• No results found

Koppling till regionala strategier

Innehållsförteckning

3. Koppling till regionala strategier

På regional nivå finns ett flertal planer och studier som har betydelse för aktuellt stråk. Nedan presenteras följande urval:

 Regional cykelplan för Värmland, 2014  Värmlandsstrategin 2014–2020

 För ett klimatneutralt Värmland. Klimat- och energistrategi för Värmlands län, 2015  Regionalt trafikförsörjningsprogram för Värmland 2017–2021

 Regional systemanalys, 2017

 Regional Transportplan för Värmlands län 2018–2029

3.1. Regional cykelplan för Värmland

Syftet med den regionala cykelplanen för Värmland (2014) är att utifrån visioner och mål få en samsyn i länet om inriktning och åtgärder för att nå en ökad cykling i Värmlands län. Planen ska verka som ett vägledande dokument för utveckling av en ökad och säker cykling i länet. Cykelplanen identifierar fyra strategiska områden för utveckling av cykling i Värmland:

 Samhällsplanering/Fysisk planering - Cykel skall vara en naturlig del i all samhällsplanering och åtgärder för ökad och säker cykeltrafik skall integreras i all lokal och regional planering.

 Ökad vardagscykling

 Hela-resan-perspektivet - samordning så att hela resan från ”dörr till dörr” fungerar  Cykling för rekreation och turism

Dessa fyra strategiska områden ska vara vägledande för utvecklingen av cyklingen i Värmland. Det innebär att cykeln bör vara en naturlig del av all samhällsplanering, både på lokal och regional nivå, för att skapa förutsättningar för en ökad, säker och attraktiv cykeltrafik.

(Trafikverket och Region Värmland, 2013)

3.2. Värmlandsstrategin 2014–2020

Värmlandsstrategin är framtagen av Region Värmland och är en plan för hur hela Värmland ska vara och uppfattas år 2020 och handlar om att hitta vägar för en hållbar utveckling och hållbar tillväxt. Fyra områden med en tydlig strategisk betydelse har ringats in och till dessa områden finns även ett antal mätbara mål och åtgärder. Målen är så kallade effektmål på en övergripande samhällsnivå. Bland de fyra områden som pekats ut ingår bland annat Bättre kommunikationer. Den strategiska inriktningen går ut på att det ska vara enkelt att ta sig till, från och inom Värmland. Att det finns bra möjligheter med snabba och enkla transporter, men också en god bredbandstillgänglighet. Digitaliseringens möjligheter ska tas tillvara för att hantera de samhällsutmaningar man står inför och ett aktivt arbete ska ske för att framtidens resor, transporter och infrastruktur ska harmonisera med målet om hållbar tillväxt.

Värmlandsstrategins mål för Bättre kommunikationer har preciserats såsom följande:  Ökade möjligheter att bo och arbeta i hela Värmland

 Gång-, cykel-, och kollektivtrafik ska öka sina andelar av persontransporterna  Restiderna med tåg och buss till Stockholm, Oslo och Göteborg ska minska  Antalet avgångar och passagerare vid Karlstad Airport ska öka

 Direktflyg till Köpenhamn och minst en annan internationell hubb  Öka godsmängden som transporteras på Vänern

 Alla hushåll och företag ska ha möjlighet till bredband om minst 100 Mbit/sek

(Region Värmland, 2014)

3.3. För ett klimatneutralt Värmland

Länsstyrelsen har, utifrån sitt uppdrag inom det klimat- och energistrategiska arbetet, tagit fram en regional handlingsplan för samverkan inom energiomställning och minskad klimatpåverkan. Det övergripande målet är att Värmland ska vara klimatneutralt till år 2030. För att kunna nå de uppsatta klimatmålen har det under sex fokusområden gjorts en genomgång av möjligheter och begränsningar. Ett fokusområde behandlar bland annat Vägtrafikens användning av bensin och olja. Vägtrafiken dominerar de utsläpp som sker i länet och ett brett spektrum av åtgärder behöver vidtas, däribland en samhällsplanering som minimerar behovet av vardagliga transporter till mjuka styrmedel för att ändra människors transportbeteenden (mobility management).

(Länsstyrelsen Värmland 2015)

3.4. Regionalt trafikförsörjningsprogram för Värmland 2017–2021

Regionalt trafikförsörjningsprogram är ett långsiktigt, strategiskt dokument för kollektivtrafiken i Värmland. Programmet gäller mellan 2017 och 2021 och kommer att följas upp varje år. Det är ett politiskt beslutat dokument som tas fram av Region Värmland. I programmet finns fyra mål. Till varje mål finns mätbara delmål och indikatorer, som kommer att följas upp varje år.

Tillgänglighet för regional tillväxt

Kollektivtrafiken ska stärka regionens tillgänglighet och utveckling genom ett sammanhållet system av regional trafik och tätortstrafik, förbindelser över länsgräns mot angränsande län och landsgräns mot Norge samt kopplingar mot storstadsområdena Stockholm, Göteborg och Oslo.

Delmålen/indikatorerna är till exempel ökat resande och kortare restider mellan kommunernas huvudorter och Karlstad.

Attraktivitet och användbarhet

Kollektivtrafiken ska upplevas som ett attraktivt och användbart alternativ med enhetliga,

gemensamma och lättillgängliga system. 2021 ska till exempel 80 % av resenärerna vara nöjda med kollektivtrafiken i länet.

Miljö

Kollektivtrafiken ska bidra till att öka energieffektiviteten och att minska trafiksystemets negativa miljöpåverkan. Ett delmål är till exempel att fordonens utsläpp av fossil koldioxid ska ha minskat med 60 % år 2021 jämfört med 2008, vilket innebär max 419 g/fordonskilometer.

Resurseffektivitet

Kollektivtrafiken ska planeras och genomföras för ökad resurseffektivitet. Delmålen/indikatorerna på det här området handlar om att öka antalet resenärer i fordonen.

Till exempel ska det vara 16 påstigande per enkeltur i regional busstrafik, på stomlinjerna.

(Region Värmland, 2016)

3.5. Regional systemanalys Värmland

Inför revideringen av Region Värmlands länstransportplan 2018–2029 reviderades även Värmlands regionala systemanalys (Regional systemanalys Värmland, 2017). I analysen framgår att Värmland har en tydlig enkärnig struktur där de flesta stora transportstråken ansluter till Karlstad. E18 (Riksgränsen vid Årjäng-Karlstad-Örebro-Stockholm) pekas ut som ett av de viktigaste nationella stråken i

Värmland. Andra stråk av viktig karaktär är E45, Värmlandsbanan och Norge/Vänerbanan. De viktigaste regionala stråken är riksvägarna 61, 62 och 63 samt Fryksdalsbanan.

(Region Värmland, 2017a)

3.6. Regional Transportplan för Värmlands län 2018–2029

Region Värmland ansvarar för upprättandet av länsplaner i Värmland från och med länsplanen 2010– 2021, tidigare var Länsstyrelsen i Värmland planupprättare. Värmlands länstransportplan ”Regional transportplan för Värmlands län 2018–2029’’ är en trafikslagsövergripande plan som anger målen för utvecklingen av den regionala transportinfrastrukturen i Värmland. Länstransportplanen omfattar både person- och godstransporter för den regionala infrastrukturen. Utgångspunkten är de

övergripande nationella transportpolitiska målen om en samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning för medborgarna och näringslivet.

Under perioden planeras mötesseparering av utpekade sträckor på väg 61, 62 och 63, som alla ansluter till E18 genom Karlstad.