• No results found

Författarpresentation

Catharina Ekdahl, Faton Xhila och Jonny Wikborg arbetar som lärare i fritidshem på Karstorpskolan Norra i Lomma. Faton är utbildad grund- skollärare åk 1–6. Catharina och Jonny är utbildade fritidspedagoger (lärare i fritidshem).

Sammanfattning

Hösten 2019 fick vi en förfrågan om att delta i ett pilotprojekt i samar- bete med Malmö universitet. Projektets utgångspunkt var att fokusera på praktikutvecklande undervisning i fritidshem. Våra studier skulle kunna relateras till de fyra kunskapsområdena inom fritidshem (Skolverket, 2016). Vi valde att undervisa om digitala verktyg för framställning av olika estetiska uttryck, ur läroplanens centrala innehåll. Syftet med vår studie är att kunna använda och utveckla ny kunskap när det gäller digi- tala verktyg (Skolverket, 2016 kap. 4).

Vid Karstorps fritidshem arbetar vi mycket med filmskapande och fo- tografering. Vi ville därför undersöka hur mycket eleverna kan om foto- grafering och hur de hanterar kamerafunktionen på en Ipad. Är eleverna duktiga på det tekniska och instrumentella? Vilka begrepp använder vi oss av och vad betyder de? Vi vill genom vår undervisning bidra till att eleverna förstår vad det är och vad det inte är att klippa en bild och vilka konsekvenser det får för bildkonstruktionen.

Vi inledde studien med en screening där vi ville identifiera vad ele- verna kunde tekniskt och instrumentellt. Begreppet ”redigera” dök upp

under screeningen. När vi hade gjort screeningen gjorde vi en analys som ledde till ett förtest där vi intervjuade eleverna. En av frågorna som vi ställde handlade om begreppet redigera. Efter analysen valde vi lä- randeobjektet: att klippa en bild.

Efter screening och förtest har vi genomfört tre reviderade lektioner med olika elevgrupper vid varje lektion med efterföljande eftertest. Där- efter har vi analyserat resultaten i förhållande till lektionen och reviderat lektionen inför nästa tillfälle.

Slutresultaten av det senarelagda eftertestet visar att eleverna har för- djupat sina kunskaper när det gäller det tekniska och instrumentella. De har lärt sig nya begrepp och dess betydelse. Konsekvenserna av att klippa en bild har resulterat i flera olika resultat. Detta har gett oss insik- ter om att vi måste fortsätta utveckla undervisningen i förhållande till vårt lärandeobjekt.

Bakgrund

På Karstorps fritidshem arbetar vi mycket med filmskapande och foto- grafering. Det var därför av intresse att undersöka vad eleverna kan om fotografering och hur de hanterar kamerafunktionen på en Ipad. Vi var intresserade av att eleverna skulle förstå vad det är och vad det inte är att klippa en bild och vilka konsekvenser det får för bilden. Vår uppfattning är att eleverna idag producerar mycket bild och filmade sekvenser. Där- för var det också av yttersta vikt att diskuterar de etiska övervägningar eleverna måste göra när de tar ett foto på någon annan eller vid redige- ring av bilder inom film och fotoskapande.

Den tekniska utvecklingen går väldigt snabbt. De elever vi möter i vår undervisning idag har haft tillgång till tekniken under hela sin uppväxt. Det syns främst på deras icke rädsla inför hantering av diverse digitala verktyg. Det är snarare vi lärare som innehar en rädsla för den digitala utvecklingen. Skolinspektionen har i en granskning av 24 fritidshem (2018) kommit fram till att få av de granskade fritidshemmen använder digitala verktyg i undervisningen för att lösa problem, utveckla kommu- nikativa förmågor och utforska områden. Det kan bero på just den rädsla som ibland lärare upplever inför de digitala mötena. I dessa möten skulle vi lärare kunna bjuda in eleverna som experter och därmed för- djupa allas kunskaper i lärandet om detta område. Lärarna skulle på så

57 2014, s. 86) i detta möte. Eftersom skolan speglar samhället kan fritids- hemmet bidra till den samfälliga förändringen genom att erbjuda elever- na att utveckla förmågor genom att använda digitala verktyg i undervis- ningen.

I de nya skrivningarna i läroplanen för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet har vikten av fritidshemmens undervisande roll i digi- tala frågor betonats genom följande läroplansmål.

Digitala verktyg för framställning av olika estetiska uttryck. - att kunna använda och utveckla ny kunskap när det gäller digi-

tala verktyg (Lgr 11, kap 4).

Flera forskare och lärare hävdar att skolan måste bli bättre på att minska avståndet mellan skolans kultur och barnens vardag, och då speciellt inom medieområdet. Unesco, Förenta nationernas organisation för ut- bildning, vetenskap och kultur har initierat MIK (Medie- och Informat- ionskunnighet) eftersom det är en viktig demokratifråga och därmed även en fråga för skolan (i Jansson, 2014, s. 18).

Det är bara genom att använda digitala verktyg som fördjupad bildför- ståelse kan nås, och då främst dess begränsningar och etiska övervägan- den i det ögonblick bilden tas (Jansson, 2014, s.77). Vidare är det ge- nom användandet av kameran och diskussioner om detsamma som ger ökad förståelse även i mötet med andra bilder (a.a.). I läroplanen fram- går det att den undervisning som erbjuds eleverna ska innehålla variat- ioner av arbetssätt där olika uttrycksformer och lärmiljöer får en möjlig- het att integrera omsorg och lärande (Skolverket, 2016), vilket använ- dande av kamera kan bidra med. Vidare går det att ta del av hur under- visningen ska bidra till att eleverna både utmanas och uppmuntras att pröva egna och andras idéer. Det har bidragit till intresset av vår studie att arbeta med film-/foto-kunnighet och digital kunnighet och följande syfte och frågeställningar.

Syfte

Vi ville identifiera på vilket sätt elever hanterar fotografering och hur de förstår kamerafunktionen på en Ipad. Nedanstående två frågeställningar har vi utgått från:

• Hur använder eleverna kameran på en Ipad?

• Vilken förståelse har eleverna av kamerans funktion?

Planering av tillvägagångssätt inför screening och