• No results found

15 Bilagor

15.3 Brukare

15.3.2 Intervju med Ann1, Västergatan

Ann1: Okej

Alex: Hur länge har du bott här?

Ann1: Jag flyttade hit i slutet av september 1999 så jag har bott här i snart 9 år. Alex: Fanns det någon speciell anledning till att du flyttade till Västergatan?

Ann1: Ja det fanns det, det låg ganska centralt sen var hyran inte så hög när jag flyttade in heller.

Alex: Fanns det något annat som spelade in vid valet av lägenhet som gjorde att Västergatan passade dig? Nu tänker jag på typ grönområden, den yttre miljön och så vidare.

Ann1: Nej det var bara som jag nämnde tidigare, det centrala läget och den låga hyran. Alex: Hur ser din familjesituation ut idag?

Ann1: Jag bor här själv.

Alex: Hur ofta färdas du efter Västergatan?

Ann1: Det beror på vad man ska göra men rätt ofta även om det kanske inte är varje dag. Men även om jag inte åker längs den så märker man av den i alla fall.

Alex: Du har bott här under hela om byggnadsprocesen. Hur upplevde du vägen före förändringen?

Ann1: Jag tyckte nästan att det var bättre när det var tvåfiligt, speciellt när man ser utryckningsfordon kommer. Förut kunde bilarna köra åt sidan ordentligt så

utryckningsfordonen kom förbi men nu kan dom ju inte det på samma sätt. Dom här kanterna är väldigt höga så det blir problem för vanliga bilar att hålla åt sidan.

Alex: vad tyckte du var dåligt med vägen?

Ann1: Det var att folk tävlade längs vägen, det gjorde dom mycket när det var tvåfiligt. Det som var bra med vägen då det var att det inte blev lika mycket köer med trafiklysen mot vad det är idag när folk åker och till och från jobbet på morgonen och eftermiddagen. Om man säger själva Västergatan och Karlavägen upp till trafikljusen är det kö, här på Västergatan är det kö ofta ända ner till nästa gata nu för tiden

Alex: Finns det någonting som du tycker att Kommunen har gjort riktigt bra med den nya vägen?

Ann1: Ja det har blivit lugnare då dom gjort farthinder vid rondellerna och det är bra. Det finns dom som kör fort nu också men inte alls lika många. I stort sett tycker jag att det är bra nu med det här dom har gjort med gångbanor och sånt där. Gångbanorna har helt klart blivit mycket bättre mot för vad dom var innan

Alex: Vad tycker du är dåligt idag då förutom det här med att vägen är enfilig? Finns det något annat som du tycker att Kommunen har misslyckats med?

Ann1: Det är väl det här med kantstenarna, med tanke på att dom är runt 10 cm höga så finns ingen möjlighet för bilister att hålla åt sidan om det skulle behövas för till exempel för utryckningsfordon. Men annars måste jag säga att dom har gjort det väldigt bra.

Alex: Vad tycker du om det gröna? Kunde Kommunen ha haft mer grönska eller mer träd eller tycker du att det blev ganska lagom?

Ann1: Det tycker jag har blivit lagom. Dom har ju satt upp väldigt mycket träd och sånt. Så mycket träd som vi har nu det fanns inte innan. Det var mest bara gräsmattor tidigare. Alex: Vad tycker du om cykelvägarna?

Ann1: Jo dom är bra faktiskt. Tidigare var det mer som gångbana bara och cykelväg först nere vid bron så det var dåligt med cykelbanor. Efter ombyggnaden har det blivit mycket bättre med cykelbanorna.

Alex: Hur tycker du gångtrafikanterna har fått det efter förändringen?

Ann1: Det har blivit bra. Här utanför mig har dom delat upp för gångare och cyklister och det är väldigt bra. Tidigare var det jobbigt när det inte fanns någon cykelbana och folk cyklade på gångbanan.

Alex: Så du tycker att det har blivit bättre framkomlighet för gång- och cykeltrafikanter efter ombyggnaden?

Ann1: Ja och man kan samsas bättre tack vare det utökade utrymmet.

Alex: Hur upplever du trafiksäkerheten längs Västergatan idag? Känner du dig trygg när du färdas längs vägen?

Ann1: Vid övergångstället här utanför kan jag vara lite rädd ibland när jag går över för man vet inte om bilarna kommer att stanna eller inte. Jag tar det säkra före det osäkra så när jag ser en bil som kommer så stannar jag alltid för jag vet inte om dom stannar eller inte. Det har ju varit lite påkörningar av gångtrafikanter, jag tror det är på övergångstället här utanför.

Alex: Kan du komma på något som skulle göra att det kändes tryggare att vistas längs vägen? Ann1: Det är svårt att säga så där rakt upp och ned. Vi har ju ett trafikljus för gångtrafikanter men det är ju vid kyrkan. Det är svårt, jag tror inte jag kan komma på någonting, dom har ju gjort väldigt bra övergångställen med kullersten och upphöjning för att farten ska dämpas. Men det är det att man ska kunna lita på bilisterna också.

Alex: Om vi nu ser till helheten med både vägen gång- och cykelbanorna och grönområdena. Skulle du kunna sammanfatta dit helhetsintryck av vägen idag?

Ann1: För bilarna var det bättre när det var tvåfiligt, men samtidigt har det blivit lugnare på så sätt att det inte blir lika mycket tävlingar.

Alex: När man höll på med ombyggnaden, eller när man skulle börja med ombyggnaden. Hur tycker du att informationen till er som bodde var och fungerade?

Ann1: Vi fick information och det tycker jag var bra. Hm, ja jo jag tycker att informationen från kommunen var bra. Till exempel meddelade dom att vi kommer påbörja det och det då och då.

Alex: Om det nu skulle bli en ny stor ombyggnad i ditt närområde, hur skulle du vilja ha informationen så att du även hade möjlighet att få ett inflytande?

Ann1: Ja att dom kanske skickar ut något som säger vi har funderat på att göra om här och vad anser du om det och har du några idéer eller förslag. För då kan man ju sitta och fundera om det nu finns ett datum som man ska lämna in svar på. Har man inte lämnat in något så då får man skylla sig själv.

Alex: Då har jag tagit upp dom frågor som jag hade, har du själv något som du skulle vilja tillägga?

Ann1: Nej inte vad jag kommer på nu.

Alex och Ann går ut på balkongen och kollar hur det ser ut men intervjun slutar här.