• No results found

II. VÝZKUMNÁ ČÁST

7.1 Případové studie dětí se zrakovým (kombinovaným) postižením

7.1.1 Případová studie I

Dívka, 4 roky

Osobní anamnéza

Dívka má kombinované postižení – zraková vada (retinopatie novorozenců na úrovni praktické slepoty) kombinovaná s těžkou MR (dětská mozková obrna, dále DMO, spastická kvadruparéza), se symptomatickými poruchami řeči (těžká

expresivní porucha) a bronchopulmonární dysplazií s opožděným psychomotorickým vývojem.

Matka rodila předčasně, první těhotenství. Matka otěhotněla na základě umělého oplodnění. Porod dvojčat proběhl ve 25. týdnu těhotenství. Dívka byla pak ještě tři měsíce umístěna v inkubátoru nemocnice se specializovanou péčí na předčasné novorozence v Ústí nad Labem.

Rodinná anamnéza

V rodině se vyskytuje leukemie (matka matky – ve 43 letech), rakovina žaludku, chlopenní srdeční vada, astma, bronchitida, sourozenec dvojče zemřelo v osmém dni života, matka je po operaci dermoidu pravého vaječníku v 35 letech. Vyskytuje se ve vaječníku a patří k jeho poměrně častým nezhoubným nádorům.

Sociální anamnéza

Rodina úplná, sestra („A“ novorozenec) zemřela osmý den po porodu na sepsi a plicní selhání, výborná spolupráce s učitelkami v MŠ, sdílení společné činnosti s dětmi ze skupiny při ranním rituálu.

Dívka navštěvuje MŠ od září 2014 na dopolední program na čtyři hodiny denně (od 8 hodin do 12). Navštěvuje třídu s dalšími devíti dětmi (s jedním chlapcem s kombinovaným postižením a s dalšími osmi dětmi s jiným typem postižení (ve věku od 3–6 let).

Hrubá motorika

Dívka je imobilní. Pohybuje se v pojízdné židličce, v doprovodu dospělé osoby.

K židličce se používá přídavný stoleček, který slouží jako podpora při samostatného pohybu. Slouží také jako stabilní pomůcka k posílení hybnosti dolních končetin a zádového svalstva. K sedu využívá polohovací pomůcky, jako je deka, vak, rehabilitační balón, balanční podložka či klín. Během dne ji několikrát postaví s dopomocí na vertikalizační stojan. Otec s dívkou ještě cvičí Bobathovu a Vojtovu metodu 40 minut každé odpoledne.

Jemná motorika

Dívka využívá pomůcky ke stimulaci hmatu (měkké míčky, sáčky, sáčky s přírodninami, hmatové knížky, hračku s vibrací, haptickou deska). Pozitivně reaguje

na jemný dotyk (blízkých osob), má ráda jemný kontakt s ostatními dětmi, ráda se dotýká psů (při canisterapii).

Vývoj řeči

Rozumí jednoduchým a často se opakujícím se pojmům (např. papat, koupat, jezdit, přebalit, spinkat, jít, ven), podle toho konkrétní činnost předvídá a také se podle toho chová. Spolupracuje nejlépe při slovním doprovodu, má ráda říkanky a písničky (zná je a pamatuje si je), má ráda hudební pohádky, je citlivá na zvuky, velmi vnímá a má ráda hru na nástroje, má oblíbený bubínek a kytaru. Příjemné pocity projevuje úsměvem a spoluprací. Na vyzvání ukáže základní části na těle, na obličeji.

Osvojení nových slov probíhá individuálně, někdy slovo řekne hned a jindy je potřeba trpělivost.

Sebeobsluha

V oblasti sebeobsluhy je dívka plně odkázána na pomoc dospělé osoby.

Spolupracuje nejlépe při klidném slovním doprovodu.

Vzdělávací prostředí

MŠ je samostatný objekt. Nachází se vedle ZŠ pro tělesné postižení (dále TP). Přístup do objektu a prostory školy jsou bezbariérové. Do prvního patra se děti přemisťují speciálním výtahem. V podzemním podlaží je umístěna tělocvična s kuličkovým bazénem pro děti. V prvním poschodí se nachází rehabilitační místnost, pracovna pro využití k individuální práci a logopedii, lehárna a hrací prostory.

Konceptem MŠ je zájem dítěte a jeho přirozené potřeby, které jsou respektovány i s jeho osobními a specifickými zvláštnostmi. Zohledňují se odlišné sociální zkušenosti, individuální tempo rozvoje jeho osobnosti, potřeby apod. Dopolední program s dětmi probíhá v menší skupině nebo individuálně, kde je uplatňováno střídání rozmanitých her a činností.

MŠ v rámci vzdělávání dětem poskytuje speciální rehabilitace, logopedii, muzikoterapii, canesterapii, bazální stimulaci, strukturované učení (TEECCH program), Snoezelen místnost, speciální vzdělávací programy s pomocí počítače, Light box.

Pozorování v rámci výzkumu

Dívku každý den otec dováží do speciální mateřské školy, kde si ji přebírá třídní učitelka. Odstrojí ji a posadí do lezítka. Pro dívku si otec zase přijede před obědem,

protože se dívka stravuje mixovanou stravou. Dívka má těžce postižený zrak, přesto je společenská a spokojená mezi dětmi. Před cizími lidmi se cítí zprvu nejistě, ale po chvíli odposlechu, začne na sebe upoutávat pozornost. U dívky je již viditelné typické koverbální chování. Hýbe celým trupem a otáčí hlavou na strany, především v době, kdy se nudí.

Každý den se začíná ranním rituálem, kdy se děti společně pozdraví a zopakují si jména všech dětí ve třídě. Popíšou si program celého dne a na závěr si děti poví básničku, kterou se děti učí celý týden. Na všechny dny má dívka rozplánovanou intenzivní rehabilitaci (místnost Snoezelen, kuličkový bazén, individuální cvičení – Bobath koncept, Vojtova metoda).

Oblast verbálních schopností má dívka nedostatečně rozvinutou. Příjemné pocity projevuje úsměvem nebo spoluprací. Shazováním věcí ze stolku si umí „říct“

o pozornost. Negativní emoce dává najevo křikem, pláčem nebo nespolupracuje vůbec.

V těchto emočně vypjatých situacích se u dívky neprojevuje agresivní jednání.

Neverbální složka řeči není rozvinuta. U hudební a rytmické činnosti si tleská a občas se povede i náznak úsměvu.

Pohyby očí jsou plynulé ve všech směrech. Dle pozorování je znatelné, že dívka dává přednost levému oku, pravé mívá přivřené. Jelikož je u dívky zachován světlocit, osvědčila se kontrastnost podnětu a podkladu (zejména aktivity na LightBoxu). Dívka dává přednost trojrozměrným podnětům před plošnými (ohmatá si je). Se zájmem vnímá své okolí, má ráda především pohyb. Když kolem ní běhají jiné děti, snaží se i dívka v lezítku o pohybovou aktivitu také. Za předmětem, který zaujme její momentální pozornost (nejlépe ozvučeným či výrazně barevným), se dívka otáčí.

Je třeba rozvíjet všechny smysly, aby se zaktivovaly kompenzační smysly.

Dotykem reaguje velice dobře. Dívka má zvýšený zájem o fyzický kontakt, při kterém má možnost dotyku s druhou osobou. Proto je u ní fyzický kontakt zařazen a rozvíjen jako hlavní forma dorozumívání. Především předměty z různého materiálu citlivě vnímá. Dívka si s nimi manipuluje i ve školce při individuálním zaměstnání, kdy probíhá hmatová podpora úchopu (stimulace odlišnými druhy materiálů – drátěnky, houbičky, drsný povrch apod.), hojně jsou jí nabízeny hmatové knihy. Při individuální práci se u dívky používají i jemné techniky, především bazální stimulace (orientace na těle, stimulace obličejové části, protažení a uvolnění končetin, baby masáže končetin). Celé cvičení se to současně doprovází slovním doprovodem.

Na zvuky reaguje dívka dobře a se zájmem vyhledává jeho zdroj. S předměty ve svém dosažném prostoru manipuluje, posunuje či odstrkuje tak, aby docílila nějakého zvuku. Má ráda zvukové hračky a aktivity spojené s točivým pohybem a subjektivně jemným zvukem (točící židle, točení kolem převráceného auta, otevírání a zavírání vrzajících dveří apod.).