• No results found

II. VÝZKUMNÁ ČÁST

7.1 Případové studie dětí se zrakovým (kombinovaným) postižením

7.1.3 Případová studie III

Dívka, 11 let

Osobní anamnéza

Dívka má kombinované postižení – těžká MR (Downův syndrom, dále DS) se symptomatickou zrakovou vadou (hypermetropie a astigmatismus) a poruchou řeči (těžká expresivní porucha), kombinované s pervazivní vývojovou poruchou, konkrétně nespecifikovanou. Dilatace KPS obou ledvin. Plicní hypertenze a úplný defekt atrioventrikulárního septa. V tomto důsledku proběhla operace srdeční chlopně, nyní je nález v normě.

Dívka z fyziologické gravidity, porod předčasný, s celou řadou komplikací. Již v průběhu těhotenství podezření na vadu plodu, avšak matka přerušení těhotenství odmítla. Plně kojena. Již od počátku se dívka potýkala s mnoha zdravotními komplikacemi. Vada srdce prokázána ihned po narození.

Rodinná anamnéza

V rodině se nevyskytuje vada sluchu ani jiných smyslů. Rodina zcela bez výskytu rakoviny jakéhokoliv typu. Ovšem téměř u všech členů výskyt četných alergií na pyly a zvířata. U matky otce také výskyt astma v těžší formě.

Sociální anamnéza

Dívka žije v úplně rodině s oběma rodiči. Jedná se o velmi solidní rodinu s funkčním a stabilním zázemím. Zahradu sdílí ještě s prarodiči a s rodinou z babiččiny strany. Dívka má dvě dospělé sestry. Stýká se s dětmi svého věku ve škole a také v rámci rodiny (sestřenice, bratranci). Její vztah s vrstevníky je zcela bez problému.

Dochází do 5. třídy speciální základní školy a je vzdělávána pomocí speciálního učebního plánu a také za podpory asistenta pedagoga.

Hrubá motorika

Pokud se dívka soustředí, je její chůze velmi plynulá a relativně samostatná, nedokáže však chodit rychle a běhat jako ostatní děti bez pomoci. Po schodech chodí sama, nohy umí střídat. Zvládá si hrát venku na prolézačkách, sama je schopna se pohoupat (samozřejmě pod dohledem), ráda si hraje s míčem či na písku. V poslední době se dívka také velmi ráda věnuje kreslení křídou po zemi.

Jemná motorika

Práce obou rukou je koordinovaná, špetkový úchop vytvořen, držení tužky je stabilní a plynulé, bez křečí. Dívka dokáže sama kreslit a ovládá také kreslení pomocí křídy, ovšem vždy pod dohledem.

Mezi oblíbené hračky patří kostky, panenky a lovci rybiček. Oblíbila si hru před zrcadlem a dokáže si hrát samostatně.

Vývoj řeči

Komunikace dívky probíhá zejména pomocí neverbální komunikace s využitím gest a zvuků. Sama dokáže vyslovit několik slov, avšak je nesnadné jí porozumět.

Rozumí několika základním a velmi často opakujícím se pokynům. Dívka pozná a napodobí písmenko K, také umí napsat číslo jedna, dále je schopna po nácviku rozeznat jednotlivé obrázky.

Sebeobsluha

S ohledem na úkolové činnosti v rámci školy je velmi nesamostatná a je odkázána na pomoc asistenta pedagoga. Dokáže se samostatně napít z hrnečku, jídlo však zvládá pouze s pomocí druhé osoby. Také v oblasti hygieny je nutná dopomoc, sama si dokáže umýt ruce a sama se svlékne.

Vzdělávací instituce

Vzdělávací zařízení poskytuje vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami (dále SVP) ve speciální základní a střední škole. Dále působí jako školní družina a školní jídelna. Speciální metody práce a speciálně upravené podmínky vzdělávání odpovídají potřebám žáků a závažnosti jejich postižení. Jde o různorodý výukový proces probíhající s využitím netradičních speciálních metod, dětem napomáhá při překonávání bariér, které jsou důsledkem specifických deficitů z různých oblastí osobnosti žáků. Třídy nejsou rozděleny podle věku žáků, ale podle úrovně jejich individuálních schopností a potřeb, které jsou stěžejní pro jejich vzdělávání. Typické je individualizované vyučování jednotlivých předmětů.

Vyučování probíhá na základě střídání se výuky a chvíle relaxace s nutným polohováním odpovídající možné zátěži jednotlivých žáků. Každý žák má stanovený individuální vzdělávací plán vycházející ze vzdělávacího programu.

Do vzdělávacího programu jsou zařazeny i podpůrné metody při výchově a vzdělávání dětí s těžkým kombinovaným postižením, např. zdravotní tělesná výchova, koncept bazální stimulace a pobyt v solné jeskyni (je součástí SZŠ). Využívána je reflexní metoda míčkování a smyslová terapie, která probíhá v místnosti snozelen.

V průběhu školního roku si žáci osvojují základy dovedností z oblastí hygieny, sebeobsluhy a stravování. Individuálně nabývají elementárních vědomostí, dovedností, návyků a jistot na míru jejich samostatnosti a soběstačnosti. Každá získaná dovednost zvyšuje kvalitu života žákům. Využitím výtvarných a pracovních dovedností si rozvíjí své zájmy, estetické cítění, hudební schopnosti a nejjednodušší pracovní dovednosti.

Pozorování v rámci výzkumu

Dívku do ZŠ dováží matka a po skončení výuky si pro ni opět přijede. Děti se schází v malém počtu na místě, kde si je vyzvedá jejich učitelka. Výuka začíná tím, že si děti společně zopakují základní časové informace (den, měsíc, roční období). Ve třídě je vyvěšená nástěnka s piktografickým rozvrhem dne. Když je činnost dokončena, sundá se z nástěnky. Forma výuky je individualizovaná.

Dívka má vzhledem k mnohočetnému postižení výrazně opožděný psychomotorický vývoj a výsledky vzdělávání jsou téměř neměnné. Pohyby jsou pomalé, těžkopádné a nejisté. Je to dáno zejména celkovou hypotonií.

Zná několik málo onomatopoistických zvuků, které pozná. Slovní zásobu má dívka zautomatizovanou. Rozumí několika základním a často se opakujícím pokynům. Plnění pokynů pak probíhá podle momentální nálady, spíše je zaznamenáno opakování.

Komunikace probíhá především pomocí neverbální komunikace – s využitím gest a zvuků, sama dokáže vyslovit několik slov (výslovnost je nezřetelná). Gestikulace je převážně pasivní. Pasivní je i mimická výbava dívky. Výraz druhého člověka nerozezná. Aktivně reaguje na citlivý dotek, sama ho po druhých vyžaduje. Cítí se více v bezpečí. Dívka má problém s udržováním sociálního odstupu, nerozlišuje mezi známými a cizími lidmi. I k cizím lidem se hrne a naučeně je zdraví, vítá je stejně intenzivně jako nejbližší osoby.

Zrakový kontakt s komunikujícím je minimální. Dívka je v přítomnosti cizí osoby ve třídě nesoustředěná. Zrakem se snaží druhé zaměřit a je velmi málo schopna se od osobnosti odpoutat a dělat jiné činnosti (úkolové práce, jídlo), a to i přes pobídku asistenta. Schopnost soustředit se je u dívky velmi slabá, je velmi značně ovlivnitelná jinými posunky a velmi citlivě vnímá vše, co se okolo ní děje. Zrakem zkoumá pouze okolí své osoby. Svou tvář v zrcadle nepozná. Neorientuje se v prostoru. Periferní zrak dívka neovládá. Činnosti barevně zobrazené na obrázku se mechanicky učí, v reálném prostředí je však nepozná. Pro oko zajímavé a výrazně barevné předměty se dívce velmi líbí, proto usiluje o hmatový kontakt.

Dívka se mezi dětmi ve škole cítí spokojeně, na výuku se těší. Nejvíce úkolů zvládá vypracovat v prvních dvou vyučovacích hodinách. Následující úkony jsou spíše odpočinkové aktivity nebo činnosti, kdy dívka nemá pocit, že se učí. V úkolové činnosti je zcela nesamostatná, pomoc asistenta pedagoga je tedy nezbytná. Dle sdělení

pečujících osob se u dívky zlepšila schopnost soustředit se. Dívka pozná a napodobí písmeno K a písmeno A. Písmeno R momentálně s asistentkou nacvičuje.

K nácviku využívá různé obtahovací pracovní listy. V matematice umí zapsat číslo 1. Číslo 2 je opět nacvičováno pomocí obtahovacích cviků. Po nutném zácviku pozná i některé obrázky se základními sebeobslužnými aktivitami (spánek, toaleta, stravování apod.).

V druhé polovině školního dopoledne převažují spíše činnosti rukodělné, rehabilitační nebo relaxační. Dívka s oblibou poslouchá čtené pohádky, má ráda zpívání a hraní na jednoduché hudební nástroje pro rytmizaci (např. Orffovy nebo jednoduché nástroje).