• No results found

15 Bilagor

15.3 Brukare

15.3.6 Intervju med Ann5, Västergatan

Ann5: Sen 9 år tillbaka så bor jag här.

Alex: Fanns det någon anledning att du flyttade just till Västergatan?

Ann5: Det var så att jag och min man bodde i Skiftinge tidigare men han gick bort. Jag bodde i Skiftinge och där måste man passa bussen så fort man ska någonstans. Jag åkte förbi här för jag går på lasarettet regelbundet då jag har så knölig rygg. Då stod det att det fanns en

lägenhet här att hyra. Då tänkte jag det var smaskigt och bra för här är det nära till allt. Det fanns även en affär här nere på gaveln, då tänkte ja men gud va bra då slipper jag släpa och dra allt så långt men den slog igen efter något år. Lidl finns ju i närheten nu, men det blir Hemköp som man får släpa maten ifrån nu mera, sen har jag barn som hjälper till så det är inga problem. Anledningen till att jag flyttade hit var att det var centralt, man kan gå på stan utan att behöva passa tider. När jag ska till lasarettet och är skaplig så kan jag åka buss dit och gå hem. Men oftast så får jag ju ståplats i bussen och då är man ju sur som en citron.

Alex: Ja de förstår man.

Ann5: Det är ju dom här ungarna som måste sitta med benen på sätet och det förstår jag inte heller hur buss chaufförerna tillåter. Ja de är ju dom här killarna som tror att dom är något Alex: Såna som måste ta upp hela bussen för att synas.

Ann5: Dom gjorde ju en cykelbana här utanför. Sen lärde dom tanterna på Årby att cykla, du vet dom här med stora kappor och långa grejer. Dom körde med dom som bara den där borta. Då fick de dem till att cykla, men då törs dom inte cykla på cykelbanan så då cyklar de precis invid huset istället. Kommer du från porten och ut på gatan, då gäller det att du har ögonen med dig, annars kan du slå ihjäl både dig och den som cyklar. Och sen de här gubbarna dom inte är bättre dom, det är för smalt säger dom. Ja förstår inte varför dom gjorde cykelbanan så smal och gångvägen så bred i så fall?

Alex: Ja det är en bra poäng du har.

Ann5: Om du tittar från min balkong så ska du få se hur det ser ut.

Alex och Andreas går med Ann5 och kollar från balkongen och mycket riktigt så är gångvägen och cykelvägen alldeles i anslutning till väggen och gångvägen är bredare än cykelvägen.

Ann5: Det de kunde ha gjort är att göra gångvägen smalare och cykelbanan bredare, då har ju inte den här grejen med att cykla på gångvägen invid huset varit ett problem, då hade de ju hållit sig på cykelvägen. Och sen dom här mopedburna sakerna, de kör på trottoaren så det gnäller. Och kommer du ut ur porten, det är bättre om du går där det är smalt, du har ju mer koll än cykel eller moped. Sen en rondell här nere och där uppe, du förstår vilka stopp det blir i trafiken.

Alex: Du bodde ju här före förändringen eller hur? Ann5: Ja och trafiken flöt mycket bättre då.

Alex: Vad tyckte du var det bästa innan dom byggde om vägen?

Ann5: Det var ju att då flöt trafiken, det var aldrig stopp som det är idag. Du vet det går inte att vara ute på balkongen vid 16-17 tiden för då är det så mycket avgaser att man kan avlida, tack vare att det blir så mycket stopp. Så tog de bort busshållsplatsen här som var mittemot.

Det funkade ju jättebra för då kunde ju bussarna stanna, nu far ju bussarna in i rondellen för sen ska bussen in och stanna. När bussen far in här borta blir det stopp och belägg, istället för som det var förut när bilarna kunde köra om bussen här. Sen har vi dom här vimspinnarna som är i rondellen och inte vet vart dom ska någonstans

Alex: Ja dom finns det alldeles för många utav. Ann5: Dom skulle man ju också ta och prata med. Alex: Mycket bra idé tycker jag.

Ann5: Ursäkta om jag avbryter men varför gjorde man en rondell här och en till där borta? Alex: Det är för att rondeller statistiskt minskar olyckorna och hastigheten, så det är därför man bygger rondeller men varför så många det kan jag inte svara på. Det enda jag vet är att det är ur trafiksäkerhetssynpunkt.

Ann5: Men vore jag busschaufför förstår du då hade jag haft pistolen med mig. Först blir det stopp nere vid den där bögprylen som ungarna säger, sen ska du över bron och trassla sig igenom här sen där och sen där borta. De har ju en marginal att köra efter i tid, som en busschaufför sa, ”de här e rena fan de”. Du vet, sen händer de något, ambulansen kommer eller polisen, ja nyfiken i en strut ska ju hänga på och se vad som hänt, då kör dom på varandra. Jag förstår inte att dom har satt rondellerna så tätt. Skulle jag sitta och rita en sån där så skulle jag sätta mig och tänka om att det här ska bli bra med trafik i också. Du ser bara uppe vid järnvägen där dom fick bygga om och till. Jag förstår inte hur dom konstruerar grejerna. Och sen den här välsignade konsten den e livets ord Gud bevars.

Alex och Andreas instämmer

Alex: Ja vi har hört mycket om dom där konstverken

Ann5: Sen har dom satt sådana där vilostenar, vem sätter sig där i korsningen mitt i alltihopa? Jo ingen. Du vet de måste ha vari någon som inte hade alla hästarna hemma eller så va han inte nykter eller så har han aldrig sett hur en gata fungerar. Någonstans har det brustit i alla fall.

Alex: Kan du komma på någonting som är bra med ombyggnationen?

Ann5: Det enda som är bra är att vägen blev bredare men till ingen nytta. För dom cyklar ju lika bra på trottoaren nu som innan. Och det här med cykelbanan är så snurrigt tänkt, det skulle ha bytt plats.

Alex: Bilvägen här ute, den har ju blivit smalare, endast en fil sen dom här rondellerna byggdes, kan du se nått positivt med det?

Ann5: Det enda positiva är att folk blir förbannade och håller på att hoppa ur skjortan. Alex: Det blir lite show här ute?

Ann5: Ja, du vet den här bussfilen, då var det ju cirkus sen tog dom ju bort den och du vet gubbar som alltid har kört där och du förstår vad det small här. Och sen när rondellen kom, du

Ann5: Grönytorna, ja vad tycker jag om dom? Han som planterade de här träden ville väl med Guds försorg. Men varför lägger dom inte gräsmatta där folk bor? Där det dammar som mest, där borta kunde dom ha gruset, det är inte så långt bort. Så ska du se när dom grävde upp det här 3-4 gånger, dom hitta inte de ena och inte de andra. Så kom det någon stackare på knä och skulle knacka ner de här plattorna. Det är också tokigt för du vet när det blir halt ute så blir det precis som nybonat. Det ska ju var lite ruggig yta. Det är ingen som brutit benen av sig än men någon dag så händer det.

Alex: Du har ju bott här både före under och efter förändringen, tycker du att ni fick någon information ni som bodde här?

Ann5: Att det skulle byggas om det fick vi veta men inte hur det skulle göras och hur det skulle bli. Du vet när dom slog sönder asfalten här ute, då satte sig hela huset, det blev glipor i fönstrena för du vet huset är ju gammalt och så står det någon gubbe med kostym där nere, han va väl från kommunstyret eller något. Och då sa jag hur har du tänkt dig det här nu då för när ni slår så sätter sig huset. De ska det inte göra för huset står på stabil grund sa han, ja sa ja men de här huset har ju stått länge, hur stabilt är det då? Ja men vi har tagit prover sa han, ja men vart gjorde du det då frågade jag. Ja där nere pekade han. Ja men det är här vi pratar om sa jag, jaså svarade han. Vilket mörker. Och dom mätte å kollade, två kollade och en jobbade och det ville sig inte ändå.

Alex: Du känner att ni var utanför både i själva utförandet och i själva planeringen? Ann5: Ja de var vi aldrig tillfrågad om

Alex: Skulle du vilja ha varit mera tillfrågad?

Ann5: Ja när man nu såg vart gångvägen och cykelbanan tog vägen då skulle ja vilja ha varit med. Gjort gångvägen smalare och cykelbanan bredare, då hade det inte blivit så kul att åka moppe på gångvägen och skrämma livet ur folk.

Alex: Skulle du kunna komma på någon idé om hur en sådan medverkan skulle kunna ske? Ann5: Om dom hade kommit med ett förslag och visat så här blir det med gång cykel och biltrafik. Även om man är gammal så är man ju inte dum, då måste man ju kunnat räkna med att jag går från porten och rätt ut och det gör ju alla som bor här, då kommer det någon moped, då får du stå som Kalle Anka och glo var är dom någonstans. Sen har vi dom här som går från kiosken som slänger skräp, det är ju glas och skräp överallt. Ja vet inte men det är väl kommunen som handhåller trottoaren och hyresvärden insidan. Och har dom nu byggt för så mycket pengar ja då borde dom väl hålla rent också. Tanken var väl god men just när dom byggde om då vart det tokigt.

Alex: Det finns ju ingen parkering här utanför, vad tycker du om det

Ann5: Dom som ska bygga här bredvid nu, dom hade så bråttom och stängde parkeringen här. Den har varit stängd för parkering ett par månader nu, och vad skulle de ha för nytta, har kommun inte haft den öppen tills dom skulle ha byggt. Nu får alla långväga gäster parkera långt borta på bakgatorna. Alla här retar ju livet ur sig på det här med parkeringsfrågan. Alex: Vem är det som äger det här huset?

Ann5: Alvenius

Ann5: Det finns några här utanför men dom är alla upptagna. Det finns några platser man kan stå men där vet jag inte om man får stå eller om dom är reserverade för andra människor. Om man ska till stan får man helt enkelt ta bilen under armen.

Alex: Ja det är bra funderingar, jag har några liknande men det är därför vi gör den här undersökningen för att se om beslutsfattarnas beslut stämmer med medborgarnas tycke. Ann5: Ja det är väl för väl att någon gör de men putsa glasögonen åt han som ska läsa det här sen.