• No results found

15 Bilagor

15.3 Brukare

15.3.7 intervju med Ann6, Västergatan

Alex: Vi gör det här examensarbetet åt projektavdelningen på Eskilstuna kommun. Dom vill lära sig hur de ska jobba för att de människor som bor där förändringar sker ska tycka att staden är vacker och att det blir vackert. Vi håller på och tittar på två olika vägar, Västergatan och Västeråsvägen och båda vägarna har genomgått en väldigt stor förändring. Hur länge har du bott i Eskilstuna?

Ann6: Jag har bott i Eskilstuna sedan 2001 och det har blivit en stor förändring i staden och nu ser den mycket bättre ut än tidigare, speciellt Västergatan. Den blev jättefin eftersom dom höll på att ändrade.

Alex: Hur länge har du bott här på Västergatan? Ann6: Det var sen i maj 2007.

Alex: Fanns det någon speciell anledning till att du flyttade till Västergatan?

Ann6: Ja faktiskt, det var meningen att jag skulle flytta så att jag bodde nära centrum. Ja eller närmare till centrum så att man kan ta en promenad istället för att ta bilen. Det var den här planeringen, jag letade efter en lägenhet inne i staden men det blev så att jag hittade den här lägenheten och då blev jag intresserad eftersom den såg bra ut och låg på ett bra ställe nära centrum. Det är nära till stan också 3-4 minuters gångavstånd.

Alex: Ja det går ju väldigt bra att gå in till stan härifrån. Nu har ju du bott här sen dom byggde om Västergatan. Finns det något som du upplever som bra med vägen idag?

Ann6: Ja det gör det faktiskt. Efter förändringen är vägen väldigt fin faktiskt. Man sitter på balkongen i flera timmar och blir aldrig trött på utsikten. Jag bor längst upp så jag ser hela vägen, det är jättefint. De som kommer på besök tycker direkt att vi ska sitta på balkongen för att dom tycker att den är finare än i lägenheten i alla fall på sommaren.

Alex: Ja det är ju mycket grönområden nu efter förändringen Ann6: Ja det är väldigt grönt med träd, buskar, gräs och grejer Alex: Åker du bil, går eller cyklar du mest efter vägen?

Ann6: Jag gör alla tre sakerna

Alex: När du är ute och går eller cyklar tycker du att du har en bra separation från biltrafiken? Vid övergångsställen till exempel, tycker du att det är svårt att korsa vägen utan att bli påkörd till exempel. Alltså hur ser trafiksäkerheten ut vid övergångställena?

Ann6: Ja jo det beror ju på vem som kör bilen eller vem som cyklar. Om jag skulle strunta i allting och inte ha någon koll hit och dit. Den här frågan kan jag inte svara exakt på men jag tycker att man själv ska vara noga med det här. Överallt i Sverige funkar det jättebra, det är kanonbra så även i Eskilstuna. Jag själv när jag kör bil är jätteförsiktig med det här, det handlar om en massa saker, det är människor som går som jag kan köra på. Säkerhetsgrejer är det man ska tänka på i första hand och att alltid följa reglerna.

Alex: Tycker du att biltrafiken har lugnat ner sig? Du hade ju bott ganska länge här i

Eskilstuna, du bodde även här när det var tvåfiligt längs Västergatan. När du åker på den idag tycker du att trafiken flyter bättre eller upplever du dom här rondellerna som stoppklossar? Ann6: Efter rondellerna blev det mer trafik, mycket mer. Vid klockan fyra om man åker bil från andra sidan staden tar det mycket lång tid, det är lättare att gå. Det tar jättelång tid nu runt

fyra det blir jättelång kö fram till andra rondellen. Men jag tycker det är säkrare nu, ingen som kan köra om eller gasa på.

Ann6: Tycker du att på den här sidan är det inga grönområden, skulle du vilja ha haft mer områden med gräs och träd? Dom har ju vissa ytor med grus idag. Skulle du vilja ha haft gräs där eller tycker du att det är en bra fördelning mellan grönt och gruset?

Ann6: Alltid när det är blandat är det mycket finare men jag skulle välja att hela stan skulle se ut som Västergatan idag. Hoppas dom fortsätter med Sundbyvägen efter det här.

Alex: Finns det något speciellt, du har ju berättat väldigt mycket att den är fin och så men förutom det tycker du att det finns något som dom har lyckats med när dom har byggt om vägen? Kan du komma på något, det är än väldigt svår fråga, men kan du komma på något som du tycker ja just det här var väldigt bra eller mindre bra, vi kan ta dom här konstverken som exempel eller vi kan ta på den andra sidan har dom lika mycket gång och cykeltrafik som på den här sidan, är det nödvändigt? Och så vidare

Ann6: Det är ju faktiskt så att med cykel- och gångbanan är det mycket bättre än förut för att förut var det mycket farligt för att det var två filer på varje sida, dom körde mycket fortare då, det var 50 väg men dom körde mer än 70 minst hela tiden. Idag är det mycket säkrare för att dom som cyklar, man kan säga att den här vägen använder kanske 80 % av dom som bor i stan. Så det är bra planerat tycker jag, det ska vara såhär med cykel och gångbanor på bägge sidorna och bilarna lugnar ner sig. Sen är miljön mycket bättre också. Jag tycker att eftersom dom byggt Västergatan så här så har det blivit mycket tystare än förut.

Alex: Ja det är svårt att bygga, det måste vara svårt att planera så att alla blir nöjda. Men jag tycker att överlag, du är den tredje som vi pratat med längs den här vägen och det som, ni som bor längs den här vägen verkar vara mer positiva till förändringen än dom på den andra sidan. Och jag tror att det har att göra med att ni har mer grönområden med träd och liknande på den här sidan.

Ann6: Vilket hus pratar du om?

Alex: Dom här husen mellan den stora parkeringsplatsen och OKQ8 macken.

Ann6: Dom är alltså mer nära till själva gatan och det kanske hörs lite mer och det kanske borde vara att dom skulle ha samma avstånd som vi har är det som krävs. Men det är ju för sent nu när dom redan har byggt vägen.

Alex: Ja det är ju svårt att flytta på vägen eller husen nu. När du bodde här och de började med ombyggnationen, vart bodde du då?

Ann6: Jag bodde i Skiftinge

Alex: Tycker du att när man byggde om här, fick ni som bodde i Eskilstuna någon information om byggnationen, alltså kunde du läsa om det i tidningen eller?

Ann6: Jo det finns alltid i tidningen och Eskilstuna kommuns hemsida står det mesta, så den som vill ta reda på allting får kolla där, så man får inte skylla på någon annan.

Ann6: Ja det är samma sak i hela Sverige, det funkar bra men man måste jobba lite själv och inte tro att man ska bli serverad allting.

Alex: Var kommer du ifrån ursprungligen? Ann6: Jag kommer från Irak.

Alex: Om vi nu ska försöka se det hela i ett större perspektiv, om du jämför med Irak och den trafik och vägnät som du är van med där. Vad ser du den största skillnaden?

Ann6: Ja det är svårt. Jag kan inte förklara, det är mycket mera trafik 24 timmar om dan. Det är mycket mera bilar, till och med polisen klarar sig inte. Dom klarar inte att göra sådana här förändringar, det finns ju något ställe som ser bra ut men man kan inte jämföra med Sverige eller Eskilstuna kan vi säga.

Alex: Kom du till Eskilstuna direkt från Irak? Ann6: Ja jag kom hit direkt

Alex: Vad jobbar du nu med?

Ann6: Jag jobbar som cnc-operatör på Volvo.

Alex: Det verkar vara många som jobbar på Volvo här i stan

Ann6: Ja det är största företaget här i stan, det är nästan 2000 anställda. Sen har dom byggt mer också, ja tror det var 10000 kvm den nya byggnaden. Så det går bra för Volvo

Alex: Trivs du bra här i Eskilstuna? Ann6: Ja visst

Alex: Har du någon familj här i Eskilstuna?

Ann6: Ja, jag har min bror som bor här. Han var först här sen följde jag efter. Jag började med att bo hos honom innan jag fixade min egen lägenhet.

Alex: Vi tackar hemskt mycket för att du ställde upp och hjälpte os med det här.