• No results found

Naturturism – friluftsliv, rekreation och spänning

De pengar som används för att köpa skötseltjänster för reservaten av lokala utförare – brukare och entreprenörer – har direkt betydelse som ett tillskott av sysselsättning och försörjning. Det är också ett tillskott som i huvudsak är knutet till skyddade områden.

I regeringsskrivelsen är dock tanken att de skyddade områdena genom att an- vändas för olika former av naturturism i än högre grad ska kunna bidra till lokal ekonomisk och social utveckling. Den svenska naturen i allmänhet och de skydda- de områdena i synnerhet ses som en tillgång med utvecklingsmöjligheter.

Natur- och ekoturism

Naturturism kan sägas vara turism för att uppleva natur, men också turism med naturen som förutsättning. En naturturismföretagare är med turismforskningsinstitutet ETOUR:s definition någon som har inkomst av ”andras upplevelser av naturen”.

Ekoturism är en naturturism som bevarar och tar ansvar för ömtålig natur och kultur i Sverige och utomlands. Ekoturismföreningen har en rad krav som ska vara uppfyllda av dess medlemmar. Därutöver kan ekoturism kvalitetsmärkas genom Naturens Bästa. Det är den första nationella kvalitetsmärkningen av ekoturism på norra halvklotet.

Naturvårdsverket har enligt skrivelsen en uppgift i att stimulera naturturismen i de skyddade områdena och se till att det finns tillräcklig mottagningskapacitet. För- valtningen och skötseln av områdena bör underlätta att de i ökad utsträckning kan användas för upplevelser, friluftsliv och natur- och kulturturism.

Turismen eller besöksnäringen är den näring som växer mest i Sverige, och många satsar på naturturism och upplevelseverksamhet som ett komplement till eller ersättning för traditionellt jord- och skogsbruk eller som ett företagande som kan kompletteras med attraktivt boende på landsbygden. Många kommuner ser naturturism och upplevelser i övrigt som något som ska kunna vända en avfolk- ningstrend eller allmänt dra sysselsättning och inkomster till bygden.

Det ökade intresset för naturturism och den växande insikten om dess potential för sysselsättning och landsbygdsutveckling har gett upphov till utvecklingsinsat- ser, konferenser, nätverksbyggande etc. I Föreningen Skogens skrift

Skog&Forskning refereras t.ex. en undersökning av naturturism i Värmland9. Den visar på 1100 företag som ägnar sig åt naturturism enbart i detta landskap.

Den helt övervägande delen av företagen där avser upplåtelse av jakt- eller fis- kerätt, något som ger en förhållandevis blygsam genomsnittlig årsinkomst. En min- dre andel erbjuder boende, mat, kaffe och aktiviteter som paket eller var för sig. Dessa är verksamheter som genomsnittligt ger betydligt bättre inkomster.

Fulufjället – ett pilotprojekt

Det är bl.a. kringaktiviteter av det senare slaget som regeringen menar att reserva- ten ska kunna ge upphov till i större utsträckning än i dag. Genom att de skyddade områdena eller delar av dem görs mer tillgängliga ska fler kunna söka sig dit och få naturupplevelser och förståelse för naturen, samtidigt som kringboende får syssel- sättning och försörjning genom att erbjuda service, boende, aktiviteter etc. inom och utanför det skyddade området.

Fulufjällets nationalpark är något av ett pilotprojekt och en förebild när det gäl- ler nytänkandet kring turism och friluftsliv i skyddade områden. Planeringen av nationalparken och dess förvaltning har gjorts enligt s.k. ROS-modell och genom samråd med de kringboende. (ROS = Recreation Opportunity Spectrum – en zon- indelning där man tar utgångspunkt i grad av mänsklig påverkan, fysisk miljö, san- nolika upplevelser och lämpliga aktiviteter). Som ett led i processen gjordes bl.a. en besöksstudie. För första gången skaffades kunskaper såväl om besökarna som om geologi och växt- och djurliv. Kunskaperna från besöksstudien blev bl.a. under- lag för skötselplanen

I nationalparken finns servering, Naturum och parkeringsplats. Längre in i par- ken finns bl.a. en anläggning med möjligheter till boende och ädelfiske, som sköts av en arrendator.

Valet av en ny planeringsprocess gjordes när det visade sig att planerna på en nationalpark stötte på starkt motstånd bland de kringboende. Tanken med proces- sen var att skapa en insikt om fördelarna med en nationalpark, inte minst hos lokal- befolkningen.

Man riktade in sig på att visa på möjligheterna med parken i stället för de re- striktioner den skulle föra med sig, och förde in ett bredare socialt perspektiv i dis- kussionerna. Genom zoneringen av parken kunde restriktionerna begränsas. Identi- fieringen av de investeringar och nya arbetstillfällen som kunde bli aktuella bidrog till att vända den tidigare negativa opinionen i positiv riktning.

Projektet ledde också till att ”Fulufjällsringen” bildades. Den är ett nätverk av turismentreprenörer i nationalparkens omland. I nätverket ingår ca 40 medlemsfö- retag med boende, servering, hemslöjd, upplevelser m.m. som affärsidéer.

Att nationalparken blev ett av de första områden som certifierades som PAN Park är ytterligare en betydelsefull faktor för turismutvecklingen, liksom att en till- hörande stugby byggdes i närheten av parken. PAN står för Protected Area Net- work och är ett samarbete mellan Världsnaturfonden och ett holländskt reseföretag. Syftet med certifieringen är att skapa ett nätverk av skyddade områden i Europa.

9

En enkätundersökning av ETOUR i samarbete med Föreningen Skogen, refererad i Skog&Forskning 1-04. Artikel av Lisa Hörnsten Friberg: Naturturism – vanligare än man tror.

Naturen ska ges ett ekonomiskt värde genom en turism som bygger på att naturvär- den bevaras – en hållbar turism.

Naturturism en växande inkomstkälla – men vad