidan och även dom tycker alla likadant, dom tycker att ljudnivån har blivit mjukare. Vi diskuterade det faktiskt i söndags när vi hade en familjepicknick och då tog jag upp den frågan och alla menade att det var så.

Alex: Ni flyttade hit för att din make fick en liten stroke, men fanns det någon anledning till att ni valde att bosätta er vid Västeråsvägen? Eller var det bara att det fanns en ledig lägenhet Ann3: Nej det fanns många lägenheter men vi hade som krav att det skulle vara två badrum i lägenheten, i övrigt hade vi inga andra krav. Tidigare bodde vi längs ån men man lever ju inte i en by utan man lever ju i en bostad om du förstår vad jag menar. Många säger ”hur kunde ni lämna den utsikten ni såg ju hela ån och hela staden” men det har ju sina nackdelar det också med solen och värmen som låg på hela dagarna. Sen hade jag ett krav till, jag ville inte ha eftermiddagssol och det har jag inte här utan det är morgonsol. Det är klart att den här lägenheten inte är perfekt men man kan ju inte få allt här i världen.

Ann3: Cyklar gör jag inte längre men jag promenerar ganska mycket. Jag arbetar på Röda Korset så då går jag den vägen, sen finns det ett fint promenadstråk här utanför.

Alex: Hur tycker du att gångbanan är här bortåt på Västeråsvägen?

Ann3: Väldigt dålig trottoar för gamla fötter med sämre balansförmåga. Trottoaren är så här (gestikulerar) och det finns knölar men annars är den ganska bra

Alex: Upplever du den som vacker?

Ann3: Det behövs mycket mer grönska för att den ska bli vacker. Alex: Ja det håller jag med om, grönt är alltid vackert

Ann3: Ja man behöver inte ha stora träd som skymmer, men jag tycker att som det är nu har dom tagit trädgårdarna med i beräkningen och tycker att det räcker, men det behövs nog ändå och sen tycker jag att gångbanorna är lite smala men blir dom jämnare så gör det ingenting. Men som det är nu tycker jag inte att det är bra att gå där om man har lite svårigheter med balansen som jag

Alex: Så att nu när man gör om vägen kanske det blir bättre att promenera. Ann3: De ska göra om dom också?

Alex: Ja dom gör om allt både bilvägen, promenaden och cykelvägen.

Ann3: Ja men då är det helt okej, jag tycker nog att det har blivit lite bättre det har det nog. Alex: När du promenerar, upplever du att du är väldigt nära trafiken? Upplever du att du är trygg gentemot bilisterna eller tycker du att man går för nära vägbanan, innan man har byggt om gatan alltså.

Ann3: Ja det tycker jag nog, trottoaren är under all kritik, jag har tänkt ibland att gör jag ett felsteg nu, halkar och ramlar ut i körbanan då är det kört, det är en dum tanke egentligen men jag har såna dagar när balansen är lite sämre. Det är inget klagomål direkt, men om jag ska yttra mig så tycker jag nog att trottoaren är lite för nära trafiken. Men har man en jämn yta så det känns tryggt under fötterna då gör det ingenting att det är lite nära

Alex: Hur tycker du att belysningen har varit på hösten eller vintern när det är lite mörkare? Ann3: Det vet jag inte riktigt hur det är för då går jag inte ut så mycket.

Alex: Nu har du berättat lite om att du tycker att trottoaren var ojämn, om vi ser på

Västeråsvägen innan dom började bygga om den, finns det några andra saker som du tycker att om man bygger om här kan man lika gärna ändra på det här också?

Ann3: Fortsätt från grönska och jämna gångstråk så tycker jag nog inte att det var så mycket mera.

Alex: Hur tycker du att information om förändringen har varit? Ann3: Ingenting, inte mycket alls

Alex: Hur skulle du vilja ha information?

Ann3: Jag vill bara ha information för att kunna påverka med det som jag tycker, kan jag inte påverka så behöver ja inte ha information eller då kan den vara väldigt ytlig.

Alex: Om du hade haft ett inflytande över den här förändringen vad skulle du i så fall ha ändrat på?

Ann3: Det är svårt att ge ett ordentligt svar på det men jag skulle nog kanske ha funderat kring rondellerna och de stora refugerna. Det är väldiga bilköer här ibland och bilarna bara står här och puttrar. Det berör mig inte så mycket, men om man ska säga något så är det väl det.

Alex: Om du hade fått vara med och påverka i planeringen av själva genomförandet… Ann3: Det finns inte så mycket att planera här, hur skulle man kunna göra det? Vägen är ju given och den kan man ju inte göra om. Det första är att den ska vara trafiksäker tänker jag, men lite mer grönska om det går och inte är störande tycker jag.

Alex: I själva utförandeprocessen, skulle du vilja ha påverkat den? Tycker du att dom har hållit på lång tid eller kort tid?

Ann3: Nej genomförandet tycker jag var helt okej, så petig kan man inte vara, det måste ju få ta sin tid.

Alex: Om vägen nu skulle genomgå en större förändring i framtiden, och du skulle få möjlighet att vara med och påverka, på vilket sätt tror du att ett sådant inflytande bland de boende skulle vara bra? Alltså skulle du vilja ha det som att man skickade in förslag eller skulle du vilja ha ett informationsmöte?

Ann3: Det beror ju lite på, man kan ju ta den demokratiska tanken till exempel. Men nej det skulle jag inte vilja då det bor väldigt många olika människor här med väldigt många olika åsikter. Alla människor har sina intressen och om alla människor skulle ge ett uttalande och alla skulle förfäkta sin åsikt så skulle det inte bli någonting gjort.

Alex: Då får jag tacka så hemskt mycket för att jag fick komma och ställa dom här frågorna och jag måste säga att du har hjälp mig jättemycket