• No results found

Prezentace a interpretace výsledků porovnání ideálních vlastností

2.2 Výsledky šetření

2.2.4 Prezentace a interpretace výsledků porovnání ideálních vlastností

V následující části porovnáme představy žáků o ideálním učiteli s reálnou zkušeností s jejich konkrétní třídní učitelkou.

U otázky vzdělání učitelky si žáci nejsou jisti, zda disponuje vysokoškolským titulem nebo se dále vzdělává. Uvádějí, že se s nimi učitelka o jejím vzdělání nikdy nebavila. Z toho důvodu má sloupec minimální hodnotu.

Pro žáky v první třídě je ideální učitel takový, který je spravedlivý, má

Graf 31: Porovnání vlastností ideálního učitele s vlastnostmi konkrétní

učitelky 1. třídy ZŠ

spolehnout. Zmíněným vlastnostem přikládají žáci v první třídě největší důraz. Podle nich musí mít učitel rád svou práci, spolupracovat s rodinou a ostatními pedagogy.

Jeho komunikační a profesní dovednosti by měly být na vysoké úrovni.

Žáci první třídy spatřují svoji učitelku jako zručnou v oblasti moderních technologií, zejména pak při práci s interaktivní tabulí.

V hodinách by však uvítali více humorných situací a objektivnější hodnocení při psaní písemných prací a při ústním zkoušení.

Třídní učitelka je podle žáků ochotná pomoci při řešení osobních problémů a ve výuce žáky podporuje a pomáhá jim se složitými úkoly. Žáci si nejsou jistí, zda se učitelka účastní nějakých kurzů, či školení, avšak uvádějí, že je vysokoškolsky vzdělaná.

Vzhled učitele nepokládají za podstatný, přesto na ně učitelka působí příjemným dojmem a připadá jim atraktivní.

Z výpovědí respondentů je zřejmé, že učitelka má dostatečnou autoritu i přes některé slabší stránky jako jsou: menší odolnost vůči stresovým situacím, netrpělivost a časté zvyšování hlasu při neuposlechnutí žáků.

Žáci by uvítali, kdyby byla spravedlivější. Příčinou nespravedlnosti je podle nich nadržování určitým jedincům. Didaktické schopnosti učitelky jsou na vysoké úrovni. Respondenti jsou spokojeni s tempem, intonací a spisovností jejího vyjadřování. Pro žáky první třídy jsou nejdůležitější osobnostní vlastnosti učitelů, dále pedagogicko-psychologické charakteristiky didaktické dovednosti.

Spravedlnost, autoritu, spolehlivost, vhodnou motivaci, ochotu pomoci a komunikační dovednosti pokládají u učitelů za nejdůležitější. Všechny odpovědi na ideální vlastnosti učitele a vlastnosti konkrétní učitelky byly zprůměrovány. Zmíněné vlastnosti ideálního učitele jsou pro žáky 1. třídy důležité z 88%, učitelka naplňuje představu ideálu z 86%

Třídní učitelka 1. třídy naplňuje z větší části představu žáků o ideálním učiteli.

2.2.5 Prezentace a interpretace výsledků porovnání ideálních vlastností učitele s vlastnostmi konkrétní učitelky 3. třídy

U otázky vzdělání učitelky si žáci ve třetí třídě také nejsou jisti, zda disponuje vysokoškolským titulem nebo se dále vzdělává. Uvádějí, že se s nimi učitelka o jejím vzdělání nikdy nebavila. Z toho důvodu má sloupec minimální hodnotu.

Překvapivá byla otázka vzhledu. Přestože vzhled pro žáky ve 3. třídě není úplně důležitý, učitelka je podle nich atraktivní. Z výsledků grafu a ústních výpovědí je zřejmé, že učitelka má smysl pro humor a dokáže vhodně motivovat k činnostem.

Většinou jedná spravedlivě a žáci se na ni mohou ve všech ohledech spolehnout. V jejich hodinách převládá klid a dokáže si udržet pozornost.

Komunikační schopnosti třídní učitelky jsou na vynikající úrovni. Mluví spisovně a dostatečně nahlas, nemluví rychle. S rodiči a ostatními pedagogickými pracovníky má vynikající vztah. Ochotně žákům pomáhá nejen při výuce. Žáci

Graf 32: Porovnání vlastností ideálního učitele s vlastnostmi konkrétní třídní učitelky 3. třídy ZŠ

0%

využívá moderní technologie, zejména interaktivní tabuli a počítač. Při vzniklých komplikacích jedná rozvážně a při neshodách si vyslechne všechny aktéry. Jedinou negativní stránku učitelky spatřují žáci/kluci v upřednostňování ženského pohlaví.

Žáci ve třetí třídě přikládají největší důležitost pedagogicko-psychologickým charakteristikám. Především lásku k práci považují u učitelů za nejvýznamnější aspekt. Důležité jsou pro ně také komunikační dovednosti, autorita učitele, vzdělání učitele a podpora učitele při výuce. Žáci jsou zcela přesvědčeni, že učitelku práce učitelky a přináší jí potěšení. Přestože učitelka v otázce autority a spravedlnosti nedosahuje úplného ideálu, je svými žáky vnímána jako ideál. Všechny odpovědi žáků na ideální vlastnosti učitele a vlastnosti konkrétní učitelky byly zprůměrovány. Zmíněné vlastnosti ideálního učitele jsou pro ně důležité z 89%, učitelka naplňuje představu ideálu z 91%.

Třídní učitelka 3. třídy naplňuje představu jejích žáků o ideálním učiteli.

2.2.6 Prezentace a interpretace výsledků porovnání ideálních vlastností učitele s vlastnostmi konkrétní učitelky 5. třídy

Míra zjištěných vlastností, schopností a dovedností třídní učitelky páté třídy není dostačující v porovnání s představami respondentů o ideálním učiteli. Učitelka nemá smysl pro humor, který žáci spatřují jako jednu z nejdůležitějších vlastností osobnosti učitele. Nedostatek humoru ve výuce souvisí i s motivací, která je neuspokojivá vzhledem k ideálu. Žáci by uvítali více podpory při výuce a objekti-vnější hodnocení. Třídní učitelka je pro ně atraktivní, přestože nesplňuje úplný ideál.

Spolupráce učitelky s ostatními pedagogy a s rodinou je dostačující, nicméně úplného ideálu nedosahuje. Učitelka je v celku spolehlivá a má dostatečnou autoritu.

Komunikační dovednosti jsou na vysoké úrovni. Žáci uvádějí, že učitelka občas promluví sprostě, při výkladu mluví rychle a nepřizpůsobuje se jejich tempu.

Ačkoliv je vzdělání učitelky podle žáků ideální, ostatní vlastnosti a dovednosti jsou vždy pod úrovní ideálu. Zarážející je především hodnocení týkající se lásky k práci

Graf 36: Porovnání vlastností ideálního učitele s vlastnostmi konkrétní učitelky 5. třídy ZŠ

učitele. Vzhledem k tomu, že je pro žáky láska k práci nejdůležitější, učitelka z daleka nenaplňuje jejich představu o ideálu. Většinou uváděli, že je učitelka protivná a velmi často zvyšuje nevhodným způsobem hlas. Pokud hluk ve třídě přesáhne únosnou hranici, křičí a vyjadřuje se neslušně. Humor používá spíše k zesměšňování žáků než ke zpestření výuky.

Učitelka s ostatními kolegy a s rodiči žáků spolupracuje bez větších problémů.

Pro žáky páté třídy jsou nejdůležitější pedagogicko-psychologické charakteristiky a osobnostní charakteristiky. Nicméně velký význam přikládají také didaktickým schopnostem. Mezi nejdůležitější vlastnosti a dovednosti učitele řadí lásku k práci, smysl pro humor, podporu učitelky při výuce, komunikační schopnosti, spolupráci učitelů v kolektivu. Všechny odpovědi na ideální vlastnosti učitele a vlastnosti konkrétní učitelky byly zprůměrovány.

Zmíněné vlastnosti ideálního učitele jsou pro žáky 5. třídy důležité z 96%, učitelka naplňuje představu ideálu z 71%

Třídní učitelka 5. třídy nesplňuje představu jejích žáků o ideálním učiteli