• No results found

4. EMPIRI

4.4 Intervju med Per-Henrik Ström

Per-Henrik Ström är ägare och platschef för Nordic Club i Kalmar

Ström säger att det för kunden ger en kvalitetssäkring att ett företag har ett starkt varumärke. Han menar att varumärket i sig är en styrka i strävan mot ett mål, oavsett om det målet är att ha lågt pris, högt pris eller kvalitet. Ström förklarar vidare att i den bransch han är verksam i, försöker de bygga upp varumärken kring känsla och innehåll. Ström lyfter fram två olika syften de har med sin marknadsföring då det ena är kännedomsmarknadsföring. Det andra som de jobbar mycket lokalt med är enligt Ström attitydsmarknadsföring. Med det menar han att de vill förmedla någonting om vad de står för så att folk kan skapa sig en attityd om företaget och inte bara veta att de finns.

Vi säljer ju en mjukvara som kunden inte kan ta på därför är det väldigt viktigt med känsla och attityd.

Ström betonar vikten av att göra en profilering eftersom kunden måste skaffa sig en åsikt om företaget och tjänsten ifråga. Därför är det viktigt att varumärket förmedlas ut till mottagaren.

Enligt Ström når deras varumärke ut till kunderna delvis på grund av att de har en framtagen mall för vad de med ord, text och visuell visning skall förmedla vad innehållet i deras tjänster är. Han menar att det är viktigt att innehållet i varumärket kommer fram på rätt sätt. Som Ström beskrev det är önskan att varumärket blir ett innehåll som uppfyller någonting. Ström poängterar att det är även viktigt att kunden har rätt känsla för

vad företaget står för med sig när hon går in i lokalen. Ett varumärke kan ju vara laddat med en massa förutfattade meningar och de måste företaget kunna argumentera emot menar Ström.

Det spelar ingen roll hur bra tjänster vi har innanför väggarna om ingen kommer hit på grund av att de har fel attityd.

Ström anser att Internet är en viktig del i tjänsteprocessen. Han menar att det är viktigt att företag jobbar mycket med Internet, exempelvis att företag finns med på Eniro under vissa sökord. Enligt Ström är syftet med Nordic Clubs hemsida att skapa nyfikenhet att gå vidare och att skapa kontakt. Ström påpekar dock att det måste finnas en vilja att gå vidare. I detta sammanhang är det en ren självklarhet enligt Ström att ett företag sysslar med positionering.

Ström tror att den stora skillnaden mellan tjänsteföretag och varuproducerande är att kunden oftast kan läsa sig till information om varor. Den informationen är inte lika lätt att läsa sig till om mjukvaror menar Ström. För varuproducerande företag är det produkten som driver kunden till butiken. En annan skillnad som Ström ser mellan tjänsteföretag och varuproducerande är att tjänstebranschen kan skapa en tillhörighet som varumärket har. Ett företag har verkligen lyckats med sitt varumärke om kunderna inte längre bryr sig om vad det kostar. Ström säger att om varumärkesarbetet har gjorts bra ifrågasätter inte kunden det höga priset. Detta gäller både hårdvaror och mjukvaror.

Något som Ström tycker är extremt viktigt, något som han anser många missar, är att synas tillsammans med andra företag för att stärka sitt eget varumärke. Ström menar att ett företag kan utveckla sitt tjänstepaket genom sina samarbetspartners. Det kan även ge en synergieffekt om kunden känner att hon har förtroende för ett företag, för då följer det automatiskt att hon har förtroende för nästa företag också. Detta ger ett indirekt förtroende menar Ström och är extra viktigt inom tjänstebranschen.

Nordic Club gick tidigare under namnet Kalmar Fitness Center och bytte profil under augusti 2007 berättar Ström. Det var då de valde att gå ihop med andra företag under en och samma kedja. Något Ström tycker är väsentligt i samband med namnbyte är tydlighet. Ström menar att ett företag måste vara tydliga då de byter namn. Det är oftast funktioner eller strategiförändringar som driver företag till namnbyte. Ström berättar att det var en av anledningarna till varför de bytte till Nordic Club, fast på en mer lokal nivå. En annan detalj som drev dem till namnbytet var att de ansåg att logotypen var omodern och de behövde förändring. Dessutom ville de nå de synergieffekter ett företag kan få ut av att samarbeta med andra företag. Ström säger att nästa fråga är sedan hur ett företag drar nytta av sina samarbetspartners och hur de tillsammans kan jobba i tjänstesektorn. Det fanns alltså två stora skäl till varför Ström valde att bli Nordic Club. Den första var att han ville utveckla mer och inte göra allt själv och den andra var att byta logotyp.

Ström berättade att Kalmar Fitness Center uppfattades som ett väldigt hippt ställe att träna på. I samband med namnbytet har de nu även bytt profil och Ström beskriver att de nu även riktar sig mot den äldre målgruppen. Ström såg en stor risk i att bara vända sig

mot en målgrupp då det begränsade dem. Den målgrupp som inte såg Kalmar Fitness Center som ett hippt ställe de var de nästan brända för. Ström menar att varumärkesbytet innebar att de på väldigt kort tid bytte image.

Genom att ändra profil fick vi en ny attityd till vårt varumärke.

Ström tror att deras image stämmer överrens med deras profil. Medlemmarna märker förmodligen inte så jättestor skillnad förutom de visuella delarna som exempelvis ny färg, logotyp och att de har gjort en nysatsning mot den äldre målgruppen. I övrigt tror Ström att de ligger nära det som marknaden tror om dem.

Om ett företag skall bygga upp ett starkt varumärke tror Ström att det gäller att visa att man är unik och att man inte är någon medelmåtta.

Det handlar om att sticka ut och sticka ut på det sättet att det förknippas med ditt varumärke.

Ström antyder att det krävs att ett företag står för något annorlunda och att det handlar om att leverera något annorlunda.

För just fitnessbranschen är det särskilt viktigt att skapa relationer till kunden. Det är något Ström belyser som extra viktigt. Han säger att det inte handlar om att kommunicera att man är störst, bäst och vackrast ”hur lätt är det att bevisa?”. Därför måste ett företag vara unika och får absolut inte lova mer än vad de kan hålla. Av den anledningen är det en bättre strategi att vara unika och skapa nyfikenhet.