• No results found

Sammanfattning av intervju med Claes den 25/

Intervjun med Claes den 25:e februari 2019 skedde via telefon eftersom han inte hade möjlighet att delta i Stockholm den 19:e februari. Claes arbetar som VD och har tidigare varit aktieanalytiker. Claes berättar för oss att han håller på med två saker i hans yrkesroll vilket innefattar Mergers and Acquisitions internationellt och den andra delen är aktieanalyser som startades redan 2013 ihop med aktiespararna. Här står företaget för analysen och aktiespararna för distinktionen. På Claes företag står aktieanalysen för den mindre delen i företaget, fördelningen är ungefär 70/30. Claes berättar sedan att förutom att göra uppdragsanalyser så utför de även optioner och lite annat som efterfrågas. Eftersom Claes är VD på företaget är han inte representativ för hur det dagliga arbetet ser ut som han beskriver det själv, men i det stora hela så träffar de bolag och diskuterar uppdragsanalyser. Han säger sedan att de endast har personer på företaget som arbetat 10 - 15 år på Sell side på stora välrenommerade firmor vilket är ett krav för att få arbeta hos dem. De har för tillfället fem som sitter på själva analysavdelningen på deras kontor.

Vi kommer sedan in på analyserna som de producerar och frågar hur arbetssättet ser ut när de gör en analys på ett bolag. Claes berättar då att det inte skiljer sig från hur en vanlig Sell side analys går till, men de kanske kan hända att de har bättre kontakter än vad man vanligtvis har. Han förklarar sedan vad en fondförvaltare är intresserade av när de kollar på analyser, det är alltså inte köp och riktkurser som är prio ett utan det handlar främst om prognoserna. Så väldigt mycket handlar om intervju med bolagsledningen, förstå marknaden samt samlar in den data som finns offentligt. Claes säger sedan att de har typiskt sett mer tid än vad Sell side analytikerna har så deras roll handlar mycket om att beskriva bolaget och dess förutsättningar. Han beskriver det som att Sell side bryr sig mer om siffrorna men de har båda delarna, en mer holistisk syn på bolaget än vad en traditionell analys. Claes säger sedan att de vill få ut sina analyser så mycket som möjligt, de läggs ut på samlingssidor, skickas ut i media samt i det finansiella systemet. De har alltså ett intresse av att så många som möjligt ska ta del av analysen, det är de som är skillnaden från den traditionella analysen, det är två helt olika affärsmodeller.

Nästa fråga som ställs till Claes är vilka typer av företag som de gör analyser på, han förklarar då att det är dem som kontaktar bolagen och det händer väldigt sällan att bolagen tar kontakten med dem. Den största delen av analyserna som utförs är på Life Science och en hel del inom fastighetsbygg. Typiskt sett så är det Micro Cap bolagen som vill ha en köpanalys, eller de som har ett negativt kassaflöde. Claes säger sedan att det finns en korrelation mellan analys och likviditet i aktierna.

85

Claes förklarar sen att de alltid väljer bort de bolag som de inte vill göra analyser på. Claes berättar att 60–70% av bolagen som har analys har en köprekommendation. Mycket beror på att det är enklare att skriva en köprekommendation än en säljrekommendation. Det krävs mycket mer på fötterna för att skriva en säljrekommendation så man undviker i mångt och mycket detta. Claes säger sedan att de vill ju inte ta upp bolag som de kommer ha en sälj på eftersom det genererar dålig stämning Där ingen idé, de vill egentligen bara plocka upp de bolag som de själva tror på. Vidare förklarar han att marknaden borde bli självreglerande på ett långt perspektiv då alla bolag borde ha intresset att två analytiker följer dem. Någonstans kommer detta bli ett krav från aktieägarkollektivet, att man har någon som följer dem.

Efter detta kom vi tillbaka till analysen och betalningen, då frågar vi hur det går till för dem när de tar betalt för att genomföra en analys. Svaret vi får av Claes är att de får betalt för ett årsabonnemang där det är ett paket där flera analyser ingår. Vi vill då få en uppfattning om prissättningen varpå Claes svarar att det är ett standardpaket som går genom Aktiespararna och är därför ingenting som de bestämmer själva eller att företagen kommer med erbjudande utan detta är redan förutbestämt.

Som lite avslutande frågor kommer vi in på hur Claes ser på framtiden kring analyser och hur marknaden kommer utveckla sig. Han säger då att de håller på kvaliteten och tror att det är fler än dem som gör detta. Vidare så säger Claes att långsiktigt om de vinner kampen, som han beskriver det, så kommer marknaden bli bättre eftersom det blir då fler bolag som täcks. Det kommer också bli så att fler får tillgång till analyser. Han berättar då att förut var man tvungen att vara kund hos någon storbank för att få tillgång till analyserna. När han hade räknat på vilka som verkligen kunde ta del av dessa så var det endast 6–8% av kunderna som fick se analysen. Detta innebär ju att även fast man var kund på banken fick gemene man inte tillgång till analysen. Ur det perspektivet så är det oändligt mycket bättre med den ordningen som finns idag.

Till sist vänder vi på frågan om framtiden och ställer den istället som hur Claes ser på den optimala situationen i framtiden. Hans svar är kort, att då skulle alla bolag ha minst två analytiker som följde dem oberoende, det hade varit perfekt.

86