• No results found

15 Bilagor

15.2 Projektansvariga

15.2.2 Intervju med Ivan Andic, Västeråsvägen

Alex: Vårt examensarbete handlar om både Västergatan och Västeråsvägen. Vi vet att du har haft mycket att göra med Västeråsvägen och det är i den rollen som vi vill intervjua dig. Vi har också hört från projekt- och trafikavdelningen att du kan mycket om Västeråsvägens historia. Så vi tänkte börja den här intervjun med att fråga lite om Västeråsvägens historia och sen går vi in lite mer på frågor gällande ombyggnationen.

Ivan: Ja det låter bra

Alex: Vet du när Västeråsvägen byggdes?

Ivan: När själva vägen byggdes det vet jag inte. Det är den ursprungliga vägen från Västerås till Eskilstuna kommun och själva Eskilstuna, så det är den gamla infarten från Västeråshållet till Eskilstuna, men året när vägen byggdes vet jag inte.

Alex: Vad vet du om vägens utveckling? Från början var vägen antagligen en grusväg sen har den med tiden blivit större och större. Vet du ungefär vilken tidpunkt vägen tappade sitt syfte som huvudinfarten till Eskilstuna från Västeråshållet?

Ivan: Ja den förlorade det syftet i samband med byggnationen av motorvägen (E18). Den har fortfarande karaktören av en huvudgata i Eskilstunas gatunät på grund av att den förbinder själva centrum med Hällby. Man kan säga att vägen har karaktären av huvudgata fortfarande men inte som tillfartsväg.

Alex: Den senaste förnyelsen som skett eller ombyggnationen som håller på idag och precis håller på att avslutas. Vad var det som låg bakom den ombyggnationen?

Ivan: Det började samtidigt som jag började jobba här i Eskilstuna kommun. Jag fick i uppdrag att utreda hur mycket tung trafik som färdades längs Västeråsvägen det hade kommit in synpunkter från allmänheten att det var väldigt mycket tung trafik och utefter vägen finns många villor i direkt anslutning till vägen. Det började med att jag utredde hur mycket tung trafik det färdades på den här gatan. Sen kom det också att handla om etableringen av Tuna Park, det stora köpcentrumet som öppnades. Redan när man gjorde detaljplanen för Tuna Park, hade man skapat en provocerad trafikrörelse i framtiden och det innebär en ökning med cirka 1-2 tusen fordon per dygn längs Västeråsvägen. Med facit i hand har det också blivit så. Alex: Hade du någon specifik beställare på det här arbetet?

Ivan: Ja först kom det från stadsbyggnadsnämnden, det här med att jag skulle utreda det här med den tunga trafiken, sen efteråt kom en beställning till där jag skulle kolla på hela vägsträckningen. Det hände i samband med att Tuna Park öppnade så att det kom mycket mera trafik. Själva vägen hade karaktären av en stor tillfartsväg, en väldigt bred gata med gång- och cykelväg på ena sidan och stora delar av vägen användes inte av biltrafiken så där fanns utrymme att göra något.

Alex: Hade beställaren några krav på hur resultatet av ombyggnaden skulle bli?

Ivan: Ja och kravet har vuxit allt efter hand, framförallt när det gäller trafiksäkerheten men även på gestaltningsdelen. Vi hade börjat titta på det här med att om Västeråsvägen skall fungera som en infart och huvudgata in till själva staden och vi vill göra vackrare infarter och huvudgator. Det började till exempel uppe i Skiftinge med Mälarvägen sen när vi drog i gång det här projektet med Västeråsvägen var det på tapeten att man skulle titta på gestaltningen väldigt mycket även på Västeråsvägen. Vi fick också mer resurser för att jobba med

Alex: Tycker du att ni har lyckats med kraven från beställaren? Det är väl lite svårt att säga nu när vägen inte är helt färdig men.

Ivan: Man kan säga så här, i efterhand har vi på trafikavdelningen Ann Gustavsson som jobbar med projektet ”gå och cykla till skolan”. Bland annat så är Långbyskolan som ligger vid Västeråsvägen inblandad i hennes projekt. Hon har jobbat så att hon har delat ut enkäter till skolelever som sedan har tittat på sina skolvägar och gjort olika bedömningar, till exempel är det tryggt eller otryggt? Resultatet därifrån stämde överens med de åtgärder som vi har vidtagit. Så det är ett preliminärt kvitto på att vi gjorde rätt från början. Sen återstår det att se hela sträckningen som resultat och det tittar man på med hjälp av det här STRADA,

trafikolyckor som man samlar från polis och landstinget, men även andra aspekter som att det blir mycket vackrare, tryggare och säkrare.

Alex: I den här processen så hade ni politikerna som ville ha till en förändring, kände ni att det fanns några svårigheter i den här processen? Till exempel med att fatta beslut eller ordergivningen eller var det en smidig process.

Ivan: Den här processen gick ganska fort, vi arbetade väldigt tätt med landskapsarkitekter och politiker. Själva processen gick ganska bra tycker jag, både samordningen med politikerna och landskapsarkitekterna. Vi hade också samråd med allmänheten och vi hade förslaget på utställning där vi visade hur det skulle bli. Så vi har informerat allmänheten och speciellt de som är berörda av den här ombyggnationen. Vi hade även kontakt med Lundbyskolan. Det gick ganska bra tycker jag

Alex: Har ni haft något ledord i det här projektet som ni jobbat efter, om du förstår vad jag menar. Alltså, har ni jobbat efter ”trygghet i staden” eller ”estetiskt vackrare…”

Ivan: Det som vi lagt i våra annonser och det vi ville lyfta upp var tryggheten och

gestaltningen och trafiksäkerheten som vi strävade efter. Det är dom här tre sakerna vi jobbat efter och lyfte upp i våra annonser.

Alex: Tidplanen för det här projektet, det låter som det har varit väldigt tajt om tid. Ungefär vad har ni för tidsaspekt från själva projekteringen fram till slutbesiktningen?

Ivan: När det gäller projekteringen och slutbesiktningen så vet jag inte riktigt. Jag får dom här minnesanteckningarna men är inte så involverad.

Alex: Tyckte du att det var några specifika problem under genomförande. Har ni stött på att någon ide som ni haft har inte riktigt har gått att genomföra på grund av andra

omständigheter?

Ivan: Jag har tagit en del av de problem som har uppstått i det här genomförandet och det har skett i samråd med projektavdelningen som har haft hand om samarbetet med

entreprenörerna. Det finns små detaljer som alltså har anpassats, det stämde kanske inte överens riktigt med några stolpar, någon mur eller det saknades något avtal med någon fastighetsägare och kommunen. Det var små detaljer, det var inte några större problem utan dessa har vi löst i ett ganska tidigt skede. Det finns alltid några problem som kommer

åtgärderna, de fick även lägga fram sina synpunkter. Där tycker jag att politikerna ställde upp tillsammans med oss och informerade och diskuterade med allmänheten.

Alex: Vad tycker du att ni fick för reaktioner från de boende på de här mötena?

Ivan: Jag tycker att det var blandade reaktioner från de boende. Framför allt skyllde man på att det har skett en väldigt stor förändring när Tuna Park etablerade sig. Men framför allt så var det väldigt mycket synpunkter på bullerproblematiken, eftersom det finns mycket villor och sånt i direkt anslutning till Västeråsvägen. Men jag tycker att vi tillsammans med politikerna ställde upp och försökte tillgodose synpunkterna som vi fått in. En av de sakerna som vi ska göra till följd av synpunkterna är det här vi kallar mjuk asfalt eller den

bullerdämpande asfalten. Det är inte så ofta det används, det är bara en kommun i Sverige som jobbat med det här, det är Sigtuna kommun som jag har haft kontakt med, Det är då i tätortsmiljö med 30 och 50 kilometer i timmen, framförallt 50 km/h där man ska lägga den här typen av asfalt. I beslutet vi fattade sa vi att det här blir en förstudie på om vi ska tillämpa det även på andra ställen. Så det blir som ett eget projekt kan man säga. Vi testar i tätortsmiljö och för att tillgodose dom här villaägarna som har problem med buller. Vi överskrider inte de riktlinjer som finns men där har kommunen ställt upp att testa det här och kanske minska bullret ytterligare

Alex: Tycker du att informationen till de boende hade kunnat göras på något annat sätt eller göras bättre om du ser på det i efterhand?

Ivan: Vi har fått förstärkning på informations sidan nu. Det finns tror jag en avdelning som jobbar väldigt mycket med information och kommunikation gentemot medborgarna, har man mera resurser så kan man också göra bättre ifrån sig, men jag tycker att vi har jobbat väldigt mycket och informerat genom pressen och genom de här mötena som vi haft med allmänheten Alex: Media, har dom haft några reaktioner på den här förändringen?

Ivan: Dom har följt den här processen hela tiden, även innan Tuna Park öppnade. Dom har fått synpunkter från allmänheten så det har stått i tidningarna hela tiden just angående Västeråsvägen. Sen var dom också väldigt intresserade när vi drog igång den här ombyggnationen så vi har fått uppmärksamhet hela tiden.

Alex: Tycker du att det har varit bra kritik mot kommunen eller har det varit sämre kritik mot kommunen?

Ivan: Det var både och kan man säga. Det var bra kritik eftersom vi har satsat rätt mycket på att förbättra den här Västeråsvägen

Alex: Om vi nu går tillbaka till din egen roll i det här projektet. Skulle du kunna förtydliga din roll i projektet? Jag har ju förstått att du började med att ta hand om en utredning som handlade om den tunga trafiken, och därefter satt du även med i den projektgruppen som jobbade med gestaltningen?

Ivan: Man kan säga att jag tillsammans med Kristina Knutsson som jobbade här som trafikplanerare eller som jag som projektledare.

Alex: I er projektgrupp, kan du peka ut någonting som var bra med Västeråsvägen som ni gärna ville ha kvar efter förändringen?

Ivan: Jag tycker att samarbetet med landskapsarkitekten, att tillsammans lösa detaljerna är något att ta med sig, det tycker jag.

Alex: Nu idag börjar man se hur den nya vägen växer fram. Finns det någonting som du skulle peka på idag som du tycker, det här blev verkligen bra eller det här glömde vi? Det är

ju alltid lätt att var efterklok. Men samtidigt kan man kanske i efterhand se att det här vart riktigt bra. Vissa delar börjar ju bli färdiga, känner du att det är något specifikt idag som vart bra eller som ni glömde?

Ivan: Ja det som jag tycker är bra är att vi har dämpat ner hastigheten på Västeråsvägen, att vi har lyckats med de här åtgärderna. Sen att vi skapar nya gång- och cykelvägar som jag tycker är väldigt viktigt här i staden speciellt i tätort där vi har 50-60 % som bor inom 3 kilometer radie från Fristadstorget. Det är en väldigt stor del av invånarna som kan nyttja dessa och det är viktigt att vi lyfter fram gång och cykeltrafiken. Det som jag ser som positivt är när jag ser cyklister på nya gång- och cykelvägar är att de använder dessa.

Alex: Det är lite grönområden efter den här vägen, det är precis när man kommer in på Västeråsvägen lite på höger sida, hade ni någon tanke med att försöka bevara och att försöka få ett mer levande gaturum i dom här områdena?

Ivan: Från början hade vi två alternativ. Ett av dessa andra alternativ var att ha mer grönska, kanske en mittrefug med träd och sånt. Men det gick inte på grund av det inte fanns utrymme och sen var det de tekniska sakerna, framför allt ledningar och sånt som finns i marken. Däremot så har vi försökt att lyfta fram de befintliga grönområdena som finns T.ex.

Lövbacken med de fina ekarna där man också försökt lyfta upp parken. Vi har också tittat lite mer på busshållsplatserna, planteringarna och sådant men även allén vid korsningen

Flackstavägen- Västeråsvägen där man får lite mera grönska.

Alex: Fanns det några kompromisser som behövde göras mellan vägen och cykelvägen, vägen och gångvägen och så vidare?

Ivan: Ja det fanns några kompromisser som vi har tittat på. det är till exempel busshållsplatserna som inte fick utrymme på ett ställe vet jag. Det blev att vi flyttade

busshållsplatser till andra ställen. Det blev även diskussion om de skulle vara kvar men ett av skälen till att dom inte står kvar på samma ställe idag är att det inte fanns utrymme helt enkelt. Alex: Idag när det börjar bli klart. Hur upplever du att dom boende tycker om förändringen. Har du fått några intryck om de boende är nöjda eller om dom tycker att det är jobbigt att ni ens höll på?

Ivan: Jag har inte fått några sådana synpunkter, oftast när man inte säger något så är man nöjd. Däremot har vi försökt tillgodose de synpunkter som vi har åtgärdat och de borde göra att dom är nöjda. Sen tillkommer även den sista biten dels den bullerdämpande asfalten som också borde tillgodose de synpunkterna. Sen har vi också försökt ta bort en del av den

onödiga trafiken och en del har försvunnit i samband med andra åtgärder i kommunen som till exempel öppnandet av ICA Maxi i Skiftinge har lett till att det har skett en minskning av trafiken på Västeråsvägen. Det är fortfarande att jobba efter att få bort trafiken som är onödig från Västeråsvägen. Där har vi också försökt att tillgodose de olika bostadsområdena utmed Västeråsvägen som hade dålig tillgänglighet tidigare. Vi skapade cirkulationsplatser på viktiga korsningspunkter så att man kunde få bättre tillgänglighet, inte bara gång-, cykel-, och busstrafik utan även bilisterna.

Alex: När vi pratade här lite innan intervjun så berättade du att du inte har fått din utbildning i Sverige utan i Kroatien. Tror du att det på något sätt haft en påverkan i din egen utformning av vägen eller har det någon påverkan, ser du någon skillnad på ditt sätt att se på vägar jämfört med svenskars sätt att se på vägar?

Ivan: Ja det kanske är helhetssynen som jag har lite mer eller att jag kanske använder lite annorlunda sätt att tänka, att se över saker och ting än här i Sverige, en liten del i det helhetssyn som jag ser.

Alex: Tror du att du kan ge några exempel på det?

Ivan, Ja, till exempel när man tittar på de gående och cyklisterna här, att man verkligen skapar ett bra nät här långsiktigt gentemot i Kroatien. Och sen har man här en stor möjlighet att påverka gång och cykeltrafik.

Alex: Då börjar vi bli klar med intervjun. Vi får tacka så mycket för att du tog dig tid. Ivan: Tack själva för att ni kunde komma.

15.2.3 Intervju med Jan Eric Landh, Västergatan