• No results found

Ryba – stručný popis hlavních postav

Název postav Charakteristika

Kurt Kurt má knír. Kurt je řidič a řídí multikáru. Má manželku a tři děti. Je to hodný a starostlivý otec. Samozřejmě se občas dokáže naštvat, ale rychle se uklidní.

Anna-Lisa Kurtova manželka, která je velmi hodná a starostlivá jako Kurt. Je architektka a miluje celou svou rodinu.

Helena Nejstarší dcera Kurta a Anny-Lisy. Je hodně hubená a často se jí říká Hubená Helena.

Jinak je přívětivá a mimo občasných hádek se svým bratrem i klidná.

Kurt junior Prostřední syn, který je Kurtovi velmi podobný, proto po něm dostal i jméno. Miluje limonádu, takže mu říkají Limonádový Kurt.

Bud Nejmladší syn, který dostal americké jméno, protože Anna-Lisa v té době sledovala americký seriál a velice si jí líbil.

Na začátku knihy nás autor krátce seznámí se všemi hlavními hrdiny a s jejich každodenními činnostmi. Představí nám prostředí, ve kterém Kurt pracuje a zasvětí nás do tajů jeho práce. Kurt jezdí s multikárou a pracuje v přístavu, kde den, co den stovky lodí vyloží tisíce krabic a Kurt se svými kolegy odváží bedny plné exotického zboží do skladu, pod střechu, aby nezmokly. Tomu všemu přihlíží jeho šéf Gunnar. Následuje

55

představení celé Kurtovi rodiny, jejich zájmy a zvláštnosti. Již z popisu celé rodiny přímo zřetelné, že celá rodina je soudržná a nic ji nerozdělí.

Po představení všech důležitých postav pro následující děj začíná skutečné dobrodružství podle řidiče Kurta. Všechno začíná nálezem obrovské ryby v přístavu Kurt je vedle té ryby úplně malinký. Tak velikou rybu v životě neviděl. A věřte, že Kurt už v životě viděl mraky ryb. V televizi i ve skutečnosti. Teď vedle té ryby stojí, hladí si knír a přemýšlí, co bude dělat. (Loe 2009, s. 17) Ryba v přístavu nemůže samozřejmě zůstat, tak jí Kurt od svého šéfa dostane, aby jí odvezl. Kurt je rád, protože se nestává denně, že byste dostali rybu větší než dům.

Rybu přiveze domů a celá rodina je také šťastná. Nakonec se s manželkou a s dětmi rozhodnou, že vyrazí na dlouhou dovolenou, když mají takovou rybu. Pak jí vysvětlí, že je šoférem a každý den pracuje v přístavu proto, že musí vydělávat peníze, aby měla rodina dost jídla, všichni si mohli kupovat oblečení a všechno ostatní, co je zrovna potřeba. A ona je architektkou a celé dny rýsuje domy ze stejného důvodu. Musí vydělávat peníze, aby si mohli koupit jídlo. No a teď mají jídla dostatek. Mají obrovitánskou rybu.

A bez nového oblečení se nějakou dobu jistě obejdou. Všichni přece mají oblečení dost.

(Loe 2009, s. 27) V této pasáži si můžeme všimnout odkazu ke společnosti, která lpí na vydělávání peněz a jejich utrácení za věci, kterých má už tak dost.

Celá rodina se sbalila a odjela i s rybou a našetřenými úsporami na dovolenou.

Jejich kroky je vedly nejprve do Ameriky, kam se přeplavili přes moře na své rybě, která jim po celou cestu bude sloužit jako zdroj obživy i jako dopravní prostředek. V Americe se jim zpočátku líbilo. Připluli do New Yorku, kde jsou všechny domy veliké, o dost větší než domy, které znají ze svého rodného Norska. Anna-Lisa je z toho trošičku zklamaná, protože jako architektka takové velké domy nakreslit neumí. Kurt ji však uklidní, že malé domy jsou mnohdy lepší a krásnější než veliké domy. Na své cestě vůbec poznají, že veliký svět je v každém svém koutě jiný. Všude jsou jiní lidé, mají jiné zvyky a jinak se chovají. Někdy hezky, někdy zase ne. V New Yorku se jim ztratí Bud, protože je ještě malý a neví, že se nemůže sám toulat po velkém městě, jako je New York. Kurt se na něj rozzlobí a řekne mu, že je trouba, když ho přivede Afroameričan Jimmy. Rozhodnou se, že budou pokračovat dál.

Jejich putování je zavede opět do Ameriky, ale tentokrát jižní. Konkrétně do Brazílie, kde jsou lidé milí a usměvaví, ne jako v New Yorku, kde měl, podle Kurta, každý pistoli. Uspořádají velikou hostinu na pláži. K jídlu je samozřejmě ryba, která je výborná a všem chutná. Celé jejich dobrodružství se nese ještě v jednom duchu. Hubené

56

Heleně ryba tak chutná, že jí přestanou říkat Hubená Helena, ale jen Helena, protože si stále přidává a pomalu přibírá.

Když je Brazílie omrzí, chystají se na cestu do Afriky. Do Afriky vede cesta opět přes moře. Moře je ovšem nezavede do Afriky, ale na Antarktidu. Všichni se těší na teplo a sluníčko, ale po příjezdu na pevninu je čeká jen zima a sníh. V tomto nehostinném prostředí se začne projevovat určitá rozmrzelost v rodině. Osazenstvo malé multikáry se začne hádat. Kurtovi juniorovi zmrzla jeho oblíbená limonáda a těžce to nesl a hádal se Helenou. Z jejich rozmíšek je nakonec vyruší Erling pocházející z Norska. Rodina si s ním chvíli povídá, pohostí ho rybou a všichni se rozjedou svojí cestou.

Shodou okolností se celá rodina dostane i s rybou letadlem do Indie, kde se jim líbí. Všude je spousta chrámů, zvířat, které nikdy neviděli a zajímavých lidí s červenými tečkami na čele. Helena má pocit, že Indie je nejlepší země, ve které kdy byla. Jednoho dne, ale píchnou na multikáře pneumatiku. (Loe 2009, s. 58) Kurt musí sehnat pomoc, tak přivede automechanika Kahna. Ten je na první pohled zvláštní, ale opraví jim kolo, tak ho i s přáteli pozvou na hostinu, kde se bude podávat ryba. Nakonec přijde skoro 400 kamarádů. Tvrdí, že je to proto, že je tak hodný a oblíbený. Nakonec si chce Kahn vzít Helenu za ženu. S tím Kurt rozhodně nesouhlasí a vydá se i s rodinou na úprk. A pak Kurt své dětí naučí, že pokud o sobě někdo říká, že je hodný a oblíbený, není vůbec jisté, že je to pravda, a může se dokonce stát, že ti, co o sobě říkají, že jsou hodní a oblíbení, jsou méně hodní a méně oblíbení než ti, kteří to o sobě říkají. (Loe 2009, s. 64) Další ukázka autorovy slabosti pro filozofii, kde naznačuje, že není dobré dávat na první pohled a na to, co o sobě lidí říkají.

Nakonec jedou do Afriky, do které už chtěli dávno. Kurt junior vypije na vrcholku pyramidy limonádu a pořádně si to užívá a protahuje to. Tím rozzlobí svého otce, který rozhodne, že jedou domů. Cestou projíždí Španělskem a Francií, kde opět poznají různé lidi. Ve Španělsku toreadory, kteří zapichují krátké, ostré jehlice do hřbetu býka. Rodině se to nelíbí. Ve Francii poznají šéfkuchaře, který jim uvaří rybu, což se jim naopak velice líbí.

Nakonec dorazí do Norska a snídají poslední kousek ryby. Ryba jim vyšla akorát a všichni byli rádi, že jsou doma. Povídají se o svých zážitcích a přemýšlí, jestli je lepší být doma nebo na dlouhé dovolené. Nakonec se shodnou, že asi od každého něco.

Kniha Ryba je pro čtenáře od 9 do 12 let, ale určitě neurazí ani starší čtenáře, kteří si v bizarním dobrodružství Kurtovi rodiny to svoje. Kniha má rychlý a svižný

57

spád, takže se krásně čte a děj přímo běží kupředu, což je velice zábavné. Kurt se s ničím příliš moc nezdržuje, což dodává knize určitý nadhled.

6.2.7 Mio, můj Mio

Kniha Mio, můj Mio od Astrid Lindgrenové je jednou z jejich nejznámějších děl.

Je založena na tématu odcizení dítěte od rodičů po smrti své matky. Hlavní postavy této knihy jsou popsány v Tabulce 13.