• No results found

Pedagogisk-metodisk kompetens

RELATERADE TILL VÅRDLÄRARUTBILDNINGEN

10.3 Pedagogisk-metodisk kompetens

Denna kategori inkluderar pedagogisk och metodisk förmåga, som leder till ökat lärande hos eleverna. Det som anses ingå i en sådan kompetens är t.ex. helhetsseende, medveten pedagogisk grundsyn, pedagogisk bredd och för- måga att handleda grupper.

Vera, Sara, Evy och Jane tar upp vikten av att ha en genomtänkt och kon- sekvent pedagogisk grundsyn eller kunskapssyn, som gör att vårdläraren vet vad hon gör och varför. Evys utsaga får illustrera denna typ av uppfattning. Evy: Och så måste jag ha en pedagogisk ide, en pedagogisk grund, en pedagogisk

tanke som genomsyrar alltihop det jag gör. Så att jag är konsekvent i det. Det tycker jag är så viktigt det där med konsekvens.

I: Och vad lägger du då i det, att du är konsekvent?

Evy: Det kan ju vara en sån sak som vi håller på med. Arbetar vi i grupp så måste man ju ha tentamen på samma sätt. Det är ju problem då eftersom vi skall sätta betyg på vårdgymnasiet i många kurser. Det kan vara väldigt knepigt att få ihop det med det sätt man jobbar på då. Man ger dubbla budskap där.

Att ha helhetsseende och överblick och att kunna sätta in kunskapen i ett sammanhang, i ett samhälleligt och internationellt perspektiv, anser Göta och Evy är nödvändigt för att förhindra att kunskapen blir fragmentarisk för eleverna. Här följer deras olika sätt att uttrycka denna vårdlärarkompetens. Göta: Det är ingen lätt fråga...det är att ha översikt, att se helheten, att kunna se slutet i

början på något vis. Inte bara se detaljerna utan en slags helhet. Det är viktigt. Evy: Förmåga att sätta in kunskapen i ett större sammanhang tycker jag också att man

måste ha. Att jag liksom vet vad som händer och sker i vårt samhälle som rör det här området, vad som händer internationellt så att jag kan väva in det som vi läser i ett större sammanhang. Det tror jag också är viktigt. Det är svårt, men det tror jag att man måste träna på mycket, så att det inte blir en massa delkunskaper. Vårdlärarkompetens enligt Lina är att vara mer pedagog än sjuksköterska, men hon inser att det för många vårdlärare kan vara en svår balansgång mellan de båda rollerna.

Lina: Jag tycker nog det är viktigt att jag är pedagog.... Och sedan att jag har den yr- keskunskapen som jag har, men att det viktiga för mig är att vara pedagog. ...om jag är en bra pedagog och ger utrymme, så sköter sig resten av sig själv.

122

Unn, Boel,och Sara tar upp pedagogiskt kunnande som en del i vårdlärar- kompetens, men Unn betonar samtidigt att det inte bara handlar om kunska- per utan också om att kunna hantera pedagogiska situationer.

Unn: Jag behöver naturligtvis ha ett pedagogiskt kunnande. Jag menar inte olika peda- gogiker /metoder/, utan det är det där med att hantera också. Man försöker se sa- ker med klara ögon.

...Att vara lärare handlar inte om att gå in i ett klassrum och ställa sig och för- medla någonting, utan det är faktiskt mycket annat. Det är det lilla av det man gör idag, tycker jag. Och det är ju så som Snobben: `Jag har lärt Snobben vissla...´ Så är det ju faktiskt många som gör och det är inte kompetens.

Inga betonar hur viktigt det är att en kompetent vårdlärare har pedagogisk bredd för att kunna anpassa metoderna till elevernas utvecklings- och kun- skapsnivå.

Inga: Ja, vad är mer viktigt? /i vårdlärarkompetensen/ Ja, sedan att pedagogiskt verkli- gen kunna föra ut sitt budskap och inte bara på ett sätt, utan jag ska kunna variera mig och då tänker jag ju på de olika klasser jag har. Jag kan ju ha samma saker i dessa olika klasser, men jag tar upp det på helt olika sätt så att jag inte bara kör en variant. /berättar om några olika klasser/

...Att jag då verkligen kan se /behoven/ och kunna ändra min pedagogik efter eleverna.

Evy anser att vårdlärarkompetens inkluderar lyhördhet och förståelse för elevernas kunskapsbehov för att läroplanens mål ska uppnås på bästa sätt. Evy: Ja, jag tycker det är viktigt att man har förståelse för just den grupp jag har

framför mig, vad just den gruppen behöver för att nå fram till de mål som vi skall nå fram till enligt läroplanen. Vad har de /eleverna/ med sig och vad behöver de få av mig? Att jag är så lyhörd och kan leva mig in i vad de har, så att jag kan komplettera. Ja, det tycker jag är mycket väsentligt.

En delkomponent i den pedagogiska kompetensen beskriver Ylva som att kunna lära eleverna att söka kunskap.

Ylva: ...att jag lär dem hitta. Vi jobbar ju mycket i projekt och där de då letar i böcker och söker kunskaper.

...Ibland behövs det ju bara ett eller två ord för att de skall komma vidare. Så för mig är det två saker, dels att jag har min egen erfarenhet, dels hjälpa eleverna fram till sin egen kunskap.

I: Och vad är det då du behöver kunna för att kunna hjälpa dem med det? Vad är det för kompetens som behövs?

123

Här berättar Ylva om vad vårdlärarutbildningen har betytt för henne när det gäller metodik och förhållningssätt till eleverna. Hon jämför med det sätt hon utövade läraryrket före VL och ser en kompetenshöjning.

Ylva: ...lärde jag mig att det inte är jag som behöver förmedla all kunskap utan att jag kan hjälpa dem fram. Det är väl där kompetensen..., att jag lär dem att hitta. Mia anser att en kompetent vårdlärare måste ha förmågan att arbeta demo- kratiskt med eleverna och att kunna starta upp ett projekt eller ett tema så att eleverna känner att de kan påverka och att deras tidigare kunskaper och erfarenheter tas tillvara. Så här beskriver hon en sådan process.

Mia: ...det känns bra det är när jag har satt igång ett tema. När jag har plockat från gruppen och fått ihop någonting som är intressant, som de står för och som de känner att de vill bygga vidare på i nästa steg. Inte någonting som jag har valt, utan de har själva varit med.

...Det är mycket spring, mycket virr, mycket nervöst allting, alla vet ingenting. Men sedan mot slutet har vi knutit samman allt och DÅ känns det bra!

Andra viktiga kompetenser är enligt Evy och Tea: förmåga att handleda grupper vilket kräver god självkännedom så att läraren vet vad hon t.ex. blir provocerad av. Tea lägger tyngd vid förmågan att handleda både utifrån sig själv som person och utifrån sina kunskaper.