• No results found

Rekreation och friluftsliv

In document MKB för Järnvägsplan (Page 43-46)

Rekreation är ett vitt begrepp. I denna miljökonsekvensbeskrivning har rekrea-tion och friluftsliv avgränsats till att omfatta den typ av rekrearekrea-tion som äger rum i utomhusmiljöer som till exempel friluftsområden. Det kan röra sig om allt från vardagsrekreation som promenader, ridning och joggingturer till mer sociala el-ler arrangerade händelser såsom picknickar, cykelutflykter och fågelskådning.

Utöver tillgång till lämpliga rekreationsområden är människors möjlighet att ta sig till, från och mellan dessa områden av stor betydelse för möjligheten till re-kreation och att bedriva friluftsliv. I avsnittet behandlas därför även järnvägens funktion som barriär för människors förflyttningar i området.

FÖRUTSÄTTNINGAR OCH BEDÖMNINGSGRUNDER

Beskrivningarna och bedömningarna är baserade på den landskapsanalys som utförts inom projektet och som ligger till grund för det gestaltningsprogram som upprättats14. Vidare har material hämtats från en tillgänglighetsanalys för Tung-elsta stationsområde15och en buller- och vibrationsutredning16 som utförts inom ramen för projektet. Därtill har platsbesök gjorts. I övrigt baserar sig beskriv-ningar och bedömbeskriv-ningar på befintligt underlag från länsstyrelsen, Skogsstyrel-sen, Regionplane- och Trafikkontoret samt kommunen.

Figur 5.11 Stig mellan Vadeberg och Vretaberg.

Figur 5.12 Smitväg över spåret vid Tungelsta ridskola.

44 KAPITEL 5, PROJEKTETS LÅNGSIKTIGA PÅVERKAN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Diarienummer TRV 2013/8432

Stockholmsregionens grönstruktur utgörs av tio gröna kilar med natur-, kultur- och sociala värden. Området för järnvägsplanen ligger inom eller på gränsen till Hanvedenkilen (figur 5.13). Kilen domineras av ”storskogen” och här kan man finna stora sammanhängande skogsområden och många sjöar. Inom Hanveden-kilen finns tre större friluftsgårdar med stort utbud av spår, leder, service och möjlighet till samvaro17. Nordväst om järnvägen finns en regional vandringsled nordväst om järnvägen18. På ömse sidor av järnvägen, på cirka 600 meters av-stånd, finns så kallade ”tysta områden” (med bullernivåer under 45 dB(A)) och Hemfosa är utpekad som en ”grön station” 19 enligt RUFS 2010. 1000 meter från järnvägen ligger den ekvivalenta ljudnivån enligt utförda beräkningar på cirka 35 dB(A)20. Ett område norr om järnvägen och väster om Tungelsta samhälle är i Ha-ninge kommuns översiktsplan21 utpekat som ett viktigt tätortsnära grönområde.

Hemfosa, men även Tungelsta, ligger således nära stora ströv- och skogsområ-den. I landskapet finns ett nätverk av mindre grusvägar och stigar, exempel se fi-gur 5.11. Området har stor potential som rekreationsområde för promenader, cyk-ling, ridning och bär- och svampplockning. Mellan Tungelsta och Vadet, i höjd med km 27+500, ligger Tungelsta ridklubb (cirka 350 medlemmar) och i Ekeby finns Ekeby ridsällskap (cirka 90 medlemmar). Det finns även flera hästgårdar i området. Ridklubbarna och hästgårdarna använder närområdet flitigt för ridtu-rer. Söderbyvägen och Hammarbergsvägen – Nya Stavsvägen ingår i cykelleden

”Kustvägen”. Karlsrovägen är rekommenderad för cykelutflykter på kommunens cykelledskarta.

Järnvägen utgör en barriär i landskapet dels i form av fysiskt hinder, dels som ett avhållande riskmoment. Vid Mösättra, vid km 24+500, finns en smitväg över spåren. Söder om järnvägen utgörs den av en skogsbilväg som förbinder en väl upptrampad stig norr om järnvägen. Vid Tungelsta ridklubb finns en upptram-pad smitväg över spåret i ett mycket farligt läge med skymd sikt (figur 5.12). Sti-gen används främst sommartid för att förflytta hästar till hagar belägna norr om järnvägen. De smitvägar som finns över spåren tyder på att det finns behov av passager.

Miljömål och hushållningsbestämmelser

Intressen för rekreation och friluftliv ingår i miljömålet God bebyggd miljö. I pre-ciseringen av miljökvalitetsmålet står att det ska finnas ”natur- och grönområden och grönstråk i närhet till bebyggelsen med god kvalitet och tillgänglighet”. Vi-dare anger miljöbalkens hushållningsbestämmelser (3 kap. miljöbalken) att om-råden ”som har betydelse från allmän synpunkt på grund av deras naturvärden eller kulturvärden eller med hänsyn till friluftslivet skall så långt möjligt skyddas mot åtgärder som kan påtagligt skada natur- eller kulturmiljön”.

EFFEKTER OCH KONSEKVENSER

Järnvägens barriäreffekt i landskapet ökar, generellt sett, vid en utbyggnad till dubbelspår. Den nya bron i Mösättra medför att en farlig smitväg över spåret, för-svinner, vilket får anses förbättra tillgängligheten. I övrigt ersätter planerad(e) bro och portar befintliga plankorsningar. Detta medför inte förbättrad tillgäng-lighet i sig jämfört med i dag, eftersom passagerna redan existerar. Däremot innebär planskildheterna säkrare passager över järnvägen. De två kombinerade gång-, cykel- och ridbroar som ingår i projektet, vid Mösättra och vid Karlsro – Skogsäng, kommer att vara tillgänglighetsanpassade och utrustade med cirka två meter höga skärmar som gör att hästar inte kan se ut från bron. Därigenom reduceras risken för att hästar ska bli skrämda av tågtrafiken eller av eventuella aktiviteter invid bron. Detta minskar i sin tur risken för olyckor på järnvägsan-läggningen. Om den nya passagen för jordbruksmaskiner, som anläggs söder om Tungelsta ridklubb och som ersätter den smitväg som i dag finns över spåret, även kommer att kunna användas av fotgängare, ridande och cyklister bidrar den till att minska järnvägens barriäreffekt. Detta är emellertid inte klarlagt i dagslä-get. Kan allmänheten inte använda passagen är bedömningen att barriäreffekten i stället ökar vid dubbelspårutbyggnaden.

Utbyggnaden till dubbelspår dimensioneras för tätare trafikering, med både pendeltåg och godståg på banan vilket medför ökade bullernivåer. Möjligheten till kvalitativ rekreation i närområdet kommer därmed att påverkas negativt av bullerstörningar. Ökat buller kommer att påverka de tysta områden (under 45 dB(A)) som finns på ömse sidor om banan negativt.

Beräkningar visar att den ekvivalenta ljudnivån efter utbyggnad blir cirka 38 dB(A) 1000 meter från järnvägen, vilket innebär en ökning på 3 dB(A) jämfört med i dag. Projektet har diskuterat och utvärderat möjliga åtgärder för att minska bullerstörningar i de tysta områdena. Från kostnadssynpunkt har inga realistiska åtgärder identifierats. Bullerskärmar har en bra dämpningseffekt på bullernivå-er nära järnvägen men endast en mycket liten påvbullernivå-erkan på ljudnivåbullernivå-er långt från källan.

Utökad järnvägstrafik på Nynäsbanan innebär samtidigt att möjligheterna för många människor att nå attraktiva natur- och friluftsområden på Södertörn förbättras.

45 MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Diarienummer TRV 2013/8432

Nynäsbanan Hemfosa - Tungelsta

KAPITEL 5, PROJEKTETS LÅNGSIKTIGA PÅVERKAN Figur 5.13 Regional Grönstruktur. (Källa GIS-data från Regional Utvecklingsplan för Stockholm 2010)

!

! Övrig kulturhistorisk lämning, punkt Fast fornlämning, linje

! Övrig kulturhistorisk lämning, punkt Fast fornlämning, linje

Stora samlade rekreations- natur- och kulturvärden

!

! Övrig kulturhistorisk lämning, punkt Fast fornlämning, linje

! Övrig kulturhistorisk lämning, punkt Fast fornlämning, linje

Stora samlade rekreations- natur- och kulturvärden Hanvedenkilen

Tyrestakilen

(C) Lantmäteriet dnr: 109/2012/4174

46 KAPITEL 5, PROJEKTETS LÅNGSIKTIGA PÅVERKAN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Diarienummer TRV 2013/8432

! Övrig kulturhistorisk lämning, punkt

Fast fornlämning, linje

! Övrig kulturhistorisk lämning, punkt

Fast fornlämning, linje

Figur 5.14 Översikt av vägarna i området. ((C) Lantmäteriet dnr: 109/2012/4174)

FÖRSLAG PÅ ÅTGÄRDER

Broar och portar kommer att i så stor utsträckning som möjligt anpassas för att tillgodose fotgängares, cyklisters och ridandes behov, vilket bland annat innebär följande:

• Broarna vid Mösättra och Karlsro – Skogsäng ges en maximal lutning på fem procent.

• Vidare förses de med skärmar för att hästar inte ska bli skrämda av tågtrafi-ken och med en beläggning som minskar ristågtrafi-ken för att hästar ska halka.

• Porten söder om Tungelsta ridklubb blir en enskild ägoväg för markägarens nyttjande, där målsättningen är att den ska vara tillgänglig för allmänheten som gång-, cykel- och ridväg.

Ur ett kostnads-nyttoperspektiv har inga realistiska åtgärder identifierats för att dämpa de högre bullernivåerna som projektet medför för de tysta områdena som finns på ömse sidor om spåret och som är utpekade i RUFS 2010.

In document MKB för Järnvägsplan (Page 43-46)