• No results found

Elias var liksom Linus ett år yngre än de andra i klassen, eftersom de båda hade börjat i sexårsverksamhet redan som femåringar. Han hade sina ”bästa kompisar” och sin ”bästis” i skolår tre, Röd grupp, där han själv hade gått tidigare. Eftersom hans största intresse var idrott deltog han för det mesta i fotbollsspelandet på rasterna och hängde därigenom ihop en hel del med Joakim, Oskar och Jonas. Men det var Linus och Tobias som han sade sig vara mest kompis med.

Ibland uppstod konflikter särskilt mellan Joakim och Elias. Dessa hade ofta sin grund i att Joakim påtalat eller retat Elias för att han var ett år yngre. Att Linus också var ett år yngre användes däremot sällan i syfte att reta eller kränka honom.

Redan tidigt på hösten observerades situationer när Elias utsattes för påhopp av andra pojkar. Den första noterades ett par veckor efter skolstarten när Oskar och Jonas tagit och gömt Elias nya målvaktshandskar som han tagit med sig till skolan. Några veckor senare nedtecknades en annan händelse där åldersskillnaden utgjorde motiv för handlingen.

I kapprummet efter skolans slut sitter Elias och gråter. Han är verkligen ledsen. Han berättar att Joakim och Oskar har retats för att han är ett år yngre. Läraren har pratat lite med honom men Jonas mamma kommer till utvecklingssamtal så läraren går in och börjar med det.

Elias: Ja, varannan dag.

Även på lektionerna brukar Joakim reta honom. Marie: Men ni har väl valt att sitta bredvid varandra? Elias: Inte jag, jag valde inte Joakim.

(Fältanteckningar 000914)

Elias upplysning om att han och Joakim inte ömsesidigt hade valt att sitta bredvid varandra i klassrummet, något läraren tidigare förklarat för mig att de hade gjort, uttrycker det som i deras relation kan sägas vara representativt för samspelet mellan dem. Att de drabbade samman var många gånger orsakat av att Joakim retat Elias. En händelse som uppstod på en idrottslektion får exemplifiera hur konflikter mellan dem kunde se ut.

Idrottslektion

Joakim skriker något till Elias och jäbbar åt honom. Elias går och sätter sig på bänken bredvid.

Joakim: Nu ska inte Elias vara med för nu är Elias sur (retsamt) Joakim går och sätter sig i ringen mitt på golvet.

Idrottsläraren frågar dem vad de vill vara för djur i en lek som de ska göra. När hon kommer till Elias svarar han: Inget.

Idrottsläraren: Vad sitter du där för? Vad har nu hänt? Oskar: Joakim och Elias bråkade.

De fortsätter att välja djur runt i ringen. Elias räcker upp handen. Joakim: Du får inte räcka upp handen där.

Oskar: Du måste sitta i ringen.

Bollen kommer rullande till Elias, som sitter på bänken bredvid. Han tar upp den.

Joakim: Du får inte ta den Elias, kasta tillbaka den.

De andra börjar leka ”Bolldatt”. Läraren går fram och pratar med Elias.

Elias har gått in och är med i leken. Joakim springer på honom så att han ram-lar. Han gråter. Han ramlar precis framför mig där jag sitter på bänken vid sidan och sätter sig framför mig, med ryggen mot mig. Jag pratar med honom och undrar hur det gick. Han berättar att han slog sig i armbågen men det värsta var att Joakim stoppade honom så att han ramlade.

Jag försöker trösta honom, håller honom på axlarna. Marie: Var det för att ni bråkade innan?

Elias: Ja.

Marie: Vad var det då om?

Elias sitter kvar hos mig en liten stund, sedan ber Oskar, som sitter på en bänk bredvid, Elias att komma och sätta sig hos honom. Elias sätter sig bredvid Oskar på bänken. Oskar viskar något till Elias.

(Fältanteckningar 001026)

Joakim gör här utfall mot Elias som resulterar i att han utesluts från den pågå-ende aktiviteten. Så fort Elias gör en ansats till att försöka komma med igen gör Joakim ett nytt utfall mot honom. Han får också uppbackning i sina hand-lingar av Oskar, vilket placerar Elias i en ännu mer utsatt situation med två som agerar gemensamt mot honom.

När han går med i leken springer Joakim på honom så att han ramlar omkull och gör sig illa. Elias menar att han är utsatt och kränkt och att Joakim gjort detta med beräkning. Han beskyller också Joakim för att många gånger initi-era sådana här påhopp och nedsättande handlingar mot honom.

Det bör dock framhållas att förhållandet mellan Joakim och Elias inte domi-nerades av konflikter och uteslutning. Mestadels höll de ihop och delade akti-viteter tillsammans. Främst märktes det i att de spelade fotboll tillsammans på rasterna men de valde också att samarbeta under lektionstid flera gånger under hösten då tillfälle till det gavs.

Vid ett flertal tillfällen, företrädesvis under hösten, noterades i fältanteckning-arna hur Joakim mätte sig i skolframgång med Elias genom att ställa kontrol-lerande frågor om hur långt Elias hunnit med uppgifter och hur många rätt han haft på prov. Om de handlingarna kan relateras till de nedsättande anmärkningarna på Elias yngre ålder är svårt att veta, men det skulle kunna vara så. Ålder och skolframgång skulle i så fall kunna utgöra en grund för konkurrens och rivalitet där uteslutning och nedsättande handlingar skulle