• No results found

EMPIRISK UNDERSÖKNING

4.5 Intervju med Christer Leopold

Christer Leopold är konsult för ideella organisationer. Han har arbetet framförallt med ledning, kommunikation samt föreningsutveckling. Leopold har varit aktiv inom ideella föreningar sedan ung ålder. Under åren 2000-2003 utvecklade Leopold sitt frivilligarbete globalt, genom att jobba som ansvarig på internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen i Genève.

Leopold har fått en inblick i hur ideella organisationer arbetar på ett omfattande internationellt nätverk genom sitt arbete. De länderna som han har fått inblick i genom sitt arbete är; Albanien, Belgien, Burundi, Danmark, England, Etiopien, Filippinerna, Finland, Ghana, Holland, Iran, Japan, Kanada, Kenya, Kina, Montenegro, Norge, Schweiz, Senegal, Serbien, Spanien, Sri Lanka, Sverige, Tyskland, Ungern, USA och Zimbabwe (www.voluntarius.com).

4.5.1 ”Word of mouth”

Leopold hävdar att marknadsföring i ideella organisationer är ganska omstritt. Alla ideella organisationer är olika till sin typ och hur de fungerar påverkar mycket hur organisationerna marknadsför sig, För Leopold är den största organisationen när det gäller i insamlingsfrågor, Cancerfonden, medan Röda Korset menar han arbetar mycket med biståndsfrågor. Organisationer som jobbar med social verksamhet i Sverige handlar mycket om den grundläggande ideologin, påstår Leopold.

Leopold menar vidare att genom sin kommunikation bygger organisationen sin image i stort sätt är i form av information och inte marknadsföring. Då Leopold finner att marknadsföring är ett sätt för insamling. Leopold lägger mycket tyngd på att medlemmar är den mest effektiva metoden och som ger störst slagkraft. Då medlemmar pratar med andra människor påverkar det här deras syn på organisationen, menar Lopold att begreppet ”word of mouth” kommer in i bilden. Vidare uttrycker han att alla de kommersiella metoderna började användas då Sverige började utveckla marknadsföringsbaserad insamlingsverksamhet för cirka 20 år sedan. Man började då med så kallade ”postgiromarknadsföring”, förklarar Leopold.

TV, medier och radio menar Leopold efterapar den mänskliga kontakten och är därför effektiva metoder för insamling. Skillnaden mellan den ideella och den kommersiella insamlingen, klarlägger Leopold, är att den ideella bygger någorlunda mycket på förtroende och detta gör man genom sina informationskampanjer. Leopold förklarar att själva insamlingen är mer som en uppsamling av pengar utifrån det förtroendet som organisationer har byggt upp. Då mycket kan handla om effektiv uppsamlingsmetod, tyder Leopold, att själva insamlingen inte är det viktiga utan det är istället hur organisationen använder dessa pengar som är det essentiella.

39

Leopold påstår att under själva insamlingen kan man skrämma folket genom att exempelvis ungdomar går på folk ute på torg och ber dem att skänka pengar och bli medlemmar. Vidare menar Leopold att denna metod är negativ för folk och även negativt för organisationen på grund av att den är väldigt lik det ideella arbetet, dock inte är ideellt arbete.

4.5.2. Balans är viktigt för att kunna lyckas

Enligt Leopold förändras marknadsföringen hela tiden men grunden har alltid varit detsamma. Vi är på väg mot det överkommersiella inom marknadsföring, förklarar Leopold vidare, då investeringarna för insamling ökar väldig mycket samt att resultatet även ökar mycket. Man måste dock skapa en balans mellan kommersiella och ideella metoder för att kunna lyckas, annars blir de skadliga genom tiden, anser Leopold. ”Visst man samlar in pengar men man krymper

genom tiden”, sa Leopold.

Leopold menar att desto fler som arbetar med insamlingar desto mer kommer varje insamling att kosta, samt konkurrensen öka. Leopold hävdar att det då blir svårt för folk att förstå målet med dessa insamlingar. Man får svårare och svårare att välja och Leopold uttrycker att det blir som en börda som resulterar i att man istället slår ifrån sig informationen. Vidare menar han att det är lätt att göra masskampanjer men att det är svårt att göra det personligt. Därav finner Leopold att förändringen av kampanjer ändrats från det personliga till det kommersiella.

4.5.3 Att bli kända

Leopold konstaterar att man inte använder ordet ”varumärke” i ideella organisationer. Utan det är namnet och ryktena som organisationer har som lockar folk till organisationen, påstår Leopold. Det är nu på sistone som organisationer börjat prata om varumärke, menar Leopold. Med varumärket försöker organisationen bli kända, vilket han menar är själva grunden i själva insamlingsarbetet. Leopold förklarar vidare att det är därför viktigt att organisationer jobbar med sitt varumärke

Enligt Leopold har reklam en självklar betydelse för att organisationerna skall kunna differentiera sig. Som Leopold tidigare nämnts fann han att om organisationen har medlemmar så är organisationen väldigt effektiv, men skulle organisationen inte ha det och använder reklam istället kan man konkurrera med alla andra organisationer. Dock är det inte effektivt, påstår Leopold. Sedan tog Leopold ett exempel att cancerfonden inte har så många medlemmar och det är därför de använder mycket reklam för att marknadsföra sig. Leopold klarlägger ytterligare att man dock inte får underskatta det enorma stöd som ideella organisationer har av media genom att få lägga in gratis skriveri, vilket Leopold menar är viktigare än reklam.

4.5.4 Organisationer har olika målgrupper

Generellt är folk vana vid att ideella organisationer behöver stöd och att man även vet att ideella organisationer stödjer det syfte organisationen har, hävdar Leopold. Av den anledningen har folket valt att ge till organisationerna, som man själv tror på, förklarar Leopold vidare.

Leopold hävdar att människor ser på vad olika organisationer eller föreningar har gjort hittills. Då ideella organisationer har en positiv grund image yttrar Leopold att det är många företag som brukar utnyttja ideella organisationers image, för att kunna framstå som positiva i folkets ögon. Folk skänker aldrig pengar i alla sammanhang, utan de skänker när de känner något personligt,

40

förklarar Leopold. Leopold finner vidare att målgrupper är väldigt olika beroende vilket syfte organisationen har, därför menar Leopold att det uppstår olika målgrupper. Leopold klarlägger att man kan analysera fram en profil för varje organisation, genom att utgå från olika organisationers mål och syfte och sedan jobba på det. Sedan tog Leopold upp Barncancerfonden samt Röda korset som exempel. Där han hävdar att Barncancerfonden har en given målgrupp, vilket är föräldrar och/eller mor och far till föräldrar, till barn som drabbas av cancer, medan med Röda korset kan man skapa en annan typ av profil, vilken är en kvinna som har jobbat inom kommunen, bor i vila och har inga barn att försörja längre då barnen har flyttat ut.

4.5.5 Ideella organisationer och trender hänger ihop

Syftet med organisationer, påstår Leopold, är att skapa trender. Trender och ideella organisationer hävdar Leopold att det är något som hänger ihop, dock att just ideella organisationer brukar leva kvar långt efter en trend har försvunnit. Leopold menar dock att man inte kan leva på trender, utan man föds ur en trend och försöker förstärka den tills den trenden blommar ut. Den typ av marknadsföring som Leopold tycker är absolut viktig är ”tjänstemarknadsföring”, där interaktiv marknadsföring sker genom aktiva medlemmar. Leopold förklarar vidare att en organisation som kombinerar den typen av marknadsföring och professionell insamlingsmarknadsföring blir oerhört effektiva.

4.5.6 Återkoppling och all strategiska nyanser är viktiga

Leopold hävdar att skapandet av ett värde för kunden inte sker genom att ge tillbaka något materiellt. Utan Leopold anser att det är återkoppling som är viktigt och uttrycker även att behovet av återkoppling finns idag då man måste återrapportera nyttan med pengarna. Återkoppling är ett stort problem som många organisationer brottas med idag, förklarar Leopold. Med återkoppling menar Leopold är att ska kunna visa att organisationen verkligen gör nytta för de insamlade pengarna. Leopold finner vidare att återkoppling måste öka dramatiskt framöver, då konkurrensen ökar. Det är viktigt att organisationer är duktiga på användandet av de insamlade pengarna och inte insamlandet av pengarna, det här då Leopold nämnde tidigare, att insamlingen av pengar endast är en del av jobbet. Det är användningen av de insamlade pengarna som Leopold hävdar utgör den viktigaste delen av jobbet. Leopold påstår vidare att det även är viktigt att organisationen på olika sätt visar att de är trovärdiga som organisation och att trovärdigheten måste återfinns hela tiden.

Att jobba med nya grupper hela tiden är ett måste, påstår Leopold, dock är de etablerade alltid viktigare. Dessutom måste ändringar ske inom organisationen, då mänskliga behov och mänskliga relationer förändras, enligt Leopold. Leopold tycker att alla typer av strategiska nyanser är viktiga, dock får det här inte ersätta organisationens egna medlemmars arbete, för då kan organisationen förlora mer än vad de vinner. Enligt Leopold handlar allt om att spara, genom samarbete med andra kan organisationen vinna på det. Leopold förklarar vidare att egentligen kan alla vinna på det då de andra organisationer lyfts fram och därefter framstår som något positivt i folkets ögon.