• No results found

II. VÝZKUMNÁ ČÁST

7.1 Případové studie dětí se zrakovým (kombinovaným) postižením

7.1.2 Případová studie II

Chlapec, 13 let

Osobní anamnéza

Chlapec má lehkou MR s nerovnoměrným rozložením schopnosti (DMO – spastická kvadruparéza se složkou ataxie), symptomatické zrakové vady (hypermetropie a strabismus) a sluchové vady (nedoslýchavost na pravé ucho), poruchy řeči (dysartrie, lehká koktavost, dysfonie).

Chlapec z druhé fyziologické gravidity, překotný porod v 36. týdnu těhotenství, vdechnutí plodové vody, apgar skóre 10, nekříšen. První noc po narození, v důsledku náhlé zástavy dechu, kříšen. Sluchový screening v porodnici neproveden.

Bez novorozenecké žloutenky.

Rodinná anamnéza

V rodině se vykytuje diabetes ze strany matky. Dále pak rakovina prsu ze strany otce (matka otce) a rakovina tlustého střeva ze strany otce (otec otce). Dále se v rodině vyskytuje astma a četné alergie z obou stran.

Sociální anamnéza

Chlapec žije pouze s matkou (rodiče jsou rozvedeni), avšak jedná se o hluboce stimulující prostředí, chlapec má dva sourozence, sourozenci mají mezi sebou dobrý vztah, společně sdílí dětský pokoj. Sourozenci jsou oba zdraví a slyšící. V rodině nulová hereditární zátěž. Chlapec navštěvuje 5. třídu základní školy, a to za přítomnosti asistenta, který je přítomný po celou dobu vyučování a pomáhá žákovi v rámci výchovných a vzdělávacích činností.

Chlapec je dobře adaptovaný, v mezích možností je samostatný, velmi komunikativní a pozitivně naladěný. Autoritu respektuje a úkoly plní. Pozitivně reaguje

na jemný dotyk (blízkých osob), má rád jemný kontakt s ostatními dětmi a vrstevníky, rád se dotýká psů či jiných zvířat (při canisterapii).

Hrubá motorika

Při soustředění je koordinace pohybů lepší, problémy však stále dělají nerovnosti v terénu. Po schodech chodí sám, nohy střídá. Překážky podleze i přeleze, kope do míče, chytá jej a poskakuje snožmo, hůře na jedné noze.

Jemná motorika

Práce oboru rukou je koordinovaná, vizuomotorická koordinace je dobrá, špetkový úchop vytvořen, ale držení tužky je stále křečovité a objevují se záškuby. Ruku proto chlapci vede při psaní asistentka. Používají silné trojhranné tužky. Kreslí a stříhá pouze s dopomocí.

Sebeobsluha

Se stravou potřebuje pomoci, vzhledem k záškubům v rukou. Tuhou stravu je potřeba rozmixovat. Kapesník používá sám, hygienické návyky má také obstojné.

Hygienu dodržuje pravidelně a relativně samostatně, pomoc potřebuje při oblékání, obouvání a také na toaletě.

Řečový vývoj

Chlapec se velmi snaží, avšak řeč není na úrovni věku jeho vrstevníků a je mu velmi těžko rozumět. Dokáže vyslovit pouze samohlásky (vokály) a při velkém soustředění zvládne některé souhlásky vyslovit aspoň náznakem.

Pozornost a soustředěnost je přiměřená a na otázky odpovídá většinou jedním slovem. Chlapec zná geometrické tvary, počítá do 100 s přechodem přes desítku, dny v týdnu, měsíce a také vyjmenuje druhy vět. Je potřeba asistence při sebeobslužných aktivitách. Ve škole je vhodné využít speciální klávesnice na PC a speciálně výukové programy.

Vzdělávací instituce

ZŠ a MŠ jsou bezbariérová vzdělávací zařízení, která poskytují základní vzdělání žákům od 1. do 9. ročníku. Školní výuka probíhání s ohledem na počet žáků v ročníku.

V případě malého počtu dětí se dva ročníky mohou spojit, a to v předmětech hudební

výchova, tělesná výchova, pracovní činnost a výtvarná výchova. ZŠ je spádová, proto se v ní vzdělávají i děti z okolních obcí.

Žáky této školy jsou děti s různými schopnostmi, dovednostmi i studijními předpoklady. Do výuky jsou integrovány děti se specifickými vzdělávacími potřebami (děti se zdravotním postižením, dále se zdravotním a sociálním znevýhodněním).

U žáků nadaných je podporován intelektový rozvoj.

Zájmové aktivity ve škole jsou Logohrátky (pohybové aktivity, hra, rytmizace, zpěv, říkadla s pohybem, dechová a artikulační cvičení, aktivity pro rozvoj slovní zásoby, práce s knihou, obrázkem, textem), dále výuka angličtiny, výtvarný a hudební kroužek.

Pozorování v rámci výzkumu

Matka dováží chlapce do školy každý den před začátkem výuky a před obědem si ho vyzvedává. Chlapec má přidělenou osobní asistentku, která mu pomáhá opisovat zápisy z vyučovacích hodin a se vším, co je třeba.

Rozumové schopnosti odpovídají pásmu lehké MR. Práce obou rukou je koordinovaná. Vizuomotorická koordinace je dobrá, špetkový úchop vytvořen, ale držení tužky je stále křečovité a objevují se občasné záškuby. Ruku proto při psaní vede asistentka. Chlapci je občas potřeba pokyn důrazně zopakovat a ujistit se, že správně pochopil obsah. Asistentka většinou opakuje po chlapci nesrozumitelné odpovědi na otázky. Ne každý chlapci rozumí.

Řečová oblast chlapce stále není na úrovni dětí jeho věku a je mu velmi těžko rozumět. Dokáže vyslovit pouze samohlásky (vokály) a při velkém soustředění zvládne některé souhlásky (p, m). Pozná i přečte všechna písmena, souhlásky však neartikuluje.

S chlapcem se druhá osoba domluví pomocí gest. Slovní zásoba je ovlivněna jeho omezenou mentální úrovní. Je zvídavý a často se doptává na význam slov, která nezná.

Větnou skladbu věty má v pořádku. Chlapec odpovídá stručně, někdy i jednoslovně.

V plynulosti řeči je slyšitelné opakující se slabikové zadrhávání. Prozodické faktory řeči dodržuje (melodii i přízvuk). Orofaciální oblast je vzhledem ke spasticitě jazyka charakteristická tlačeným tvořením hlasu (dysfonie). Ve větách se objevují ojedinělé dysgramatismy. Neverbální komunikace je na dobré úrovni vzhledem k diagnóze DMO. Ovšem díky postižení v orofaciální oblasti je chlapcova mimická výbavnost

téměř na nejjednodušší úrovni (smích, pláč, úlek a zlost). Zato jeho gestikulační schopnosti jsou velice dobře rozvinuté. Chlapec se gesty snadno domluví.

Při každém psaní chlapci vede ruku asistentka. Je potřeba silnější koncentrace pozornosti, proto je nutné do výuky zařazovat relaxační chvilky, kdy si chlapec může odpočinout. Pro usnadnění psaní začíná více využívat speciální klávesnici. Vázne porozumění čtenému textu, při čtení se občas ztrácí. Čte sám, ale jeho verbální schopnosti jsou výrazně oslabeny. Samostatného písemného projevu však chlapec není schopen ani s klávesnicí. Hlásky, které nemůže vyslovit, neslyší a tudíž je ani nenapíše.

Pozornost a soustředěnost je přiměřená. Na otázky odpovídá většinou jedním slovem.

Matematiku má chlapec rád, početní úkony zvládá bez problémů, pomoc potřebuje s přečtením slovních úloh.

Zrakový kontakt chlapec udržuje bez problému. Brýle nosí jako prevenci před strabismem a hypermetropii, ale často mžourá a mrká. Do učebnice se dívá z velké blízkosti. Na tabuli z poslední lavice už nevidí. Jeho očí jsou plynulé do všech směrů, přesto levé oko má tendenci stáčet se doprostřed. Drobné detaily předmětů v periferním vidění nerozezná. Chlapec pozitivně reaguje na zajímavé černobílé kontury a výrazné barvy. Jeho nejoblíbenějšími barvami jsou modrá a zelená, které zklidní jeho roztěkanost a zlepší koncentraci. Naopak červená barva chlapce psychicky rozruší.

Dotyk je pro chlapce velice důležitý. Znamená pro něj pochvalu. Při komunikaci chlapec s komunikujícím nedodržuje osobní zónu a pozoruje jeho artikulační aparát.

Výtvarné a pracovní dovednosti nezvládá. V oblibě má hudební výchovu, zejména rytmickou hudbu, kterou doprovází tancem a tleskáním.