• No results found

Sakprövningar

In document MKB för Järnvägsplan (Page 80-83)

DISPENS FÖR BIOTOPSKYDD ENLIGT 7 KAP. MILJÖBALKEN

Den enkelsidiga allén vid Vadet omfattas av generellt biotopskydd, dvs allén ut-gör ett biotopskyddsområde. Även den bäck som passerar under järnvägen i höjd med Tungelsta Ridskola, utgör biotopskyddsområden. Inom ett biotopskydds-område får man inte bedriva en verksamhet eller vidta en åtgärd som kan skada naturmiljön. Om det finns särskilda skäl, får dispens från förbudet ges i det en-skilda fallet. Dispensprövning görs av länsstyrelsen.

Biotopsskyddsdispens kommer att krävas för få ta ner ett eller flera träd i den enkelsidiga allén vid Vadet och i samband med omläggning och kulvertering av bäcken vid Tungelsta ridskola. Ansökningar om dispens från biotopskyddet för bäcken kommer att samordnas med prövningen av bäckens kulvertering (se nedan).

TILLSTÅND OCH ANMÄLNINGAR ENLIGT 11 KAP. MILJÖBALKEN

Grundregeln är att all vattenverksamhet kräver tillstånd. Undantaget om det är uppenbart att varken allmänna eller enskilda intressen skadas genom vattenverk-samhetens inverkan på vattenförhållandena. För vissa verksamheter, angivna i förordning, krävs dock inte tillstånd utan endast en anmälan. Tillstånd söks vid mark och miljödomstolen. Anmälan görs till länsstyrelsen.

Omläggning och förlängd kulvertering av bäcken vid Tungelsta ridskola är en verksamhet som bedöms vara anmälningspliktig enligt 11 kap. Miljöbalken.

Ett antal vägtrummor kommer att behöva anläggas under de nya enskilda vägar som ersätter de stängda delar av Karlrovägen. Även detta är anmälningspliktiga vattenverksamheter.

Vidare kommer det att krävas en lokal grundvattensänkning för gång- och cykel-porten vid Tungelsta. Väljs en byggnadsteknisk lösning för gång- och cykelcykel-porten med vattentätt tråg behöver avsänkningen endast bestå under byggnadsskedet.

Oavsett om sänkningen är permanent eller tillfällig är det emellertid inte uppen-bart att varken allmänna eller enskilda intressen skadas genom denna förändring av vattenförhållandena varför tillstånd bedöms vara nödvändigt.

För närvarande pågår arbetet med att ta fram en ansökan till Mark och miljö-domstolen om tillstånd för vattenverksamhet. I en sådan ansökan kan även ovan uppräknade anmälningspliktiga verksamheter komma att ingå, liksom biotop-skyddsdispenser enligt 7 kap. miljöbalken.

SAMRÅD ENLIGT 12 KAP. MILJÖBALKEN

För alla verksamheter och åtgärder som inte omfattas av tillstånds- eller anmäl-ningsplikt och som kan komma att väsentligt ändra naturmiljön krävs att samråd enligt 12 kap. 6 § med länsstyrelsen.

De delar av projektet som inte regleras med järnvägsplan eller omfattas av till-stånds eller anmälningsplikt enligt miljöbalkens regler är byggandet av ersätt-ningsvägar samt de GC-/ridvägar/-stigar som ansluter mot broarna vid Mösättra och Skogsäng. Dessa omfattas således av kravet på 12:6-samråd.

Samråden kommer, om möjligt, att genomföras samordnat med de samråd som genomförs med länsstyrelsen inom ramen för de lantmäteriförrättningar som görs enligt anläggningslagen och fastighetsbildningslagen.

FÖRRÄTTNING ENLIGT ANLÄGGNINGSLAGEN

Trafikverket ansvarar för planeringen av de enskilda vägar som behöver byggas som ersättning för de plankorsningar som kommer att stängas. Den fastighets-rättsliga prövningen av de nya vägsträckningarna görs av Lantmäterimyndighe-ten. En ansökan om förrättning enligt anläggningslagen har därför, i samförstånd med markägare och vägföreningen, inlämnats till Lantmäterimyndigheten.

81

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Diarienummer TRV 2013/8432 KAPITEL 9, FORTSATT ARBETE

KOMMUNALA BESLUT ENLIGT PLAN- OCH BYGGLAGEN

Haninge kommun ansvarar för planeringen och byggandet av den gata som ska sammanbinda Söderbyvägen med Stavsvägen. Gatan kommer att prövas enligt plan- och bygglagens bestämmelser om marklov eftersom den behöver byggas innan den detaljplan som håller på att upprättas för området är klar.

Järnvägsprojektet berör en detaljplan (Hemfosa Åkermarken D45) i begränsad omfattning. Det är i dagsläget inte klarlagt om det kan föranleda en ändring av detaljplanen eller om förändringen är så liten att den kan anses vara en sådan mindre avvikelse som är tillåten inom gällande plan.

TILLSTÅND ENLIGT KULTURMINNESLAGEN

Det är förbjudet att utan tillstånd enligt kulturminneslagen att rubba, ta bort, gräva ut, täcka över eller genom bebyggelse, plantering eller på annat sätt ändra eller skada en fast fornlämning. I de hittills genomförda arkeologiska utredning-arna har inte några fornlämningar påträffats som är så belägna att de behöver flyttas eller löper risk att skadas. Kompletterande arkeologiska utredningen kom-mer dock att genomföras varför det inte är uteslutet att fornlämningar komkom-mer att påträffas och att någon av dessa kan behöva rubbas eller tas bort. Tillstånd om att ta bort en fast fornlämning kommer i sådant fall att inlämnas till länsstyrelsen.

Om en fornlämning påträffas först under grävning eller annat arbete, ska arbetet att omedelbart avbrytas till den del fornlämningen berörs och saken ska omedel-bart anmälas hos länsstyrelsen.

82 KAPITEL 10, GENOMFÖRDA SAMRÅD MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Diarienummer TRV 2013/8432

10 GENOMFÖRDA SAMRÅD

SAMRÅD UNDER ARBETET MED FÖRSTUDIEN

I förstudieskedet har samråd genomförts genom ett antal möten med represen-tanter för Nynäshamn och Haninge kommuner, Länsstyrelsen i Stockholms län, Storstockholms lokaltrafik (SL), Citypendeln, Regionplane- och trafikkontoret (RTK) och Vägverket Region Stockholm. Offentliga samrådsmöten har hållits med allmänheten vid två tillfällen, samt med representanter för myndigheter, kommuner och föreningar.

SAMRÅD UNDER FRAMTAGANDE AV JÄRNVÄGSPLANEN 2011/2012 Under samrådsprocessen har berörda myndigheter, organisationer, kommuner, privatpersoner och andra intressenter fått möjligheten att yttra sig. Utöver sam-rådsmöten har remisser även skickats ut till berörda myndigheter och organisa-tioner. En fullständig samrådsredogörelse finns bilagt järnvägsplanen (pärm 1, flik 4).

Under 2011 höll Trafikverket (TrV) samrådsmöten med;

• boende längs järnvägen i Tungelsta och Hemfosa den 16/6,

• Tungelsta Ridklubb den 17/6 och den 8/9,

• Vadets vägförening den 27/9 samt,

• Södertörns Miljö- och Hälsoskyddsförbund (SMOHF) den 6/12.

Under 2012 höll Trafikverket samrådsmöten med;

• fastighetsägare i Vadet den 19/1,

• fastighetsägare i Skogsäng, Karlsro och Gustavsberg den 21/2,

• Stockholms stad den 7/3,

• Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund (SMOHF) den 13/3 och den 28/8,

• Vadets Vägsamfällighet den 17/3,

• Tungelsta Ridklubb den 4/4,

• Länsstyrelsen (Lst) den 26/4 och den 26/9 samt

• telefonmöte hölls med Filadelfiakyrkan den 21/5.

ÖPPET ALLMÄNT SAMRÅDSMÖTE

Ett öppet samrådsmöte genomfördes den 27/9 på Tungelsta skola. Runt 45 per-soner närvarade, varav 15 kvinnor. Syftet med mötet var att tidigt fånga upp de närboendes synpunkter. Trafikverket informerade om projektet, tidplanen, mil-jö, teknikfrågor, mark- och fastighetsfrågor samt passager över och under järn-vägen längs med aktuell sträcka. Efter mötet fanns det möjlighet att besöka tre stationer med följande teman; järnvägsplanefrågor, fastighets- och bullerfrågor samt teknik- och produktionsfrågor. Inbjudan till samrådsmötet skedde dels all-mänt med tidningsannons, dels med brevutskick till hushåll som bedömts vara berörda. De synpunkter som har framförts av boende har berört: buller och bul-lerskyddsåtgärder samt förväntade ljudnivåer (oklarheter huruvida turtätheten på järnvägen kommer att öka), nya vägdragningar, tillgänglighet/passager under och över järnvägen, utformning av Tungelsta station med busshållplatslösning och infartsparkering samt nyttan av ett dubbelspår.

MYNDIGHETER OCH ORGANISATIONER

Samråd med Länsstyrelsen i Stockholms län har genomförts regelbundet un-der arbetet med järnvägsplanen och miljökonsekvensbeskrivningen (MKB). De synpunkter som lämnats har fortlöpande behandlats och inarbetats i planen och MKB:n. Frågor som berörts är bland annat; yt- och grundvatten, buller och vibra-tioner, olycksrisker samt klimatanpassning av projektet .

Utöver samrådsmöten har remisser skickats ut till berörda myndigheter och or-ganisationer för att ge dessa möjligheter att yttra sig. Remissvar har inkommit från Elsäkerhetsverket, Stockholms Handelskammare, AB Storstockholms Lo-kaltrafik (SL), Sveriges geologiska undersökning (SGU), Riksantikvarieämbetet och Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM).

83

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Diarienummer TRV 2013/8432 KAPITEL 11, REFERENSER

11 REFERENSER

In document MKB för Järnvägsplan (Page 80-83)