• No results found

15 Bilagor

15.3 Brukare

15.3.3 Intervju med Ann2, Västergatan

Alex: Jag börjar med att berätta lite om vad syftet är med den här intervjun lite kort. Vi är två studenter på Mälardalens högskola som läser till civilingenjörer inom samhällsteknik och håller på med vårt examensarbete åt Eskilstuna kommun och deras projektavdelning. Vi försöker se vilka förändringar som ses som positiva alternativt negativa, vid en förnyelse, av dom som bor där, samt hur politikerna som ligger bakom och vad projektledarna tänker och tycker. Det som vi ska försöka ta reda på och som projektavdelningen vill veta är om det som politikerna och även dom själva tycker stämmer överens med de boendes åsikter eller lever dom i någon sorts fantasivärld. Det är för att Eskilstuna kommun ska kunna bli bättre i sitt arbete. Vi gör så att vi intervjuar ett visst antal boende, dels efter Västergatan som du bor på och Västeråsvägen, för de båda vägarna har genomgått relativt stora förändringar. Och jag vill bara säga innan vi börjar intervjun att du gärna får avbryta intervjun om du känner för det och allt bygger på frivillighet. Då tänkte jag börja. Du bor ju efter Västergatan?

Ann:2 Ja

Alex: Hur länge har ni bott där? Ann2: I tio år

Alex: Fanns det några speciella skäl till att det blev just till Västergatan du flyttade?

Ann2: Ja det var väl att jag skilde mig som var en stor anledning till flytten. Så ville jag ha en billig lägenhet och den kostade inte så mycket i hyra heller så då slog jag till.

Alex: Så det var lägenheten i sig som var billig och det var inget med omgivningen eller läget som spelade in?

Ann2: Jo jag har alltid bott på norra sidan av staden, tidigare bodde jag på Årby så jag vill fortfarande bo på norra sidan. Inte södra sidan eller något annat ställe utan jag vill bo på norra sidan eller inget ställe alls.

Alex: Hur ofta åker du efter Västergatan?

Ann2: Vi åker ut till Tengviken så det blir varje dag i princip utom på sommaren när vi bor här ute (sommarstugan).

Alex: Promenerar ni eller cyklar efter vägen också?

Ann2: Ja promenerar gör jag och då är det bra när man kan gå på gångvägen. Jag tycker det är jättefint där nu. Jag upplever det som om det vart ett väldigt lyft efter förändringen.

Alex: Innan den här stora förändringen, Har du några saker som du upplevde som bra då också med vägen?

Ann2: Ja det fanns väl bra grejer då också.

många måste färdas på den här vägen så det är lite negativt att det blir stopp. Sen hör man även buller från bussar och liknande men det är ju som med allt annat att efter ett tag så vänjer man sig vid det. Det enda som man egentligen stör sig på är folk som kommer och går förbi främst på helgkvällar och pratar högljutt då det är rätt lyhört här.

Alex: Innan dom byggde om vägen, har du några minnen om något som du tyckte var dåligt? Ann2: Ja man tyckte det var trångt på vägen, trots det här vid 16-tiden som jag nämnde tidigare så flyter trafiken bra i övrigt nu tycker jag.

Alex: När du körde bil längs vägen innan dom byggde om, tyckte du att det flöt lika bra då också?

Ann2: Nej det tycker jag inte. Då blev det ju mer som en kork och man fick stå och vänta ett bra tag innan man kom iväg. Nu fast det är så mycket bilar så upplever jag att det flyter bättre. Alex: Hur upplevde du det som gång- och cykeltrafikant innan dom byggde om? Upplevde du att vägen kändes säker då också.

Ann2: Jag tycker det känns säkrare nu när dom har byggt om. Jag kan ju gå där på mitt ställe avskiljt från bilvägen, trots att cyklisterna cyklar där så behöver man inte oroa sig för bilarna. Nu har jag inga små barn men man behöver ju inte vara orolig då heller för man kan ju gå där och hålla in barnet utan rädsla för bilarna. Det är en bra separation idag och det är väldigt fint med alla dessa träd och grönskan. Det ser ut som en paradgata när du går ner mot

klosterkyrkan. Jättesnyggt alltså.

Alex: Ja vi var upp i en annan lägenhet på en intervju högst upp i huset och då var vi ut på balkongen och tittade. Det är vackert måste jag säga. En markant skillnad mot för vad det var tidigare. Nu har jag bara sett kort men då tyckte jag att det såg mer ut som en stor gata som gick in i staden bara

Ann2: Ja tidigare var det lite kallt och grått, nu finns grönskan och det är ju även fint på vintern, det känns roligt

Alex: Har du några saker som du idag kan säga har blivit mycket bättre för gång och cykeltrafikanter mot för tidigare innan förändringen?

Ann2: Ja det är det med att man både kan gå och cykla i lugn och ro, både gamla och unga. Det är många äldre som bor längs gatan och dom kan gå lugnt där nu. Dom behöver ju inte oroa sig för att bli påkörda av bilar och sådant känns bra.

Alex: Vad tycker du om övergångsställena idag? Det finns ju inga trafikljus där.

Ann2: Nej men jag tycker att det fungerar bra ändå. Man tittar ju på den som går över och den som går över tittar på mig och man kommer överens. Jag tycker att bilisterna verkar vara hyggliga, stannar alltid och väntar och tittar på en. Man måste ju ha kontakt med bilföraren, törs ja eller törs ja inte gå. Det är A och O tycker jag. Likadant med cyklisterna för man vill ju inte heller köra på en cyklist.

Alex: De här grönområdena som vi nämnde förut, som jag själv upplever som väldigt gröna. Vad känner du? Att dom gröna inslagen är tillräckliga eller vart det för mycket?

Ann2: Jag tycker det är bra som det är nu.

Alex: Om vi ser på gatunivån nu så finns även dom här grusgångarna, det finns sten och sen har dom gräs.

Ann2: Det är fint med stenen tycker jag, det förgyller gatan när man gör sådant, ja det blir lite mer konstnärligt och vackert.

Alex: Nu kom du in på konstverken, dom här konstverken som är utplacerade läns vägen, har du någon uppfattning om dessa

Ann2: Jag tycker det är rätt häftigt, sen är det rätt mysigt på vintern med dom här lysena som lyser upp konstverken. Små lampor som lyser upp konsten, det är fint. Lika så när man kommer ner mot kyrkan, det är fint dom har liksom fått till det på ett bra sätt

Alex: Hur upplever du belysningen i övrigt längs vägen? Ann2: Jag tycker att det är bra belysning

Alex: Har du några minnen av hur det var innan förändringen?

Ann2: Ja då var det ju inte mycket belysning alls. Sen har du det där med folk som hoppar på varandra lite varstans så man känner sig osäker men det gör man ju vart man än går nu för tiden.

Sen har även värdet på våra lägenheter höjts, jag tror jag köpte för 55 tusen och idag skulle jag nog få mellan 240 tusen och 300 tusen om jag sålde. Det tror jag beror på att det är många som vill flytta in här för att det är billiga hyror och sen är det ju så fint och centralt beläget också.

Alex: Tycker du att det var ett bra beslut att bygga vägen med en fil åt varje håll eller känner du att den här rondellösnignen kan man ju även ha med två filer men då hade det ju blivit mindre cykel- och gångvägar. Så hur ställer du dig om du förstår vad jag är ute efter? Ann2: Ja jag förstår vad du menar. Nej jag hade inte velat se en fyrfilig väg istället för den tvåfiliga som är idag för jag tycker det är bra att dom här gångbanorna och cykelvägarna är avskiljda från bilvägen. Det är bättre att dom är säkra och vi som kör bil är säkrare på att inte köra på dom.

Alex: Finns det något som du tycker har blivit dåligt efter den här förändringen?

Ann2: Nej jag känner inte något som jag tycker är dåligt nu. Jag tycker att det blev ett lyft helt klart

Alex: Du bodde här under hela ombyggnadsprocessen, hur tycker du att informationen innan allt drog igång var?

Ann2: Jag tycker nog att vi fick ganska bra information, dom la lappar i brevlådan när dom skulle göra olika saker så jag tycker nog att vi fick ganska mycket information, dom talade ju om för oss i alla fall vad som skulle ske.

Alex: Om du hade möjligheten att få mer information, hur skulle du vilja ha den typen av information?

Ann2: Jag vet inte om jag tycker att jag behövdes så mycket mer information, jag är nog ganska nöjd. Vi har en bostadsrätt och jag tror att källaren blev förstörd när NCC byggde

Ann2: Nej jag tycker att det blev så fint det dom gjorde så det verkar vara välplanerat av dom som har tänkt hur det ska se ut

Alex: Om du skulle ha möjlighet att påverka, vad skulle du vilja kunna påverka i så fall? Ann2: Det vet jag faktiskt inte, jag har inte tänkt på det någon gång. Nej jag tycker att det har blivit bra som det har blivit i dagsläget.

Alex: Så om jag skulle sammanfatta ungefär vad du har sagt nu. Det är ju att du är jättenöjd och stortrivs och det finns egentligen inga negativa saker.

Ann2: Ja det stämmer bra, sen är det ju det här med folk som går ut och väsnas och håller på men det gör dom ju överallt.

Alex: Ja men då får jag tacka så jättemycket för att du tog dig tid.